Ko želi da dođe, bujrum. Popijemo kafu, upoznajemo se, progovorimo koju, a i dogovorimo.
Pozdrav.
Dolazim, naravnosunčan dan wrote:Petak 15.08. u 19,00 h, "Kod Tite" - sastanak(Građani Sarajeva)
Ko želi da dođe, bujrum. Popijemo kafu, upoznajemo se, progovorimo koju, a i dogovorimo.![]()
Pozdrav.
Goste uvijek dobri, ne zesti se previse....ne trosi svoje zivce bez veze, znam da si ogorcen isto k'o i ja i mnogi od nas.uvjek dobar gost wrote:Zar stvarno neema više zainteresovanih za bilo kakvu priču, svi smo mudraci kad je pred nama tastatura i kad gledamo u monitor, svi smo pametni dan poslije bitke il barem sa sigurne distance...
Situacija u kojoj se svi skupa nalazimo traži od nas reakciju, traži akciju.. traži od nas da prestanemo biti kameni spavači, traži da se ne mažemo više vazelinom po guzici...
...i brdom drugih događaja danas/večeras pa do ujutro, biuvjek dobar gost wrote:Možda bi i više raje došlo da se termin ne preklapa sa otvaranjem SFF-a............
Vjerovatno u ovoj sedmici... nekad pred kraj.madnessa wrote:a sta ste se dogovorili? kad je sljedeci sastanak?
Joj vidio sam i nekako ... pomalo razočaran, a pomalo obradovan, razočaran povodom, a obradovan slabim odzivom...sunčan dan wrote:Sinoć na vijestima Božidar Vučurević osnovao Udruženje građana.
To su oni koji su ucestvovali u stvaranju RS od samog pocetka, oni koji su napali i razvalili BiH i koji je i dalje ruse, oni koji govore da ce RS biti i ostati zauvjek a da ce BiH nestati!sunčan dan wrote:Sinoć na vijestima Božidar Vučurević osnovao Udruženje građana.
Tako je, mi ne rusimo vlast i sistem, mi hocemo da se zakoni postuju i ako nisu dobri ili su prevazidjeni da se isti popravljaju ili mijenjaju. To je sve, da se slusa glas naroda, kao sto si rekla.sarajevo63 wrote:Pozdrav dragim ljudima i onako, samo da se javim, jer sam prisustvovala sastanku i da kažem da očekujem izvještaj ovdje. Za one koji prate dešavanja, a nisu bili prisutni. Vučureviću njegovo, mi smo ovdje jer želimo nešto. A to nije promjena sistema jer nas odmah optuže kao anarhiste nego samo potreba za funkcionalnim sistemom. Znam da savršenstvo ne postoji ali postoje države u kojima se sluša glas iz naroda.
To, @homo_sapiens, to...dosta vise tapkanja u mjestu, palamudjenja i gubljenja energije na nedjelotvorne nacine naseg djelovanja. Kazem nedjelotvorne, sto znaci da nismo postigli sve sto smo zamislili, ali ipak smo postigli mnogo, mnogo vise nego sto sada i sami vidimo.homo_sapiens wrote:Da, evo kratkog Izvjestaja sa odrzanog sastanka 25. augusta, na kojem je prisustvovalo 12 osoba koji su nasli slobodnog vremena, volje i htijenja, da, bez obzira na (slucajno) podudaranje termina sastanka sa otvaranjem SFF, bez obzira na vikend ili godisnji odmor, svojim aktivnim ucescem pokusaju doprinjeti razvoju i unapredjenju drustvene svijesti da u stvaranju i odrzanju socijalno-politickog-ekonomskog okruzenja svih gradjana nisu dovoljni samo politicka kultura i dijalog, vec i stalna gradjanska aktivnost i monitoring rada svih oblika izvrsne i zakonodavne vlasti, i ne samo na lokalnom nivou, vec i na podrucju cijele BiH, te insistiranje na podnosenju i snosenju odgovornosti za neucinjene ili pogresno ucinjene aktivnosti koje su prouzrocile posljedice, kao i insistiranje na odgovornosti za greske i posljedice ucinjene zloupotrebom javih ovlastenja,
Rezimirajuci ukratko dosadasnje pozitivne i negativne ucinke odrzanih protesta, koji su imali prevashodni cilj smjene odredjenih nosilaca lokalne vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i druge ciljeve, objavljene na javnom okupljanju u Sarajevu 1. marta ove godine, te preliminarne rezultate ankete (cije zvanicno objavljivanje ocekujemo za nekoliko dana), prisutni sugradjani su odlucili pokrenuti postupak formalizacije Neformalne grupe gradjana koji su do tada koristili naziv Gradjani, i to na nacin podnosenja zahtjeva Ministarstvu pravde BiH za upis u Registar udruzenja gradjana u BiH, pod nazivom Udruzenje gradjana „Gradjani“.
Usaglasavanjem svih prisutnih na sastanku donesena je Odluka o osnivanju, i zakljuceno da se odmah zapocne sa sprovedbom Odluke, te izradi Statuta Udruzenja, kao i izradi nacina pristupanja u Udruzenje.
Ciljevi aktivnosti i djelovanja buduceg UG, mogu se svesti na slijedece:
Saradnja svih stanovnika unutar BiH zajednice, te podsticanje svestrane i slobodne komunikacije medju njima s ciljem unapredjenja i jacanja procesa demokratizacije i buđenje entuzijazma mlade generacije za politicke i drustvene teme, te njihova priprema i obuka za nastavak aktivnosti na ucescu u razvoju civilnog drustva u BiH; stalne aktivnosti na prosirenju transparentnosti i odgovornosti u radu svih organa izvrsne i zakonodavne vlasti u BiH; pravna pomoc i zastita zivotnog standarda svih stanovnika u BiH; ukazivanje na nesprovodjenje aktuelnih zakonskih odredaba i aktivno ucesce u zahtjevima za podnosenje ogovornosti, bilo institucija bilo odgovornih osoba u njima; ukazivanje na neodgovarajuce i nefunkcionalne zakonske odredbe i aktivno ucesce u zahtjevima za izmjenama i dopunama takvih; sprjecavanje zloupotreba javnih ovlascenja u privatne svrhe,; saradnja sa drugim udruzenjima, organizacijama i slicnim institucijama koji imaju slican programski cilj i djelatnost; objavljivanje izvjestaja i neprofitna publikacija (bilten Gradjanin), ciji se sadrzaj odnosi na ciljeve i djelatnost Udruzenja, na aktuelno politicko, ekonomsko, socijalno, te stanje ljudskih prava u BiH; kontaktiranje i istupi u medijima radi promocije ciljeva i djelatnosti Udruzenja, kao i aktuelnog politickog, ekonomskog, socijalnog stanja u BiH, stanja opce sigurnosti gradjana BiH, te stanja svih aspekata ljudskih prava, i td (Statut i ciljevi su u izradi. Svaka pomoc je dobrodosla!).
Svi zainteresovani za uclanjenje u UG Gradjani, te za sve ostalo, odgovore mogu dobiti pitanjima na poznatu e-adresu: [email protected]