SASTANAK I DOGOVORI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

sunčan dan

#1 SASTANAK I DOGOVORI

Post by sunčan dan »

Petak 15.08. u 19,00 h, "Kod Tite" - sastanak(Građani Sarajeva)

Ko želi da dođe, bujrum. Popijemo kafu, upoznajemo se, progovorimo koju, a i dogovorimo. ;-)

Pozdrav.
Last edited by sunčan dan on 13/08/2008 15:11, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#2 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by uvjek dobar gost »

dolazim ako opet ne udarim gdje glavom...
sunčan dan

#3 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by sunčan dan »

Ljudi izvinjavam se, pogrešno sam upisala vrijeme sastanka. :roll:

U ovaj petak u 19,00 "Kod Tite"
homo_sapiens

#4 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by homo_sapiens »

sunčan dan wrote:Petak 15.08. u 19,00 h, "Kod Tite" - sastanak(Građani Sarajeva)

Ko želi da dođe, bujrum. Popijemo kafu, upoznajemo se, progovorimo koju, a i dogovorimo. ;-)

Pozdrav.
Dolazim, naravno :D
I nesto najnovije: Na ovom druzenju cemo razgovarati i razmatrati formalizaciju "neformalne grupe", pa eto prilike za izjasnjavanje i sugestije, ali i za prijavljivanje za clanstvo :D
tranquil

#5 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by tranquil »

Mislim da ću uspjeti da dođem.
uvjek dobar gost

#6 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Zar stvarno neema više zainteresovanih za bilo kakvu priču, svi smo mudraci kad je pred nama tastatura i kad gledamo u monitor, svi smo pametni dan poslije bitke il barem sa sigurne distance...
Situacija u kojoj se svi skupa nalazimo traži od nas reakciju, traži akciju.. traži od nas da prestanemo biti kameni spavači, traži da se ne mažemo više vazelinom po guzici...
zlatiborka

#7 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by zlatiborka »

uvjek dobar gost wrote:Zar stvarno neema više zainteresovanih za bilo kakvu priču, svi smo mudraci kad je pred nama tastatura i kad gledamo u monitor, svi smo pametni dan poslije bitke il barem sa sigurne distance...
Situacija u kojoj se svi skupa nalazimo traži od nas reakciju, traži akciju.. traži od nas da prestanemo biti kameni spavači, traži da se ne mažemo više vazelinom po guzici...
Goste uvijek dobri, ne zesti se previse....ne trosi svoje zivce bez veze, znam da si ogorcen isto k'o i ja i mnogi od nas.

Naravno da dolazim, ali nisam to ovdje napisala, racunaj na jos jednu facu....
cleo

#8 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by cleo »

doletiću i ja, možda malo Okasnim...
sunčan dan

#9 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by sunčan dan »

Dolazi Sarajevo63, pun mjesec, Sanjin, možda Marko......
delightful

#10 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by delightful »

:)
uvjek dobar gost

#11 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Možda bi i više raje došlo da se termin ne preklapa sa otvaranjem SFF-a............ :-)
konyan

#12 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by konyan »

Taj termin mi fakat ne odgovara. I ako dodjem, to ce biti na 20ak minuta. Obecao sam svojoj zenskijoj polovini da idemo na to otvaranje..
cleo

#13 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by cleo »

uvjek dobar gost wrote:Možda bi i više raje došlo da se termin ne preklapa sa otvaranjem SFF-a............ :-)
...i brdom drugih događaja danas/večeras pa do ujutro, bi
madnessa

#14 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by madnessa »

ah, meni se bas sutra udaje prva rodica, pa moram ucestvovati u organizaciji... ako najdjem slobodan trenutak stizem... nadam se da cete javiti sta ste se dogovorili... kao i do sad racunajte na printanje... :bih:

promijenila sam nick skoro... nisam tako mladi clan...
tranquil

#15 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by tranquil »

Ne stigoh ipak.... Žao mi je, javite šta je i kako je :(
uvjek dobar gost

#16 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Ovako ja sam bio na sastanku... i imam par stvari svima da kažem, mislim svima koji misle na ovaj ili onaj način da se uključe il isključe....

Ja sam lično protiv legalizacije i formalizacije u ovom i ovakvom sistemu jer mislim da sistem treba da se ruši i ne želim da na ovaj način priznam sistem..
To je moj stav na prvu, no nakon malo dumanja i razmišljanja skontao sam sljedeće..
Nešto kao UG koje bi bilo servis na neki način kreativnim ljudima i oružije protiv sistema kakav je on sada, a ne sredstvo za nekolicinu koja će se uhljebiti i udomiti.. e to nama treba..
treba to ljudima koji bi naredne godine organizovali Giro di Sarajevo, ljudima koji izvode humanitarne akcije, ljudima koji imaju nešto da kažu ovom sistemu i njegovim institucijama, UG treba da bude nešto kao produžena ruka (ne ovog foruma) ljudi koji su aktivni na ovom forumu, ljudi koji se brinu o životinjama.. itd..
Sve u svemu mislim da ima kuveta u tome svemu, samo treba biti oprezan jer opasnost od donacija i raspada sistema uvijek vreba...
madnessa

#17 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by madnessa »

a sta ste se dogovorili? kad je sljedeci sastanak?
uvjek dobar gost

#18 Re: SASTANAK I DOGOVORI

madnessa wrote:a sta ste se dogovorili? kad je sljedeci sastanak?
Vjerovatno u ovoj sedmici... nekad pred kraj.
sunčan dan

#19 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by sunčan dan »

Sinoć na vijestima Božidar Vučurević osnovao Udruženje građana. :?
uvjek dobar gost

#20 Re: SASTANAK I DOGOVORI

sunčan dan wrote:Sinoć na vijestima Božidar Vučurević osnovao Udruženje građana. :?
Joj vidio sam i nekako ... pomalo razočaran, a pomalo obradovan, razočaran povodom, a obradovan slabim odzivom...
zlatiborka

#21 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by zlatiborka »

sunčan dan wrote:Sinoć na vijestima Božidar Vučurević osnovao Udruženje građana. :?
To su oni koji su ucestvovali u stvaranju RS od samog pocetka, oni koji su napali i razvalili BiH i koji je i dalje ruse, oni koji govore da ce RS biti i ostati zauvjek a da ce BiH nestati!

Zna li neko da li su ovi prekrsili zakon (ako uopste takav postoji) sto su osnovali ovakvo udruzenje sa ovakvim ciljevima?
sarajevo63

#22 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by sarajevo63 »

Pozdrav dragim ljudima i onako, samo da se javim, jer sam prisustvovala sastanku i da kažem da očekujem izvještaj ovdje. Za one koji prate dešavanja, a nisu bili prisutni. Vučureviću njegovo, mi smo ovdje jer želimo nešto. A to nije promjena sistema jer nas odmah optuže kao anarhiste nego samo potreba za funkcionalnim sistemom. Znam da savršenstvo ne postoji ali postoje države u kojima se sluša glas iz naroda. :)
zlatiborka

#23 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by zlatiborka »

sarajevo63 wrote:Pozdrav dragim ljudima i onako, samo da se javim, jer sam prisustvovala sastanku i da kažem da očekujem izvještaj ovdje. Za one koji prate dešavanja, a nisu bili prisutni. Vučureviću njegovo, mi smo ovdje jer želimo nešto. A to nije promjena sistema jer nas odmah optuže kao anarhiste nego samo potreba za funkcionalnim sistemom. Znam da savršenstvo ne postoji ali postoje države u kojima se sluša glas iz naroda. :)
Tako je, mi ne rusimo vlast i sistem, mi hocemo da se zakoni postuju i ako nisu dobri ili su prevazidjeni da se isti popravljaju ili mijenjaju. To je sve, da se slusa glas naroda, kao sto si rekla.
homo_sapiens

#24 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by homo_sapiens »

Da, evo kratkog Izvjestaja sa odrzanog sastanka 25. augusta, na kojem je prisustvovalo 12 osoba koji su nasli slobodnog vremena, volje i htijenja, da, bez obzira na (slucajno) podudaranje termina sastanka sa otvaranjem SFF, bez obzira na vikend ili godisnji odmor, svojim aktivnim ucescem pokusaju doprinjeti razvoju i unapredjenju drustvene svijesti da u stvaranju i odrzanju socijalno-politickog-ekonomskog okruzenja svih gradjana nisu dovoljni samo politicka kultura i dijalog, vec i stalna gradjanska aktivnost i monitoring rada svih oblika izvrsne i zakonodavne vlasti, i ne samo na lokalnom nivou, vec i na podrucju cijele BiH, te insistiranje na podnosenju i snosenju odgovornosti za neucinjene ili pogresno ucinjene aktivnosti koje su prouzrocile posljedice, kao i insistiranje na odgovornosti za greske i posljedice ucinjene zloupotrebom javih ovlastenja,
Rezimirajuci ukratko dosadasnje pozitivne i negativne ucinke odrzanih protesta, koji su imali prevashodni cilj smjene odredjenih nosilaca lokalne vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i druge ciljeve, objavljene na javnom okupljanju u Sarajevu 1. marta ove godine, te preliminarne rezultate ankete (cije zvanicno objavljivanje ocekujemo za nekoliko dana), prisutni sugradjani su odlucili pokrenuti postupak formalizacije Neformalne grupe gradjana koji su do tada koristili naziv Gradjani, i to na nacin podnosenja zahtjeva Ministarstvu pravde BiH za upis u Registar udruzenja gradjana u BiH, pod nazivom Udruzenje gradjana „Gradjani“.
Usaglasavanjem svih prisutnih na sastanku donesena je Odluka o osnivanju, i zakljuceno da se odmah zapocne sa sprovedbom Odluke, te izradi Statuta Udruzenja, kao i izradi nacina pristupanja u Udruzenje.

Ciljevi aktivnosti i djelovanja buduceg UG, mogu se svesti na slijedece:
Saradnja svih stanovnika unutar BiH zajednice, te podsticanje svestrane i slobodne komunikacije medju njima s ciljem unapredjenja i jacanja procesa demokratizacije i buđenje entuzijazma mlade generacije za politicke i drustvene teme, te njihova priprema i obuka za nastavak aktivnosti na ucescu u razvoju civilnog drustva u BiH; stalne aktivnosti na prosirenju transparentnosti i odgovornosti u radu svih organa izvrsne i zakonodavne vlasti u BiH; pravna pomoc i zastita zivotnog standarda svih stanovnika u BiH; ukazivanje na nesprovodjenje aktuelnih zakonskih odredaba i aktivno ucesce u zahtjevima za podnosenje ogovornosti, bilo institucija bilo odgovornih osoba u njima; ukazivanje na neodgovarajuce i nefunkcionalne zakonske odredbe i aktivno ucesce u zahtjevima za izmjenama i dopunama takvih; sprjecavanje zloupotreba javnih ovlascenja u privatne svrhe,; saradnja sa drugim udruzenjima, organizacijama i slicnim institucijama koji imaju slican programski cilj i djelatnost; objavljivanje izvjestaja i neprofitna publikacija (bilten Gradjanin), ciji se sadrzaj odnosi na ciljeve i djelatnost Udruzenja, na aktuelno politicko, ekonomsko, socijalno, te stanje ljudskih prava u BiH; kontaktiranje i istupi u medijima radi promocije ciljeva i djelatnosti Udruzenja, kao i aktuelnog politickog, ekonomskog, socijalnog stanja u BiH, stanja opce sigurnosti gradjana BiH, te stanja svih aspekata ljudskih prava, i td (Statut i ciljevi su u izradi. Svaka pomoc je dobrodosla! :D ).

Svi zainteresovani za uclanjenje u UG Gradjani, te za sve ostalo, odgovore mogu dobiti pitanjima na poznatu e-adresu: [email protected]
zlatiborka

#25 Re: SASTANAK I DOGOVORI

Post by zlatiborka »

homo_sapiens wrote:Da, evo kratkog Izvjestaja sa odrzanog sastanka 25. augusta, na kojem je prisustvovalo 12 osoba koji su nasli slobodnog vremena, volje i htijenja, da, bez obzira na (slucajno) podudaranje termina sastanka sa otvaranjem SFF, bez obzira na vikend ili godisnji odmor, svojim aktivnim ucescem pokusaju doprinjeti razvoju i unapredjenju drustvene svijesti da u stvaranju i odrzanju socijalno-politickog-ekonomskog okruzenja svih gradjana nisu dovoljni samo politicka kultura i dijalog, vec i stalna gradjanska aktivnost i monitoring rada svih oblika izvrsne i zakonodavne vlasti, i ne samo na lokalnom nivou, vec i na podrucju cijele BiH, te insistiranje na podnosenju i snosenju odgovornosti za neucinjene ili pogresno ucinjene aktivnosti koje su prouzrocile posljedice, kao i insistiranje na odgovornosti za greske i posljedice ucinjene zloupotrebom javih ovlastenja,
Rezimirajuci ukratko dosadasnje pozitivne i negativne ucinke odrzanih protesta, koji su imali prevashodni cilj smjene odredjenih nosilaca lokalne vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i druge ciljeve, objavljene na javnom okupljanju u Sarajevu 1. marta ove godine, te preliminarne rezultate ankete (cije zvanicno objavljivanje ocekujemo za nekoliko dana), prisutni sugradjani su odlucili pokrenuti postupak formalizacije Neformalne grupe gradjana koji su do tada koristili naziv Gradjani, i to na nacin podnosenja zahtjeva Ministarstvu pravde BiH za upis u Registar udruzenja gradjana u BiH, pod nazivom Udruzenje gradjana „Gradjani“.
Usaglasavanjem svih prisutnih na sastanku donesena je Odluka o osnivanju, i zakljuceno da se odmah zapocne sa sprovedbom Odluke, te izradi Statuta Udruzenja, kao i izradi nacina pristupanja u Udruzenje.

Ciljevi aktivnosti i djelovanja buduceg UG, mogu se svesti na slijedece:
Saradnja svih stanovnika unutar BiH zajednice, te podsticanje svestrane i slobodne komunikacije medju njima s ciljem unapredjenja i jacanja procesa demokratizacije i buđenje entuzijazma mlade generacije za politicke i drustvene teme, te njihova priprema i obuka za nastavak aktivnosti na ucescu u razvoju civilnog drustva u BiH; stalne aktivnosti na prosirenju transparentnosti i odgovornosti u radu svih organa izvrsne i zakonodavne vlasti u BiH; pravna pomoc i zastita zivotnog standarda svih stanovnika u BiH; ukazivanje na nesprovodjenje aktuelnih zakonskih odredaba i aktivno ucesce u zahtjevima za podnosenje ogovornosti, bilo institucija bilo odgovornih osoba u njima; ukazivanje na neodgovarajuce i nefunkcionalne zakonske odredbe i aktivno ucesce u zahtjevima za izmjenama i dopunama takvih; sprjecavanje zloupotreba javnih ovlascenja u privatne svrhe,; saradnja sa drugim udruzenjima, organizacijama i slicnim institucijama koji imaju slican programski cilj i djelatnost; objavljivanje izvjestaja i neprofitna publikacija (bilten Gradjanin), ciji se sadrzaj odnosi na ciljeve i djelatnost Udruzenja, na aktuelno politicko, ekonomsko, socijalno, te stanje ljudskih prava u BiH; kontaktiranje i istupi u medijima radi promocije ciljeva i djelatnosti Udruzenja, kao i aktuelnog politickog, ekonomskog, socijalnog stanja u BiH, stanja opce sigurnosti gradjana BiH, te stanja svih aspekata ljudskih prava, i td (Statut i ciljevi su u izradi. Svaka pomoc je dobrodosla! :D ).

Svi zainteresovani za uclanjenje u UG Gradjani, te za sve ostalo, odgovore mogu dobiti pitanjima na poznatu e-adresu: [email protected]
To, @homo_sapiens, to...dosta vise tapkanja u mjestu, palamudjenja i gubljenja energije na nedjelotvorne nacine naseg djelovanja. Kazem nedjelotvorne, sto znaci da nismo postigli sve sto smo zamislili, ali ipak smo postigli mnogo, mnogo vise nego sto sada i sami vidimo.

Sa ovakvom vlasti i sistemom mi se ne mozemo ravnopravno boriti kao neformalna grupa, moramo imati svoje predstavnike ozvanicene u udruzenju "GRADJANI" i svako moze biti clan a i ne mora da bi djelovao u istom cilju.

Dakle, cilj imamo, radimo na najboljem nacinu da ga i ostvarimo. Svi ljudi dobre volje, svi oni koji vjeruju u bolju buducnost nas i nase djece, naci ce nacina da se dogovore i djeluju i da se svako iskaze na nacin koji mu najvise odgovara.

Svoje sujete (svi ih imamo, zar ne) ostavimo po strani i krenimo u "borbu" za bolje sutra......

Racunajte da sam od petka 15.08.2008. godine clan UG "GRADJANI"!

Na kraju izjavljujem da cu javno prokazati svakoga ko se bude usudio da novorodjeno udruzenje iskoristi iskljucivo za svoju licnu promociju ili za sticanje novaca ili kao odskocnu dasku za formiranje ili pridruzivanje nekoj politickoj stranci. Ako se, ne daj Boze uvjerim u tako nesto, izaci cu u javnost sa podacima i odmah napustiti udruzenje.
Post Reply