Sarajevski Romeo i Julia

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
sheilak

#51 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by sheilak »

Zviz wrote:... Sta Romeo i Julia - zna se sta je Romeo i Julia i gdje je ta prica. Nije Sarajevo Verona, nisu ona i on prica iz William Shakespeare-ovih pisanja. Prave se analogije na osnovu nicega. Nije njemu prezime ili proslost ni slicna pisanju porodice Montague ili njena porodici Capule.
naravno da nije, ne treba se sve bukvalno shvatati. :D kao da si promasio srz mita o romeu i juliji...al slazem se, previse se to sve romantizira.

i jos samo ovo, bez stavljanja na iciju stranu, samo u svrhu balansirane diskusije o izlasku iz bih preko "njihove strane"...moja mama je krajem maja 92. upravo preko bg iz bl (mahovljani), cini mi se zadnjim letom, napustila bih. a onda dalje do beca i zg. i upravo su joj srbi pri tome pomogli - i ovi iz bl, a i pri dolasku u bg. meni zaista nije jasno kako je moguce da se sve jos uvijek gleda tako rigidno i u crnoj-bijeloj tehnici.

no slazem se za sladunjavu romantiku, ali tragedija je to i steta bez obzira na sve.
zateznistub

#52 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by zateznistub »

Nekako s proljeća wrote:Romantizirana priča o dva mlada ljudska bića tokom barbarske opsade grada Sarajeva. A zapravo je riječ o klasičnom dezerterstvu i trgovini kriminalnih grupa s obje strane sarajevskog prstena opsade. Priča o slobodi kretanja ili pravdanju dezerterstva kao čina, je vrijeđanje inteligencije preživjelih svjedoka iz tog vremena.
kao prezivjeli (jedva zbog dva ranjavanja) se ne smatram uvrijeđenim! Vise me danas vrijeđa inteligencija pojedinaca.

Kakvo ba dezerterstvo? O čemu ti to? Ovaj nije bio pripadnik ni jedne jedinice. Kako je mogao biti dezereter?

A koliko je pravih dezertera bilo, bošnja koji su po svemu trebali dati obol borbi? koliko njih je mahalo pasošima druge države govoreći kako nije njihov rat? koliko je napustlio svoje mjesto selo i doslo u Sa pa u bijeli svijet'
Last edited by zateznistub on 18/05/2015 13:10, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#53 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by Nekako s proljeća »

Izguglati pojam 'štokholmski sindrom'' .
zateznistub

#54 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by zateznistub »

Nekako s proljeća wrote:Izguglati pojam 'štokholmski sindrom'' .
Taj sindrom nema, ali baš nikakve, veze sa mojom temom! Onako iz rukava, bez guglanja...
karanana

#55 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by karanana »

sheilak wrote:
Zviz wrote:... Sta Romeo i Julia - zna se sta je Romeo i Julia i gdje je ta prica. Nije Sarajevo Verona, nisu ona i on prica iz William Shakespeare-ovih pisanja. Prave se analogije na osnovu nicega. Nije njemu prezime ili proslost ni slicna pisanju porodice Montague ili njena porodici Capule.
naravno da nije, ne treba se sve bukvalno shvatati. :D kao da si promasio srz mita o romeu i juliji...al slazem se, previse se to sve romantizira.

i jos samo ovo, bez stavljanja na iciju stranu, samo u svrhu balansirane diskusije o izlasku iz bih preko "njihove strane"...moja mama je krajem maja 92. upravo preko bg iz bl (mahovljani), cini mi se zadnjim letom, napustila bih. a onda dalje do beca i zg. i upravo su joj srbi pri tome pomogli - i ovi iz bl, a i pri dolasku u bg. meni zaista nije jasno kako je moguce da se sve jos uvijek gleda tako rigidno i u crnoj-bijeloj tehnici.

no slazem se za sladunjavu romantiku, ali tragedija je to i steta bez obzira na sve.
pa naravno da ce joj pomoci da ode sto dalje. zar im to i nije bio cilj?
dezurni_ucenik

#56 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by dezurni_ucenik »

karanana wrote:
sheilak wrote:

pa naravno da ce joj pomoci da ode sto dalje. zar im to i nije bio cilj?
:lol: .Ovi kontali da im pomazu iz ljubavi.
Bodkin

#57 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by Bodkin »

Otisao 92-95 - dezerter
Otisao 96-15 - pametan
karanana

#58 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by karanana »

zateznistub wrote:
Nekako s proljeća wrote:Romantizirana priča o dva mlada ljudska bića tokom barbarske opsade grada Sarajeva. A zapravo je riječ o klasičnom dezerterstvu i trgovini kriminalnih grupa s obje strane sarajevskog prstena opsade. Priča o slobodi kretanja ili pravdanju dezerterstva kao čina, je vrijeđanje inteligencije preživjelih svjedoka iz tog vremena.
kao prezivjeli (jedva zbog dva ranjavanja) se ne smatram uvrijeđenim! Vise me danas vrijeđa inteligencija pojedinaca.

Kakvo ba dezerterstvo? O čemu ti to? Ovaj nije bio pripadnik ni jedne jedinice. Kako je mogao biti dezereter?

A koliko je pravih dezertera bilo, bošnja koji su po svemu trebali dati obol borbi? koliko njih je mahalo pasošima druge države govoreći kako nije njihov rat? koliko je napustlio svoje mjesto selo i doslo u Sa pa u bijeli svijet'
a sta se pricalo da je bio sa celom u nekoj jedinici?
pa i da nije bio niti u jednoj jedinici i dalje bi se ovo moglo nazvati dezerterstvom jer je vojni obveznik u svakom slucaju. a naravno da je bilo hiljade i hiljade drugih dezertera. zato ni ne znam zasto pricamo o ovome. svake godine tema i bit ce izbrisana jer ce se zakuhati.
zateznistub

#59 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by zateznistub »

karanana wrote: a sta se pricalo da je bio sa celom u nekoj jedinici?
pa i da nije bio niti u jednoj jedinici i dalje bi se ovo moglo nazvati dezerterstvom jer je vojni obveznik u svakom slucaju. a naravno da je bilo hiljade i hiljade drugih dezertera. zato ni ne znam zasto pricamo o ovome. svake godine tema i bit ce izbrisana jer ce se zakuhati.
Sto se njega licno tice ne znam, u dokumentarcu kazu da nije bio nigdje.

a sto se dezertera tice,
daj, bar tebe smatram pametnim na ovom forumu...koliko je takvih samo u sa bilo?
sheilak

#60 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by sheilak »

karanana i ucenice

vi ne shvatate kakva je tad situacija bila u bl, koliko opasna za bosnjake, a pogotovo za zenu samu. tim su avionom vecinom srbi napustili bl. lako se ignorantski smijati svemu, no cinjenica je da su se tada ljudi pomagali medjusobno-nebrojeni su primjeri. ne da pobjegnu, vec da prezive. kako su joj inace trebali pomoci? skrivat je po bl? branit je? pa to su utopijske misli. pomogli su najbolje kako su znali.
Nekako s proljeća

#61 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Bodkin wrote:Otisao 92-95 - dezerter
Otisao 96-15 - pametan
100% :thumbup:
zateznistub

#62 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by zateznistub »

sheilak wrote:karanana i ucenice

vi ne shvatate kakva je tad situacija bila u bl, koliko opasna za bosnjake, a pogotovo za zenu samu. tim su avionom vecinom srbi napustili bl. lako se ignorantski smijati svemu, no cinjenica je da su se tada ljudi pomagali medjusobno-nebrojeni su primjeri. ne da pobjegnu, vec da prezive. kako su joj inace trebali pomoci? skrivat je po bl? branit je? pa to su utopijske misli. pomogli su najbolje kako su znali.
Takve primjere po citavoj bih ne mozes objasniti nekom ko je u tom periodu bio ili veoma mali ili ga jos nije ni rodilo...ne mogu i nece da shvate...
Thorgerson

#63 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by Thorgerson »

Meni je smijesno da neko kaze da on ZNA ko je ubio. Ako znas, brate pravac tuzilastvo i da se slucaj okonca. Svi smo mi culi price i to su samo price. Ako ima neko da je bio bas svjedok taj dan - to je druga stvar. Ovako prepricavati price iz pete ruke mi je neozbiljno.

A razloga da ih ubiju su imali i jedni i drugi. Zasto bih ja sad vjerovao da su ih ubili nasi, a ne njihovi.

I zar nije bila prica da je ubijen s prsa, a ne ledja? Mislim ne znaci ni to nista, mogao se okrenuti, ali opet suplja mi je ta previse prica da su ga ubili nasi. Ja vjerujem u to da ne znam ko ih je ubio, a ne odmah pripisi ubistvo nasima.

I to napakuju isti oni koji su pakovali da smo sami sebe masakrirali po ferhadiji, markalama itd.
dezurni_ucenik

#64 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by dezurni_ucenik »

zateznistub wrote:

Takve primjere po citavoj bih ne mozes objasniti nekom ko je u tom periodu bio ili veoma mali ili ga jos nije ni rodilo...ne mogu i nece da shvate...

Meni ce neko pricat kako je bilo u bl tokom rata. :-)
insomnia78

#65 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by insomnia78 »

'ajde?
I u Srebrenici 95-e su vecini zena i djece "pomogli" da predju na slobodnu teritoriju
Je l' to znaci da su dobri i da su im pomogli koliko su mogli?
Nisrin

#66 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by Nisrin »

Mene zanima zasto niko nije radio obdukciju i kako je moguce da se ne zna s koje su strane pogodjeni, to se valjda moglo vidjeti na samoj prostrijelnoj rani...
I zasto je htio da predje na njihovu stranu, zar nije postojao drugi nacin da izadju iz Sarajeva? Da su uspjeli bezbjedno preci sta bi dalje bilo sa njima?!

Ja opet mislim da su ga Srbi smatrali izdajnikom, jer je od pocetka rata bio na drugoj strani, a ne sa njima...I meni je u cijeloj prici najdovratnija cinjenica da su 7 dana lezali mrtvi nasred ceste!!!
insomnia78

#67 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by insomnia78 »

zateznistub wrote:

Navedi te primjere hiljadama nasih ljudi koji su se zatekli na njihovoj teritoriji
Da te podsjetim, jos ih trazimo i iskopavamo
KENJAC

#68 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by KENJAC »

@ Insomnia ! Ne bih da budem naporan , ali ja jos uvijek cekam navode gdje sam to raskrinkan i gdje sam to rekao laz na onoj temi ? Pa ako moze .....
sheilak

#69 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by sheilak »

insomnia78 wrote:

'ajde?
I u Srebrenici 95-e su vecini zena i djece "pomogli" da predju na slobodnu teritoriju
Je l' to znaci da su dobri i da su im pomogli koliko su mogli?
pa gle, time sto ja kazem da je bilo primjera ljudskosti na srpskoj strani u tim godinama, ne umanjujem pocinjene zlocine u srebrenici.

al ne da mi se raspravljati, samo sam spomenula primjer, kako rekoh, radi zdrave diskusije.
zateznistub

#70 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by zateznistub »

insomnia78 wrote:
zateznistub wrote:

Navedi te primjere hiljadama nasih ljudi koji su se zatekli na njihovoj teritoriji
Da te podsjetim, jos ih trazimo i iskopavamo
Ma sta ti trazis? jbt nabio si 15000 postova, poklapajuci svakog ko bilo sta napise zivis vani i ti se nasao nekome dijelit pravdu i govoriti sta da radi?
Nisrin wrote:Mene zanima zasto niko nije radio obdukciju i kako je moguce da se ne zna s koje su strane pogodjeni, to se valjda moglo vidjeti na samoj prostrijelnoj rani...
I zasto je htio da predje na njihovu stranu, zar nije postojao drugi nacin da izadju iz Sarajeva? Da su uspjeli bezbjedno preci sta bi dalje bilo sa njima?!

Ja opet mislim da su ga Srbi smatrali izdajnikom, jer je od pocetka rata bio na drugoj strani, a ne sa njima...I meni je u cijeloj prici najdovratnija cinjenica da su 7 dana lezali mrtvi nasred ceste!!!
UNPROFOR nije dao obezbjeđenje da se njih dvoje, koje je 7 dana lezalo tu priđe i uradi sta je trebalo. Kasnije su odneseni u Lukavicu i pokopani.
exliberal-ex

#71 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by exliberal-ex »

Kao prvo Insomnija brzveze provociras I trolas temu,
Sto se tice Romea I Julije
Kao sto mnogi rekose izginuse ljudi u Sarajevu isto tako pobjegose mnogi I to preko srpske strane I niko nista ali zasto se potencira prica o tz. Romeu I Julij
Zato sto se to sa PR strane moglo fino upakovat pa prodat zapadu, eto mi smo multi multi a vidite I sami sta nam rade.
Imam osjecaj da su ovo dvoje navuceni na tanak led I da je iako je dogovor o sigurnom prelasku postojao neko skontao da bi ubistvom istih dobilli mnogo vise.
I tacno je tako islo od njihove pogibije do 2005 tad vec pocinje da se mjenja prica ali ne prema zapadnim medijima kojim se jos uvijek servira romanticno pakovanje nego kako se taj dogadjaj pocinje gledat sa bosnjacke strane. Tipican primjer je insomnija koji/a nalazi savrsen izgovor za njihovo hladnokrvno ubistvo presucujucu cinjenice da su mnogi to uradili I prije I poslije ovog dogadjaja. Ako nastavi ovako za par godina ovi sto su ih ubili dobit ce jos I nagrade.
KENJAC

#72 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by KENJAC »

https://www.youtube.com/watch?v=IPZIMPIjv24
Od 25 minute ima nesto vezano bas za ovu temu ! Neko je trazio da svi oni koji sta znaju , to iznesu pred organe tuzilastva ! Tuzilastvo to zna. I te kako zna !
sheilak

#73 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by sheilak »

zateznistub wrote:UNPROFOR nije dao obezbjeđenje da se njih dvoje, koje je 7 dana lezalo tu priđe i uradi sta je trebalo. Kasnije su odneseni u Lukavicu i pokopani.
fakat 7 dana? uzas.
Drinski

#74 Re: Sarajevski Romeo i Julia

Post by Drinski »

Ma iako je svaka pogibija tragicna, ovo sto se desilo nije nikakvo cudu u ratu, bilo bi cudo da do toga nije doslo.
Nekako s proljeća

#75 Re: Sarajevski Romeo i Julia

KENJAC wrote:@ Insomnia ! Ne bih da budem naporan , ali ja jos uvijek cekam navode gdje sam to raskrinkan i gdje sam to rekao laz na onoj temi ? Pa ako moze .....
Doduše nisi ni uspio da pružiš argumente koji bi govorili da su Boško i Admira ubijeni od strane jedinice A RBIH ili jedinice MUP-a ''Lasta'' ili jedinice ''Ševa'' . Tako da je jedina i ujedno tragična istina da su ovi mladi ljudi u pokušaju dezerterstva ubijeni, a nakon sedmicu dana su im tijela odnesena na područje gdje su i bili krenuli. Istina, vjerovatno privremeno i u tranzitu al' tu je to.Sarajevu su okrenuli leđa i to je to.
Last edited by Nekako s proljeća on 18/05/2015 13:47, edited 2 times in total.
Locked