Ko ovdje djecu išta pita?zizi505 wrote:Znate li da li je neko pitao djecu šta misle o vjeronauci, i onu što ne idu i onu što idu na vjeronauku?
Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
-
Klodovik
#2151 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
-
Great Cornholio
#2152 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Great Cornholio wrote:Još uvijek se ne zna da li je Allah bilo kome šta zabranio ili dozvolio, ne zna se čak ni da li postoji Allah.udrch wrote:
- Uzvišeni Allah dž.š. mi je zabranio muziku i zabranio mi je slikanje lika. Ja ne želim da moje dijete pohađa časove ova dva predmeta.
U školi bi se trebalo učiti o stvarima koje su naučno dokazane i za koje je dokazano da povoljno utiču na djetetov psihofizički razvoj.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2153 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
smiri se ba, kakvo ukidanje vjeronaukePonosan wrote:Evo nazalost i Incko podrzava SDP i ukidanje vjeronauke! Incko je ocito potparol SDP-a, znalo se odmah da ministar Suljagic ne bi ovo uradio da iza njega ne stoji medjunarodna zajednica! ali Incko treba da zna,kad se ukine vjeronauka u Austrijskim skolama,i kad se tamo ukine ocjenjivanje,onda ce se to uraditi i u Sarajevu!!! mi sa zapada uzimamo samo ono sto ne valja,a ono sto valja necemo,kao sto je vjeronauka koja je na zapadu obavezan predmet u svim skolama,a u nas je fakultativan i opet je kao takav sporan! medjunarodna zajednica je dusmanin Islama,bila i ostala,stalno izazivaju vjernike i kad oni dignu glas,onda im smeta sto smo bucni,a ne zele sebe preispitati i svoje skandalozne odluke i provokacije!!!..
a ateisti, imajte malo postovanja
- amrica
#2154 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Incko sdp portparol

- madner
#2155 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Da ti nisi bila u Bayernu?Rania_says wrote:Nisi u pravuvox-populi wrote:
Postoji nesto sto se zove Kirchensteuer ili Crkveni porez. Ime je nezgrapno i bice brzo promjenjeno, ali poenta je da se vjernici moraju registrovati kod svoje crkve i bukvalno postati clanovi crkve i na osnovu toga placati neku vrstu poreza/clanarine koja iznosi oko 30€ mjesecno. To se automatski odbija od plate i puni, pazi sada, drzavni budzet. Trenutno se ovako finansiraju katolicka i protestantska crkva (uglavnom evangelisticka). Dakle, drzava prikuplja ovaj porez a ne vjerske zajednice. Iz ovog poreza se finansira vjeronauk, izgradnja crkava i SVE sto placa drzava.Da, postoji porez za crkvu “Kirchensteuer” ali NE sluzi za financiranje vjeronauke u skolama. Troskovi vjeronauke se placaju 100% iz drzavnog budzeta za skolovanje. Obrazlozenje je u njemackom ustavu “Grundgesetz” , sloboda vjere i vjeroispovijesti.
link http://de.wikipedia.org/wiki/Religionsu ... eutschland
Predmet “religija” je OBAVEZAN i naravno da ulazi u prosjek ocijena. Ima mogucnost, da se ne pohadja nasatava, ako roditelj pismeno podnese zahtjev.
Ja sam osnovnu skolu zavrsila u Njemackoj i moj otac nije bio suglasan da idem na cas katolicke vjeronauke. Direktor skole ga zamolio da me ne izoluje od druge djece – bila sam jedini stranac u razredu. Moj otac je uvazio njegov argument.
Retrospektivno gledajuci, odluka je bila ispravna. Elhamdulillah, srcem i dusom pratim Islam a znanja nije nikad visak. Nista me nisu lose naucili, cak su mi znanstveni horizont prosirili.
U Berlinu predmet nije obavezan niti ocjena ulazi u prosjek (kakva slucajnost)
- Corto Maltese
#2156 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Incko se u svojoj izjavi nije ni dotakao vjeronauke, nego se bavio Cerićevim huškanjem i govorom mržnje. Pokušaj pročitati izjave koju komentarišeš, i pripazi se, muminu je lagati zabranjeno!Ponosan wrote:Evo nazalost i Incko podrzava SDP i ukidanje vjeronauke! Incko je ocito potparol SDP-a, znalo se odmah da ministar Suljagic ne bi ovo uradio da iza njega ne stoji medjunarodna zajednica! ali Incko treba da zna,kad se ukine vjeronauka u Austrijskim skolama,i kad se tamo ukine ocjenjivanje,onda ce se to uraditi i u Sarajevu!!! mi sa zapada uzimamo samo ono sto ne valja,a ono sto valja necemo,kao sto je vjeronauka koja je na zapadu obavezan predmet u svim skolama,a u nas je fakultativan i opet je kao takav sporan! medjunarodna zajednica je dusmanin Islama,bila i ostala,stalno izazivaju vjernike i kad oni dignu glas,onda im smeta sto smo bucni,a ne zele sebe preispitati i svoje skandalozne odluke i provokacije!!!..
-
udrch
#2157 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
A zašto muziku ne možemo smjestiti u muzičke škole, a likovno u likovnu akademiju..Starija_seka wrote:Udrch,
Niko nije licemjeran. Nego ti takva prava trebas i mozes prakticirati na mjestu primjerenom za tako nesto, a to nije svjetovna nego vjerska skola. Ovo je sekularna drzava, i cak i ako je trenutno to samo deklarativno stanje, stremimo i trebamo stremiti ka ostvarenju onoga za sta smo se opredjelili. Da li tebi neko zabranjuje da postujes svoje postulate o necrtanju i neslusanju muzike? Ne zabranjuje. Stvar je samo smestanja predmeta u ta njih predvidjeno mjesto. Kao sto cipele drzis u ormaru u hodniku, a ne u frizideru, tako i nauku o vjeri treba smjestiti u vjerski institut. A ko ti to pokusa zabraniti, da ne sprovodis sto ti vjera i ubjedjenje nalazu, ti mene zovi, branicu i tebe i tvoje slobode.
Mene je recimo uvijek bilo sramota muzički se izraziti, s obzirom da sam antitalent..
O likovnom neću ni da pričam, ne znam ni kuću nacrtati kako treba..
A ocjene koje sam ja imao iz tih predmeta su bile diskriminirajuće prema mnogim drugim učenicima koji su to puno bolje radili od mene..mjerilo ocjenjivanja kod ova dva predmeta nije bilo znanje..
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2158 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
evo jedan dobar tekst da se vrnemo temi
Alan Pejković: Hiperbola u školskim klupama
Ističu se
Piše: Alan Pejković, Peščanik.net
Medijski cunami koji je pratio društveno-politički zemljotres koji je ovih dana, blago rečeno, uzdrmao kanton Sarajevo nije lako sažeti u par rečenica. Ne zbog toga što se radi o nekom kompliciranom slučaju, jer je većini individua koje posjeduju organ za mišljenje jasno da je odluka ministra Emira Suljagića da se predmet vjeronauka ocjenjuje opisno i time ne ulazi u prosjek učeničkih ocjena zasnovan na pravilnoj procjeni situacije u kojoj su učenici koji ne pohađaju ovaj predmet bili diskriminirani. Čitava stvar je dobila vasionske proporcije iz dva razloga. Hiperbolizacije čitave situacije koju je vrletno i marljivo poduzeo reis Cerić, iz čije retorike vrlo lako možemo prepoznati neke druge popularne likove iz ranih devedesetih, i SDP-ove nesposobnosti ili nedostatka političke volje da stane iza svog ministra u pitanju koje možda i nije najvažnije pitanje za BiH, ali jeste lakmus-papir odnosa klerikalizma i sekularizma u zemlji koja je još uvijek ustavno sekularna.
Prvo su Rijaset i Vrhbosanska nadbiskupija izdali zajedničku reakciju koja je, istina, pozivala na uvođenje alternativnog predmeta za djecu koja ne pohađaju vjeronauku. U tom dokumentu je stajalo da će dotične vjerske zajednice "iskoristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti zaštite dostignutog statusa predmeta vjeronauke/a". Jedna od pomenutih, pretpostavimo zakonskih, mjera je valjda bio gromoglasni urlik kojim je gospodin Cerić započeo svoju hajku na nevjernike, ateiste, agnostike, pagane, Wiccane i svu drugu bezboščad. Istina, možemo samo da žalimo što se Nadbiskupija nije uključila u lov na mrske bezbožnike u svojoj punoj snazi, jer je situacija jednostavno bila kao stvorena za nastavak priče o majorizaciji Hrvata. Možda se ovo pak desilo, jer je gospodin Božo Ljubić, čovjek koji je nedavno realne probleme hrvatskog življa u BiH uporedio sa Bleiburgom, zasjeo u sasvim udobnu fotelju drugog zamjenika Predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH. Kako on zasjede, valjda i Hrvati postadoše manje ugroženi, šta li. I Bleiburg uglavnom pade u zaborav.
Da se vratimo Ceriću, ispod čijeg histeričnog tkanja, da ne kažem dranja, ima mnogo zanimljivih elemenata. Naravno, ako izuzmemo jasan antislamski karakter ocjene ističe se – te stare nevjerničko-propagandne neokomunjarske tvorevine. Svi elementi zajedno čine jedan krajnje fascinantan govor mržnje, koji se jasno mogao razaznati iza ahmedijske kvaziargumentacije. Većina komentatora se zakačila za "sarajevsko ljeto", neku vrstu borbenog pokliča koji je Cerić, ne prvi put, odaslao svome poslušnom stadu. Ovčarenje s ovom vrstom retorike je poznato u svim vjerskim zajednicama Balkana i nije ništa novo u javnom prostoru. Drugi sastojci Cerićevog govora su zapravo zanimljiviji, od potpune laži da je neko, i u jednom jedinom momentu ove apsurdne situacije, zaista želio da ukine vjeronauku, mektebe, medrese i istjera muslimane iz džamija, do nevjerovatnog uvođenja Srebrenice u debatu o ocjeni za jedan školski predmet. Ne postoji taj nivo elokvencije kojim bi se moglo približno izraziti koliko je zapravo neukusno i divljački uvlačiti pitanje genocida u "debatu" o obrazovanju, i koristiti takav "argument" u odnosu na čovjeka koji sasvim sigurno o tome genocidu zna više nego uvaženi efendija i sve njegove rahatlokumdžije. Nekoliko članova porodice ministra Emira Suljagića je, da podsjetimo, stradalo u Srebrenici i ja samo mogu da naslutim kako je tom čovjeku kad čuje Cerićevo pomahnitalo vojskovanje. Pošto je Ceriću Bog garantirao njegovu svetu zemlju Bosnu, kako efendija esencijalistički objasni, možemo samo pretpostaviti da sekularizam, ovdje bijedno predstavljen kao militantni ateizam, u takvoj zemlji nema šta tražiti. Ako ne znate za kakvu Bosnu ste se zapravo borili, priupitajte Islamsku zajednicu.
Često se oko 1-og maja čuju lijevo orijentirani komentatori koji zahtjevaju borbu radnika za svoja prava, umjesto roštiljada koje su nekako postale bosanski specijalitet za taj datum. Narod voli veselo. Stvari treba gledati pozitivno; umjesto roštiljada možemo češće imati priliku da čujemo ovakve reisijade – roštiljanje svakog zdravog razuma. Ćevapi i koji odrezak su ipak bolji. Da ne govorimo o kolumnisti Rijaseta, Muhamedu Veliću, koji je u javni prostor uveo i institucionalizovanu mjeru edukacijske prirode zvanu fetva. Možda je to naznaka da će BiH uskoro imati i pisce Rushdijevog kalibra?
Zanimljivo je kako je ovako mala i više simbolična odluka povukla takvu reakciju vjerskih badža. No, ono što je zaista tužno je mlitava i mlohava reakcija SDP-a, koji je podržao Suljagića tek onda kad je ministar najavio ostavku, i koji ga nije podržao kad je SDA iliti Stranka Alijine Sjenke izvršila određeni pritisak na rezultat debate. SDP sada navodno ne prihvata Suljagićevu ostavku i očekuje ga na radnom mjestu, no brojnim glasačima SDP-a koji zaista žele građanski identitet će ova situacija ostaviti veoma gorak ukus, vjerovatno toliko gorak da na idućim izborima SDP baš i neće biti toliko popularan koliko je bio na posljednjim. Zlajina vesela ekvilibristika između nacionalnog i građanskog identiteta i ne rezultira osobito uspješnim rezultatima u zemlji koja je toliko polarizirana baš između ove dvije identitetske pozicije. Crvenozelenjanje ne vodi nikud i neodoljivo podsjeća na Tadićevo vrludanje između nikuda i nazad.
Nego, ako to sarajevsko ljeto bude baš ono vrelo, treba pozvati i vladiku Kačavendu, on voli kulturne događaje na jarkom suncu. A i istaknuti je član Međureligijskog vijeća BiH, te mirovne ustanove za bratsko grljenje. Kako nam prenese neko udruženje vjeroučitelja u jednom od svojih dirljivih saopćenja što suze na oči gone, vjeronauka treba biti u školama jer tako širimo ljubav prema Drugome. Pitajte Kačavendu, on zna sve o tome. A ni reis nema baš tolikih problema s njim kao sa ocjenom: ističe se.
- ultima_palabra
#2159 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Haj ba Kenane odmori malo, oguli jabukuPonosan wrote:Evo nazalost i Incko podrzava SDP i ukidanje vjeronauke! Incko je ocito potparol SDP-a, znalo se odmah da ministar Suljagic ne bi ovo uradio da iza njega ne stoji medjunarodna zajednica! ali Incko treba da zna,kad se ukine vjeronauka u Austrijskim skolama,i kad se tamo ukine ocjenjivanje,onda ce se to uraditi i u Sarajevu!!! mi sa zapada uzimamo samo ono sto ne valja,a ono sto valja necemo,kao sto je vjeronauka koja je na zapadu obavezan predmet u svim skolama,a u nas je fakultativan i opet je kao takav sporan! medjunarodna zajednica je dusmanin Islama,bila i ostala,stalno izazivaju vjernike i kad oni dignu glas,onda im smeta sto smo bucni,a ne zele sebe preispitati i svoje skandalozne odluke i provokacije!!!..
- Alfons Kauders
#2160 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
otprilike ista argumentacija kao i kod karadzicevih sljedbenika pocetkom rata...Ponosan wrote:
Svaka cast,odlican komentar! ali Komunistima argumenti ne trebaju jer su oni radikalne siledzije koji proiozvode radikalne vjernike! Dodkle ce se SDP baviti vjerom umjesto ekonomijom i otvaranjem fabrika sto im je duznost!?? Dodik se bavi u RS referendumom kako bi skrenuo paznju sa ekonomskih tema,a SDP se u Federaciji bavi vjeronaukom,takodjer kako bi skrenuo paznju sa ekonomskih tema,fuj! tek sad vidim da je Lagumdzija isto sranje ko i Dodik,prljava politika!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2161 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
@zago, izvini, al' oprosti, ja nisam mogao odoljeti!Ponosan wrote:Evo nazalost i Incko podrzava SDP i ukidanje vjeronauke! Incko je ocito potparol SDP-a, znalo se odmah da ministar Suljagic ne bi ovo uradio da iza njega ne stoji medjunarodna zajednica! ali Incko treba da zna,kad se ukine vjeronauka u Austrijskim skolama,i kad se tamo ukine ocjenjivanje,onda ce se to uraditi i u Sarajevu!!! mi sa zapada uzimamo samo ono sto ne valja,a ono sto valja necemo,kao sto je vjeronauka koja je na zapadu obavezan predmet u svim skolama,a u nas je fakultativan i opet je kao takav sporan! medjunarodna zajednica je dusmanin Islama,bila i ostala,stalno izazivaju vjernike i kad oni dignu glas,onda im smeta sto smo bucni,a ne zele sebe preispitati i svoje skandalozne odluke i provokacije!!!..
- vox-populi
#2162 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Poprilicno sam siguran da se vjeronauk finansira iz ovog Kirchensteuer-a. Sada nemam vremena, ali potrazicu i zakon koji to regulise.Rania_says wrote: Nisi u pravuDa, postoji porez za crkvu “Kirchensteuer” ali NE sluzi za financiranje vjeronauke u skolama. Troskovi vjeronauke se placaju 100% iz drzavnog budzeta za skolovanje. Obrazlozenje je u njemackom ustavu “Grundgesetz” , sloboda vjere i vjeroispovijesti.
link http://de.wikipedia.org/wiki/Religionsu ... eutschland
A sloboda religija ne znaci obavezan vjeronauk u drzavnim skolama.
Ovo definitivno nije tacno, cak ni u Beyernu koji je najkatolickija sredina u Evropi, izuzev mozda Italije i Vatikana. Cak i po selima u Bayernu postoji izbor izmedju religije i etike. Moj dobar drug je zavrsio gimnaziju u Burghausenu, u jako konzervativnom selu na granici sa Austrijom pa je umjesto religije sasvim normalno izabrao etiku. Ne znam da li je pri tome podnosio pismeni zahtjev, pitacu ga.Rania_says wrote: Predmet “religija” je OBAVEZAN i naravno da ulazi u prosjek ocijena. Ima mogucnost, da se ne pohadja nasatava, ako roditelj pismeno podnese zahtjev.
- ultima_palabra
#2163 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ma Noke jedan, jediniChisum wrote:amrica wrote:Incko sdp portparol![]()
![]()
![]()
Covjek ima definitivno najgluplje postove na ovoj temi, mora mu se priznati.
Jos par postova i mozda legne kakav orden od Dezerter efendije Cerica. Ovaj ih svakako dijeli k'o perece.
@Ultima_palabra, evo ja sad htjedoh pitati - lice li ove budalastine nekome na ono sto je svojevremeno pisao lik s nickom Kenan-sa...![]()
Ono, pijani komunisti, loza, Tito, vlahov itd... taj rad...
- Marilyn
#2164 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
udrch wrote:Teorija evolucije nikad nije dokazana..kao naučna teorija je prihvaćena od strane naučnih krugova, jer ima sve lemente teroje..ja koliko znam svaki dan se radi na njenoj doradi..šta kopaju ovi arheolozi stalno..
Ali tvrditi da je dokazana je smiješno..
100 puta mi je lakše svariti da je Bog stvorio ovaj svijet i sve na njemu, nego povjerovati nekome ko niti je vidio niti čuo, a priča mi priču kako smo nastali od amebe..
Kad naučnici uspiju stvoriti iz nežive prirode živu, onda ćemo reći da je njegova teorija dokazana i zaokružena..dotad ćemo čekati..
ali je zato dokazano da je bog stvorio svijet
a ti si vidio i čuo da nas je bog stvorio, pa vjeruješ u to
meni je eto lakše vjerovati da sam nastala od amebe, nego od rebra
nego, vjeruješ li ti u vještice... šta misliš da opet uvedemo lomače...
inače, meni je uvijek bilo u najmanju ruku čudno to što vjernici očekuju od ateista da dokažu da bog ne postoji, umjesto da oni dokažu da postoji
- plain vanilla
#2165 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
a da pokazete malo tolerancije jedni prema drugima?Marilyn wrote:udrch wrote:Teorija evolucije nikad nije dokazana..kao naučna teorija je prihvaćena od strane naučnih krugova, jer ima sve lemente teroje..ja koliko znam svaki dan se radi na njenoj doradi..šta kopaju ovi arheolozi stalno..
Ali tvrditi da je dokazana je smiješno..
100 puta mi je lakše svariti da je Bog stvorio ovaj svijet i sve na njemu, nego povjerovati nekome ko niti je vidio niti čuo, a priča mi priču kako smo nastali od amebe..
Kad naučnici uspiju stvoriti iz nežive prirode živu, onda ćemo reći da je njegova teorija dokazana i zaokružena..dotad ćemo čekati..![]()
![]()
![]()
ali je zato dokazano da je bog stvorio svijetako ti je lakše vjerovati u to, ne znači i da je to tačno
![]()
a ti si vidio i čuo da nas je bog stvorio, pa vjeruješ u to![]()
meni je eto lakše vjerovati da sam nastala od amebe, nego od rebra![]()
nego, vjeruješ li ti u vještice... šta misliš da opet uvedemo lomače...![]()
inače, meni je uvijek bilo u najmanju ruku čudno to što vjernici očekuju od ateista da dokažu da bog ne postoji, umjesto da oni dokažu da postojito bi bilo isto kao kad bi ja rekla da vidim nekog duha, utvaru i slično i onda očekivala da svi ostali dokažu da ga nema
to vam je ono sto se reklamiralo na TVu
-
Great Cornholio
#2166 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
to ne znači da tvoje dijete neće imati talenta za te aktivnosti, pa zašto mu zabranjivati da pjeva ako za to ima talenta.udrch wrote:Starija_seka wrote:Udrch,
A zašto muziku ne možemo smjestiti u muzičke škole, a likovno u likovnu akademiju..
Mene je recimo uvijek bilo sramota muzički se izraziti, s obzirom da sam antitalent..
O likovnom neću ni da pričam, ne znam ni kuću nacrtati kako treba..
Grehota je ako svoj talent ne iskoristi, možda nam nekad dovede Euroviziju u Sarajevo, a ne ko ovaj Dino Merlin da nas sramoti sa osvjenim šestim mjestom
Evo kao je to Amerika riješila, niko nije zakinut ni zašta
-predmet vjeronauka u državnim školama ne postoji....aliii,svremenom na vrjeme dodje im neki iz crkve a moze i iz dzamije i odrzi predavanje...
-postoje nacionalne skole koje se financiraju iz drzavnih jasli...
-postoje privatne skole...
-postoji dosta predmeta koji se ne ocjenjuju...aliiii...kad se upisuje fakultet i ti krediti se boduju...znaci,ako nemas dovoljno kredita,nema ni fakultetaaaa
- Corto Maltese
#2167 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Puca Gavrilo, al' što pucaju principi!?
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5407 ... nom-mjestu
Vjeronaučno-politička saga u Sarajevu je završena. Ocjene ulaze u prosjek, iznaći će se alternativna rješenja, Reis ne poziva na pobunu i nemire. A i Emir Suljagić, ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo, jutros je došao na svoje radno mjesto, premda je dvaput podnosio ostavku, ali je njegova stranka, SDP, nije prihvatila.
Informaciju da je Suljagić danas na svom radnom mjestu potvrdili su nam i u Ministarstvu obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevu.
Suljagić je ranije tvrdio da neće povući svoju odluku/instrukciju o tome da se ocjene iz vjeronauke ne uračunavaju u opšti prosjek učenika u osnovnim i srednjim školama u Sarajevu.
Odluka je, podsjetimo, izazvala i više nego burne reakcije i rasprave: od klasičnih novinsko-portalskih polemika do poziva na linč i usvajanje fetvi.
Vlada Kantona Sarajevo de facto je poništila Suljagićevu instrukciju: dopunjena instrukcija nalaže da se ocjene ove godine uračunavaju u prosjek, a da će se problem diskriminacije učenika koji ne idu na vjeronauku riješiti alternativnim predmetom.
U Ministarstvu kažu da je Suljagić večeras gost emisije 60 minuta na Federalnoj televiziji, te da će tamo navodno dati više informacija o cijelom slučaju.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5407 ... nom-mjestu
Vjeronaučno-politička saga u Sarajevu je završena. Ocjene ulaze u prosjek, iznaći će se alternativna rješenja, Reis ne poziva na pobunu i nemire. A i Emir Suljagić, ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo, jutros je došao na svoje radno mjesto, premda je dvaput podnosio ostavku, ali je njegova stranka, SDP, nije prihvatila.
Informaciju da je Suljagić danas na svom radnom mjestu potvrdili su nam i u Ministarstvu obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevu.
Suljagić je ranije tvrdio da neće povući svoju odluku/instrukciju o tome da se ocjene iz vjeronauke ne uračunavaju u opšti prosjek učenika u osnovnim i srednjim školama u Sarajevu.
Odluka je, podsjetimo, izazvala i više nego burne reakcije i rasprave: od klasičnih novinsko-portalskih polemika do poziva na linč i usvajanje fetvi.
Vlada Kantona Sarajevo de facto je poništila Suljagićevu instrukciju: dopunjena instrukcija nalaže da se ocjene ove godine uračunavaju u prosjek, a da će se problem diskriminacije učenika koji ne idu na vjeronauku riješiti alternativnim predmetom.
U Ministarstvu kažu da je Suljagić večeras gost emisije 60 minuta na Federalnoj televiziji, te da će tamo navodno dati više informacija o cijelom slučaju.
- JoseMujica
#2168 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
eee ovo je bezveze...čuj gost u 60 minuta?
ministre do sad sam te branio ali ovo je minus ko kuća...gubi se integritet
ako je negdje trebao biti gost onda je to dnevnik ili neka tematska emisija kantonalne TVSA a ne u stranačkom glasilu
ako je negdje trebao biti gost onda je to dnevnik ili neka tematska emisija kantonalne TVSA a ne u stranačkom glasilu
- plain vanilla
#2169 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
inace ne gledam 60 minuta, ali veceras cu cas pogledati sta ce reci ministarJoseMujica wrote:eee ovo je bezveze...čuj gost u 60 minuta?
ali ne zamjeram mu, ne moze se sam boriti protiv vjetrenjaca
- Corto Maltese
#2170 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Bojim se da je jedino u stranačkom glasilu moguće objasniti kako nekome daš podršku time što mu se posereš na pos'o.JoseMujica wrote:eee ovo je bezveze...čuj gost u 60 minuta?
- JoseMujica
#2171 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
na žalost tako ispadeCorto Maltese wrote:Bojim se da je jedino u stranačkom glasilu moguće objasniti kako nekome daš podršku time što mu se posereš na pos'o.JoseMujica wrote:eee ovo je bezveze...čuj gost u 60 minuta?
-
Palestinac1
#2172 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Biće žestoko i nakon toga. Nema veze. Ja sam lično saznao neke novitete o cijelom ovom slučaju pa me više minisar ne interesuje. Šteta ovolikog belaja među ljudima ... Imam osjećaj da se svi za jednu dobru dozu više mrzimo. Ali hajde, Bosna je to ... i Hercegovina.JoseMujica wrote:eee ovo je bezveze...čuj gost u 60 minuta?
- plain vanilla
#2173 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ministra SDP nije podrzao..nema se tu sta dalje objasnjavatiCorto Maltese wrote:Bojim se da je jedino u stranačkom glasilu moguće objasniti kako nekome daš podršku time što mu se posereš na pos'o.JoseMujica wrote:eee ovo je bezveze...čuj gost u 60 minuta?
sakrili se u misju rupu, i onda jucer objavili kako su zadovoljni
- HAVANA
#2174 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
pici wrote:bosniak.m wrote:Nemojte mi licemjerja molim vaspici wrote:.....kad je bilo na vijeću roditelja u jednoj srednjoj školi(bio sam prisutan).....dosta je roditelja reklo "pa što će mi dijete da ide na vjeronauku ako ocjena ne ulazi u prosjek"
.......s time zahvaljujem Suljagiću što je bar ukazao s kakvim "vjernicima" imamo posla.Imali iko manji prosjek od 4,50 iz vjeronauke.....ja takve ne poznam, volio bi da se jave ovi "vjernici"......u odliČan prosjek......hvala
![]()
Uzmite bilo koji udžbenik metodike i vidjet ćete šta ocjena znači za učenika.
Na vjeronauci se ne ocjenjuje ko je kakav i koliko vjernik, jer se to ne može ocijeniti i ne smije ocjenjivati.
Po vašoj logici ne bi trebalo biti ocjenjivanja iz bilo kojeg predmeta, jerc - što bi jedan učenik dobio ocjenu iz bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika?! Zar nije cilj da postane književnik, pismeniji, obrazovaniji itd...?
Ja lično znam učenike koji imaju 2 ili 3 iz vjeronauke! Međutim, (ovo će znati oni koji se bave teorijom i praksom nastave) dobre ocjene ne znače automatski da je nastavnik POKLONIO te ocjene. Zašto niste zaključili da su te dobre ocjene rezultat rada vjeroučitelja i učenika?!
]šta ste do sada čekali[/size] pa da ovaj predmet stavite u neku ravan sa ostalim a i djecu koja su DEGRADIRANA po hodnicima i ulici, takodje DEGRADIRANU i ZAPOSTAVLJENU stavite tamo dje im je i mjesti .....U UČIONICE........inaće za VAŠU info ovo je OSCE još 2004 uputio kao problem......
Moj pici ,djaba ti pričat...Kad je zor guzici došo sjetili se...Kad sam ja skiĆo,viKo, da mi je dijete na hodniku,da to nije u redu,da su joj stavili vjeronauku u sred nastave a istjeraju ih iz škole,da kod mladje u vrtiću prave divlje ankete,da nas saltaju ko levate za deda mraza...svasta mi se nagovoriše,islamofob,komunjara,salonac
-
Palestinac1
#2175 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...
Ko se sad sjetio alternativnog predmeta? Vjernici?HAVANA wrote:
Moj pici ,djaba ti pričat...Kad je zor guzici došo sjetili se...Kad sam ja skiĆo,viKo, da mi je dijete na hodniku,da to nije u redu,da su joj stavili vjeronauku u sred nastave a istjeraju ih iz škole,da kod mladje u vrtiću prave divlje ankete,da nas saltaju ko levate za deda mraza...svasta mi se nagovoriše,islamofob,komunjara,salonace sad ,sad kad im niko nije ništa ni ukinuo...svi se sjetili zamjenskog predmeta,demokratije...Ma daj ba
Kako je moguće to da oni koji ne idu na vjeronauku glavni problem vide u onima koji idu i svime što je vezano za to?