Sarajevski urbanisticki patenti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nigdje.nikog

#1 Sarajevski urbanisticki patenti

Post by nigdje.nikog »

Procitavsi clanak Jasminka Halilovica - "Nestaju sarajevske ruze" ( http://www.sarajevo-x.com/clanak/081102033 ) sjetio sam se jos nekoliko "sarajevskih urbanistickih patenata" - farbanje trotoara i spomenika Kindzetu.

Trotoari se razmeljali, ruze se orunile, Kindzetov spomenik od stakla - pukao!
Ko je kriv ?
Krivi su NESTRUCNI SARAJEVSKI GENIJALCI, koji ne poznaju elementarne stvari o materijalima koji se koriste za ovakve stvari. Ona masa kojom su popunjeni krateri od granata i boja kojom su farbani trotoari jednostavno nije za tu namjenu. Ili nije za sarajevsku klimu, svejedno.
Ali posebno sam bio razaloscen kad sam vidio pukotinu u Kindzetovom spomeniku. Sve je jasno - u bloku napravljenom od nekoliko slojeva stakla puklo je jedno unutrasnje zbog prostih razloga - termike i nestrucnog sastavljanja.
Ali i pocetniku je trebalo biti jasno da se tako ne prave spomenici za vani.

Dakle, ovdje, reklo bi se, nema politike - rijec je cistoj nestrucnosti.
Ali ipak ima veze, urbanizam i arhitektura su, kao i sve drugo, u rukama politicara koji konstantno stvaraju teren za "svoje umjetnike".
uvjek dobar gost

#2 Re: Sarajevski urbanisticki patenti

Post by uvjek dobar gost »

.. Zavod za planiranje... kantonalna ministarstva... opštinski načelnici.. razno-razne inspekcije... mi sami... samo su od nekih krivaca što nam grad iz mjeseca u mjesec ili iz godine u godinu izgleda sve gore. To je danas grad kakav nikad nije bio i nikad nije trebao postati... grad koji gubi parkove, školska igrališta.. izletišta.. ne dobijamo trgove.. dobijamo velike piljare... izgovor za sve je profitabilnost.. ...odnosno računica lokalnih moćnika...
Imali smo priliku kao grad da uz pomoć donacija, strane stručne pomoći i same sadake, poslije agresije izgleda mnogo bolje nego je to slučaj danas... no kako je tako je trebamo se boriti da nam bude bolje svima i da nam grad počne ličiti na grad.. jer pogledajmo još par prijera.. bazen na Otoci, most na Otoci, divlja gradnja u padinskim dijelovima, expres nastajanje naselja oko samog grada koja ugrožavaju sam grad i njegove resurse i infrastrukturu.. što će dugoročno donijeti velike posljedice...
Nestručnost nam je dohakala... nije još sve izgubljeno ako se sad uozbiljimo i počnemo malo više cijeniti Sarajevo, jer taj grad nije zaslužio sve ovo što se zbiva, mi možda i jesmo....

http://www.zavodzpr-sa.ba/

samo zamislite koliko talova ima oko građevinskog zemljišta, kolike su šolde u tome i koliko ljudi koji rade po kojekakvim zavodina il u opštinama vode brige o javnom dobru a koliko o svojoj ličnoj koristi...
Last edited by uvjek dobar gost on 03/11/2008 09:51, edited 1 time in total.
zlatiborka

#3 Re: Sarajevski urbanisticki patenti

Post by zlatiborka »

uvjek dobar gost wrote:.. Zavod za planiranje... kantonalna ministarstva... opštinski načelnici.. razno-razne inspekcije... mi sami... samo su od nekih krivaca što nam grad iz mjeseca u mjesec ili iz godine u godinu izgleda sve gore. To je danas grad kakav nikad nije bio i nikad nije trebao postati... grad koji gubi parkove, školska igrališta.. izletišta.. ne dobijamo trgove.. dobijamo velike piljare... izgovor za sve je profitabilnost.. ...odnosno računica lokalnih moćnika...
Imali smo priliku kao grad da uz pomoć donacija, strane stručne pomoći i same sadake, poslije agresije izgleda mnogo bolje nego je to slučaj danas... no kako je tako je trebamo se boriti da nam bude bolje svima i da nam grad počne ličiti na grad.. jer pogledajmo još par prijera.. bazen na Otoci, most na Otoci, divlja gradnja u padinskim dijelovima, expres nastajanje naselja oko samog grada koja ugrožavaju sam grad i njegove resurse i infrastrukturu.. što će dugoročno donijeti velike posljedice...
Nestručnost nam je dohakala... nije još sve izgubljeno ako se sad uozbiljimo i počnemo malo više cijeniti Sarajevo, jer taj grad nije zaslužio sve ovo što se zbiva, mi možda i jesmo....
Dundjeri svih nacija ujedinite se! Nije vazna strucnost vec vasa podobnost!

Sarajevo vas zove da se javljate na "JAVNE" tendere za razne poslice. Ako imate nekog bliskog u vlasti ili oko nje, posao vam ne gine. I dobra lova i da jos godinama poslije zaradjujete jer cete krpati i popravljati vasih ruku djelo.

Dundjeri navalite, sve ce vam biti placeno i jos mnogo toga....
shuriken

#4 Re: Sarajevski urbanisticki patenti

Post by shuriken »

i onda ista ekipa radi jos veci i skuplji projekat samo sto metara dalje, spomenik ubijenoj djeci
i opet od stakla

iskreno se nadam da ga nece zadesiti sudbina spomenika Davorinu i Mirzi
ali obuzima me sumnja
Zeljosampion

#5 Re: Sarajevski urbanisticki patenti

Post by Zeljosampion »

Nemojte pretjerivati. Mi imamo izuzetne strucnjake npr. arhitektura - visoka gradnja. Cekajte samo dok se realizira namjena projekta "Bosmal"... Onda cemo samo jos moliti Boga (ili ko u sta vec vjeruje) da se ne desi kao u Americi 11. septembar pa da sta u njega ne zvekne... Jer bi i on, kao i onaj centar, pao ko kuca od karata. Mozda vec i prvi prvom jacem zemljotresu...
slavkoimamodilera

#6 Re: Sarajevski urbanisticki patenti

Post by slavkoimamodilera »

Zeljosampion wrote:Nemojte pretjerivati. Mi imamo izuzetne strucnjake npr. arhitektura - visoka gradnja. Cekajte samo dok se realizira namjena projekta "Bosmal"... Onda cemo samo jos moliti Boga (ili ko u sta vec vjeruje) da se ne desi kao u Americi 11. septembar pa da sta u njega ne zvekne... Jer bi i on, kao i onaj centar, pao ko kuca od karata. Mozda vec i prvi prvom jacem zemljotresu...
Oooo sidje inzinjer, nisam te prepoznao namah... :run:
uvjek dobar gost

#7 Re: Sarajevski urbanisticki patenti

Post by uvjek dobar gost »

..... Svi su u talovima... svi ćapaju... svi se grebu.. pogledajte samo količinu džipova, limuzina zatamljenih... tetki koje vozaju kojekakva skupa auta... pita li se iko odakle novac.. pita li se iko kako se dobije građevinska dozvola.. pita li se iko ko su ti lobiji koji su uništili ovaj grad zarad ličnog profita.. sjeća li se iko još argumentacije gospode iz zavoda za izgradnju kada se rušila "sarajka" i kada je postojala inicijativa za gradnju trga... na pomenutoj lokaciji a da poslovni objekti budu pod zemljom u vidu nekog podzemnog prolaza.... tada su ista ta gospoda rekla da se njima više isplati poslovni objekat, da trg nije isplativ gradu... Sad se ja na glas pitam kojem gradu trg nije isplativ... kojem gradu nisu isplative zelene površine i zbog čega...???
Ukoliko niste razmislili o posljedicama možda je vrijeme... jer kad uklone sve zelene površine, kad posade veliku piljaru u svako naselje kao da nam standard ogroman, kad se za igranje fudbala il košarke bude moralo plaćati.... kad ski pas bude koliko već sada jeste... šta će ljudi i djeca koji nemaju para kao baje u zatamnjenim autima...???

P.S

Jadne nam majke sa ovakvim zaštitnicima nacionalno-narodnih interesa... njima su u glavi samo šolde....
Post Reply