Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jastreb35 wrote:
Naravno, kantonalno se uredjenje uvijek moze ukinuti, te konacno zavrsiti posao sa svodjenjem Hrvata na nacionalnu manjinu. Dodikov "uspjeh" kojim se finansijski neopterecen, a s ocuvanom infrastrukturom upustio u privatizaciju nije podvig.
Apsolutno nema sanse da se kantoni ukinu bez kompenzacije Hrvata sa trecim entitetom ili ukidanjem RS-a niti ce Hrvati, koji imaju nadproporcionalan ekonomski uticaj u Federaciji i politicku podrsku Republike Hrvatske, ikada dozvoliti da budu svedeni na "nacionalnu manjinu". Pokusaj toga ako ne dovede do fizickog nasilja ce sigurno dovesti do politickih previranja koja ce totalno podjariti BiH. Ali to je sasvim druga tema.
Za nekoga ko je prosjecno pametan, posten, i dobronamjeran ovo sto Dodik radi mozda nije neki podvig, ali za kriminalce i nesposobnjakovice koji vode Federaciju vec 12 godina, ovo sto Dodik radi je visa filozofija. Kao sto sam vec rekao njihovo djelovanje pokazuje da oni nisu sposobni ni trafiku prodati kako treba. To je jasno iz privatizacije Energopetrola, propale privatizacije Energoinvesta, i mnogo drugih stvari.
Neće se bosanskii Hrvati zbog Hrvatske ili nekakvih ekonomskih razloga boriti za to da ne postanu nacionalna manjina. Borit će se zbog toga jer su tu vjekovima živjeli i živjet će. Nažalost sadašnji i bivši politički establišment Hrvata u BiH je najodgovorniji za trenutni položaj koji nas je doveo do toga da nas preglasavaju ili da nam drugi određuju sudbinu. Hrvatsko vodstvo je kardinalnu grešku učinilo 90. kad je pod utjecajem Tuđmana došlo do prevrat i načelo HDZ-a su došli ljudi - neznalice - profiteri i kreteni, koji nisu na karti mogli naći Orašje ili Modriču, a kamoli nešto više. Nažalost mi se nismo opametili pa i danas glasamo za sljedbenike te iste politike... Kad ćemo se naučiti pameti, kad budemo pod kategorijom Ostali.
100% se slazem da su Tudjman i HDZ krivi za poziciju u kojoj se Hrvati danas nalaze. To je posljedica diobe BiH koja Hrvatima kao i Bosnjacima i ostalim Bosancima najmanje odgovara.
Ja nisam rekao da ce se bosanski Hrvati zbog Hrvatske ili nekakvih ekonomskih razloga boriti za to da ne postanu nacionalna manjina. Nego sam rekao da su Hrvati danas ekonomski dovoljno jaki u Federaciji, a politicki uticaj Republike Hrvatske, jednog od ucesnika Dejtona, dovoljno jak u EU, da onemoguce promjenu politicke strukture Federacije u kojoj ce Hrvati biti svedeni na nacionalnu manjinu.
Milorad je krkan i to onaj sa dna kace ... Pogledaj ga samo gad prica pred kamerom covjece, 1) nikada ne gleda u kameru, 2) ne stoji u mjestu nego se samo nesto vrti, ubacuje, prebacuje ...
A to sto se diglo toliko halabuke oko njega ovih dana je simptom stanja citavog politickog sistema.
Medjutim ne vjerujem da je Milorad problem, nadurala je Bosna (a bogami i Hercegovina) i vecih debila od njega (samo da ne pocne pjevati opet, onda smo svi najebali).
Ja mogu da razumijem one koji nežele da žive u BiH ( široko im ) ali nemogu da razumijem one koji nikako nežele da žive i uz to se smatraju kao vodže naroda kao što je ovaj krkan Dodik, jer on sa ovakvim ponašanjem neče još dugo živu galavu nosati. Njegovo ponašanje i politika prema BiH je samoubilačka i nikakvog dobra namože donijeti u narednom vremenu ako i dalje bude nastavio da se bavi politikom u ovoj državi. On ima sve odlike bolesnog psihopate kao i njegovi predhodnici Karadžić, Milošević itd. Čak i uštrojen krmak ostaje krmak i zato jedino preostaje na kolac sa njim, takav mu kraj predstoji. Sellam.
Black Cell wrote:Ja mogu da razumijem one koji nežele da žive u BiH ( široko im ) ali nemogu da razumijem one koji nikako nežele da žive i uz to se smatraju kao vodže naroda kao što je ovaj krkan Dodik, jer on sa ovakvim ponašanjem neče još dugo živu galavu nosati. Njegovo ponašanje i politika prema BiH je samoubilačka i nikakvog dobra namože donijeti u narednom vremenu ako i dalje bude nastavio da se bavi politikom u ovoj državi. On ima sve odlike bolesnog psihopate kao i njegovi predhodnici Karadžić, Milošević itd. Čak i uštrojen krmak ostaje krmak i zato jedino preostaje na kolac sa njim, takav mu kraj predstoji. Sellam.
Ko je tvoj voDZa?
Prvo se sam nauci pisati pa onda dobro razmisli, pa jos jednom razmisli..i onda ces mozda imati moc procjenjivanja o tome ko je krkan...
Ja mislim da ce test vremena pokazati najbolje ko je i sta je Dodik.
Ja mu dajem maksimalno 6 mjeseci. Sam ce sebe ukopati (posto je vec nasro sebi do vrata), ili ce ga njegovi "sponzori" prodati za neki deal sa Evopskom zajednicom.
Ni prvi, ni zadnji put da su srpski politicari prodali svog "prvaka".
Jos nesto. Ova tema bi se trebala zvati "Provaljivanje Milorada Dodika" ... Satanizacija podrazumijeva da je eto on dobar, a svi oni koji ga kritikuju ne valjaju ...
Moguci potezi Dodika(citaj antibosanskog elementa iz Srbije)
Dodiku se sve vise suzava krug manevrisanja u kojem odugovlaci sa opstrukcijama u vezi vaznijih reformi koje znace funkcionalnost BIH...jednostavno nema vise ni vremena i jakih izgovora da izbjegne ono sto neminovno slijedi...reforma policije,RTV,promjena grba,himne u rs-u i jos mnoge druge reforme....sad to sve Dodik treba da zaustavi i opstruise..kako...jednostavno ce preslikat i ponovo u upotrebu ubaciti ugrozenost srpstva,nacionalni osjecaj i pokusaj izolacije i Kiparizacije rs-a.
U Konjevic Polju se vec stvara afera i moguci sukob u vezi izgradjene crkve u dvoristu Fate Orlovic...Dodik vec mjesecima ne dolazi u federaciju...pocet ce se Kosovo ubacivati u politiku i gdje treba i gdje netreba...ustvari ici ce se na homogenizaciju naroda sa vec isprobanim prepadanjima o ugrozenosti...Ponovo ce se pokusati vec oprobanom taktikom"trazi maksimum-da zadrzis ono sto se treba reforemisati" tj. da se zadrzi policija,obiljezja,himna i slicno....
Ono sto ce dodatno uticati na pogorsanje stanja u BIH i pojacati separatisticko djelovanje je cinjenica da bijesni radikali u Srbiji gubitkom Kosova i nemogucnosti da uticu politicki i fizicki na Kosovu,oni ce svu paznju i djelovanje usmjeriti prema BIH.Kostunica koji je "salonski radikal" ce rado prepustiti taj zadatak Nikolicu da zajedno sa Dodikom krenu u hajku na dezintegraciju BIH i satanizaciju sopstvenog naroda sve u cilju stvaranje klime "sto gore-to bolje".Gubitkom Kosova Srbija nema sta vise da izgubi i kao osvetu medunarodnoj zajednici jedino moze da se petlja i zagorcava zivot susjednim zemljama i tako drzi ovaj dio Balkana u stanju napetosti nebi li se promijenila politicka situacija i svjetski interesi i ponovo se ozivio zombi zvani"velika Srbija"
Srbija je isto kad covjek prelazi rijeku.."ulije mu voda u jednu cizmu--pa mu svejedno ako udje i u drugu" tako se ponasa i Dodik.....
Opčinjenost Dodikom pojedinih (da ih ne imenujem) je nevjerovatna i mislim da zaslužuje posebnu temu.
Zašto na ovim prostorima krkani i primitivci uvijek imaju dobru prođu?
MuaDib wrote:Na prvim višestranačkim izborima u Jugoslaviji, održanima 1990. godine, Milorad Dodik je izabran za člana parlamenta BiH, ispred Saveza reformskih snaga. Za vrijeme sukoba u BiH od 1992.-1995. godine suprotstavio se SDS-u u Narodnoj skupštini RS. Nakon završetka sukoba osnovao je SNSD i od tada je na mjestu predsjednika spomenute stranke. Milorad Dodik je prvi put obnašao dužnost premijera RS od 1998. do 2001. godine. 05. februara 2006. godine postao je ponovo premjer RS i tada je počela prljava kampanja protiv njega.
Prvi prišiveni skandal je bio oko reforme policije. Kada su prihvatili one famozne pedijeve regije, nisu htjeli ispoštovati Dodikov zahtjev da se oformi još jedna regija sa sjedištem u Trebinju, pa je osnovana direkcija. I pored činjenice da komisija nije osnovana po dogovoru, ona se uzima kao "sveto slovo". Odmah svi Dodik kriv. Lično mislim da su bošnjački političari stvorili mit da je za sve nedaće kriva RS. Oni ne prihvataju mišljenja iz RS jer ga smatraju nevažnim, a svoje pravednim. I pored svega do dana današnjeg nije provedena reforma policije.
Drugi skandal je bio oko navijanja za BiH. Tu su novinari pokazali čistu licemjernost, vadeći iz konteksta stvari koje odgovaraju političarima u FBiH.
Sjetimo se prerađene izjave "Ja samo navijam za BiH kada igra s Turskom".
Međutim Dodik je rekao: "Ja navijam za SCG kad igra sa nekom drugom zemljom, ali i sa BiH, a za BiH uvijek navijam kad igra s Turskom, Švedskom, Rusijom, Španijom i bilo kojom zemljom".
A najzanimljiviji je skandal zavani REFERENDUM. Političari iz Federacije stalno upiru na ukidanje RS, mada to ne mogu ukinuti bez saglasnosti Srba. Dodik je rekao da ukoliko se htjedne na silu ukinuti RS da će raspisati referendum o statusu RS. Međutim to je u Federaciji protumačeno Kosovo za RS. Haris Silajdžić je na tome najviše profitirao. Žalosno je to da se sve izjave u BiH zarad političkih ciljeva stvaraju "izmišljene priče i pričice.
Dovoljna su ova tri primjera da se jedan čovjek "zamrzi", mada dok je bio opozicija proglašavan na sva zvona iz Federacije. Ovo dokazuje da novinarska neprofesionalnost može za tri dana dići tenzije u BiH.
Sada se izdaleka vidi da su te priče pomogle i samom Dodiku. Međutim on nije nastavio praznim pričama već djelima. I dan danas ostaje pri Referendumu ako se u BiH počne nešto ukidati na silu. Ekonomski i privredni bum u RS je pokazatelj da Dodikova politika štiti interese prije svega RS ali i BiH. Zašto je autoput Bosanska Gradiška - Banja Luka u punom zamahu pravljenja, zašto se počinje s gradnom autoputeva Banja Luka-Doboj-Bijeljina. Zašto je prodaja Telekoma Srpske provedena po najvišim, a ne najnižim cijenama, zašto naftna industrija oživljava u BiH, zašto je termoelektrana Gacko, od propale firme postala ponovo dio elektroenergetskog sistema. Zašto se sve firme sele u RS i da ne nabrajam. Upravo iz jednog razloga, jer je Milorad Dodik čovjek koji ima viziju, i koji na napade odgovara vrlo otvoreno i što neda da mu se nesposobni petljaju u posao. Nama trebaju menađeri u politici.
Nadam se da nisi ejakulirao kolega sastavljajuci ovaj tekst. Prvo, SDS-u se trebalo suprotstavljati putem legalnih kanala, ne legitimizacijom separatistickih kruzoka koje su zvali skupstinama. Drugo, rad Direkcije za reformu policije smeta samo onim elementima koji zele slabu drzavu a jake entitete. To nisu ni Kopola, ni Siling, ni Lagumdzija ni Silajdzic, nego Cavic, Dodik, Ivanic i Bosic. Tvoj stav po tom pitanju je u najmanju ruku cudan. Trece, izjave o Dodikovoj "ljubavi" prema BiH su prilicno egzaktne ; "Mi ne volimo BiH". Cetvrto, ekonomski "bum" kako se predstavlja rasprodaju drzavne imovine na podrucju manjeg entiteta, nije podvig. Peto, Dodikova igrarija sa referendumom nije reakcija na glasove iz Sarajeva, nego po Dodiku, kako je vec izjavio agenciji FoNet, Bosna i Hercegovina dugorocno nije odrziva zemlja, te "naglasio da je referendum o samostalnosti RS neizbjezan". Itd, itd...
Ti to sve mozes ignorisati, te nastavitii s presvlacenjem vuka u babinu haljinu, ali mu zube kolega ne mozes sakriti, ma koliko se upinjao.
Potpisujem ovo jastrebovo, samo jos da dodam da kolega MuaDib previdja cinjenicu da osim prodaje Telekoma i rafinerije nije nista realizovano.
Telekom je otisao Srbiji (doduse po dobroj cijeni), a rafinerija Rusima (ali po niskoj cijeni). Osim ovoga, ostalo je samo prica. TE Gacko je i prije rata bila promasaj, a sada praviti dvostruko veci kapacitet je smijesno. Ove ceste ili autoputevi kako ih zove niti se grade niti ce uskoro poceti. Pricati o izgradnji autocesta bez prethodno uradjene studije izvodivosti i objavljenog tendera je smijesno, cak i za Ruandu ili Zimbabve.
I taj privredni bum, u cemu se manifestuje. Jesu li plate porasle u RS-u, penzije, zivotni standard...? Ili se taj privredni bum manifestuje samo u tekstovima Dodiku naklonjenih medija i medija koji velicaju Dodika kako bi ocrnili politicke suparnike svojih "sefova" i "politickih pokrovitelja" u Fed?
MuaDib wrote:Na prvim višestranačkim izborima u Jugoslaviji, održanima 1990. godine, Milorad Dodik je izabran za člana parlamenta BiH, ispred Saveza reformskih snaga. Za vrijeme sukoba u BiH od 1992.-1995. godine suprotstavio se SDS-u u Narodnoj skupštini RS. Nakon završetka sukoba osnovao je SNSD i od tada je na mjestu predsjednika spomenute stranke. Milorad Dodik je prvi put obnašao dužnost premijera RS od 1998. do 2001. godine. 05. februara 2006. godine postao je ponovo premjer RS i tada je počela prljava kampanja protiv njega.
Prvi prišiveni skandal je bio oko reforme policije. Kada su prihvatili one famozne pedijeve regije, nisu htjeli ispoštovati Dodikov zahtjev da se oformi još jedna regija sa sjedištem u Trebinju, pa je osnovana direkcija. I pored činjenice da komisija nije osnovana po dogovoru, ona se uzima kao "sveto slovo". Odmah svi Dodik kriv. Lično mislim da su bošnjački političari stvorili mit da je za sve nedaće kriva RS. Oni ne prihvataju mišljenja iz RS jer ga smatraju nevažnim, a svoje pravednim. I pored svega do dana današnjeg nije provedena reforma policije.
Drugi skandal je bio oko navijanja za BiH. Tu su novinari pokazali čistu licemjernost, vadeći iz konteksta stvari koje odgovaraju političarima u FBiH.
Sjetimo se prerađene izjave "Ja samo navijam za BiH kada igra s Turskom".
Međutim Dodik je rekao: "Ja navijam za SCG kad igra sa nekom drugom zemljom, ali i sa BiH, a za BiH uvijek navijam kad igra s Turskom, Švedskom, Rusijom, Španijom i bilo kojom zemljom".
A najzanimljiviji je skandal zavani REFERENDUM. Političari iz Federacije stalno upiru na ukidanje RS, mada to ne mogu ukinuti bez saglasnosti Srba. Dodik je rekao da ukoliko se htjedne na silu ukinuti RS da će raspisati referendum o statusu RS. Međutim to je u Federaciji protumačeno Kosovo za RS. Haris Silajdžić je na tome najviše profitirao. Žalosno je to da se sve izjave u BiH zarad političkih ciljeva stvaraju "izmišljene priče i pričice.
Dovoljna su ova tri primjera da se jedan čovjek "zamrzi", mada dok je bio opozicija proglašavan na sva zvona iz Federacije. Ovo dokazuje da novinarska neprofesionalnost može za tri dana dići tenzije u BiH.
Sada se izdaleka vidi da su te priče pomogle i samom Dodiku. Međutim on nije nastavio praznim pričama već djelima. I dan danas ostaje pri Referendumu ako se u BiH počne nešto ukidati na silu. Ekonomski i privredni bum u RS je pokazatelj da Dodikova politika štiti interese prije svega RS ali i BiH. Zašto je autoput Bosanska Gradiška - Banja Luka u punom zamahu pravljenja, zašto se počinje s gradnom autoputeva Banja Luka-Doboj-Bijeljina. Zašto je prodaja Telekoma Srpske provedena po najvišim, a ne najnižim cijenama, zašto naftna industrija oživljava u BiH, zašto je termoelektrana Gacko, od propale firme postala ponovo dio elektroenergetskog sistema. Zašto se sve firme sele u RS i da ne nabrajam. Upravo iz jednog razloga, jer je Milorad Dodik čovjek koji ima viziju, i koji na napade odgovara vrlo otvoreno i što neda da mu se nesposobni petljaju u posao. Nama trebaju menađeri u politici.
Nadam se da nisi ejakulirao kolega sastavljajuci ovaj tekst. Prvo, SDS-u se trebalo suprotstavljati putem legalnih kanala, ne legitimizacijom separatistickih kruzoka koje su zvali skupstinama. Drugo, rad Direkcije za reformu policije smeta samo onim elementima koji zele slabu drzavu a jake entitete. To nisu ni Kopola, ni Siling, ni Lagumdzija ni Silajdzic, nego Cavic, Dodik, Ivanic i Bosic. Tvoj stav po tom pitanju je u najmanju ruku cudan. Trece, izjave o Dodikovoj "ljubavi" prema BiH su prilicno egzaktne ; "Mi ne volimo BiH". Cetvrto, ekonomski "bum" kako se predstavlja rasprodaju drzavne imovine na podrucju manjeg entiteta, nije podvig. Peto, Dodikova igrarija sa referendumom nije reakcija na glasove iz Sarajeva, nego po Dodiku, kako je vec izjavio agenciji FoNet, Bosna i Hercegovina dugorocno nije odrziva zemlja, te "naglasio da je referendum o samostalnosti RS neizbjezan". Itd, itd...
Ti to sve mozes ignorisati, te nastavitii s presvlacenjem vuka u babinu haljinu, ali mu zube kolega ne mozes sakriti, ma koliko se upinjao.
Potpisujem ovo jastrebovo, samo jos da dodam da kolega MuaDib previdja cinjenicu da osim prodaje Telekoma i rafinerije nije nista realizovano.
Telekom je otisao Srbiji (doduse po dobroj cijeni), a rafinerija Rusima (ali po niskoj cijeni). Osim ovoga, ostalo je samo prica. TE Gacko je i prije rata bila promasaj, a sada praviti dvostruko veci kapacitet je smijesno. Ove ceste ili autoputevi kako ih zove niti se grade niti ce uskoro poceti. Pricati o izgradnji autocesta bez prethodno uradjene studije izvodivosti i objavljenog tendera je smijesno, cak i za Ruandu ili Zimbabve.
I taj privredni bum, u cemu se manifestuje. Jesu li plate porasle u RS-u, penzije, zivotni standard...? Ili se taj privredni bum manifestuje samo u tekstovima Dodiku naklonjenih medija i medija koji velicaju Dodika kako bi ocrnili politicke suparnike svojih "sefova" i "politickih pokrovitelja" u Fed?
Rafinerija je otisla Rusima po niskoj cijeni....zato sto su ljudi preuzeli dugove i troskove modernizacije postrojenja koja ce sigurno izaci na jedno 500 miliona eura najmanje...pored placenih 120 miliona...
Studija izvodljivosti....je napravljena vec prije 25 godina...tako da sve sto vidis i cujes danas za koridor 5c i za ovaj krak u r.s. je kopija elaborata iz ex yu koji su prilagodjeni danasnjem stanju...a za tvoju informaciju, elaborat je bio pripremljen prije izbora....tender? za koga? za G.P. Rad? Strabag je gigant...mozda cak i preozbiljan za ove prostore...
Taj privredni boom se ne moze manifestovati u mjesec dana...to govori dovoljno o znanju ekonomije vecine pojedinaca na forumu....pravi efekat ovih poteza ce biti poznat tek nakon par godina...
Evo,dere sve koji ne klimaju glavom njegovoj politici.Udara na medije i novinare,uvodi ponovo jednoumlje bez slobode stampe i medija.Slicno kao sto je radio i Milosevic,pri tome po strani,k'o kerove na lancu,drzi ekstremen ultra-nacionaliste...
Goran_35 wrote:Evo,dere sve koji ne klimaju glavom njegovoj politici.Udara na medije i novinare,uvodi ponovo jednoumlje bez slobode stampe i medija.Slicno kao sto je radio i Milosevic,pri tome po strani,k'o kerove na lancu,drzi ekstremen ultra-nacionaliste...
Ne dere sam... U toj istoj vladi sjede i Bosnjaci i Hrvati
Goran_35 wrote:Evo,dere sve koji ne klimaju glavom njegovoj politici.Udara na medije i novinare,uvodi ponovo jednoumlje bez slobode stampe i medija.Slicno kao sto je radio i Milosevic,pri tome po strani,k'o kerove na lancu,drzi ekstremen ultra-nacionaliste...
pitaj novinare iz rs-a pa ce ti reci ko ih dere...
I ne samo da dere u rs-u vec udara i na drzavnu BHT!
Veoma opasna situacija,koliko vidim vrsi se obracun sa politickim neistomisljenicima,uvodeci jednoumlje tipicno za totalitarne sisteme.Na slican nacin je i Milosevic pokrenuo svoju propagandnu masineriju.
Veoma opasna situacija,koliko vidim vrsi se obracun sa politickim neistomisljenicima,uvodeci jednoumlje tipicno za totalitarne sisteme.Na slican nacin je i Milosevic pokrenuo svoju propagandnu masineriju.
Kakve to sto pises veze ima sa onim sto sam ja napisao? Hoces reci da u toj vladi ne sjede i Bosnjaci i Hrvati i da njih ama bas niko nista ne pita?
Sto se tice "udara" na BHT1 receno je da je Vlada RS-a tu odluku usvojila jednoglasno, sto znaci da su za nju glasali i Bosnjaci i Hrvati
_BosanaC wrote:
Kakve to sto pises veze ima sa onim sto sam ja napisao? Hoces reci da u toj vladi ne sjede i Bosnjaci i Hrvati i da njih ama bas niko nista ne pita?
Sto se tice "udara" na BHT1 receno je da je Vlada RS-a tu odluku usvojila jednoglasno, sto znaci da su za nju glasali i Bosnjaci i Hrvati
I sta? Kakvo je to mjerilo?Pa i Fikret Abdic je bio Bosnjak pa je li to sta znacilo u njegovoj politici koja se stavila na stranu fasizma?
Goran_35 wrote:
I sta? Kakvo je to mjerilo?Pa i Fikret Abdic je bio Bosnjak pa je li to sta znacilo u njegovoj politici koja se stavila na stranu fasizma?
To znaci da I BOSNJACI I HRVATI sjede u toj istoj vladi koja izglasa odluku tipa gore navedene, ali se blate samo i iskljucivo Srbi i Srpski elementi, a niko ne pita KO SU ti Bosnjaci i Hrvati
Dodik, ruku na srce, nije toliko mocan da donosi odluke bez vlade kojom predsjedava.
Goran_35 wrote:
To znaci da I BOSNJACI I HRVATI sjede u toj istoj vladi koja izglasa odluku tipa gore navedene, ali se blate samo i iskljucivo Srbi i Srpski elementi, a niko ne pita KO SU ti Bosnjaci i Hrvati
Dodik, ruku na srce, nije toliko mocan da donosi odluke bez vlade kojom predsjedava.
mislim da sam bio jasan...
A moj komentar se odnosi prvenstveno na Dodika i citavu njegovu vladu,koja se obracunava sa novinarima i uvodi jednoumlje kakvo je svojstveno samo totalitaristickim rezimima.
Ako ti,zbog ljubavi prema njemu ili iz bilo kojeg drugog razloga,ne vidis koja je to opasnost po demokraciju,onda ja dalje nemam sta da pricam sa tobom...
Goran_35 wrote:
mislim da sam bio jasan...
A moj komentar se odnosi prvenstveno na Dodika i citavu njegovu vladu,koja se obracunava sa novinarima i uvodi jednoumlje kakvo je svojstveno samo totalitaristickim rezimima.
A ja upravo pricam i o Dodiku i o njegovoj vladi u kojoj sjede i Srbi i Hrvati i Bosnjaci. Svidjalo se to tebi ili ne
Ako ti,zbog ljubavi prema njemu ili iz bilo kojeg drugog razloga,ne vidis koja je to opasnost po demokraciju,onda ja dalje nemam sta da pricam sa tobom...
Slobodno procitaj bilo koji moj post na temu njega pa ce ti biti jasno sta mislim o njemu i njegovoj vladi...
Dodiku ova 'ho-ruk' taktika ekonomskog razvoja ide odlicnu samo u segmentu rasprodaje srpsko-ruskom kapitalu svega sto se moze rasprodati. Primjera su trenutno 2:
- dvostruko manja cijena prodaje rafinerije i pratecih kompanije.
- odustajanje Strabaga od realizacije velikog projekta Autoputevi RS.
Nema sumnje da ce se ove 'pompezne' izjave lagano stisavati narednih mjeseci, a da ce biti jos propalih ideja ''laktaskog baje''.
Sto se tice, ekonomskog rasta RS - to se moralo kad-tad desiti. S obzirom da je do nedavno GDP federacije bio 4 puta veći od onog u RS, ekonomski bum se morao desiti. Sto ne znaci da se novi nece desiti na ovoj strani. Ova utrka je u sustini veoma pozitivna stvar u BiH, jer ce zbog ove strategije ''mi smo bolji od vas'', za nekih 4 godine ovo sve puno bolje izgledati. Evo ce npr. sad u federaciji smanjiti ove poreze.
Ono u cemu Dodik grijesi je sto zestoko ide kontra austrijsko-njemačkog kapitala, i tu ce ga neko dobro nagaziti u buducnosti.
I jos jedna stvar, zaboravit ce njega Tadic, cim krene intenzivnije prema EU, pa mu Solana kaze da prenese Dodiku da mu je prijestolnica u Sarajevu, a ne u Beogradu. Sanader je to uradio hrvatima u BiH, pa Hrvatska evo 'pici' prema EU.
Jedva cekam da vidimo Dodika na TV-u, a stoji na M.Dvoru. A da je seljak, to ne moze niko poreci. I to onaj tipski primjerak.
Milorad Dodik je cijele agresije sjedio na cetnickoj strani? Je li ga bilo kod nas? Nije! Jedan bivsi nacista dakle(ako mozemo reci bivsi). Raskinuo je sa SDS-om dobro jer su S(D)S gomila staronja koji su politicki umrli sa Dejtonom kada im je propala misija velike Srbije pa sada samo deru, kradu i lazu i rade sta mogu da ocuvaju RS a oslabe BIH. Dodik je vizionar slazem se, zato se prodaje za socijaldemokratu a istovremeno homogenizira srpski narod u BIH i grcevito se bori za RS, da bi se covjek borio za RS nastala na placu djece i zaklanih ljudi, u kojoj svako malo se nadje masovna grobnica, za RS koja je jedan neprirodni monstrum i jedna velika grobnica Bosnjackog naroda mora biti bolestan ili nacista. Dodik je ovo drugo, jedva ceka da otjcepi RS da bi je pripojio Srbiji i to je sva njegova misija.
A nju sponsriraju grmalji iz Srbije i oni ga i drze u zivotu, ekonomski on nista ne gradi niti stvara vec samo rasprodaje jer misli da ako RS postane jaca od FBIH ima ce vece sanse za otcjepljenje.
Sve u svemu nas dusmanin, negator genocida i otvoreni nacista. Jedini nacin da se on unisti je ako uspije nesto ovo sadasnje Predsjednistvo koje za razliku od prije ima dva Bosanca mjesto jednog a i onaj treci nije tako radikalan, ako ga Srbija proda za EU(u sta sumnjam) ili ako ga pajdasi iz SDS-a sahrane za vlastitu fotelju.
Suicidal Siberian wrote:
Rafinerija je otisla Rusima po niskoj cijeni....zato sto su ljudi preuzeli dugove i troskove modernizacije postrojenja koja ce sigurno izaci na jedno 500 miliona eura najmanje...pored placenih 120 miliona...
Studija izvodljivosti....je napravljena vec prije 25 godina...tako da sve sto vidis i cujes danas za koridor 5c i za ovaj krak u r.s. je kopija elaborata iz ex yu koji su prilagodjeni danasnjem stanju...a za tvoju informaciju, elaborat je bio pripremljen prije izbora....tender? za koga? za G.P. Rad? Strabag je gigant...mozda cak i preozbiljan za ove prostore...
Taj privredni boom se ne moze manifestovati u mjesec dana...to govori dovoljno o znanju ekonomije vecine pojedinaca na forumu....pravi efekat ovih poteza ce biti poznat tek nakon par godina...
Rafinerija i sve vezano za naftnu industriju je otislo Rusima za relativno male pare. Jos tome treba dodati da su Rusi trazili da se ne donosi zakon s ostrijim normama o cistoci goriva, kako bi oni i dalje mogli proizvoditi i prodavati ovu brljotinu od goriva (dakle nema ozbiljne i zustre akcije za modernizaciju ovih pogona bar ne u skoro vrijeme).
Bez tendera i studije izvodivosti nece niko ozbiljniji pristupiti ovakvom projektu kao sto je izgradnja autoputeva. Uostalom, zivi bili pa vidjeli.
Privredni bum nisam ja naveo vec tvoj istomisljenik, a ja sam samo upitao po cemu je on zakljucio da su oni DOZIVJELI privredni bum i u cemu se taj privredni bum manifestovao. Dakle, nisam ja ni tvrdio da se rezultati mogu vidjeti preko noci, ali da se mogu osjetiti pomaci vrlo brzo-mogu. A takvih bitnih pomaka jos nema. Jos uvijek je sve na obecanjima.