Prilikom zaključenja ugovora, obavezno traži da ti isključe minimalnu proviziju, to ti daju sve brokerske kuće jer trenutno nemaju posla. Sa druge strane bitnije ti je da dogovoriš što manju proviziju po transakciji. Ja recimo imam proviziju od 0,5% za sve transakcije bez obzira na iznos i naravno nemam minimalnu proviziju. Odeš, pitaš i dogovoriš (AW broker, Eurohaus meni dali ovakvu proviziju)talić wrote:nema minimuma ali ima minimalna provizija brokerskih kuća koja iznosi najčešće 30,00 KM pa ako se tebi isplati kupiti jednu dionicu u vrijednosti od 1,00 KM i platiti proviziju i troškove kupovine te dionice oko 35,00 KM onda samo naprijed.IRELAND wrote:da li postoji neki minimum novca za transakciju na berzi?
Mislim da je loša računica obavljati kupovine ispod 1.000 KM zbog procentualno visokih troškova kupovine. Naravno ima dionica koje je teško kupiti u većim količinama pa se svjesno prihvataju visoki troškovi kupovine.
SASE-Sarajevska berza
Moderator: anex
-
sase.ba
#151 Re: SASE-Sarajevska berza
-
talić
#152 Re: SASE-Sarajevska berza
Ne trgujem često i nije to promet kojim bi mogao postići neke ekstra uslove.sase.ba wrote:Prilikom zaključenja ugovora, obavezno traži da ti isključe minimalnu proviziju, to ti daju sve brokerske kuće jer trenutno nemaju posla. Sa druge strane bitnije ti je da dogovoriš što manju proviziju po transakciji. Ja recimo imam proviziju od 0,5% za sve transakcije bez obzira na iznos i naravno nemam minimalnu proviziju. Odeš, pitaš i dogovoriš (AW broker, Eurohaus meni dali ovakvu proviziju)talić wrote:nema minimuma ali ima minimalna provizija brokerskih kuća koja iznosi najčešće 30,00 KM pa ako se tebi isplati kupiti jednu dionicu u vrijednosti od 1,00 KM i platiti proviziju i troškove kupovine te dionice oko 35,00 KM onda samo naprijed.IRELAND wrote:da li postoji neki minimum novca za transakciju na berzi?
Mislim da je loša računica obavljati kupovine ispod 1.000 KM zbog procentualno visokih troškova kupovine. Naravno ima dionica koje je teško kupiti u većim količinama pa se svjesno prihvataju visoki troškovi kupovine.
Sa nekadašnjih 1,5 % provizije sam sišao na 1 % i tu sam još uvijek.
S obzirom da znam da posla nemaju i da posluju sa minusom nezgodno mi da ih pritišćem iako bi oporavkom berze u svakom slučaju i ja insistirao na 0,5 %.
-
rimano
#153 Re: SASE-Sarajevska berza
S obzirom da nemam iskustva sigurnije mi je da glavnina stoji u banci sa kamatom od 4%. Takodje za par godina trebat ce mi novac radi rjesavanja stambenog pitanja pa nebi bilo dobro da mi on bude zarobljen na berzi zbog npr pada cijena dionica. Vjerovatno cu za jos jednu do dvije milje uzeti npr JPESR pa kockati u pravom smislu te rijeci. Trenutno mislim da osim toga necu vise kupovati mada nikad se nezna mozda mi se osladi.sase.ba wrote:Dobar odabir i u pravo vrijeme. Moj ti je savjet, te pare sa banke što prije prebacuj na berzu, drži se zicera i zarada je višestruko veća nego u banci.rimano wrote:Evo ja kupih 200 komada telekoma iz stomaka sto spomenu "graditelj".
To mi je prva kupovina. Za par godina cu znati jesam li pojeo go.noa mozda i ranije
Sretno!
-
motorola01
#154 Re: SASE-Sarajevska berza
Sto ce ti JPESR, nema hljeba od njih. Uzmi opet BHT jer od njih imas jako fin povrat ulozenih sredstava plus sto moze doci do rasta vrijednosti. Cisto sumnjam da moze ici vise dole...rimano wrote:S obzirom da nemam iskustva sigurnije mi je da glavnina stoji u banci sa kamatom od 4%. Takodje za par godina trebat ce mi novac radi rjesavanja stambenog pitanja pa nebi bilo dobro da mi on bude zarobljen na berzi zbog npr pada cijena dionica. Vjerovatno cu za jos jednu do dvije milje uzeti npr JPESR pa kockati u pravom smislu te rijeci. Trenutno mislim da osim toga necu vise kupovati mada nikad se nezna mozda mi se osladi.sase.ba wrote:Dobar odabir i u pravo vrijeme. Moj ti je savjet, te pare sa banke što prije prebacuj na berzu, drži se zicera i zarada je višestruko veća nego u banci.rimano wrote:Evo ja kupih 200 komada telekoma iz stomaka sto spomenu "graditelj".
To mi je prva kupovina. Za par godina cu znati jesam li pojeo go.noa mozda i ranije
Sretno!
-
El_comadante
#155 Re: SASE-Sarajevska berza
a šta je sa elektroprivredom da li oni isplačuju dividendu?
- Muhamed Đakmić
#156 Re: SASE-Sarajevska berza
Dobra ti je Elektroprivreda. Pisao je već talić o tome, trebalo bi da Elektroprivreda poveća svoju dobit u nekom doglednom periodu, i vjerovatno će dijeliti i dividendu, a osim toga, cijena dionica bi trebala solidno skočiti.El_comadante wrote:a šta je sa elektroprivredom da li oni isplačuju dividendu?
-
motorola01
#157 Re: SASE-Sarajevska berza
Taj period je vjerovatno na nekih 5-10 godina. Njihova dionica je podcjenjenija od BHT, ali to je sve sto bi rekli u nasem narodu na dugom stapu. Gradit ce se hidroelektrane, a svi znaju koliko to traje u nekoj normalnoj zemlji, a koliko bi moglo trajati kod nas uz sve lazi i podvale vladajucih stranaka. Sto se tice dobiti i to cisto sumnjam da ce nesto povecati, a jos teze podijeliti. Ako bi se to i desilo, to bi bilo toliko bijedno da je mislim ipak bolje uloziti u BHT samo zbog tog povrata pogotovo ako se misle dionice prodati za koju godinu. Barem ja tkao mislim. Mozda grijesim, mozda i ne.Sarajevo1946 wrote:Dobra ti je Elektroprivreda. Pisao je već talić o tome, trebalo bi da Elektroprivreda poveća svoju dobit u nekom doglednom periodu, i vjerovatno će dijeliti i dividendu, a osim toga, cijena dionica bi trebala solidno skočiti.El_comadante wrote:a šta je sa elektroprivredom da li oni isplačuju dividendu?
-
talić
#158 Re: SASE-Sarajevska berza
Ako pogledamo da su prošla i ova godina bile izuzetno sušne i da je proizvodnja jeftine struje na hidroelektranama bila minimalna (a upravo ta proizvodnja ostvaruje dobit jer je proizvodna cijena u termoelektranama ravna prodajnoj) onda dolazimo do zaključka da će dobit Elektroprivrede u narednih par godina uglavnom zavisiti od vremenskih uslova i cijene na europskom tržištu.motorola01 wrote:Taj period je vjerovatno na nekih 5-10 godina. Njihova dionica je podcjenjenija od BHT, ali to je sve sto bi rekli u nasem narodu na dugom stapu. Gradit ce se hidroelektrane, a svi znaju koliko to traje u nekoj normalnoj zemlji, a koliko bi moglo trajati kod nas uz sve lazi i podvale vladajucih stranaka. Sto se tice dobiti i to cisto sumnjam da ce nesto povecati, a jos teze podijeliti. Ako bi se to i desilo, to bi bilo toliko bijedno da je mislim ipak bolje uloziti u BHT samo zbog tog povrata pogotovo ako se misle dionice prodati za koju godinu. Barem ja tkao mislim. Mozda grijesim, mozda i ne.Sarajevo1946 wrote:Dobra ti je Elektroprivreda. Pisao je već talić o tome, trebalo bi da Elektroprivreda poveća svoju dobit u nekom doglednom periodu, i vjerovatno će dijeliti i dividendu, a osim toga, cijena dionica bi trebala solidno skočiti.El_comadante wrote:a šta je sa elektroprivredom da li oni isplačuju dividendu?
Električna energija koja se proda na domaćem tržištu a proizvedena je u termoelektranama jedva da pokriva troškove proizvodnje.
Što se tiče dobiti s obzirom da je Vlada čak i od one crkavice iz prošle godine uzela 700.000 maraka za očekivati je da će zbog finansijskih problema u narednim godinama uzimati sve što se mogne uzeti i u telekomima i u elektroprivredama i u ostalim JP koja ostvare dobit.
-
rimano
#159 Re: SASE-Sarajevska berza
Ulazni troskovi nisu uposte mali uzimaju oko 4% od iznosa kojeg hoces i pretpostavljam jos toliko kada prodajes.sase.ba wrote:Prilikom zaključenja ugovora, obavezno traži da ti isključe minimalnu proviziju, to ti daju sve brokerske kuće jer trenutno nemaju posla. Sa druge strane bitnije ti je da dogovoriš što manju proviziju po transakciji. Ja recimo imam proviziju od 0,5% za sve transakcije bez obzira na iznos i naravno nemam minimalnu proviziju. Odeš, pitaš i dogovoriš (AW broker, Eurohaus meni dali ovakvu proviziju)talić wrote:nema minimuma ali ima minimalna provizija brokerskih kuća koja iznosi najčešće 30,00 KM pa ako se tebi isplati kupiti jednu dionicu u vrijednosti od 1,00 KM i platiti proviziju i troškove kupovine te dionice oko 35,00 KM onda samo naprijed.IRELAND wrote:da li postoji neki minimum novca za transakciju na berzi?
Znaci ako prodas dionice po cijeni 8% vecoj od kupovne ostanes na nuli.
Da li brokerske kuce naplacuju (minimalnu proviziju + 1.5%) ili se gleda sta je od toga vece pa to naplacuju.
Naravno ovo je bez nekih povlastenja u ugovoru.
Last edited by rimano on 21/08/2012 13:36, edited 1 time in total.
-
talić
#160 Re: SASE-Sarajevska berza
Ne smiju troškovi biti 4%.
Ako kupuješ za npr. 2.000 KM dionica i platiš proviziju od 1,5% plus troškovi registra, berze, poštarina,... sve ukupno je max. 2%.
Ako kupuješ za npr. 2.000 KM dionica i platiš proviziju od 1,5% plus troškovi registra, berze, poštarina,... sve ukupno je max. 2%.
-
rimano
#161 Re: SASE-Sarajevska berza
Htjeo sam kupiti dionica za 1980 KM. Receno mi je da moram upaltiti 2.064 KM sto ispadne da moram uplatiti jos 84KM za dodatne troskove.
(84/1980)*100=4.24%
(84/1980)*100=4.24%
-
El_comadante
#162 Re: SASE-Sarajevska berza
ali na pomen prodaje elektroprivrede i bht telekoma cijena dionica bi trebala rasti. barem na 30 km.
-
motorola01
#163 Re: SASE-Sarajevska berza
Da, ali to se nece desiti. Pitanje je da li ce EP ikad ici na prodaju. Vjerovatno nikad. BHT ce mozda ici nekad na prodaju, mada ce prije ici sa prodajom samo jednog dijela dionica(do 49 posto). Talic je rekao da ce vlada izvlaciti svaku marku iz JP-a, ali to u slucaju EP nije nista. Na to sam mislio kad sam napisao da od EP neces imati skoro nikakvog povrata jer BHT ima godisnju dobit 150 miliona, dok EP moze maximalno navuci 20-30 miliona i 90 posto toga uzme vlada,a ostalo mali dionicari. POsto BHT ima dobit od 150 miliona, malog dionicara zakaci 1,70 KM po dionici. Sad racunaj kad bi EP imala dobit od 30-ak miliona, ali sa naglaskom na ovo kad bi i dobit ces koliko mozes dobiti KM-ova po dionici.El_comadante wrote:ali na pomen prodaje elektroprivrede i bht telekoma cijena dionica bi trebala rasti. barem na 30 km.
Tako da ako mislis nesto da zaradis na srednjorocnoj bazi, onda je bolje uzeti BHT. Ako mislis dugorocno(10 i vise godina) onda je mozda bolje uzeti EP...
-
talić
#164 Re: SASE-Sarajevska berza
to je previše, mjenjaj brokera.rimano wrote:Htjeo sam kupiti dionica za 1980 KM. Receno mi je da moram upaltiti 2.064 KM sto ispadne da moram uplatiti jos 84KM za dodatne troskove.
(84/1980)*100=4.24%
Ako želiš kupiti dionica za 1980 KM maksimalna provizija bi trebala biti:
- 30,00 KM brokerska provizija
- 5,00 KM otvaranje klijentskog računa
- 2,97 KM troškovi berze 0,15%
- 0,89 KM troškovi registra 0,045 %
- 2,00 KM PTT troškovi
Suma = 40,86 KM što je oko 2%.
Kod sljedeće transakcije nemaš više ovaj trošak otvaranja klijentskog računa nego imaš trošak vođenja klijentskog računa oko 0,50 KM mjesečno
-
korisnik_ca
#165 Re: SASE-Sarajevska berza
@talic, postoji li neki način da se ovo vođenje klijentskog računa ne plaća?
odnostno, da li si obavezan raditi sa brokerskom kućom dok god posjeduješ dionice?
odnostno, da li si obavezan raditi sa brokerskom kućom dok god posjeduješ dionice?
- ultima_palabra
#166 Re: SASE-Sarajevska berza
Možeš prebaciti dionice sa računa brokerske kuće na svoj račun kod Registra... ali u tom slučaju ne možeš odmah reagovati kad se nešto desi na tržištu, tj. moraš sačekati da se dionice ponovo vrate na račun kod BK.korisnik_ca wrote:@talic, postoji li neki način da se ovo vođenje klijentskog računa ne plaća?
-
talić
#167 Re: SASE-Sarajevska berza
trošak vođenja računa za godinu dana košta koliko i otvaranje računa.korisnik_ca wrote:@talic, postoji li neki način da se ovo vođenje klijentskog računa ne plaća?
Ukoliko ne uradiš ni jednu kupovinu ili prodaju u roku od godinu dana od posljednje transakcije on se automatski gasi ( nije više aktivan) jer to berza tako nalaže.
Dionice koje ne namjeravaš prodavati prebaciš na registar kao što kaže ultima_palabra.
Dakle nemaš nikakvih obaveza prema brokerskoj kući, prebaciš dionice na svoj račun kod registra i pozdraviš se sa brokerom.
-
rimano
#168 Re: SASE-Sarajevska berza
Trazit cu sutra da mi napisu tacno sta ulazi u ovih 84KM. Jedino sto znam je da je provizija brokera 45KM za iznos od 1001 od 10000KM a klijentski racun vec imam otvoren.talić wrote:to je previše, mjenjaj brokera.rimano wrote:Htjeo sam kupiti dionica za 1980 KM. Receno mi je da moram upaltiti 2.064 KM sto ispadne da moram uplatiti jos 84KM za dodatne troskove.
(84/1980)*100=4.24%
- 2,00 KM PTT troškovi
Kod sljedeće transakcije nemaš više ovaj trošak otvaranja klijentskog računa nego imaš trošak vođenja klijentskog računa oko 0,50 KM mjesečno
Sta se desi sa dionica ukoliko one stoje na klijentskom racunu a prodje jedna godina bez transakcija da li se one automatski prenose na registar ili se gube?
-
El_comadante
#169 Re: SASE-Sarajevska berza
znaći svaki put kada trguješ dionicama moraš platiti 40 km? to je malo previše. znaći dionice recimo BH teekoma bi morale rasti 1% da bi nešto zaradio dok sve naplačaštalić wrote:to je previše, mjenjaj brokera.rimano wrote:Htjeo sam kupiti dionica za 1980 KM. Receno mi je da moram upaltiti 2.064 KM sto ispadne da moram uplatiti jos 84KM za dodatne troskove.
(84/1980)*100=4.24%
- 2,00 KM PTT troškovi
-
talić
#170 Re: SASE-Sarajevska berza
Iskreno rečeno ne znam sve detalje procedure ali:rimano wrote:Trazit cu sutra da mi napisu tacno sta ulazi u ovih 84KM. Jedino sto znam je da je provizija brokera 45KM za iznos od 1001 od 10000KM a klijentski racun vec imam otvoren.talić wrote:to je previše, mjenjaj brokera.rimano wrote:Htjeo sam kupiti dionica za 1980 KM. Receno mi je da moram upaltiti 2.064 KM sto ispadne da moram uplatiti jos 84KM za dodatne troskove.
(84/1980)*100=4.24%
- 2,00 KM PTT troškovi
Sta se desi sa dionica ukoliko one stoje na klijentskom racunu a prodje jedna godina bez transakcija da li se one automatski prenose na registar ili se gube?
Ništa se ne može izgubiti.
Kada odlučiš da kupiš dionice uplaćuješ novac na račun brokerske kuće kod banke depozitara.
Dakle ne može broker uzeti tvoju lovu i trošiti za svoje potrebe nego mu ti daješ nalog da kupi u tvoje ime i za tvoj račun neke dionice.
On smije uzeti samo proviziju koja je dogovorena i izvršiti plaćanje ostalih obaveza.
Kada si kupio dionice one prelaze u tvoje vlasništvo kao i bilo koja druga imovina.
Imaš klijentski račun kod brokerske kuće i kod RVP.
Brokerska kuća je član RVP i tvoje dionice mogu biti na jednom ili drugom računu ali se te dionice vežu uz tvoje ime, prezime i matični broj i samo ti možeš raspolagati tim dionicama.
S obzirom da se radi o imovini postoji strogo definisani sistem i procedure i zbog bilo kakvog nepoštivanja procedura brokerska kuća može privremeno ili trajno biti isključena sa berze .
Ukoliko neka brokerska kuća bude ugašena ili joj bude oduzeta dozvola za rad dionice svih njenih klijenata prelaze na njihove račune kod RVP.
-
talić
#171 Re: SASE-Sarajevska berza
ne 1% nego moraju rasti bar 5% jer će te kupovina i prodaja koštati 4%.El_comadante wrote:znaći svaki put kada trguješ dionicama moraš platiti 40 km? to je malo previše. znaći dionice recimo BH teekoma bi morale rasti 1% da bi nešto zaradio dok sve naplačaštalić wrote:to je previše, mjenjaj brokera.rimano wrote:Htjeo sam kupiti dionica za 1980 KM. Receno mi je da moram upaltiti 2.064 KM sto ispadne da moram uplatiti jos 84KM za dodatne troskove.
(84/1980)*100=4.24%
- 2,00 KM PTT troškovi
Moraju i brokerske kuće od nečeg živjeti.
Da se može kupovati i prodavati bez ikakvih troškova nastao bi haos na berzi jer bi mnogi "Investitori" prodavali već kod zarade od 0,01 KM po dionici.
-
rimano
#172 Re: SASE-Sarajevska berza
Naplate 45KM+RVP+SASE, pri tom rezervisu jos 1.5% od iznosa za slucaj da se nalog realizira iz vise puta. Znaci ako se realizira od jedanput ne naplacuje se ovo 1.5%. To je kod Reiffeisen dok npr kod eurohausa ne uzimaju dodatno ukoliko se realizira u vise navrata.rimano wrote:Trazit cu sutra da mi napisu tacno sta ulazi u ovih 84KM. Jedino sto znam je da je provizija brokera 45KM za iznos od 1001 od 10000KM a klijentski racun vec imam otvoren.
-
talić
#173 Re: SASE-Sarajevska berza
Ne razumijem,rimano wrote:Naplate 45KM+RVP+SASE, pri tom rezervisu jos 1.5% od iznosa za slucaj da se nalog realizira iz vise puta. Znaci ako se realizira od jedanput ne naplacuje se ovo 1.5%. To je kod Reiffeisen dok npr kod eurohausa ne uzimaju dodatno ukoliko se realizira u vise navrata.rimano wrote:Trazit cu sutra da mi napisu tacno sta ulazi u ovih 84KM. Jedino sto znam je da je provizija brokera 45KM za iznos od 1001 od 10000KM a klijentski racun vec imam otvoren.
jedan nalog za kupovinu je jedan nalog i obračunava se kao jedan nalog bez obzira da li dionice kupiš od jednog ili više prodavaca.
Ukoliko kupiš samo dio planiranog i ne realizuješ nalog u cijelosti onda se otvara novi nalog a po tom se vrši obračun troškova.
-
rimano
#174 Re: SASE-Sarajevska berza
Tako su mi objsnili ako se realizira od jedanput onda je provizija 45KM a od vise puta onda 45+(1.5%)
-
graditelj
#175 Re: SASE-Sarajevska berza
Puno je to, moj ti je savjet da pitaš u manjim brokerskim kućama, više vremena i pažnje će imati za tebe kao malog ulagača. Ja sam prije 10-tak dana imao transakciju vrijednosti 1652 KM, i dobio sam sljedeći obračun:
dionice 1652,00
provizija 16,52
tr.berze 1,65
tr.registra 0,75
UKUPNO 1670,92
Skoro sam potpisao ugovor sa ovom brokerskom kućom i nisam tražio nikakav poseban status niti sam uopšte pitao za proviziju, znači obračunavaju 1% svima bez minimalne provizije.
dionice 1652,00
provizija 16,52
tr.berze 1,65
tr.registra 0,75
UKUPNO 1670,92
Skoro sam potpisao ugovor sa ovom brokerskom kućom i nisam tražio nikakav poseban status niti sam uopšte pitao za proviziju, znači obračunavaju 1% svima bez minimalne provizije.