Da bacite na male ili mislite da ce biti i za velike?sarajlija_ba wrote:Dovoljnopotres_mozga wrote:@sarajlija_ba
koliko ce vas se skupiti na "sarajevskom ljetu"?
Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
- madner
#576 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
-
Palestinac1
#577 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Vrijedi pročitati, ako smo već ustanovili neku logiku:
Na jednom portalu neki čitalac je iznio ovakav stav po pitanju vjeronauke u školama, (parafraziram): „Vjeronauci nije mjesto u školi, onaj ko želi da se vjerski obrazuje nek' ide NEDJELJOM u crkvu ili džamiju pa nek' tamo uči do mile volje..."
Zašto nedjeljom u džamiju?
Ovdje se zapravo krije istinska diskriminacija, a možemo zamisliti kakvu bi samo halabuku izazvalo ovo pismo da ga uistinu i uputim ministru. Ali kad je bal nek' je maskembal.
Cijenjeni gospodine,
Dirnut Vašim nadasve ljudskim gestom kojim ste spriječili diskriminaciju djece koja ne pohađaju vjeronauku odlučio sam vas zamoliti da nastavite u tom smjeru.
O čemu se zapravo radi. Naime, već duže vrijeme u Sarajevskom kantonu, a moguće i u ostalim dijelovima Federacije provodi se praksa da se kao neradni dani uzimaju samo oni dani koji su sveti Jevrejima i kršćanima, dakle subota i nedjelja. Obzirom da je u Sarajevskom kantonu značajan broj djece koja nisu jevrejske ili kršćanske vjeroispovijesti, a smatraju da bi petkom trebali odlaziti na džumu jer je po njihovoj vjeri džuma farz-ajn (stroga dužnost), mislim da se ne bi trebali diskriminirati time što taj dan bivaju na nastavi.
Da bolje pojasnim, recimo mali Josip ustane u nedjelju, lijepo se obuče, doručkuje, uhvati svog oca za ruku i polako sa njim ode do crkve, na misu, poslije se vrati kući na zajednički obiteljski ručak. Isti je slučaj i sa malim Josifom.
A Jusuf???
Jusuf jednostavno ne može, on ustane u petak, lijepo se obuče i .... mora u školu, šta ćeš... A ukoliko mu nastavnik i dopusti da ode na džumu, onda gubi gradivo te time ne malo bude zakinut, u njegovoj maloj glavi bespotrebno se javlja dilema ostati ili otići, što nije slučaj sa njegovim kolegama druge vjeroispovijesti. Nemojmo djecu dijeliti još u klupama.
Jusuf može samo u subotu i nedjelju na porodični ručak, u petak ne može, ali taj ručak onda gubi svaki smisao. Zamislite kako bi se osjećali kršćani da im je neradni dan petak, a radni nedjelja, ili Jevreji kad bi im šabat bio u petak.
A kako se osjećaju muslimani ... znam da je to apsolutno nebitno, ali pišem čisto iz razloga što znam da ste neprijatelj svih oblika diskriminacije. Vjerujem da ste i sami primijetili preko TV-a da na misama prisustvuje uz svoje roditelje i veliki broj djece, na džumama nažalost nemamo priliku vidjeti njihove vršnjake. Oni su u tom periodu u školi. I tako tokom čitavog školovanja (12 godina) muslimanska djeca nisu u mogućnosti prisustvovati onome čemu žele, osim za raspust. Njihovi vršnjaci za misu ili liturgiju neće biti zakinuti niti jedan jedini put u čitavom životu. Nažalost mnoga muslimanska djeca za vrijeme čitavog djetinjstva ne dožive da sa roditeljem odu na džumu.
Pretpostavljam da ste upoznali tradicionalnu sarajevsku multikulturalnost, iako ste tek odskora Sarajlija, i znate da je multietničnost i multikonfesionalnost u Sarajevu svetinja, a znate da Sarajevo nije tek od Tita već još od Isa-bega. Problemi za Jusufa ovdje, nažalost, ne završavaju.
Kada Jusuf poraste i upiše neki od sarajevskih fakulteta, opet ima problem, opet ima problem sa petkom, naime često ima predavanja u vrijeme džuma-namaza, a vrlo često i ispit. Ne znam ima li Josip ispite ili predavanja nedjeljom u deset, ali nisam nikad vidio gužvu na fakultetima nedjeljom, petkom vjerujte, iz nekih neobjašnjivih razloga, kao da vidim fakultete da rade ili se ipak samo varam. Neću vas opterećivati činjenicom da Jusufa i nakon fakulteta čeka isti problem, opet se mora, ukoliko se zaposli, umiljavati direktoru kao ranije nastavnicima ili profesorima da mu dozvole da ode na džumu.
Ali vi ste ministar obrazovanja pa vratimo se opet tamo gdje smo stali.
Obrazovan ste čovjek pa znate šta su ljudska i dječija prava, vjerujem da su Vam i evropske integracije imperativ, pa ste vjerovatno upoznati sa činjenicom da jevrejska i kršćanska djeca u Evropi imaju pravo na slobodne svoje svete subote i nedjelje, čak im je i vjeronauka u rangu ostalih predmeta. Ako ste bili, recimo u Dubaiju, mogli ste primijetiti da su dani vikenda četvrtak i petak, tako je i u ostatku svijeta, neradni dani su tzv. sveti dani.
Znam koliko ste osjetljivi kada su djeca u pitanju i da nećete čekati nikakve konsultacije sa roditeljima, a pogotovo ne sa vjerskim službama.
Prijedlog za rješenje
Pošto je protekla vlast svih ovih godina liemjerno žmirila na ove očito diskriminacijske postupke, molim vas, a znam da ćete to i učiniti, prekinite ovu nepravdu ODMAH!!!
Pošaljite dopis, odluku, instrukciju ili šta već, školama u Sarajevskom kantonu da već idući petak bude neradni dan. Znam da je ostalo još malo do kraja školske godine, ali pravda je pravda, a diskriminacija je diskriminacija. Možete razmotriti i ovu opciju da petak bude, recimo „izborno-obavezujući" dan ili „fakultativni" ili tek da ne ulazi u raspored časova, s tim da se, ukoliko neko ipak želi da prisustvuje nastavi i taj dan, to treba omogućiti, ali da mu se to nigdje ne bilježi (ovaj zadnji prijedlog mislim da je vama najprihvatljiviji). Ili pak, možemo i u potpunosti ukinuti „svete dane", jer, majka mu stara, ovo nije kršćanska ili jevrejska teokratska država već SEKULARNA. A nećemo valjda biti sekularni samo kada je islam u pitanju. Znam da će i vaša stranka, a Helsinški odbor pogotovo, to podržati jer za njih su sva djeca jednaka i neće dozvoliti da neki budu jednakiji. Sve što barem malo umanjuje diskriminaciju oni će da podrže. Vjerujem da ćete preporučiti i drugim kantonima da slijede primjer Sarajevskog.
Ne bojte se retrogradnih snaga koje će se odmah obrušiti na vas, jer, imajte na umu, ovo nije država za jedne nego za sve, a prvenstveno ZA ČOVJEKA.
Azem Feriz / Rijaset
- bandini
#578 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Palestinac1 wrote:Vrijedi pročitati, ako smo već ustanovili neku logiku:
Na jednom portalu neki čitalac je iznio ovakav stav po pitanju vjeronauke u školama, (parafraziram): „Vjeronauci nije mjesto u školi, onaj ko želi da se vjerski obrazuje nek' ide NEDJELJOM u crkvu ili džamiju pa nek' tamo uči do mile volje..."
Zašto nedjeljom u džamiju?
Ovdje se zapravo krije istinska diskriminacija, a možemo zamisliti kakvu bi samo halabuku izazvalo ovo pismo da ga uistinu i uputim ministru. Ali kad je bal nek' je maskembal.
Cijenjeni gospodine,
Dirnut Vašim nadasve ljudskim gestom kojim ste spriječili diskriminaciju djece koja ne pohađaju vjeronauku odlučio sam vas zamoliti da nastavite u tom smjeru.
O čemu se zapravo radi. Naime, već duže vrijeme u Sarajevskom kantonu, a moguće i u ostalim dijelovima Federacije provodi se praksa da se kao neradni dani uzimaju samo oni dani koji su sveti Jevrejima i kršćanima, dakle subota i nedjelja. Obzirom da je u Sarajevskom kantonu značajan broj djece koja nisu jevrejske ili kršćanske vjeroispovijesti, a smatraju da bi petkom trebali odlaziti na džumu jer je po njihovoj vjeri džuma farz-ajn (stroga dužnost), mislim da se ne bi trebali diskriminirati time što taj dan bivaju na nastavi.
Da bolje pojasnim, recimo mali Josip ustane u nedjelju, lijepo se obuče, doručkuje, uhvati svog oca za ruku i polako sa njim ode do crkve, na misu, poslije se vrati kući na zajednički obiteljski ručak. Isti je slučaj i sa malim Josifom.
A Jusuf???
Jusuf jednostavno ne može, on ustane u petak, lijepo se obuče i .... mora u školu, šta ćeš... A ukoliko mu nastavnik i dopusti da ode na džumu, onda gubi gradivo te time ne malo bude zakinut, u njegovoj maloj glavi bespotrebno se javlja dilema ostati ili otići, što nije slučaj sa njegovim kolegama druge vjeroispovijesti. Nemojmo djecu dijeliti još u klupama.
Jusuf može samo u subotu i nedjelju na porodični ručak, u petak ne može, ali taj ručak onda gubi svaki smisao. Zamislite kako bi se osjećali kršćani da im je neradni dan petak, a radni nedjelja, ili Jevreji kad bi im šabat bio u petak.
A kako se osjećaju muslimani ... znam da je to apsolutno nebitno, ali pišem čisto iz razloga što znam da ste neprijatelj svih oblika diskriminacije. Vjerujem da ste i sami primijetili preko TV-a da na misama prisustvuje uz svoje roditelje i veliki broj djece, na džumama nažalost nemamo priliku vidjeti njihove vršnjake. Oni su u tom periodu u školi. I tako tokom čitavog školovanja (12 godina) muslimanska djeca nisu u mogućnosti prisustvovati onome čemu žele, osim za raspust. Njihovi vršnjaci za misu ili liturgiju neće biti zakinuti niti jedan jedini put u čitavom životu. Nažalost mnoga muslimanska djeca za vrijeme čitavog djetinjstva ne dožive da sa roditeljem odu na džumu.
Pretpostavljam da ste upoznali tradicionalnu sarajevsku multikulturalnost, iako ste tek odskora Sarajlija, i znate da je multietničnost i multikonfesionalnost u Sarajevu svetinja, a znate da Sarajevo nije tek od Tita već još od Isa-bega. Problemi za Jusufa ovdje, nažalost, ne završavaju.
Kada Jusuf poraste i upiše neki od sarajevskih fakulteta, opet ima problem, opet ima problem sa petkom, naime često ima predavanja u vrijeme džuma-namaza, a vrlo često i ispit. Ne znam ima li Josip ispite ili predavanja nedjeljom u deset, ali nisam nikad vidio gužvu na fakultetima nedjeljom, petkom vjerujte, iz nekih neobjašnjivih razloga, kao da vidim fakultete da rade ili se ipak samo varam. Neću vas opterećivati činjenicom da Jusufa i nakon fakulteta čeka isti problem, opet se mora, ukoliko se zaposli, umiljavati direktoru kao ranije nastavnicima ili profesorima da mu dozvole da ode na džumu.
Ali vi ste ministar obrazovanja pa vratimo se opet tamo gdje smo stali.
Obrazovan ste čovjek pa znate šta su ljudska i dječija prava, vjerujem da su Vam i evropske integracije imperativ, pa ste vjerovatno upoznati sa činjenicom da jevrejska i kršćanska djeca u Evropi imaju pravo na slobodne svoje svete subote i nedjelje, čak im je i vjeronauka u rangu ostalih predmeta. Ako ste bili, recimo u Dubaiju, mogli ste primijetiti da su dani vikenda četvrtak i petak, tako je i u ostatku svijeta, neradni dani su tzv. sveti dani.
Znam koliko ste osjetljivi kada su djeca u pitanju i da nećete čekati nikakve konsultacije sa roditeljima, a pogotovo ne sa vjerskim službama.
Prijedlog za rješenje
Pošto je protekla vlast svih ovih godina liemjerno žmirila na ove očito diskriminacijske postupke, molim vas, a znam da ćete to i učiniti, prekinite ovu nepravdu ODMAH!!!
Pošaljite dopis, odluku, instrukciju ili šta već, školama u Sarajevskom kantonu da već idući petak bude neradni dan. Znam da je ostalo još malo do kraja školske godine, ali pravda je pravda, a diskriminacija je diskriminacija. Možete razmotriti i ovu opciju da petak bude, recimo „izborno-obavezujući" dan ili „fakultativni" ili tek da ne ulazi u raspored časova, s tim da se, ukoliko neko ipak želi da prisustvuje nastavi i taj dan, to treba omogućiti, ali da mu se to nigdje ne bilježi (ovaj zadnji prijedlog mislim da je vama najprihvatljiviji). Ili pak, možemo i u potpunosti ukinuti „svete dane", jer, majka mu stara, ovo nije kršćanska ili jevrejska teokratska država već SEKULARNA. A nećemo valjda biti sekularni samo kada je islam u pitanju. Znam da će i vaša stranka, a Helsinški odbor pogotovo, to podržati jer za njih su sva djeca jednaka i neće dozvoliti da neki budu jednakiji. Sve što barem malo umanjuje diskriminaciju oni će da podrže. Vjerujem da ćete preporučiti i drugim kantonima da slijede primjer Sarajevskog.
Ne bojte se retrogradnih snaga koje će se odmah obrušiti na vas, jer, imajte na umu, ovo nije država za jedne nego za sve, a prvenstveno ZA ČOVJEKA.
Azem Feriz / Rijaset
evo ga jos jedan
mozes li biti ofirniji jarane
-
Palestinac1
#579 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
„Mene raduje što je i Federalni ministar obrazovanja (Damir Mašić op.aut) najavio ukidanje „dviju škola pod jednim krovom", a za takvo nešto, kriva je i Vjeronauka koja se u našim školama izvodi na ovakav način.."
Ovu su riječi Vere Jovanović, predsjednice Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH koje je izgovorila u emisiji FTV-a „Odgovorite ljudima", urednice i voditeljice Elme Kazagić. (Tema emisije: Vjeronauka i obrazovanje, religija i politika. O uzrocima i posljedicama odluke po kojoj "ocjena iz vjeronauke neće ulaziti u prosjek za opći uspjeh")
Gospođa Vera nije se potrudila da objasni dvije stvari iz svoje izjave: na koji način je izvođenje Vjeronauke krivo za pojavu ovih škola, te na koji se to način Vjeronauka kod nas izvodi.
S obzirom da je ovu rečenicu gospođa Vera izgovorila na samom kraju emisije, izostalo je objašnjenje i mogućnost oponiranja istoj od strane gostiju koji su argumentovano mogli pobiti ovu nebulozu. Ovo nije prvi put da se u ovoj ili sličnim emisijima FTV-a koje idu uživo izrekne nešto na samom kraju što će biti kao šlagvort za sve ono što se govorilo do tada.
Sjetimo se samo nevjerovatnog odjavljivanja svoje emisije bivše voditeljice ove TV kuće, Duške Jurišić u emisiji „Pošteno" kada je istu odjavila na sljedeći način: „ Gospodine Kešo (ministar u Vladi Kantona Sarajevo u prethodnom mandatu, op.aut), vi ste upravo izrekli najveću laž do sad u emisiji „Pošteno", ako to nije tako, ja sam vam spremna izviniti se u nekoj od narednih emisija. Doviđenja, vidimo se narednog četvrtka.!"
Ali, ako nije ostala mogućnost argumentovanog oponiranja gospođi Veri, ostala je gorka spoznaja da ona kao predsjednica Helsinškog komiteta ne zna (ili ne želi da zna) stvarne krivce za „dvije škole pod jednim krovom", kao što ne zna način izvođenja Vjeronauke u školama (pod jednim ili dva krova), a koji je daleko od toga da bude krivcem za podjele. Ako gospođa Vera tvrdi da je način izvođenja Vjeronauke u našim školama krivac za nastanak fenomena „dvije škole pod jednim krovom", onda, kao obični građanin ili građani ove zemlje mogu da smatram da je Helsinški komitet kojim gospođa Vera predsjedava i načinom na koji on radi krivac za postojanje ovih škola i dan danas. Jer bezbeli, nečija prava su u takvim školama - ugrožena!
Nadalje, licemjerno djelovanje i povremeno pojavljivanje u medijima članova Helsinškog komiteta navodi na zaključak da prema mišljenju (ili stavu) te ustanove svi nemamo ista prava, ili svi nismo dovoljno ljudi. Zbog toga gospodu iz Helsinškog komiteta kao građanin ove zemlje pitam: Gospođo, uvažavajući Vaše djelatnosti i navodnu brigu o ljudskim pravima pitam Vas kada ćete se podići iz Sarajeva i prohodati malo do Višegrada i Srebrenice pa se oglasiti o četničkom ukazivanju svake godine u tim mjestima, gdje se na licu mjesta ugrožavaju ne samo prava nego i životi drugih ljudi. Posjetite usput i Nanu Fatu Orlović i pomozite joj da izmjesti tuđu crkvu iz svoje avlije, jer su njena prava ugrožena. Otiđite u Stolac i Livno i skinite krstove u učionicama ispod kojih bošnjačka djeca uče Hrvatski jezik. Jeste li se oglasili kada su Izedina Gagulu iz Čapljine, učenika prvog razreda Mašinske škole, u Mostaru pretukli jer nije htio izmoliti "Očenaš".
Živimo li, gospodo zaštitnici naših prava, u istoj državi, ili je po vama država ono što obuhvata Kanton Sarajevo, a ugroženost prava samo onda kada treba "izjednačiti" djecu koja ne pohađaju Vjeronauku nihilizirajući ocjene iz tog predmeta redovnim polaznicima Vjeronauke koji su istu izabrali kao svoj alternativno-obavezni predmet? Ili je i za ove gore navedene stvari kriv način izvođenja Vjeronauke u našim školama, kao što je po mišljenju gospođe Vere kriv i za dvije škole pod jednim krovom?
Do odgovora na ova pitanja koja ni ja, a ni građani ove zemlje, poznavajući Vaš (ne)rad, nećemo nikada dobiti, završavam kao nekada Duška Jurišić:
Doviđenja, i vidimo se narednog četvrtka!
Edin Memić
-
žuta
#580 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
pa bolje je da ti djete ide u đamiju nego u školu koji če mu k.......... škola šta če tamo naućit
pa ja sad če i sarajevsko ljeto pa umjesto da ti djete ide na sff ma nek ide u neku vukojebinu za mlade teroriste
pa ja i nek nema šta jest jer nema obrazovanja pa šta če mu škola hrana putovanja fuj ne daj bože
pa znaš šta odjebi ti u neku vukojebinu sa savojim djetetom ne truj narod oko sebe
pa ja sad če i sarajevsko ljeto pa umjesto da ti djete ide na sff ma nek ide u neku vukojebinu za mlade teroriste
pa ja i nek nema šta jest jer nema obrazovanja pa šta če mu škola hrana putovanja fuj ne daj bože
pa znaš šta odjebi ti u neku vukojebinu sa savojim djetetom ne truj narod oko sebe
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#581 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
odlično pismo...podržavam da i petak bude neradni dan 
- Boom71
#582 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Nikako ne uspjevam zaljepiti onu poucnu zajebanciju od predratnih TLN,a zove se mescini "Vrtic".
Taj klip je i moj odgovor na ovaj problem.Ako nekome nije mrsko da postavi,bio bih mu zahvalan pravo!
Taj klip je i moj odgovor na ovaj problem.Ako nekome nije mrsko da postavi,bio bih mu zahvalan pravo!
-
Palestinac1
#583 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Kada ne bude vjeronauke ...
Ako bih vapaje pojedinaca i nekih ljudi iz BH institucija prokomentarisao u stilu novinara Mladena Marića vjerovatno bi čuli sljedeći komentar:
"Kada ne bude vjeronauke njeno veličanstvo harmonija će se spustiti među ovaj napaćeni narod.
Kada ne bude vjeronauke, sve škole će biti okrečene, djeca neće šarati zidove, sve škole će se renovirati i biće uistinu djeci drugi dom. Djeca se neće međusobno prepirati, svađati, krasti olovke, neće slabije maltretirati, zadirkivati niti ih ismijavati.
Kada ne bude vjeronauke semafori će automatski paliti odličnim đacima zeleno svjetlo.
Kada ne bude vjeronauke njeno veličanstvo ljubav će se spustiti kako među djecu tako i među odrasle, neće biti rupa na putu, silovanja, kriminala, mita i korupcije.
Kada ne bude vjeronauke s ulice će nestati ružne riječi i psovke.
Kada ne bude vjeronauke carstvo drugarstvo će ponovo biti tu, ponovo ćemo se useliti u kuće od čokolade s prozorima od marmelade, neće biti nikakvih problema, ratova, mržnje a svi će veselo trčati u školu držeći se za ručice, čak će se i vanzemaljci zapitati :"Šta se to dešava u zemlji Bosni"?
Kada ne bude vjeronauke penzije će biti redovne i uvećane ponovo za 5 %.
Kada ne bude vjeronauke neće biti izostanaka u školama, neće se primati radnici preko "štele", Ratko Mladić će biti uhapšen, svi će voljeti matematiku a umjesto maturske svečanosti slavit će se prvi dan škole.
Kada ne bude vjeronauke djeca će slušati roditelje, obraćat će im se s riječima punim poštovanja i nikada im neće reči ni "uh".
Kada ne bude vjeronauke: "Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike."
Kada ne bude vjeronauke Bosna će pobijediti na Euroviziji, iz "Avaza" će nestati rubrika "crna hronika", a stotine hiljada ljubitelja fudbala će pred malim ekranima gledati Džeku kako daje golove Engleskoj u polufinalnoj utakmici svjetskog prvenstva.
Kada ne bude vjeronauke: "Škola će unaprjeđivati i širiti vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga."
Kada ne bude vjeronauke, brašno će pojeftiniti i sve za život potrebne namirnice, neće se ni auta morati zaključavati, a čak će i psi lutalice (a i uličari, minđušari) umjesto da laju (i psuju) na prolaznike pomagati starijima da prelaze ulice.
Kada ne bude vjeronauke vlada će svake izbore biti formirana na vrijeme, Kanada će ukinuti vize Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.
Kada ne bude vjeronauke jedan dječiji san o normalnoj državi prestat će biti utopija".
Hidajet ef. Kobilica / Rijaset
- hadzinicasa
#584 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
A Vlada je potpisala ovaj NEODRŽIVI kolektivni ugovor.... KADA? U čijem mandatu je kupljen ovaj socijalni mir? Pa sad vrući krompir iz vatre vadi Suljagić?sarajlija_ba wrote:Vlada kantona Sarajevo je potpisala kolektivni ugovor sa sindikatom prosvjetnih radnika.
Sad Suljagić hoće da to izvrda jer su dužni nastavnicima i profesorima 10 miliona maraka.
Al' problem je vjeronauka jel'de ?
Suljagiću je bitnija vjeronauka nego dug prema nastavnom osoblju. Kad dođe do štrajkova onda će optuživati nastavnike a kad padnu tužbe ovaj dug sa 10 miliona će skočiti na 30 miliona zbog zateznih kamata i troškova suda.
Al' nije to problem, problem je vjeronauka...e to treba prvo riješiti pa će sve doći na svoje![]()
![]()
(svaka sličnost s vjeronaukom je namjerna)
-
Palestinac1
#585 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Saopćenje Vlade KS nije u skladu s dogovorom koalicionih partnera
Ministri u Vladi Kantona Sarajevo i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije (SDA) ogradili su se od saopćenja Vlade KS-a u kojem stoji da nikada nije postojao plan ili namjera da se ukine predmet "Vjeronauka" te da su sve odluke i instrukcije Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo donesene u skladu i duhu zakona KS i BiH te da bi bio uveden red i ukinuta dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti.
Ovo je zaključeno sinoć na vanrednom sastanku ministara u Vladi KS i zastupnika u Skupštini KS iz reda SDA s predsjednikom Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.
"Ministri u Vladi KS iz reda SDA odbacuju data saopćenja kao obmanjivanje javnosti jer ne odražavaju usaglašene stavove s Kolegija Vlade i kao takvi ozbiljno urušavaju proklamovane principe partnerstva", rečeno je u saopćenju iz SDA.
Zahtijevaju hitno izjašnjenje premijera KS-a Fikreta Musića o ovom stavu Vlade kojim se, kako je navedeno, dezavuira javnost, a shodno kojem će se odrediti pravci eventualno daljeg djelovanja partnera u vlasti.
Naime, kako ističu u SDA, na Kolegiju je dogovorena korekcija stava ministra u smislu da ocjena iz predmeta vjeronauka ulazi u prosjek ocjena kao što je to bilo i do sada te da će se izvršiti korekcije zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u smislu preciznijeg definiranja ove oblasti.
"Ministri u Vladi KS s nevjericom su primili saopćenje Vlade KS koje ne odražava dogovor Kolegija Vlade KS, te s razlogom traže pojašnjenje iz SDP-a, a prije svih premijera Musića kakve su namjere partnera u budućnosti kad kršeći dogovore zbunjuje javnost", rečeno je na kraju saopćenja Službe za odnose s javnošću Kantonalnog odbora SDA.
Fena
-
žuta
#586 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
neće oni imat vremena ža vađenje govana jer smo duboko zaglibili pa puno je vručeg krompira
- HAVANA
#587 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Palestinac1 wrote:Kada ne bude vjeronauke ...
Ako bih vapaje pojedinaca i nekih ljudi iz BH institucija prokomentarisao u stilu novinara Mladena Marića vjerovatno bi čuli sljedeći komentar:
"Kada ne bude vjeronauke njeno veličanstvo harmonija će se spustiti među ovaj napaćeni narod.
Kada ne bude vjeronauke, sve škole će biti okrečene, djeca neće šarati zidove, sve škole će se renovirati i biće uistinu djeci drugi dom. Djeca se neće međusobno prepirati, svađati, krasti olovke, neće slabije maltretirati, zadirkivati niti ih ismijavati.
Kada ne bude vjeronauke semafori će automatski paliti odličnim đacima zeleno svjetlo.
Kada ne bude vjeronauke njeno veličanstvo ljubav će se spustiti kako među djecu tako i među odrasle, neće biti rupa na putu, silovanja, kriminala, mita i korupcije.
Kada ne bude vjeronauke s ulice će nestati ružne riječi i psovke.
Kada ne bude vjeronauke carstvo drugarstvo će ponovo biti tu, ponovo ćemo se useliti u kuće od čokolade s prozorima od marmelade, neće biti nikakvih problema, ratova, mržnje a svi će veselo trčati u školu držeći se za ručice, čak će se i vanzemaljci zapitati :"Šta se to dešava u zemlji Bosni"?
Kada ne bude vjeronauke penzije će biti redovne i uvećane ponovo za 5 %.
Kada ne bude vjeronauke neće biti izostanaka u školama, neće se primati radnici preko "štele", Ratko Mladić će biti uhapšen, svi će voljeti matematiku a umjesto maturske svečanosti slavit će se prvi dan škole.
Kada ne bude vjeronauke djeca će slušati roditelje, obraćat će im se s riječima punim poštovanja i nikada im neće reči ni "uh".
Kada ne bude vjeronauke: "Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike."
Kada ne bude vjeronauke Bosna će pobijediti na Euroviziji, iz "Avaza" će nestati rubrika "crna hronika", a stotine hiljada ljubitelja fudbala će pred malim ekranima gledati Džeku kako daje golove Engleskoj u polufinalnoj utakmici svjetskog prvenstva.
Kada ne bude vjeronauke: "Škola će unaprjeđivati i širiti vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga."
Kada ne bude vjeronauke, brašno će pojeftiniti i sve za život potrebne namirnice, neće se ni auta morati zaključavati, a čak će i psi lutalice (a i uličari, minđušari) umjesto da laju (i psuju) na prolaznike pomagati starijima da prelaze ulice.
Kada ne bude vjeronauke vlada će svake izbore biti formirana na vrijeme, Kanada će ukinuti vize Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.
Kada ne bude vjeronauke jedan dječiji san o normalnoj državi prestat će biti utopija".
Hidajet ef. Kobilica / Rijaset
Može i vaKo...
Palestinac1 wrote:Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek ...
Ako bih vapaje pojedinaca i nekih ljudi iz BH institucija prokomentarisao u njihovom stilu vjerovatno bi čuli sljedeći komentar:
"Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek njeno veličanstvo harmonija će se spustiti među ovaj napaćeni narod.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek sve škole će biti okrečene, djeca neće šarati zidove, sve škole će se renovirati i biće uistinu djeci drugi dom. Djeca se neće međusobno prepirati, svađati, krasti olovke, neće slabije maltretirati, zadirkivati niti ih ismijavati.
Kada bude vjeronaukei kad udje u prosjek semafori će automatski paliti odličnim đacima zeleno svjetlo.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek njeno veličanstvo ljubav će se spustiti kako među djecu tako i među odrasle, neće biti rupa na putu, silovanja, kriminala, mita i korupcije.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek s ulice će nestati ružne riječi i psovke.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek carstvo drugarstvo će ponovo biti tu, ponovo ćemo se useliti u kuće od čokolade s prozorima od marmelade, neće biti nikakvih problema, ratova, mržnje a svi će veselo trčati u školu držeći se za ručice, čak će se i vanzemaljci zapitati :"Šta se to dešava u zemlji Bosni"?
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek penzije će biti redovne i uvećane ponovo za 5 %.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek neće biti izostanaka u školama, neće se primati radnici preko "štele", Ratko Mladić će biti uhapšen, svi će voljeti matematiku a umjesto maturske svečanosti slavit će se prvi dan škole.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek djeca će slušati roditelje, obraćat će im se s riječima punim poštovanja i nikada im neće reči ni "uh".
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek "Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike."
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek Bosna će pobijediti na Euroviziji, iz "Avaza" će nestati rubrika "crna hronika", a stotine hiljada ljubitelja fudbala će pred malim ekranima gledati Džeku kako daje golove Engleskoj u polufinalnoj utakmici svjetskog prvenstva.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek : "Škola će unaprjeđivati i širiti vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga."
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek , brašno će pojeftiniti i sve za život potrebne namirnice, neće se ni auta morati zaključavati, a čak će i psi lutalice (a i uličari, minđušari) umjesto da laju (i psuju) na prolaznike pomagati starijima da prelaze ulice.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek vlada će svake izbore biti formirana na vrijeme, Kanada će ukinuti vize Bosni i Hercegovini po hitnom postupku.
Kada bude vjeronauke i kad udje u prosjek jedan dječiji san o normalnoj državi prestat će biti utopija".
Jedan vamo
-
Palestinac1
#588 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
(Ne)Odgovorite ljudima!
Iole upućenijima je već odavno jasno da ono što dolazi od Islamske zajednice, zapravo ima vrlo slabu ili gotovo nikakvu prođu na medijima kakva je, recimo Federalna televizija. Zoran primjer je emisija ''Odgovorite ljudima'' kojoj su teme i događaji u kojima na bilo koji način participira ovdašnja IZ postale prava opsesivna poslastica. Dokazalo je to i njeno posljednje izdanje (četvrtak, 19. maj 2011.) u kojem se raspravljalo (mada su pojmovi poput rasprave, dijaloga ili razgovora u ovom slučaju vrlo diskutabilni) o odluci ili instrukciji (biće da ni njen idejni tvorac ne zna baš najbolje kako ju je naslovio) ministra Suljagića u pogledu ocjena iz vjeronauke(a).
Iako je o ovoj temi proteklih dana i sedmica kazano i napisano puno toga, nalazim za shodno da se ukratko osvrnem na neke detalje emisije koji su, pomnijim promatranjem, dosta znakoviti i nikako slučajni.
Dr. Nusret Isanović je mogao pričati koliko hoće (mada se voditeljica svojski potrudila da to što više usitni, isjecka, isprekida, isprovocira, nametne) i navoditi sve moguće argumente za svoje i stavove Rijaseta a da to ni u kojem slučaju ne navede ostale goste da razmisle. Kada su njegovo mišljenje, direktno ili indirektno podržali fra i monsinjor Petar stvari su se iskristalisale - njih trojica su došli na udar kritika, podsmijeha i šuplje priče ostalih triju gostiju u studiju uz svesrdnu pomoć i oduševljenje inspirisane i pristrasne voditeljice.
Ni dr. Isanoviću niti ijednom od dva Petra nije omogućeno da do kraja i jasno iznesu ključnu tezu cjelokupnog problema - ukoliko je ministar Suljagić imao plemenitu namjeru da iziđe u susret djeci koja ne pohađaju vjeronauku, smatrajući ih tako diskriminiranim, onda im je, budući da ih je ne tako veliki procent, trebao naći kvalitetno rješenje a ne rješavati stvar tako što će dirati nešto što konzumira većina djece i što se kao takvo pokazalo pozitivnim.
Rješavati jedan problem otvarajući drugi u najmanju ruku je neozbiljno i nepromišljeno.
Da je to ključni problem posvjedočila je i gospođa Vera Jovanović (koja vjerovatno nije ni shvatila da je svojom opaskom samo potvrdila ono što su govorili predstavnici vjerskih zajednica) spomenuvši zahtjev OSCE-a još iz 2004. godine da se djeci koja su uskraćena za vjeronauku treba pronaći adekvatna alternativa. Po njoj je sasvim u redu da ministar Suljagić alternativu pronađe u izbacivanju vjeronauke iz prosjeka umjesto u pronalasku rješenja za one koji ne pohađaju vjeronauku. Čudna neka logika!
Na fonu gospođe Jovanović bio je i režiser Dino Mustafić, iako nije posve jasno u kojem svojstvu i u ime koga je zapravo on govorio. Dino se svojski potrudio da pokaže kako vjerske zajednice ne treba da se petljaju u ingerencije ministra Suljagića da bi se na koncu demantovao i pogubio sve kompase pitavši zašto te iste vjerske zajednice (koje ne treba da se petljaju u ministrov posao) dozvoljavaju da dio djece bude bez vjeronauke. Dezorijentiranost kakvu ni puno veći režiseri ne bi umjeli režirati!
Izvjesni gospodin Huskić se raskukao kako se za vjeroučitelje izdvaja cijelih tri miliona maraka koje penzioneri odvajaju od svojih usta kroz poreze. Ispade da su vjeroučitelji oslobođeni poreza.
Uredništvo emisije je u nekoliko navrata citiralo Muhameda Velića, odnosno dijelove njegovog teksta preuzetog sa web portala Rijaseta aludirajući na njegovo spominjanje fetve kao hipotetički moguće reakcije Rijaseta. Uredništvo se čudi jeziku i stilu teksta a zaboravlja da civilizovano društvo teško može upamtiti jezik i stil izražavanja bezbroj puta odaslan sa FTV-a prema reisu-l-ulemi, imamima, muftijama...Uredništvo uporno imputira a dio gostiju u studiju potencira na isječcima Velićevog teksta kao zvaničnim stavovima Rijaseta. Da su tako detaljni i precizni kakvim se žele predstaviti onda su mogli navesti ili barem skontati da pri dnu web-portala Rijaset.ba stoji obavještenje: Stavovi autora tekstova objavljeni na web portalu http://www.rijaset.ba ili sadržaji preuzeti iz drugih medija nisu nužno i zvanični stavovi Rijaseta IZ u BiH.
Gospođa Jovanović je najprije kazala da nema ništa protiv vjeronauke kao predmeta da bi potkraj emisije, govoreći o sistemu dviju škola pod jednim krovom ustvrdila kako je jedan od krivaca za takvu pojavu zasigurno i vjeronauka.
Hrabri borac za ljudska prava, gospođa Jovanović je napokon dobila status žrtve u cijeloj priči da bi joj se napokon, u ime cijele Islamske zajednice izvinula izvjesna gledateljka dajući joj nesebičnu poruku.
Reis Cerić je po pravilu za sve ispao kriv. Kriv je gdje god ode i šta god kaže. Kriv je što je živ.
Gledatelji su imali priliku jasno i glasno čuti i vidjeti stavove jednih i dosta manje jasnije i glasnije stavove i argumente drugih pa neka sami procijene.
Ministar Suljagić se zbog ranije preuzetih obaveza nije imao kad odazvati pozivu u emisiju.
Odluka ili instrukcija ostaju na snazi!
Neka nam je Bog na pomoći!
Safet Pozder
- Boom71
#589 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Vrijeme u kojem nije bilo vjeronauke je bilo fakat nikakvo
...
Ja sam vjernik,ali ni izbilza onakav kakav bi zelio Mustafa.
Postujem svaku vjeru,obicaj,ma sve sto me ne ugrozava,ali ova prica oko ocjena je toliko smjesna i primitivna da je i diskusija besmislena.
Eno dzamije,eno crkve,eno vjeskih institucija,pa tamo brate na miru i s istomisljenicima radite sta vam je volje.Mozete i kucama svojima.Nije problem.
Drzave koje nisu odvojile vjeru i drzavu ili one koje dozvoljavaju da se vjera mjesa u drzavne institucije su najzaostalije zemlje na svijetu,a tolerancija i napredak su misaone imenice.
Postujem svaku vjeru,obicaj,ma sve sto me ne ugrozava,ali ova prica oko ocjena je toliko smjesna i primitivna da je i diskusija besmislena.
Eno dzamije,eno crkve,eno vjeskih institucija,pa tamo brate na miru i s istomisljenicima radite sta vam je volje.Mozete i kucama svojima.Nije problem.
Drzave koje nisu odvojile vjeru i drzavu ili one koje dozvoljavaju da se vjera mjesa u drzavne institucije su najzaostalije zemlje na svijetu,a tolerancija i napredak su misaone imenice.
-
Palestinac1
#590 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
@ Havana
Niko nikada nije tvrdio da je Vjeronauka ključ rješenja svih problema u BiH. Druga strana pak tvrdi da je ona srž svih problema u BiH.
Niko nikada nije tvrdio da je Vjeronauka ključ rješenja svih problema u BiH. Druga strana pak tvrdi da je ona srž svih problema u BiH.
- ultima_palabra
#591 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Onaj hrsuz Šeta opet zakuhava... ionako Tihić ima pik na njega.
BTW, ko su ti ljudi čije tekstove postavljate? Imaju li kakva dostignuća iza sebe, jesu li igdje radili nešto? Obično na forumu možeš pročitati Dežulovića, Kebu, Berića i slične, ko su sad pa ovi
BTW, ko su ti ljudi čije tekstove postavljate? Imaju li kakva dostignuća iza sebe, jesu li igdje radili nešto? Obično na forumu možeš pročitati Dežulovića, Kebu, Berića i slične, ko su sad pa ovi
-
Palestinac1
#592 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Pročitaj molim te tekst koji sam prvi postavio. Ako imaš vremena. Vidjećeš da je ovdje najmanja želja da se riješi kvazidiskriminacija onih koji ne idu na vjeronauku.Boom71 wrote:Vrijeme u kojem nije bilo vjeronauke je bilo fakat nikakvo...
Pozdrav
-
Palestinac1
#593 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Hm... kakve to veze ima?ultima_palabra wrote:Onaj hrsuz Šeta opet zakuhava... ionako Tihić ima pik na njega.
Jesul to ovi pomenuti neki nobelovci?
- JBT
- madner
#595 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Za ove sam ja nobelovac.
-
Palestinac1
#596 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Super, idemo dalje onda. Pustite glupane, anonimuse i neostvarene likove da se izjasne i to je to.madner wrote:Za ove sam ja nobelovac.
-
Palestinac1
#597 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
PS. Niste takva pitanja postavljali kada su objavljivani tekstovi Velića.Palestinac1 wrote:Super, idemo dalje onda. Pustite glupane, anonimuse i neostvarene likove da se izjasne i to je to.madner wrote:Za ove sam ja nobelovac.
I drugi pišu za rijaset.
- Boom71
#598 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
@ PalestinacPalestinac1 wrote:@ Havana
Nije ni daleko cinjenica o srzi problema...U svakom slucaju,danas kada se gradi i stvara jedna moderna Evropska drzava i to u atmosferi u kojoj je vec 20 godina,ova prica o vjeronauci je prilicno destabilizirajuca prica.
Imas dio BiH,koji se zove RS i u kojoj crkva ima veoma bitnu ulogu.Crkva je u RSovaca najbitnija ustanova,a rezultate te ljubavi izmedju vlasti i crkve imas na svakom pedlju tog entiteta.Znaci vidio sam i znam kako to izgleda.
Ja to svojoj djeci i potomcima nikada nebih mogao uciniti!
- Boom71
#599 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Hvala!!!JBT wrote:
-
Palestinac1
#600 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Reakcija u oslobođenju
Vjeroučitelj Emir Džambegović reagirao je blasfemično tretiranje vrijednosti islama u listu Oslobođenje od 18.05.2011. godine. Nakon pet dana čekanja, uredništvo Oslobođenja je objavilo ovo reagiranje koje web-portal Rijaseta prenosi u potpunosti:
Oduvijek me zabavljalo čitanje kolumni Dežulovića, parodiranje pri rekonstrukciji događaja, a i Kožini vicevi kao "povod". Međutim, postoje dvije važnije stvari u izražavanju i komunikaciji: opća kultura i maniri. Hoću da vjerujem da postoje kod većine ljudi, ali osporava me svojim pisanjem, evo, Dežulović. Parodiranjem svega što zatreba uredništvu (kad bolje pogledam uređivačku politika "Oslobođenja", to je to) ličite na dijete koje je otkrilo psovku i još dobija osmijehe i aplauz roditelja u stilu: „Čuj ti njega, psuje kao veliki!". Na to me podsjetio vic o Chuck Norrisu - ogavan zbog toga što tretira Boga (Allaha) kao učenika. Nešto slično karikaturama Poslanika Muhammeda a.s., ali - dijete ne zna šta je to biti bezobrazan, barbarin ili primitivan. Kao ni Kožo - koji možda ne zna ni da je to! I baš to je razlog više zbog kojeg neće prestati halabuka oko vjeronauka. (Inače, kako vidim, halabuka nije kada treba smijeniti Arziju ili Taju. To se tada naziva „stav javnog mnijenja" i „demokatija").
Kada je riječ o svim vjerama, ekumenska misao se zasniva na zajedničkim crtama vjera, a tu su ljubav među bližnjima, tolerancija, poštovanje, suživot ili mir o kojima se i uči na časovima vjeronauke, a ne „kako se dići u zrak bez prijevoznog sredstva". To što vi, kao i Samuel Huntington, u vjer(onauc)i vidite samo bedastoću, mržnju i sukob, više govori o vama jer time samo obesmišljavate upravo taj i takav ekumenizam i trud vjeroučitelja. Što se tiče "odbrane koja izgleda kao da ju je uvježbao Bogdan Tanjević lično" priznat ćete da bi tolerancijom homoseksualizma svaka vjera obesmislila smisao Objavljenih naredbi iz Svetih knjiga. Pa, zašto im onda to uzimate za zlo? S ignorisanjem promocije tih „queer" vrijednosti ni sa evolucijom ne bi dotjerali daleko. Ili smatrate da nas ima previše na planeti Zemlji, pa bi valjalo pogurati i drugi svjetonazor?
A sada o Vašim greškama u tekstu: Boga znanje ni ocjenjivanje poznavanja gradiva iz vjeronauke, kao ni iz biologije ne vrijeđa. Valjda ste svjesni da nije isto znati pomoliti se i ne znati. Moram se uz ovo pozvati i na vaš tekst „Što nam je "katolički džihad" donio osim zla" u kojem ste afirmativno pisali o islamu. Upravo tako raspoloženje prema vjeri islam je donijelo napredak čovječanstvu. Vjeri koja traži da se uči! Takvog islama ne bi bilo bez (vjero)nauke koja se na fakultetskom nivou izučavanja danas naziva teologija, a u školama - vjeronauka. Da bih bio jasniji: sama svrha predmeta vjeronauka nije da se ocjenjuje vjerovanje, nego znanje kojim se manifestira vjerovanje. Kao profesor (vjeronauka u srednjoj školi) mogu reći da imam učenicu koja nosi pentagram i ima pet, ne zbog pet krakova, nego zato što je naučila gradivo iz vjeronauke. U vjeru nema prisile, nošenje pentagrama je njen izbor. Ergo, ako ona koja zna šta je satanizam, a može imati pet iz vjeronauka, zašto ne bi i ateista imao pet? Poenta: ne ocjenjuje se pobožnost niti "nijjet" (namjera), nego znanje. Znanje koje vodi ka pobožnosti - ako neko tim putem želi ići ili ga, zbog opće kulture, poznavati. (Vjerujem da ona želi znati radi opće kulture). Nadam se da se još sjećate da je prvo, što je bilo objavljeno Muhammedu a.s., bilo ono "Iqre!" ("Uči!"). Zato ni biologija nije bezbožna, nego spada u znanje koje vodi pobožnosti. S druge strane, sama djeca ne biraju da li će ići na vjeronauku. Njihovi roditelji mogu biti izričito protiv toga, a ako djeca neće - ne znam čime ih mogu privoliti? To se valjda zove kućni odgoj. Sve ovo vam mogu reći ne kao imam (arapsko značenje riječi "predvodnik u namazu/molitvi") niti kao "neimam" (to ništa ne znači), nego kao vjeroučitelj! I da, ne kaže se "gazab", nego "azab". Da ne bude da sam pričao samo da bih prigovarao. Nadam se da sam Vas kao vjeroučitelj uvjerio u suprotno.
Emir Džambegović, vjeroučitelj