sasavo rame

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ludacha

#1 sasavo rame

Post by ludacha »

imam jedan problemcic, nazovimo ga tako.

kad lijevim ramenom radim kao krug vani ili unutra, nesto kao pucketa na područku ramena i kljucne kosti, kao da nesto ne lezi kao sto bi trebalo. dakle, cuje se neki tihi zvuk, i osjecam kao da nesto nije na svom mjestu. ali nista ne boli. a desno rame je skroz ok.
usput, ljevak sam, i naravno sve radim lijevom rukom. stoga me bas to lijevo rame boli kad dugo vozim.

fakat bih trebala nekome otici poradi toga, ali kome? (moze i sarajevo i mostar :) )
jel jos netko ima ovakvih ili slicnih tegoba?
giga

#2 Re: sasavo rame

Post by giga »

pucketanje u zglobovima je kod nekih ljudi normalna pojava

ukoliko nemas bolove ili neke smetnje (vidljiva deformacija, ogranicenost pokreta i sl.), nema razloga za brigu

za voznju ce vjerovatno pomoci povremeno odmaranje i lagano razgibavanje ramena

meni desni kuk pucketa kada podignem ispruzene noge u lezecem polozaju :)

et
walkabout

#3 Re: sasavo rame

Post by walkabout »

I ja imam vrlo mali problem sa desnim ramenom, uopste nije neki problem da bi oko toga pravio neko ozbiljnije pitanje ili trazio doktore i lijecio.

Zanimljivo je da znam od cega je doslo (usljed sportske aktivnosti - nagli, snazni pokret desnom rukom bez prethodnog zagrijavanja, prakticno iz mirujuceg stanja), kako se i kada manifestuje ("neobicno" "preskakanje/pucanje" kljucne kosti pri tezim zahvatima desne ruke ali samo kada nije bilo prethodnog zagrijavanja) te kako tretirati problem (izbjegavati velike napore desnim ramenom/rukom bez prethodnog razgibavanja).

Ne predstavlja mi poteskocu pri normalnim zivotnim aktivnostima a ako hocu da imam neku fizicku aktivnost onda je zagrijavanje neophodno.

Da doktorima idem - isto bi mi rekli, da stedim rame i da se pazim kao sto vec i radim. Druga opcija je operacija koja je vrlo cesto moze da napravi i gore nego sto jeste.

Ako tebi nije neki veliki problem onda ne trazi doktore nego izbjegavaj, sto vishe mozesh, aktivnosti usljed kojih te zaboli rame.

Mislim da su izgledi da nam se ramena/kukovi potpuno izlijece relativno mala ali sam siguran da se mozemo paziti da ne napravimo gore nego sto jeste.
faye

#4 Re: sasavo rame

Post by faye »

ma hajde ja sva pucketam i skljocam :D nije razlog za brigu pogotovo ako te ne boli. od doktora sigurno neces nikakvu pomoc dobiti.
mozes eventualno u apoteci pitati koji su vitaminii i sl dobri za zglobove (i podmazivanje) :D
ludacha

#5 Re: sasavo rame

Post by ludacha »

hvala svima..ma pri normalnim aktivnostima ne boli, medjutim, puno vozim (haha nekad kao da sam KV vozac :D ) nakon 2-3 sata moram odmoriti i "istezati" se nekih pola sata,jer me rame boli, pa se bol niz ruku proteze..
otherside

#6 Re: sasavo rame

Post by otherside »

ludacha wrote:hvala svima..ma pri normalnim aktivnostima ne boli, medjutim, puno vozim (haha nekad kao da sam KV vozac :D ) nakon 2-3 sata moram odmoriti i "istezati" se nekih pola sata,jer me rame boli, pa se bol niz ruku proteze..
tzv.cervicobrachialgia. snimi vratnu kičmu, biće da je tu problem.
ludacha

#7 Re: sasavo rame

Post by ludacha »

hvala svima :) malo me natjeraste (neki) da ipak odem nekud, a neda mi se, to jest, nije mi se dalo :)
Post Reply