true... "idem vani" ... "idem u grad"...madner wrote:Carsija nije samo do Marijin Dvora, nego postoji i visinska granica. Svi iznad idu u grad
Sarajevski zargon
- Filter
#51 Re: Sarajevski zargon
- Bloo
- Globalna šefica
#52 Re: Sarajevski zargon
SadaMeHuseine wrote:Mozda sam ja star....mozda sam izhlapio, ali sam rodjen i odrastao u Sarajevu. Koliko mi se čini, NIKAD prije rata se nije "pričalo" kao sada...
Ocam'...
Alaaaa'mi...
Sestre mi....
Musafa mi...
alaaaa'mi definitivno, pocelo tek poslije rata
cak sam cula i Kur'ana mi :S
Suade mi moje je vec zajebancija koju i ja koristim
- cappy_tempo
#53 Re: Sarajevski zargon
alaaaa'mi i Kur'ana mi je pocelo nekad poslije rata,dakle nije nase nego je ubaceno od dusmana 
ja ne mogu da shvatim ljude kojima su nadrealista i audicija glupi i nije im to smijesno
. znam jednu curu rodjena u visokom ali zivi ovdje i kaze to je tako beze,glupo...
. i ako vecinu znam napamet opet me suze obliju,a ovim dosljama da ih nazovem je glupo i nije smijesno 
ja ne mogu da shvatim ljude kojima su nadrealista i audicija glupi i nije im to smijesno
Last edited by cappy_tempo on 31/03/2011 12:11, edited 1 time in total.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#54 Re: Sarajevski zargon
Dje je sad Ghost da objasni ko je Mirjana koju stalno spominje. "Mirjane mi moje"
Inace moja omiljena postapalica je ocat', ocam'.

Inace moja omiljena postapalica je ocat', ocam'.
-
mimsy
#55 Re: Sarajevski zargon
Moje misljenje:OK je da tako prica kad se zajebava pred rajom,ali nije kad je u pitanju komentar na jednu tragicnu situaciju.Sarajka sam pa opet ne pricam tako na faxu,na poslu...pred kamerama 
- Tvrtko II Kotromanić
#56 Re: Sarajevski zargon
a svijuuuum? 
- SadaMeHuseine
#57 Re: Sarajevski zargon
...moja omiljena je "naime,dojime"....ladyblue18 wrote:Dje je sad Ghost da objasni ko je Mirjana koju stalno spominje. "Mirjane mi moje"![]()
![]()
![]()
Inace moja omiljena postapalica je ocat', ocam'.![]()
- cappy_tempo
#58 Re: Sarajevski zargon
brata mi,sestre mi,majke mi ili matere mi,djece miladyblue18 wrote:Dje je sad Ghost da objasni ko je Mirjana koju stalno spominje. "Mirjane mi moje"![]()
![]()
![]()
- Filter
#59 Re: Sarajevski zargon
postratni izrazi, uglavnom kod mladje populacije. bljak.Bloo wrote:
alaaaa'mi definitivno, pocelo tek poslije rata
cak sam cula i Kur'ana mi :S
-
Richard Peti
#60 Re: Sarajevski zargon
pa vidi, ne govoreci tebi, ali i on i njegova porodica je ponosna odakle je:ladyblue18 wrote:Pa jesam, rodjena sam na Carsiji i ponosna sam na to, ako je to nekome problem sta cu ja, i sumnjam da je nekome referenca njegovo mjesto boravka ili prebivalista ali eto sta god je nekome draze da misli pa nek misli.dzemmo wrote:zanimljivo je kako niko ne koristi izraz papak, i sta to znaci "sarajevsko dijete" by default gradjanin
ja nikad nikoga nisam cuo da kaze zenicko, tuzlansko, bihacko, mostarsko dijete![]()
referenca nekih ljudi je fakultet, gitara, fotografija... a nekih je ona: rodjen sam tu na carasiji wtf![]()
al eto, on prica ovako i to je u redu a Melisa onako prica pa ja seljanka![]()
sa carsije occam... a mrtvi papak occam
hocu da kazem, ovi ljudi i njemu slicni razgovor pocinju tako da kazu: ja sam gradsko dijete, rodjen na carsiji
ja i?
o toj referenci sam pricao
sad se to kaze FGR a za bajram na seku, preko vikenda na bazene - tamo nema doslja
jednom se posteno zajebo, reko da i to vidim
-
Gospoda Ministarka
#61 Re: Sarajevski zargon
cappy_tempo wrote:brata mi,sestre mi,majke mi ili matere mi,djece miladyblue18 wrote:Dje je sad Ghost da objasni ko je Mirjana koju stalno spominje. "Mirjane mi moje"![]()
![]()
![]()
ovo tako mocno nervira ove poslije ratne stanovnike da to ne mogu opisati
Ne, ni to toliko koliko sve ostalo i satrovacki.
Momak da je savrsen, kad bih cula to "Sooo", "ććććć" i sl.. totalno hladenje
- Tranquilizer
#62 Re: Sarajevski zargon
Ja neki dan prodavao naocale jednoj "sarajki" i kažem joj "dam' ti ih za cvaju" a ona me pita šta ti je to
prava sarajka jel' da
prava sarajka jel' da
-
bomba
#63 Re: Sarajevski zargon
Nazalost, sve sto si napisao je u potpunosti tacno.... I pravo je specificno to sto se pojavilo tih "vjerskih" izraza u sarajevskom zargonu a pretpostavljam da je to malo i do rata a naravno i do mijesanja sa starih sa novim ljudima koji su doselili u SA nakon rata....SadaMeHuseine wrote:Mozda sam ja star....mozda sam izhlapio, ali sam rodjen i odrastao u Sarajevu. Koliko mi se čini, NIKAD prije rata se nije "pričalo" kao sada...
Ocam'...
Alaaaa'mi...
Sestre mi....
Musafa mi...
Itd,itd,itd....
Ponavljam,mozda sam star ,ali i ako sam stra, to mi daje za pravo da mogu tvrditi neke stvari.Sarajlije su bile poznate po svom slengu, sarajevsko "sha mai" je bilo prepoznato od Djerdapa do Triglava, bilo je slatko i ubitačno za koke na moru...
Ovo što sada imamo je rogobatno, nakaradno, oporo i nadasve antipatično.
Sada kada hoću da kažem poznato sarajevsko BA, obavezno dodam riječ "tačka" prije BA, možda zvuči malo drugačije...
Ja se ne sjecam da je ikad iko prije rata govorio Allaha, Musafa, Kuraana, Dina, Rahmeta mi itd itd.....
Ja sam vazda govorio stare mi odnosno 'tare mi i govorim i sad
- lerdi
#64 Re: Sarajevski zargon
KosekventnoTranquilizer wrote:Ja neki dan prodavao naocale jednoj "sarajki" i kažem joj "dam' ti ih za cvaju" a ona me pita šta ti je to![]()
![]()
![]()
prava sarajka jel' da
-
palamuda
#65 Re: Sarajevski zargon
Ta je još dobar slučaj, vidiš da ima raje koja ne znaju da Šošon naziv za SandžaklijuTranquilizer wrote:Ja neki dan prodavao naocale jednoj "sarajki" i kažem joj "dam' ti ih za cvaju" a ona me pita šta ti je to![]()
![]()
![]()
prava sarajka jel' da
- ladyblue18
#66 Re: Sarajevski zargon
Pa Gegaji su jedni, nismo svi Gegaji, ja za svog zivota ne vidjeh fakat slicnu porodicu njima a da je iz ovog dijela grada. Naravno ne zelim reci da ih nema, ali nisu Gegaji reprezentativni uzorak Carsije i mahale.dzemmo wrote:
pa vidi, ne govoreci tebi, ali i on i njegova porodica je ponosna odakle je:
sa carsije occam... a mrtvi papak occam
hocu da kazem, ovi ljudi i njemu slicni razgovor pocinju tako da kazu: ja sam gradsko dijete, rodjen na carsiji
ja i?
o toj referenci sam pricao
sad se to kaze FGR a za bajram na seku, preko vikenda na bazene - tamo nema doslja![]()
jednom se posteno zajebo, reko da i to vidim
A svako ko pocinje pricu time odakle je on pa bio sa Carsije ili iz nekih pizdica, znaj da ga drmaju zesci kompleksi.
Eh da zaboravila sam, pored ocam' i sjooo voljem pravo.
- nellington
#67 Re: Sarajevski zargon
Mi stari novi primitivsi znamo, oni su ispratili Čejene kad su odlazililadyblue18 wrote:Shoshon je najjaci.![]()
Inace, vjerovatno rijetko ko zna da postoji pleme americkih indijanaca sa imenom Shoshoni.
- Tranquilizer
#68 Re: Sarajevski zargon
lerdi wrote:KosekventnoTranquilizer wrote:Ja neki dan prodavao naocale jednoj "sarajki" i kažem joj "dam' ti ih za cvaju" a ona me pita šta ti je to![]()
![]()
![]()
prava sarajka jel' da
Eki' to
-
Romanija
#69 Re: Sarajevski zargon
Ovaj snimak treba definitivno pohraniti u Zemaljskom Muzeju u onaj odijel za Etnografiju ili sta vec, ovo je od neoprocijenljive vrijednosti. Akcenat i zargon koji definitivno izumire, k'o cockney u Londonu. Ovo nije Djuro ili Zena koji glumi, ovo je original. Fantasticno! 
- ladyblue18
#70 Re: Sarajevski zargon
Dok sam pisala to tacno si mi pao na pamet da bi mogao znati.nellington wrote:Mi stari novi primitivsi znamo, oni su ispratili Čejene kad su odlazililadyblue18 wrote:Shoshon je najjaci.![]()
Inace, vjerovatno rijetko ko zna da postoji pleme americkih indijanaca sa imenom Shoshoni.
- Tranquilizer
#71 Re: Sarajevski zargon
Romanija wrote:Ovaj snimak treba definitivno pohraniti u Zemaljskom Muzeju u onaj odijel za Etnografiju ili sta vec, ovo je od neoprocijenljive vrijednosti. Akcenat i zargon koji definitivno izumire, k'o cockney u Londonu. Ovo nije Djuro ili Zena koji glumi, ovo je original. Fantasticno!
Mahalaš sa Gorice sleng
- nellington
#72 Re: Sarajevski zargon
Sad bih rekao nešto na sarajevskom žargonu, ali ja nisam odavLe pa mogu samo staviti smajuladyblue18 wrote:Dok sam pisala to tacno si mi pao na pamet da bi mogao znati.nellington wrote:Mi stari novi primitivsi znamo, oni su ispratili Čejene kad su odlazililadyblue18 wrote:Shoshon je najjaci.![]()
Inace, vjerovatno rijetko ko zna da postoji pleme americkih indijanaca sa imenom Shoshoni.![]()
- SadaMeHuseine
#73 Re: Sarajevski zargon
Ćega ba???????
- Tranquilizer
#74 Re: Sarajevski zargon
Jeni' ba to, ba 
-
zonbirile
#75 Re: Sarajevski zargon
ovo nije sarajevski sleng,ili da pojednostavnima kao što i sami kažete,on je čaršijaner,a to nije cijelo Sarajevo.Bila je prije i FGR sa svojim slengom,koji je prvi zamro.