Eh Don, isproban recept za ignoranciju je uvijek bio taj prenijeti krivicu na drugoga.
No vidis, nekakvi strucnjaci recimo objasnjavaju padove i poraze fudbalske nacionalne reprezentacije Holandije u posljednjih par godina kao produkt pada te 'nacionalne' svjesti. Posto ova drzava u zadnjim godinama gubi na svim poljima, od skolstva, zdravstva, ekonomije, povreda prava manjina, kojekakvih filmskih, kulturnih i sl uspjeha, taj 'nacio' identitet koji je nekada jacan i odrzavan u fudbalu danas se odrazava ( tako kazu) na porazima! Sve ono sto je nekada oznacavalo ovu zemlju, sirilo svoju misao u svijetu, danas je blijeda slika te narandzaste ( nacionalna "boja" ) boje!
Da sam pobornik te neke nacionalne svjesti ( osim osvjestenosti :s iz nekih drugih razloga) imala bih razloga da zalim

Medjutim, Don, nase pobjede, satkane su u milion malih stvari koju moras shvatiti iz nase danasnje perspektive.
Ma koliko pomaci bili mizerni ipak smo mi zemlja koja je jos uvijek na krhkim nozicama, drhtava od bliske joj proslosti i krvoprolica koje je dozivjela.
Svaki nas momak i djevojka koji se skoluje za nas je ogroman uspjeh. Svaki onaj koji ponovo dobije krov nad glavom, posao za nas je velika sreca! Svaki onaj koji iole moze da ide dalje ( ostecen mentalno i fizicki zbog prokletstva koje nas je zadesilo) nasa je velika nada!
Don, mi imamo milion uspjeha, uvijek moze i treba i mora bolje, ali budimo optimisti, nasa mladost cini takve pomake u svijetu i kod kuce, da joj se ipak trebamo radovati !
Doci ce jednom i "velike" pobjede, u kojima cemo svi biti "ponosni" na uspjeh nasega pojedinca. Zato ga trebamo i podsticati.