Alhemicarkaa wrote:
Naravno da ne mislim da je to osnovni problem, medjutim, cinjenica je da se danas daleko vise parova bori sa neplodnoscu nego sto je to slucaj bio prije. Moji roditelji su znali samo jedan par koji nije mogao imati djece, ja danas znam 4 para koji vec duze vrijeme pokusavaju dobiti dijete. Pored toga, znam nekoliko osoba koje jos uvijek ne pokusavaju dobiti dijete, ali prema ginekoloskom nalazu, nece to moci ostvariti bez medicinske pomoci. Svi ti parovi imaju 27+ godina, a kad se uzme da su nasi roditelji prvo dijete imali vec sa 22-23 godine, i da je, medicinski, svaka zena koja rodi prvo dijete poslije 22. godine zivota stara prvorotkinja, otvara se sumnja da je to jedan od razloga tezeg zaceca. Da li jedini, je li na to utice stresniji zivot, ishrana, posljedice rata, straha u kakvom ce svijetu odgajati svoje dijete (porast nasilja, droga, siromastvo itd, pri cemu ne mislim da ljudi svjesno ne zele ostati u drugom stanju, vec podsvjesno im to stvara teskoce), mi ovdje mozemo nagadjati. Za to bi se trebala provesti sveobuhvatna studija, a rezultate bi mozda znali za 20tak godina. Kakogod, cinjenica je da danas ima vise parova koji imaju teskoca sa plodnoscu, ali to nije krucijelni razlog za slabu stopu nataliteta.
Mislim da si ti iznijela osnovni problem niske stope nataliteta u BIH a to je pomicanje starosne granice kada zene dobijaju prvo dijete. Mislim da je on sad u BIH iznad 27 godina sto je jako jako kasno. Imati prvo dijete iza 30-te je cak i rizicno po porodilju. A svakako da pomicanjem te granice se pomicu i mogucnosti za imanje vise djece. Danasnji prosjek u BIH je jedva vise od jednog djeteta po zeni. Vise nego katastrofalno. No to je problem vezan za cijelu BiH. Ja sam se ovdje zelio fokusirati na Sarajevo jer je ono prilicno specificno.
Jos nisam nasao logicno objasnjenje zasto osobe u Sarajevu stupaju znatno kasnije u brak i imaju manje djece nego osobe iz drugih gradova? Npr. Zenice ili Bihaca? Gledam ali ne vidim logicno obasnjenje
U vezi problema sa fertilitetom. Slozio bih se s tobom da danas ima vise osoba sa tim problemom nego ranije ali ne u nekoj ogromnoj mjeri. Mislim da je ranije vise postojao i problem "sta ce reci selo". Mislim da to ljudi i nisu toliko iznosili u javnost radi "stida". Bar ja tako mislim jer je tako bilo sa mnogim stvarima. Danas je drustvo mnogo otvorenije po raznim pitanjima pa s eu nekim slucajevima cini da taj problem i nije postojao ranije.
sandra01 wrote:Pa sad...Ne znam sta bi rekla ovde.Ima siromasnijih zemalja od Bosne pa stopa natalite nije tako niska.Ima jedna druga stvar o kojoj razmisljam.A to je koliko je zena ostalo samo usljed posljedica rata i preseljenja.Evo ti mog slucaja.Nije da ne bi voljela da imam bebu ...ali za napraviti bebuu treba dvoje ....Koliko poznajete djevojaka ,zena koje imaju poslove relativno dobro situirane ,spremne da imaju djecu a ...same.Nemaju s kime.Ja ih znam evo bez razmisljanja pet iz mjesta.Razmisljate li o tome?
Sandra,
Ne postoje rjesenja pruzena na tanjiru. Ne vidim kako bih te mogao nasavjetovati" u vezi toga. Razumijem da i nije previse lahko pronaci "pravu osobu". Ali prvo treba krenuti od sebe. Koliko se ti "trudis" u vezi toga? Mozemo reci da ima i neka sudbina ali je ponekad moras i "isprovocirati". Pokazati se. Ne mozes mi reci da ne poznajes neke slobodne momke; sto iz skolskih dana, posla, susjedstva... pa cak i preko neta, sto da ne... postoji jako puno nacina i ne mozes reci da su ama bas svi "katastrofa".
Mozda su neke osobe i previse "probirljive" i neodlucne? Zadrzavaju se na sitnicima i propustaju sanse jednu za drugom?
Mozda sam malo provokativan ali misli o tome.
I naravno cestitke Mediii