pike wrote:indigokasiljas wrote:religija je opasna dogma koja ljudima truje mozak. nazalost itekako ima veze sa politikom jer je religija izmisljena kako bi se ljudima lakse vladalo, kako bi se sirotinja lakse kontrolisala. lose obrazovanje i religijska zatucanost idu ruku pod ruku i zato je vjerskim sluzbenicima uglavnom stalo do toga da djeca ne uce bitne stvari i da im se pere mozak dogmatskim deterdzentom jer sto je vgise neobrazovanih to je vise vjernika. sto su skole bolje i sto je obrazovanje naprednije to je manje vjernika u drustvu sto pokazuju i statisticki podaci iz zapadne evrope.
razlika izmedju nauke i religije je u tome sto naucni metod postavlja hipotezu, formulise i testira teorije dok religija izvlaci debilne parole iz naftalina i deklarise ih istinitima. naravno te vjerske istine su neupitne jer sumnjati u vjerske mantre zapravo znaci dovoditi u pitanje i sam smisao vjere.
ovakav patronizirajuci stav vjere prema ljudskom duhu trebao bi biti dovoljan za svakoga odraslog, racionalnog covjeka da preispita ono cime su mu prali mozak u djetinjstvu. ako je kukavica ostace vjernik, ako je covjek odbacice vjeru.
bezobrazluk vjernika ide cak dotle da ocekuju da se njihova vjera postuje na poseban nacin. zasto bi ja jednu interesnu grupu vise postovao od druge? zato bi postovao vjernike vise od drustva skupljaca postanskih markica? zasto bi postovao vise vas stil zivota ili vasa uvjerenja od nekoga ko, recimo, vjeruje u vudu magiju? vi postite a ja da ne pijem vodu pored vas? kakva drskost i bezobrazluk.
Sta kaze rejs, ko ce se kome prilagodjavati?