Sarplaninac
Moderator: anex
-
Zah
#1 Sarplaninac
Kratko o sarplanicu, tek toliko da nam posluzi kao osnova za korektnu razmjenu misljenja.
Prvo nazvan ilirski ovčar, ovaj impresivni pas je poreklom sa Šarplanine, na jugoistoku Jugoslaviije. Veruje se da su njegovi preci došli iz Azije sa velikim migracijama naroda. Veoma je jak, naoružan izuzetno moćnim zubima, ovaj pastirac, nesvakidašnje hrabrosti, neustrašiv je protivnik vukova. Najjači primerci ove rase, kojima se seku rep i uši kako ih se neprijatelji nebi dočepali, napadaju čak i medvede. Tri šarplaninca su sposobna, kaže se da savladaju hordu vukova i tako zaštite stado koje čini više od petsto ovaca. U oblastima gde su pašnjaci, ovi psi su još uvek čuvari i branioci stada. Danas mogu da se sretnu u celoj Jugoslaviji. Koriste se za čuvanje kuća, a neki se uvežbavaju kao vojni psi. Inteligentan i živahan, šarplaninac brzo shvata šta se od njega očekuje i rado sluša. Miran, blag, uravnotežen, to je najcenjeniji kućni ljubimac. Nepoverljiv prema satrancu, ne dozvoljava im da kroče na njegovu teritoriju, ali napada isključivo po naređenju svog gospodara. Rasa je priznata 1939.god. od strane F.C.I. To je impresivan pas , čvrsto građen, ima široka i mišićava prsa, čvrste šape. Glava mu je simpatična. Njegove lepe bademaste oči imaju dubok i miran pogled, pomalo melanholičan. Dlaka mu je udvostručena bujnom i načičkanom poddlakom. Kratka je na glavi i na prednjem delu nogu. Debeo rep je povijen ali se ispravlja tokom akcije. Metalno siva i tamno siva su najtraženije boje, mada dlaka može da bude i potpuno bela pa čak i crna.
http://www.dog-best.com/rase/str/sarplaninac.htm
Sarplaninac i vuk
http://www.youtube.com/watch?v=fummQAtczl8
Odkale poticu sarplaninci? Prirodni ambijent.
http://www.youtube.com/watch?v=SR_B2lZK ... re=related
Prvo nazvan ilirski ovčar, ovaj impresivni pas je poreklom sa Šarplanine, na jugoistoku Jugoslaviije. Veruje se da su njegovi preci došli iz Azije sa velikim migracijama naroda. Veoma je jak, naoružan izuzetno moćnim zubima, ovaj pastirac, nesvakidašnje hrabrosti, neustrašiv je protivnik vukova. Najjači primerci ove rase, kojima se seku rep i uši kako ih se neprijatelji nebi dočepali, napadaju čak i medvede. Tri šarplaninca su sposobna, kaže se da savladaju hordu vukova i tako zaštite stado koje čini više od petsto ovaca. U oblastima gde su pašnjaci, ovi psi su još uvek čuvari i branioci stada. Danas mogu da se sretnu u celoj Jugoslaviji. Koriste se za čuvanje kuća, a neki se uvežbavaju kao vojni psi. Inteligentan i živahan, šarplaninac brzo shvata šta se od njega očekuje i rado sluša. Miran, blag, uravnotežen, to je najcenjeniji kućni ljubimac. Nepoverljiv prema satrancu, ne dozvoljava im da kroče na njegovu teritoriju, ali napada isključivo po naređenju svog gospodara. Rasa je priznata 1939.god. od strane F.C.I. To je impresivan pas , čvrsto građen, ima široka i mišićava prsa, čvrste šape. Glava mu je simpatična. Njegove lepe bademaste oči imaju dubok i miran pogled, pomalo melanholičan. Dlaka mu je udvostručena bujnom i načičkanom poddlakom. Kratka je na glavi i na prednjem delu nogu. Debeo rep je povijen ali se ispravlja tokom akcije. Metalno siva i tamno siva su najtraženije boje, mada dlaka može da bude i potpuno bela pa čak i crna.
http://www.dog-best.com/rase/str/sarplaninac.htm
Sarplaninac i vuk
http://www.youtube.com/watch?v=fummQAtczl8
Odkale poticu sarplaninci? Prirodni ambijent.
http://www.youtube.com/watch?v=SR_B2lZK ... re=related
- Qler
#2 Re: Sarplaninac
imao sam prije rata sarplaninca, sampionskog porijekla, i sve najbolje o toj rasi. fakat su fenomenalni. samo sam ja tada bio mali pa sam od njega napravio mazu
jahao ga nema sta mu nisam radio. dajdza ga je kasnije dove u red malo, ali zaratilo se i nisu htjeli da ga vezu jer je bilo blizu prve linije, i tamo negdje '94 je otisao i nije se vratio. imao je oko 4 godine.
-
luciferino
#3 Re: Sarplaninac
Kako ja voooolim sharplaniiince
Nego, ovo vec namjeravam pitati duze vrijeme. Moze li mi neko reci postoje li neke bitne razlike u karakteru izmedju tornjaka i sharplaninca ili je to tu negdje? Da se razumijemo, volim ja puuuno i tornjake.
Nego, ovo vec namjeravam pitati duze vrijeme. Moze li mi neko reci postoje li neke bitne razlike u karakteru izmedju tornjaka i sharplaninca ili je to tu negdje? Da se razumijemo, volim ja puuuno i tornjake.
- semmy
#4 Re: Sarplaninac
to sam i ja sad htjela pitati..jer smo dobili tornjaka na poklonluciferino wrote:Kako ja voooolim sharplaniiince![]()
-
Zah
#5 Re: Sarplaninac
Slazem se da je sarplaninac izvanredan pas. Mislim da je ralika izmedju njega i tornjaka mala kada je u pitanju karkter, dok su vizuelne karakteristike primjetne. Kada bih se opredjeljivao koju rasu drzati, cini mi se da bih se opredijelio za sarplaninca.
- Qler
#6 Re: Sarplaninac
mislim da je i "karakterno" velika razlika izmedju njih, tornjak je ljuci, bolji je cuvar od sarplaninca, prgaviji je.
-
Zah
#7 Re: Sarplaninac
Nemam iskustva sa tornjacima pa ne znam. Prije rata kad sam posjecivao izlozbe, mogao sam vidjeti puno jako dobrih sarplaninaca ali jos uvijek ne i tako dobrih tornjaka. Bilo bi dobro da potrazimo linkove odgajivacnica a onda da napravima jedan komaprativni pristup, da vidimo slicnosti i razlike, sobzirom da im je namjena ista.
Vrijedno pogledati i poslusati
http://www.youtube.com/watch?v=hkV-68dV ... re=related
Sarplaninac, dresura?
http://www.youtube.com/watch?v=sgjengGxj5M
Vrijedno pogledati i poslusati
http://www.youtube.com/watch?v=hkV-68dV ... re=related
Sarplaninac, dresura?
http://www.youtube.com/watch?v=sgjengGxj5M
- sanjex
#8 Re: Sarplaninac
Šarplaninci su za mene najbolji psi, vole se maziti i uvjek su za igru, a s druge strane dobri cuvari. ja svog nisam dresirala, pa ga zato nikad nisam pustala u javnost. Imala sam srece sto mi je iza kuce livada i suma pa sam ga tu pustala da se istrci, (inace je bio vezan na sajli jer je u dvoristu radnja). Uglavnom preporučila bih ga svakom ko ima veliko dvoriste. E jedino je problem sto je bio zaj... prema strancima bez obzira jesu li to djeca ili odrtasli pa se par puta otkinuo s lanca i napao . (jedan ciko je dobio griz za guzu
jer ga je provocirao
).
-
alijadzigibau
#9 Re: Sarplaninac
drug totalna kontra definitivno i provjerenoQler wrote:mislim da je i "karakterno" velika razlika izmedju njih, tornjak je ljuci, bolji je cuvar od sarplaninca, prgaviji je.
-
Sarplaninac
#10 Re: Sarplaninac
Za mene sarplanincu su najbolji psi.
Evo samo jedan savjet:
Sarplanince ne smijete drzati na lancu nipšto ,morate ih drazati u box-u jer oni ne vole kad ih se ogranicava na lancu, treba im napraviti veliki box u kojem ce se keretati.Oni se uplase kada im je lanac oko vrata jer misle da im zelite nauditi, to im se ne desava na povodcu.
Evo samo jedan savjet:
Sarplanince ne smijete drzati na lancu nipšto ,morate ih drazati u box-u jer oni ne vole kad ih se ogranicava na lancu, treba im napraviti veliki box u kojem ce se keretati.Oni se uplase kada im je lanac oko vrata jer misle da im zelite nauditi, to im se ne desava na povodcu.
- metar_drva
#11 Re: Sarplaninac
generalno imam problem s ljudima koji misle da je dovoljno nabavit psa i stavit ga na lanac u dvoristu. kako sarplaninca, tako i bilo koje druge pse.
-
Sarplaninac
#12 Re: Sarplaninac
To je jedna od krakteristika Šarplaninaca nepovjerljivi su prema strancima i pažljivo prate svaki njegov pokret čak iako je gazda sa njim. Problem je to sto treba ga naviknuti sto vise na djecu da ga maze itd.sanjex wrote:Šarplaninci su za mene najbolji psi, vole se maziti i uvjek su za igru, a s druge strane dobri cuvari. ja svog nisam dresirala, pa ga zato nikad nisam pustala u javnost. Imala sam srece sto mi je iza kuce livada i suma pa sam ga tu pustala da se istrci, (inace je bio vezan na sajli jer je u dvoristu radnja). Uglavnom preporučila bih ga svakom ko ima veliko dvoriste. E jedino je problem sto je bio zaj... prema strancima bez obzira jesu li to djeca ili odrtasli pa se par puta otkinuo s lanca i napao . (jedan ciko je dobio griz za guzujer ga je provocirao
).
-
djani s
#13 Re: Sarplaninac
Sarplaninac je plemenita i divna zivotinja. Imat cu ga kad-tad. Pored njega volio bih tornjaka i deutscher riesenschnauzer, skromno nema sta:). Nista lanac, nista box, samo veliko dvoriste i dobra, sigurna ograda.
- metar_drva
#14 Re: Sarplaninac
imao ja, najbolji pas na svijetudjani s wrote: deutscher riesenschnauzer
-
djani s
#15 Re: Sarplaninac
Radni kolega imao tog psa. Nazalost morao ga je uspavati jer je bio star i bolestan. Dobio ga na poklon od njemacke policije dok je bio mlad ( kao nije zadovoljio na treninzima ). Cudo od cuke, polucovjek, zavolio sam ga kao da je moj.
- Bullet Tooth Tony
#16 Re: Sarplaninac
Trenutno imam sarplaninca , kod mene je 8 godina , najvise voli da jede punjene paprike (one filovane) a inace jede sve sto i ja , nikakve hrane iz vreca ili nesto tako , jako privrzeno stvorenje ..... ako vas nesto interesuje ...
sljedeci pas ce biti 100 % kavkaski ovcar

sljedeci pas ce biti 100 % kavkaski ovcar

-
Karen
#17 Re: Sarplaninac
Imala patuljastog šnaucera, definitivno polučovjek, majke mi razumije kad mu pričam. (to svi valjda misle za svog psa
) .
Nedostaje mi do bola. Obećala sam sebi opet jednom imati šnaucera, samo su pravo rijetki i skupi.
Nedostaje mi do bola. Obećala sam sebi opet jednom imati šnaucera, samo su pravo rijetki i skupi.
-
djani s
#18 Re: Sarplaninac
Imam jedan savjet ( ne zelim da ti pametujem!), koliko znam psi ne smiju jesti zacinjenu hranu, mnogo soli i secera. Ishrana mnogo utice na zdravlje i zivotni vijek cuke. Raspitaj se, mozda sam u pravuBeg_Babic wrote:Trenutno imam sarplaninca , kod mene je 8 godina , najvise voli da jede punjene paprike (one filovane) a inace jede sve sto i ja , nikakve hrane iz vreca ili nesto tako , jako privrzeno stvorenje ..... ako vas nesto interesuje ...![]()
![]()
sljedeci pas ce biti 100 % kavkaski ovcar![]()
-
Andaluzijski pas
#19 Re: Sarplaninac
Ja malo bacim na šarplaninca.
-
encian
#20 Re: Sarplaninac
moje jedino iskustvo sa sarplanincem je jako lose. komsija je imao jednog koji je napadao sve zivo - ukljucujuci i nas djecu, i to ne na provokacije. jednom prilikom se nekoliko djece sankalo i napao ih je copor pasa. taj sarplaninac se bio priklonio trenutno tom coporu (uglavnom mahalski psi) i nanio najvise povreda toj djeci. kako su se odbranili vise lici na radnju bijelog ocnjaka, nego na neku realnost.
jedino iskustvo sa tornjakom mi je s druge strane nevjerovatno pozitivno. imam pse cijeli zivot i stvarno ih obozavam i volim da mislim da znam dosta o njima. ne smijem ni reci koliko volim svog lopova, ali tih mi se par minuta sa tornjakom urezalo kao nesto posebno. stvarno me se dojmio njen (zenkica je bila) karakter, "cehra", bistri pogled, lezernost a istovremeno i veselost i sigurnost u sebe, nacin na koji mi je pristupila. jednostavno me odusevila.
btw, ako neko ima tornjaka, molila bih da mi kaze da li ti psi bale i koliko dugo zive. moze i na pp da ne bude off-topic.
@Beg_Babic: mislim da si skroz upravu sto psa hranis domacom hranom. ljudi se pokusavaju vratiti organskim i prirodnim stvarima a istovremeno svojim psima daju hranu napravljenu od ko zna cega, sa okusom piletine, obogacena vitaminima i mineralima
???!!!!! ja ne vidim kako to moze biti dobro. ali i djani je upravu sa nezacinjenim. svi moji psi su jeli samo sto i mi i nikad nisu imali nikakvih zdravstvenih problema (nasuprot danasnjim psima koji redovno obolijevaju od raka, srcanih bolesti i sl.). mom psu su najdraza hrana pura i zeljanica. ako mu damo to i meso, meso skroz zaboravi. takodjer obozava sve sto ima bijelog luka, mada pazimo na kolicinu. inace je njemacki ovcar i moja topla preporuka
.
jedino iskustvo sa tornjakom mi je s druge strane nevjerovatno pozitivno. imam pse cijeli zivot i stvarno ih obozavam i volim da mislim da znam dosta o njima. ne smijem ni reci koliko volim svog lopova, ali tih mi se par minuta sa tornjakom urezalo kao nesto posebno. stvarno me se dojmio njen (zenkica je bila) karakter, "cehra", bistri pogled, lezernost a istovremeno i veselost i sigurnost u sebe, nacin na koji mi je pristupila. jednostavno me odusevila.
btw, ako neko ima tornjaka, molila bih da mi kaze da li ti psi bale i koliko dugo zive. moze i na pp da ne bude off-topic.
@Beg_Babic: mislim da si skroz upravu sto psa hranis domacom hranom. ljudi se pokusavaju vratiti organskim i prirodnim stvarima a istovremeno svojim psima daju hranu napravljenu od ko zna cega, sa okusom piletine, obogacena vitaminima i mineralima
- Bullet Tooth Tony
#21 Re: Sarplaninac
Znam ja druze sve to , ali hajde ti to psu reci , nece da pomirise bilo sta drugo , samo odeImam jedan savjet ( ne zelim da ti pametujem!), koliko znam psi ne smiju jesti zacinjenu hranu, mnogo soli i secera. Ishrana mnogo utice na zdravlje i zivotni vijek cuke. Raspitaj se, mozda sam u pravu
-
djani s
#22 Re: Sarplaninac
Znaci luko lukavi
, zna i on sta valja.
- Bullet Tooth Tony
#23 Re: Sarplaninac
ja vjerujem da na ponasanje psa vecinom utice vlasnik , kako odgojem psa tako i mjestom na kojem boravi....zaista je cudno ponasanje tog sarplaninca , mozda nije bio u doticaju sa ljudima nakon rodjenja ... jer poznajem ljude koji imaju sarplanince na selu,kazu oni meni , " Nemoj mu prilaziti , ne smijem ni ja a vlasnik sam mu" , znaci rodjen u divljini , odrastao u divljini , ali evo , npr mene je moj sarplaninac odbranio prosle godine kada me je napao pitt bull na sedreniku , naravno nicim izazvan , mada opet ponavljam,vecinom je do vlasnika psa ..... a sto se tice hrane , mom maximusu bio mlijecni dan
, mlijeko , mladi sir i svasta nesta , mada stomak nekih pasa ne moze da podnese nista na bazi mlijeka
-
djani s
#24 Re: Sarplaninac
Pricao mi je jedan veterinar da i psi mogu imati bolesnu psihu, da ih zna muciti depresija
..... Veliki uticaj na ponasanje psa ima odgoj u ranoj mladosti pa do okruzenja gdje boravi bez obzira na rasu psa. Taj sarplaninac je imao neki poremecaj, neki strah prouzrokovan najvjerovatnije od covjeka.