Sarma ^^
Moderator: anex
- reLoaded
#1 Sarma ^^
Koja je po vama bolja: Ona umotana u kiseli kupus, ili ona umotana u svježi kupus? 
-
crvenkapica86
#3 Re: Sarma ^^
i meni:)*mima* wrote:U japrak.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Sarma ^^
japrak sarma od tunjevine-komadića!*mima* wrote:U japrak.
- potočanka
#5 Re: Sarma ^^
u kiseli 
- bez_ideje
#6 Re: Sarma ^^
PipiDugaDevetka wrote:japrak sarma od tunjevine-komadića!*mima* wrote:U japrak.
pa ja nisam sama
- sffovac
#7 Re: Sarma ^^
kiseli pa japrak
s obicnim - to se ne moze zvati sarmom !!!
- reLoaded
#8 Re: Sarma ^^
Meni stara napravila sa obicnim, jer nije imala kiselog... I mogu ti reci da se moze jesti, ukusna je... Ali, nije to tosffovac wrote:kiseli pa japrak
- Ma.Le.Na
#10 Re: Sarma ^^
PipiDugaDevetka wrote:japrak sarma od tunjevine-komadića!*mima* wrote:U japrak.
cuj s tunjevinom
kako se to pravi???
- smurf
#11 Re: Sarma ^^
Ne zelim ni da znam ni da probamMa.Le.Na wrote:![]()
![]()
cuj s tunjevinom
kako se to pravi???
Sarma4eveR
- JThomas
#12 Re: Sarma ^^
ni-šta ka-o sa-rma na sto-lu!

-
_22222_d
#13 Re: Sarma ^^
ja volim sa oba kupusa.. s tim da svjezi malo obarim kad pravim sarmu..
i obicno pecem u tepsiji, jer punim i paradajz, i tikvice pa dobijem raznih dolmi.. mmm
i obicno pecem u tepsiji, jer punim i paradajz, i tikvice pa dobijem raznih dolmi.. mmm
- Cholina_Lokica
#14 Re: Sarma ^^
ja ne smijem ni napisati kakvu ja sarmu jedem, optuzicete me za bogohuljenje 
-
Gospoda Ministarka
#15 Re: Sarma ^^
Samo je jedna sarma a ostalo su kopije bez smisla.

- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#16 Re: Sarma ^^
Onu samo s rizom?Dile wrote:ja ne smijem ni napisati kakvu ja sarmu jedem, optuzicete me za bogohuljenje
-
samo gost
#18 Re: Sarma ^^
Ja isto volim obje varijante i pravim baš ovako kako si napisala - uvijek šarenu dolmu_22222_d wrote:ja volim sa oba kupusa.. s tim da svjezi malo obarim kad pravim sarmu..
- Cholina_Lokica
#19 Re: Sarma ^^
jokladyblue18 wrote:Onu samo s rizom?Dile wrote:ja ne smijem ni napisati kakvu ja sarmu jedem, optuzicete me za bogohuljenje
japrak, soja, malo oraha, bez one crvene zaprske
-
orange
#21 Re: Sarma ^^
Nek me neko ispravi ako grijesim ali jedna stvar mi nije logicna... kako moze sarma biti umotana u japrak?
Ja koliko znam, sarma je: mljeveno meso, riza, ostali zacini i karafeke umotani u kiseli kupus (moram priznati da sarmu od svjezeg kupusa nisam nikad probala, a nesto nemam ni zelju), a japrak je opet sve isti materijal, meso, riza i ostali zacini, umotani u rastiku. Znaci postoji sarma i postoji japrak, koji spadaju u porodicu dolmi. Naravno postoje i druge dolme, sogan dolma, punjene tikvice, punjene paprike itd...
U svakom slucaju sarma je No 1, japrak ne gotivim bas...
Ja koliko znam, sarma je: mljeveno meso, riza, ostali zacini i karafeke umotani u kiseli kupus (moram priznati da sarmu od svjezeg kupusa nisam nikad probala, a nesto nemam ni zelju), a japrak je opet sve isti materijal, meso, riza i ostali zacini, umotani u rastiku. Znaci postoji sarma i postoji japrak, koji spadaju u porodicu dolmi. Naravno postoje i druge dolme, sogan dolma, punjene tikvice, punjene paprike itd...
- holowey
#22 Re: Sarma ^^
kombinacija milionorange wrote:Nek me neko ispravi ako grijesim ali jedna stvar mi nije logicna... kako moze sarma biti umotana u japrak?![]()
btw, nikad cuo za varijantu sa sojom, ali bih radije preskocio u korist pravog mesa
Last edited by holowey on 13/05/2010 19:25, edited 1 time in total.
-
orange
#23 Re: Sarma ^^
E da u pravu si, zaboravila sam na lozu... ima svakakvih varijanti punjenja, neko voli samo krompirom punjene paprike... meni je to nekako bezukusno, valjda sam navikla na pravo meso, pa mi fali onaj miris mesa prilikom kuhanja ili pecenja. Moram priznati da bih ove varijante sa tunjevinom i sojom vrlo rado probala...
Moja mama u zadnje vrijeme vrlo cesto praktikuje sarmu praviti i paprike puniti mljevenom puretinom umjesto standardnog mljevenog (teletina, junetina...) i vrlo je ukusno.
Moja mama u zadnje vrijeme vrlo cesto praktikuje sarmu praviti i paprike puniti mljevenom puretinom umjesto standardnog mljevenog (teletina, junetina...) i vrlo je ukusno.
-
samo gost
#24 Re: Sarma ^^
U mojoj porodici japrakom zovemo samo sarmu u listovima vinove loze (btw. japrak na turskom znači list), a jalan japrak je sarma u vinovoj lozi ali samo sa rižom koja je obavezno začinjena i nanom. To valjda sve zavisi kako smo i šta naučili, ali sve je to tu negdje.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#25 Re: Sarma ^^
Objasniće ti @bez idejeMa.Le.Na wrote:
![]()
![]()
cuj s tunjevinom
kako se to pravi???