Sarajlije imate li posao???
- JThomas
#26 Re: Sarajlije imate li posao???
i kakve to veze ima s sarajlijama i nesarajlijama?
-
foton
#27 Re: Sarajlije imate li posao???
Priča sa još jedne uzaludno beskorisne kafice i traćenja vremena.kiki-miki wrote:Ma hajde ba bez njasra..................
Rođena u Sa,odrasla,školovala se ( i sada ),radim,ali šta.................
Za džeparca------fuj,ali moram neće doći ništa na tacni servirano
Kad sam diplomirala od svih kolega i iz Sa i sa strane smo se ubijali tražeći posao na sve strane,ali ništa ne možeš naći da kažeš da je dobar posao...
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII onda jednog dana čujemo ---lik iz Bihaća,koji je radio tamo u svojoj struci i to u državnoj firmi dobio posao u Sa,prije svih nas bez posla (radio je tamo par mjeseci prije nego što će naći štelu za Sa).
ŠTA JE TO???????
Istina je da mnogo više ljudi koji dođu u Sarajevo radi za klikere, šuti i preživljava. Možda polaaaako napreduje.
-
foton
#28 Re: Sarajlije imate li posao???
Da li se onda buniš što nemaš 20kKM ili zato što se posao nekad dobija preko štele??? A za sve su krivi došlje.kiki-miki wrote: Koristila bih i ja štelu, ali nemam 20.000 KM za Trininića.
- ladyada
#29 Re: Sarajlije imate li posao???
uh zar je ta tema jos auktuelna ...........osamdesetih su to moje gazdarice u studentskim sobama , isto razglabale njihova djeca bezposla a ovi hercegovci i ostali dosle dobiju posao cim zavrse ...... .
- Skyfox
#30 Re: Sarajlije imate li posao???
Mislim da nema posla u svim mjestima u manje vise istom omjeru odnosno manje je poslovnih ponuda u odnosu na proslu godinu, pa tako i u Sarajevu. Koliko znam uvijek je bio mix ljudi sa svih strana u Sarajevu... nista novo...
- Zox
#31 Re: Sarajlije imate li posao???
Ja: sarajlija tri generacije, "pogresne" nacionalnosti, ali uvijek nalazio posao.
Nisam neki fan kafenisanja.
Nisam neki fan kafenisanja.
-
Bolonjac
#32 Re: Sarajlije imate li posao???
samo cu reci Gras i nista vishe 
-
latinalover
#33 Re: Sarajlije imate li posao???
koriste..al ja ne kontam te sto dodju da faks zavrse..kako nemaju zelju otici u rodni kraj i tamo raditi..ovo isto ko da je amerika..a selo ipo!...vise seljaka ovdje nego u malim gradovima..u malim gradovima su ostlai svi koji su pametni ,i ne zele da napustaju ta mjesta...JThomas wrote:to je štela.kiki-miki wrote:Ma hajde ba bez njasra..................
Rođena u Sa,odrasla,školovala se ( i sada ),radim,ali šta.................
Za džeparca------fuj,ali moram neće doći ništa na tacni servirano
Kad sam diplomirala od svih kolega i iz Sa i sa strane smo se ubijali tražeći posao na sve strane,ali ništa ne možeš naći da kažeš da je dobar posao...
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII onda jednog dana čujemo ---lik iz Bihaća,koji je radio tamo u svojoj struci i to u državnoj firmi dobio posao u Sa,prije svih nas bez posla (radio je tamo par mjeseci prije nego što će naći štelu za Sa).
ŠTA JE TO???????
a jel to rođene sarajlije ne koriste štele?
hajde molim te...
nego problem je sto ce svako od njih koji se gomilaju ovdje, sutra imati auto ,sto ce dovesti do jos veceg zagusenja u saobracaju..
sto se tice stela.. uratu su svi sa strane dosli na pozicije , i samo vuku svoje iz svojih krajeva...pogledajte kadar SDA ..sve sami provincijalci..od tihica ,pa do onog sto je direktor razvojne banke Ibrahima ili kako vec..
a i ovi sarajevski studenti/ce...70% studiranaj se svodi na ispijanje kafa...sjecam se koliko ih je sam mnom bilo na prvoj godini ,eno ih jos uvijek na prvoj(ekonomija)...haj da je to elektrotehnika ,ili medicina, farmacija,razumio bih..al patiti se na eknomiji na jednoj godini skoro pa punih pet godina..vec nesto nije u redu sa takvima..albitno je da se kaze"studiram..:" a to sto se ne micu sa mjesta ..nevazno
-
uvijek dobar post
#34 Re: Sarajlije imate li posao???
dabogda skontali gdje je atkova vu(c)kojebinaoldplague wrote:Hajde ti sada zamisli da su u toj vuckojebini ministarstva, međunarodne organizacije, parlamenti, centrale vodećih firmi... i sve će ti se reći.valter.ba wrote:Obzirom na tvoju lokaciju: vu(c)kojebinaatko wrote:Ako ne zelis da okrenes temu u pogresnom pravcu zasto uopste djelis ljude na one iz Sarajeva i one npr iz Visokog ili Ilijasa ili Breze i sl ...
Zasto samtras da bi trebao biti privilegovaniji samo zato sto ti je mjesto stanovanja blize Sebilju ?
Sarajevo je glavni grad i najveci grad svih Bosanaca i Hercegovaca i centar skoro svih desavanja i svako ima pravo da dodje da se skoluje i da trazi posao svidjalo se to tebi ili ne ?
Sad ces ti ponavljati da ne zelis temu u ovom smjeru ali ona je sama po sebi u tom smjeru cim je postavis i glupa je iznad svegarazumijem tvoju slabost i glupost
![]()
Obzirom da ti to ne mogu nacrtati pokusacemo ovako: zamisli u toj tvojoj vu(c)kojebini radi 15 ljudi iz SA i ti jedan iz te
vu(c)kojebine, je li malo cudno to? Znam da ce biti jos ovakvih komentatora te ih odmah molim da preskoce temu
- JThomas
#35 Re: Sarajlije imate li posao???
ma nije niko pao s kruške da se igdje vraća. i ja sam "rođeni sarajlija", ali prohodaj malo, provozaj se, vidi koliko još gore može biti nego u sarajevu, pa reci iskreno bi li se ti na njihovom mjestu vraćao?latinalover wrote: koriste..al ja ne kontam te sto dodju da faks zavrse..kako nemaju zelju otici u rodni kraj i tamo raditi..ovo isto ko da je amerika..a selo ipo!...vise seljaka ovdje nego u malim gradovima..u malim gradovima su ostlai svi koji su pametni ,i ne zele da napustaju ta mjesta...
nego problem je sto ce svako od njih koji se gomilaju ovdje, sutra imati auto ,sto ce dovesti do jos veceg zagusenja u saobracaju..
sto se tice stela.. uratu su svi sa strane dosli na pozicije , i samo vuku svoje iz svojih krajeva...pogledajte kadar SDA ..sve sami provincijalci..od tihica ,pa do onog sto je direktor razvojne banke Ibrahima ili kako vec..
a i ovi sarajevski studenti/ce...70% studiranaj se svodi na ispijanje kafa...sjecam se koliko ih je sam mnom bilo na prvoj godini ,eno ih jos uvijek na prvoj(ekonomija)...haj da je to elektrotehnika ,ili medicina, farmacija,razumio bih..al patiti se na eknomiji na jednoj godini skoro pa punih pet godina..vec nesto nije u redu sa takvima..albitno je da se kaze"studiram..:" a to sto se ne micu sa mjesta ..nevazno
migracija iz manjih mjesta u veća je trend u apsolutno cijelom svijetu, i to nije slučajno.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#36 Re: Sarajlije imate li posao???
"Šta? Medicinska sestra? Pa onda odete lijepo kod svog doktora u UMC i od njega tražite platu!"kiki-miki wrote:Da,ko što i napisah to jeste štela
Ali zbog čega?????
Ako radiš u svojoj struci i imaš dobru platu što će ti???
Koristila bih i ja štelu,ali nemam 20.000 KM za Trininića.
Hoćeš ti dati za mene,vraćam u ratama.-
- Zox
#37 Re: Sarajlije imate li posao???
[quote="Lud i ponosan"
Ti mora da si se doselio iz Visokog, ili Breze...
Zato sto su ti ljudi sa strane decenijama zivjeli od poljuprivrede i ostalih privrednih grana (da ne nabrajam) i poslije rata su se docepali grada i vise ih ne mozes vratiti tamo odakle su dosli... E ti ljudi imaju sada vezu i dobijaju posao prije nas koji ovdje zivimo od rodjenja (da ne govorim kako ti "sa strane" i sa srednjom skolom ulete prije mene koji imam fakultet, itd.) i najgore je sto su i "glavesine" sada dosljaci, ma cijeli grad je u rukama ruralnih pojedinaca i kvazi naprednih strucnjaka sa velikom perspektivom, nazalost![/quote]
parafraziracu kolegu gosta od maloprije: dabogda vi svi bili odakle je atko
Ti mora da si se doselio iz Visokog, ili Breze...
Zato sto su ti ljudi sa strane decenijama zivjeli od poljuprivrede i ostalih privrednih grana (da ne nabrajam) i poslije rata su se docepali grada i vise ih ne mozes vratiti tamo odakle su dosli... E ti ljudi imaju sada vezu i dobijaju posao prije nas koji ovdje zivimo od rodjenja (da ne govorim kako ti "sa strane" i sa srednjom skolom ulete prije mene koji imam fakultet, itd.) i najgore je sto su i "glavesine" sada dosljaci, ma cijeli grad je u rukama ruralnih pojedinaca i kvazi naprednih strucnjaka sa velikom perspektivom, nazalost![/quote]
parafraziracu kolegu gosta od maloprije: dabogda vi svi bili odakle je atko
- HAVANA
#38 Re: Sarajlije imate li posao???
E moj atko, odakle si ti sljego?

Last edited by HAVANA on 05/06/2009 22:02, edited 1 time in total.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#39 Re: Sarajlije imate li posao???
Fol iz Nadrealista, kiki.
Hmmm...nije medicinska sestra, a želi posao u Domu zdravlja...hmmm

Hmmm...nije medicinska sestra, a želi posao u Domu zdravlja...hmmm
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#40 Re: Sarajlije imate li posao???
Ja nisam iz Sarajeva. I radim ovdje 3 posla odjednom. Jedan redovno i dva povremeno. Ne mogu stici da potrosim para sto ih zgrnem u Sarajevu. A necu ni da se vracam u svoju vukojebinu. Sto bih kad tamo ni asfalta nema, a kamoli srednje skole, a ovdje imam cak i balkon u stanu. I dobro mi. Jos kad nekog bogatog i zgodnog i skolovanog vam sugrađana maznem ispred nosa vasih Sarajki ima svi redom da me mrze
I sta me briga za Sarajlije. I sta ces mi sad? 
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#41 Re: Sarajlije imate li posao???
Jah, zaboravila sam reci da u mom kraju proljece dolazi tek u augustu, a ovdje pljuckam vec košpice iz trešnji preko čitavog svog ureda od 20 kvadrata u kantu vec u maju... Divota 
- Zox
#42 Re: Sarajlije imate li posao???
Ja sam (relativno) bogat i zgodan i skolovan sugradjanin... Ali nemam balkon u stanu (ovom novom), zato se javianjusha wrote:Ja nisam iz Sarajeva. I radim ovdje 3 posla odjednom. Jedan redovno i dva povremeno. Ne mogu stici da potrosim para sto ih zgrnem u Sarajevu. A necu ni da se vracam u svoju vukojebinu. Sto bih kad tamo ni asfalta nema, a kamoli srednje skole, a ovdje imam cak i balkon u stanu. I dobro mi. Jos kad nekog bogatog i zgodnog i skolovanog vam sugrađana maznem ispred nosa vasih Sarajki ima svi redom da me mrzeI sta me briga za Sarajlije. I sta ces mi sad?
- cHupjahalic@
#43 Re: Sarajlije imate li posao???
@anjusha samo da znas i ja kontam da kupim stogod u glavnom gradu.
zgrabila love u dijaspori
, a jos dolazim iz mjesta gdje ni asfalta nema.
mojoj sreci nigdje kraja.

Last edited by cHupjahalic@ on 05/06/2009 22:15, edited 1 time in total.
- TRAJAN
#44 Re: Sarajlije imate li posao???
Ne bih se bavio geografijom, ali presudno je imati Partijsku knjizicu u potrazi za dobrim poslom, pa tek onda visoko obrazovane ili neko drugo. I sam sam zrtva, ne posjedovanja pravilne partijske i nedostata klimoglava pred idiotima.
Kad imas partijsku, onda geografija nema presudnu ulogu.
Eh, sad je opet pitanje sta znaci DOBAR posao?
Jeli to znaci postati BUDZETLIJA, drzavne jasle, sigurno mjesto, citanje dnevne stampe povazdan, itd.
Licno NIKAD na proracun drzave, samo privatni sektor.
Eh, sad je opet pitanje sta znaci DOBAR posao?
Jeli to znaci postati BUDZETLIJA, drzavne jasle, sigurno mjesto, citanje dnevne stampe povazdan, itd.
Licno NIKAD na proracun drzave, samo privatni sektor.
- sesalmir
#45 Re: Sarajlije imate li posao???
AufcHupjahalic@ wrote:@anjusha samo da znas i ja kontam da kupim stogod u glavnom gradu.![]()
![]()
![]()
![]()
zgrabila love u dijaspori
, a jos dolazim iz mjesta gdje ni asfalta nema.
![]()
mojoj sreci nigdje kraja.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- HAVANA
#46 Re: Sarajlije imate li posao???
Zox wrote:Ja sam (relativno) bogat i zgodan i skolovan sugradjanin... Ali nemam balkon u stanu (ovom novom), zato se javianjusha wrote:Ja nisam iz Sarajeva. I radim ovdje 3 posla odjednom. Jedan redovno i dva povremeno. Ne mogu stici da potrosim para sto ih zgrnem u Sarajevu. A necu ni da se vracam u svoju vukojebinu. Sto bih kad tamo ni asfalta nema, a kamoli srednje skole, a ovdje imam cak i balkon u stanu. I dobro mi. Jos kad nekog bogatog i zgodnog i skolovanog vam sugrađana maznem ispred nosa vasih Sarajki ima svi redom da me mrzeI sta me briga za Sarajlije. I sta ces mi sad?
Ne barkaj
Zvaću ti chmolju strašnog.
- konrad
#47 Re: Sarajlije imate li posao???
A Predsjednik Stranke, inace moj dobar prijateljTRAJAN wrote:Ne bih se bavio geografijom, ali presudno je imati Partijsku knjizicu u potrazi za dobrim poslom, pa tek onda visoko obrazovane ili neko drugo. I sam sam zrtva, ne posjedovanja pravilne partijske i nedostata klimoglava pred idiotima.
Multietnićke
Last edited by konrad on 05/06/2009 22:27, edited 1 time in total.
-
Pera Trta
- kockica_kockica
#49 Re: Sarajlije imate li posao???
sad cu napisati jedan dozivljaj, radi se o dvije osobe XY koja je iz XY mjesta i YY koja je iz Sarajeva
XY: zamisli molim te ja sam bila sokirana, znas ona YY em je iz sarajeva, em jos nije zavrsila fakultet, ne mora placati rentu jer je iz sarajeva i odmah se zaposlila, a ja ne mogu da nadjem ovdje posao
JA: pa dobro ja ne vidim problem u tome, zena je iz sarajeva i nasla je posao u sarajevu, ti si iz XY mjesta dosla si tu studirati kad zavrsis trazit ces posao u tom svom mjestu i blizoj okolici pa ni ti neces placati stanarinu a imat ces posao
XY: nema sanse, ja sam dosla ovdje studirati, ali ja se ne vracam natrag
JA: zasto
XY: eto tako, zelim zivjeti u sarajevu tu sam vec 4 godine i bas mi odgovara zivot ovdje, samo da mi se zaposliti, ali NE MOZES OD SARAJLIJA DOCI NA RED
JA: pa sta sad treba da sarajlije rade u tvom XY mjestu a da svi vi XY-ilonasi dodjete ovdje raditi
XY: vidno ljuta odlazi
epilog: YY ne radi, zavrsila je fakultet jer je posao koji je radila bio honorarni. YY sjedi kod kuce i lista oglase. XY koja je iz XY mjesta radi u drzavnoj instituciji na vrlo dobrom i vrlo placenom radnom mjestu ( prije ovog je radila isto tako u drzavnoj instituciji ali je promijenila posao u drugoj instituciji jer je prethodni bio stresan)
ja nisam protiv toga da sebi ljudi nadju posao gdje zele... rodjena sam sarajka i ne smeta mi to, izuzev kad vidim kako se moji prijatelji koji su takodje sarajlije muce i rade jeftine poslove ili ga nemaju nikako.. i ne idu po kafama jer nemaju odakle da je plate... svi ti mladi ljudi koji idu s kafe na kafu zapravo imaju roditelje koji ih izdrzavaju, koji se brinu da imaju sve a oni samo trebaju biti dobro obuceni i ici tako s kafe na kafu.. i ne moze se vise onda kad otac kaze "nadji posao dosta dzabalebarenja" i onda se zaposle kod privatnika i tesko im je...
XY: zamisli molim te ja sam bila sokirana, znas ona YY em je iz sarajeva, em jos nije zavrsila fakultet, ne mora placati rentu jer je iz sarajeva i odmah se zaposlila, a ja ne mogu da nadjem ovdje posao
JA: pa dobro ja ne vidim problem u tome, zena je iz sarajeva i nasla je posao u sarajevu, ti si iz XY mjesta dosla si tu studirati kad zavrsis trazit ces posao u tom svom mjestu i blizoj okolici pa ni ti neces placati stanarinu a imat ces posao
XY: nema sanse, ja sam dosla ovdje studirati, ali ja se ne vracam natrag
JA: zasto
XY: eto tako, zelim zivjeti u sarajevu tu sam vec 4 godine i bas mi odgovara zivot ovdje, samo da mi se zaposliti, ali NE MOZES OD SARAJLIJA DOCI NA RED
JA: pa sta sad treba da sarajlije rade u tvom XY mjestu a da svi vi XY-ilonasi dodjete ovdje raditi
XY: vidno ljuta odlazi
epilog: YY ne radi, zavrsila je fakultet jer je posao koji je radila bio honorarni. YY sjedi kod kuce i lista oglase. XY koja je iz XY mjesta radi u drzavnoj instituciji na vrlo dobrom i vrlo placenom radnom mjestu ( prije ovog je radila isto tako u drzavnoj instituciji ali je promijenila posao u drugoj instituciji jer je prethodni bio stresan)
ja nisam protiv toga da sebi ljudi nadju posao gdje zele... rodjena sam sarajka i ne smeta mi to, izuzev kad vidim kako se moji prijatelji koji su takodje sarajlije muce i rade jeftine poslove ili ga nemaju nikako.. i ne idu po kafama jer nemaju odakle da je plate... svi ti mladi ljudi koji idu s kafe na kafu zapravo imaju roditelje koji ih izdrzavaju, koji se brinu da imaju sve a oni samo trebaju biti dobro obuceni i ici tako s kafe na kafu.. i ne moze se vise onda kad otac kaze "nadji posao dosta dzabalebarenja" i onda se zaposle kod privatnika i tesko im je...
-
Sindibad
#50 Re: Sarajlije imate li posao???
Žalosno je što većina nas koji smo rođeni i odrasli u ovom gradu ne možemo naći posao od ljudi koji dolaze sa strane , završe fakultete, nađu dobre poslove i uz to još pljuju po našem gradu,sto puta sam čuo ljude sa strane koji jednostavno mrze ovaj grad, ne znam zbog čega (posebno iz tuzlanskog i ze-do kantona) , a ovaj grad im je sve pruzio, od školovanja, zapošljavanja i svega ostalog...pa što se onda ne vrate u svoja mjesta odakle su i došli... u biti, svi bi mi da nam se pruzi sansa, prvi ja, otisao u pariz,london bla bla, al bi bar postovao taj grad u koji bih otisao i njegove građane jer mi je pruzio bolji i kvalitetniji zivot..