sensij wrote:
Sarajevski nacin zivota
Ja sto se narod izlupa o zivotu u Svedskoj, da ne mogu vjerovati. Ja zivim i radim u Svedskoj i izlazim cesto i smijem se i nikad mi nije nestalo para uvjek je ostalo. Na kafu idem kada mi se ide, cesto rucam u restoranu.
A ova A mira ili kako se vec zove da ona nije bila 15 dana u Svedskoj???
Plate sto ste pisali su potpuno netacne, puno vise se prima.
Ja radim i imam besplatna 3 obroka na poslu kao i kafu, caj i voce. Moja djeca do zavrsetka srednje skole imaju besplatan rucak, besplatne knjige i mjesecne karte za gradski prevoz. Ako se putuje vozom malo dalje djeca do 16 godina ne placaju nista ako su sa jednom odraslom osobom. Djeca do 19 godina placaju upola cijenu autobuske i vozne karta.
Zivim u Malmeu i najmanje 3 puta u godini odem u Copenhagen, rucam prosetam malo, nesto kupim i nazad.
Kafa u Ikei mi je besplatna. Namjestaj , obuca, odjeca zna biti snizenje i do 80posto itd... Mogla bih pisati 3 dana.
A diskriminacije ima svugdje, nepravde isto tako, bogatih i siromasnih isto tako.
Nikad ovdje nisam cula da neko nema para za hranu.
U lazi su kratke noge... Sta bona, imas 3 obroka na poslu, je li to radis 24 sata na dan? Radila sam u Svedskoj i nikome, ali nikome nije bio dzaba obrok (osim u kaficima i skolskim menzama, sto bi objasnilo i ispijaje kafa i vecere i informisanost o skolskoj hrani..). Imala sam i ja za kafe, izlaska, vecere, ali sam studirala, uzimala kredit,i radila 2 posla. Kao sto rekoh, nije svima isto, Malmo je najjeftiniji grad Svedske pa pretpostavljam da se vise i izlazi. Ne mislim da se Malmo moze i racunati kao Svedska, zar tamo najcesce ime nije Muhamed? Pa ako u takvom gradu ima diskriminacije, sta mislis kakav je ostatak Svedske? Mislim da je onaj moj gradic daleko reprezentativniji od tog tvog "Malmeta". Sve prijateljice su mi Svedjanke, mama mi radi u banci. Njen sef donosi sendvice od kuce. Prevoz dzaba? Pa to je laz godine... Obroci jesu dzaba, kao i POSUDJIVANJE knjiga, s tim da knjige naravno nisu nove, vec ucenici vracaju n kraju godine, da bi slijedeci mogli koristiti. Mislim da se prvih godina osnovne skole neke knjige mogu zadrzati, ali to je davno bilo, sad mislim da se sve vracaju. Skolski sistem im je super, bar do faksa ali mi se njihov faks ne svidja iako je besplatan, odlucila sam da prekinem faks i studiram u Holandiji jer profesori u Swe nisu nijansirani, i dosta imaju zatvoren mentalitet, za Evrpou kazu "dole na kontinentu" "dole u Evropi" i slicni, i cinilo mi se besmisleno studirati medjunarodne odnose, pravo i Evropske nauke u takvoj sredini. Osim toga mi je vrlo rano bilo jasno da dzaba studiram tako nesto, jer nikada tamo ne bih dobila posao koji zasluzujem. Malmo je udaljen 30 minuta od Kopenhagena, malo je tuzno da samo 3 put godisnje mozes otici.. Valjda sto je kafa i kolac u boljem kaficu nekih 50 KM u centru Kopenhagena (ili sam ja peh?!).. Oko 20% ljudi iz Malmoa radi u Kopenhagenu jer ne zaradjuju dovoljno para u Malmou.Koliko ja znam, Mamo ima isto tako i najnizi standard Svedske, i svako peto djete, znaci 20% djece u Malmou zive u siromastvu , znaci ispod najnizeg prihvatljivog standarda zivljenja po EU standardu..
http://www.thelocal.se/23422/20091123/
Link je na engleskom, da i dugi vide. Nadam se da znas engleski.
Evo ti i statistika plata za ljekare u Svedskoj, ovo je drzavna stranica. U Svedskoj pokrajini Ostergotland 10% ljekara prima bruto platu izmedu 16 i 18000 kruna. Najniza bruto plata je 16 000 kruna , a nju prima doktor od 60 godina sa 30 godina iskustva. Taj doktor neto dobije 10720- znaci nesto iznad 2000 maraka. S obzirom na to koliko sve kosta u Svedskoj, to je plata koja je jednako niska kao i 600 KM u Sarajevu. Meni je drago da si zadovoljna, ima naravno i takvih, ali ja dosta sam ih se nagledala kako crnce, guse se u kreditima, i kad dodju kuci se od njih ocekuje da dijele pare, sto i rade. I onda opet u posranu Svedsku, da sjede kuci i skupljaju pare za slijedeci dolazak. To sto je tebi fino, super, ali svi ostali nece nestati samo zato sto ti cvrsto zmiris.
Ja ne znam zasto moje iskustvo, misljenje i poneka opsta cinjenica toliko provociraju. Pa zar sve mora biti ceno ili bijelo- ima u svedskoj bogatih ljudi (vidi statistiku), i naravno da jako malo ljudi u svedskoj gladuje (u Malmo-u ih cini se najvise to radi..), ali nismo mi sto smo tu bijeda, da samo cekamo milostinju iz dijaspore. Ja ne znam zasto je ljudima tesko prihvatiti da je meni kod kuce super, i da mi je bolje nego gore.. Dok se nisam vratila nikad nisam imala braza da kukam kako mi je ( a nije uvijek bilo sjajno..) a kamoli da pricam kako mi je dobro, ali sad kad sam vidjela obje strane, smatram da imam pravo da iznesem svoje misljenje.