Sarajlije i srebrenicani su bili branitelji, a ne zlocinci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

digger

Post by digger »

Maximilijan Pegasus wrote:......Kao sto znamo, dejtonski Ustav nije nadogradnja Ustava Republike BiH, vec je isti suspendovan silom, ucjenama, agresijom i genocidom. Nema tog demokrate na svijetu, koji ce priznati takav postupak ukidanja najviseg paravnog akta kao sto je Ustav i nametanja silom drugog, uz starateljstvo drzava - agresora na Republiku BiH.

Prema tome, ta logoka kafanskih dogovora ratnih zlocinaca i izdajnika, po kojekakvim vojnim bazama i nametanja takvih akata, kao ustav jedne drzave je zlocin i veleizdaja ustava Republike BiH. Taj zlocin i ta veleizdaja se moraju pravno sankcionisati, inace ce sprega kriminalaca i fasista i dalje lomiti kicmu gradjanima Republike BiH. Tu nema kompromisa niti bilo kakavog dijaloga, kao sto nema kompromisa sa bandom koja opljacka banku. Ni Klinton nije imao sansu za bilo kakav kompromis ili nagodbu, jer se sa prekrsiocima zakona ne moze pogadjati. To se zove pravna drzava u kojoj vladaju zakoni a ne politicari (u nasem slucaju prostacine) po svom nahodjenju.
Gornjem nema sta da se doda ili oduzme. To stoji. Mozda samo da nesto objasnim sa licnog stanovista.

Zadnja stvarna pravna drzava koju smo imali na ovim teritorijama je bila Kraljevina SHS koja je nestala 1941. Sa mog stanovista, mi u prakticnom smislu ne znamo sta je stvarna demokratija jer su je citave generacije "preskocile." Ustav RBiH iz 1992, je bio dobar temeljac--pisan i izglasan od ljudi koji su prihvatili odredjene koncepcije "bratstva i jedinstva" naslijedjenog od socijalizma--ali se pokazao nedovoljnim kao evolucija naseg sveobuhvatnog politickog razvoja. Evolucija moze samo da se nastavi na temeljima koji su odraz tradicije i nacina zivota, a to mnoge i danas dovodi do konfuzije.

Da se podsjetimo: najstarija demokratska zemlja je Engleska koja nema ustav. Oni svoju demokraciju baziraju na "Magna Carta" iz davnog 13 vijeka koji je bio kompromis izmedju monarha, crkve, i vlastele. Ali taj sistem funkcionise perfektno jer je ideja o zajednickom zivotu i postovanju prava drugih duboko usadjena ne samo u tradicionalnom sistemu vlade nego i kod pojedinaca.

Mi takvu tradiciju nemamo. Od ustava SHS, preko dva ustava FNRJ/SFRJ, do ustava 1992, do ustava 1996.... konfuzija do konfuzije koje samo mogu da sluze politicarima a najmanje obicnom gradjaninu.

Nakon 34 godina zivljenja u stvarnoj demokratiji, ja mislim da je razumijem. Ovo posebno zato sto u Kanadi postoje dvije osnovne etnicke i vjerske grupe: Englezi (Protestanti) i Francuzi (Katolici), gdje postoji stalni strah od razdora i otcijepljenja. I niko ne govori o odsjecanju glava drugima. Ali kada dodje do primjene demokratskih principa kod nas, moram priznati da ja ponekada igram ulogu djevojke koja je "samo malo u drugom stanju." Znaci, u dusi sam za demokratiju, ali bih istu prihvatio sa ogranicenjima!?!

U filmu "A few good men" Jack Nicholson na pitanje Tom Cruise oko necega da li je istina ili ne, odgovara: "Truth? You don't know how to handle the truth!"

Bojim se da isto vazi za mene i za 4+ miliona drugih u BH.
Fair Life

Post by Fair Life »

digger wrote:(...)
U filmu "A few good men" Jack Nicholson na pitanje Tom Cruise oko necega da li je istina ili ne, odgovara: "Truth? You don't know how to handle the truth!"

Bojim se da isto vazi za mene i za 4+ miliona drugih u BH.
Truth ! We don't know how to handle the truth !!
rajvosa

Post by rajvosa »

Maximilijan Pegasus wrote:
Nenadv24 wrote:građanima ili bošnjacima šta je po srijedi.
, bosnjaci postaju drumski narod bez drazave.

Ne seri..............................................
Zadig

Post by Zadig »

bijeli ciganin iz Bosnaskog Samca, koji se nacionalno osjecao kao Srbin, a glumio velikog muslimana. On je zapravo bio otac cetnicog treceg rajha, nacisticke tvorevine RS

ljepota argumenata...

:shock:
Zadig

Post by Zadig »

bosnjastvo.com wrote:Nije srbin,
pa da se odmetne u sumu,
pa narod ne smije u svoja sela da ode !!!!

Otisao je u Hag da dokaze svoju nevinost,
za razliku od srba,
koji znaju da su zlocinci do guse !!!!

:-x
i jos jedan bisercic
:D
Zadig

Post by Zadig »

s obzirom da se ovakvim razmisljanjem hrani odrzavanje "nacisticke treci rajh style RS", neko bi vas mogao optuziti da ste bas vi radite za iste

8)
Post Reply