S telefona sam pa moram kopirati svaki posebnoKENJAC wrote:insomnia78 wrote:Zanimljivo je kako se uvijek, al' uvijek, par istih likova "dobronamjerno" raspituju i dovode u sumnju svaku, ali svaku, zvanicnu istinu o poznatijim dogadjajima u ovom zadnjem ratu
Pa tema je posvecena tome. Daj nam tu zvanicnu verziju. Ja ponudih jednu i to ne moju nego nekih koji vise znaju od mene ! Aj ti sad tu tvoju. Mozda si u pravu. Kako cu znat kad je jos ne cuh ?
P.S. Ne odgovori ti meni sto si preskocio onaj pasus gdje sve lijepo objasnjavam u prvom licu jednine !?
Sarajevski Romeo i Julia
- insomnia78
#101 Re: Sarajevski Romeo i Julia
- enko 1964
- Grijem se na: južnu interkonekciju
#102 Re: Sarajevski Romeo i Julia
insomnia78 wrote:Znaci u Srebrenici nije bilo gladi, odnosno bilo je al zbog nase vojske koja je krila hranu?
Sve bolje od boljeg
Preko Grbavice se normala izlazilo bez obzira na Batka i Batkice
U Bl su pomagali ljudima da se dokopaju slobode
Sta je sljedece Markale, Kapija

-
KENJAC
#103 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Aha OK , pa bas ovaj moj odgovor preskoci ! Nema veze , oprosteno , nego daj nam tu zvanicnu verziju. Ne ozbiljno , evo vise od 20 godina trazim odgovor na neka pitanja. Ko i sto ??? Pa ako znas...insomnia78 wrote:S telefona sam pa moram kopirati svaki posebnoKENJAC wrote:insomnia78 wrote:Zanimljivo je kako se uvijek, al' uvijek, par istih likova "dobronamjerno" raspituju i dovode u sumnju svaku, ali svaku, zvanicnu istinu o poznatijim dogadjajima u ovom zadnjem ratu
Pa tema je posvecena tome. Daj nam tu zvanicnu verziju. Ja ponudih jednu i to ne moju nego nekih koji vise znaju od mene ! Aj ti sad tu tvoju. Mozda si u pravu. Kako cu znat kad je jos ne cuh ?
P.S. Ne odgovori ti meni sto si preskocio onaj pasus gdje sve lijepo objasnjavam u prvom licu jednine !?
-
Shiba
#104 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Kratko i jasno, sve receno i jasno k'o dan. Skidam kapu.exliberal-ex wrote:...tako je I sa ovim slucajem, kad je trebalo da se prodaje borba za cjelovitu I multikulturnu ovo je bio perfektan primjer sad kad maske padaju ....ko mu j*** mater cetnicku ...a I ona sta je mislila...
Cudi me samo pljuvanje po ovo dvoje mladih i nevinih ljudi, kome treba i kakva je korist od toga? Nisu bili ni prvi ni posljednji koji su pokusali da pobjegnu.
- karanana
#105 Re: Sarajevski Romeo i Julia
ne treba ih ni pljuvat, ali ne znam zasto romanticizirat ili stvarat neku legendu.
vrlo je moguce da je i prelaskom preko piste bilo slicnih slucajeva i tragedija. mozda cura i momak, mozda muz i zena, mozda brat i sestra, brat i brat nebitno......
zasto je ovo dvoje vaznije? jer su lezali 7 dana i snimljeni kamerama vjerovatno? i jer su muslimanka i srbin.
vrlo je moguce da je i prelaskom preko piste bilo slicnih slucajeva i tragedija. mozda cura i momak, mozda muz i zena, mozda brat i sestra, brat i brat nebitno......
zasto je ovo dvoje vaznije? jer su lezali 7 dana i snimljeni kamerama vjerovatno? i jer su muslimanka i srbin.
Last edited by karanana on 18/05/2015 15:06, edited 1 time in total.
- zateznistub
#106 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Ne treba nikome, samo da ispadne pametan, patriota, sta li!Shiba wrote:Kratko i jasno, sve receno i jasno k'o dan. Skidam kapu.exliberal-ex wrote:...tako je I sa ovim slucajem, kad je trebalo da se prodaje borba za cjelovitu I multikulturnu ovo je bio perfektan primjer sad kad maske padaju ....ko mu j*** mater cetnicku ...a I ona sta je mislila...
Cudi me samo pljuvanje po ovo dvoje mladih i nevinih ljudi, kome treba i kakva je korist od toga? Nisu bili ni prvi ni posljednji koji su pokusali da pobjegnu.
ovakvih primjera oliko hoces po citavom forumu...
I sto je najgore sve neka djeca iz tog doba koji veze sa zivotom nisu imala kad se to desavalo..
- insomnia78
#107 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Bosko i Admira su poginuli pod nerazjasnjenim okolnostima prilikom pokusaja prelaska na agresorsku stranu
I time bih se odjavio sa teme i zamolio vas da me vise ne citirate jer ne mislim dalje ucestvovati na istoj
Dovoljno je, @kenjac, otvoriti bilo koju temu vezanu za rat pa da covjeku postane jasna svrha tvojih postova
Ja odoh, a vi dalje romantizirajte ubistvo od strane nepoznatog pocinitelja para koji je u jeku rata pokusao preci na stranu pod kontrolom agresora
Ima u ovoj zemlji hiljade tuznijij ljubavnih prica tragicno zavrsenih zbog rat
Sto bi reko, jos jedan koji sa svojim postovima pokusava postici isto ko i ti, pozdrav domovini
I time bih se odjavio sa teme i zamolio vas da me vise ne citirate jer ne mislim dalje ucestvovati na istoj
Dovoljno je, @kenjac, otvoriti bilo koju temu vezanu za rat pa da covjeku postane jasna svrha tvojih postova
Ja odoh, a vi dalje romantizirajte ubistvo od strane nepoznatog pocinitelja para koji je u jeku rata pokusao preci na stranu pod kontrolom agresora
Ima u ovoj zemlji hiljade tuznijij ljubavnih prica tragicno zavrsenih zbog rat
Sto bi reko, jos jedan koji sa svojim postovima pokusava postici isto ko i ti, pozdrav domovini
- zateznistub
#108 Re: Sarajevski Romeo i Julia
nema sanse da izdrzis... 
-
KENJAC
#109 Re: Sarajevski Romeo i Julia
.... te mi tu vidjosmo da nema sta rec ! OK , hvala na plodonosnoj diskusiji i uvodjenju novih argumenata. Sluzit ce nam svakako u daljnjoj diskusiji !
- and
#110 Re: Sarajevski Romeo i Julia
nije teško svariti.žao mi je što nisu uspjeli pronaći bolji život tamo gdje su željeli.ne vidim materijal za neki mit,jer i pored svih nedaća se u sarajevu volilo,bilo je milion romea i julija i ljubavi koje su tragično prekinute.recimo dečko od 18 godina koji je poginuo u akciji u koju su ga svi molili da ne ide,al nisu uspjeli,a sutra mu je trebala biti svadba.i on je želio i da voli i da živi,slobodanzateznistub wrote:Ja ne znam da li ljudima treba crtat'
Nisu presli na "stranu" nego su koristili "njihovu" stranu da idu dalje! Jel' ovo toliko teško svariti?
puno je ljubavi u ovom gradu ubijeno od zločinaca,a da ne spominjemo ubijene majke,očeve,djecu.....
-
PM72
#111 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Kenjčeva misija i jeste izjednačavanje krivice,prepravljanje i falsifikovanje istorije,etiketiranje i ljaganje ljudi i događaja.Mene je optuživao da lažem a nikad nije dokazao niti jednu laž ( a ja ga molio da me provali) da bi na kraju izvalio kako je dokazao ko je ubio Boška i Admiru.Kad smo ga nas nekoliko upitali koji su to dokazi - bilo je "mrsko mi guglat,vratite se par stranica prije "??? i slične nebuloze.
- zateznistub
- karanana
#113 Re: Sarajevski Romeo i Julia
da li je inace bila praksa da se tako prelazilo preko vrbanje?
da li je bilo drugih, da kazem uspjesnih, slucajeva?
ocigledno nije bilo dogovoreno na "visim" nivoima jer su se te razmjene i prelasci desavali na bratstvu i jedinstvu i bristolu.
i ako je dogovoreno lokalno, ko je mogao garantovati da sa mjesta od skupstine do skenderije a i sa njihove strane od metalke do bijelih nebodera neko nije zapucao na njih ne znajuci za dogovor?
ocigledno nije bilo dogovoreno na "visim" nivoima jer su se te razmjene i prelasci desavali na bratstvu i jedinstvu i bristolu.
i ako je dogovoreno lokalno, ko je mogao garantovati da sa mjesta od skupstine do skenderije a i sa njihove strane od metalke do bijelih nebodera neko nije zapucao na njih ne znajuci za dogovor?
Last edited by karanana on 18/05/2015 15:16, edited 1 time in total.
- Banksy
#114 Re: Sarajevski Romeo i Julia
To nije istina. Par je, preko Grbavice i Beograda, kao krajnji cilj imao Kanadu.insomnia78 wrote:
Cinjenica je da je on, Bosko, vojno sposoban, Srbin u jeku rata krenuo "Srbima" na Grbavicu
Mnogi, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, su bježali i preko Grbavice i Beograda i preko Stupa i Kiseljaka i Splita i preko UN letova, kako je ko znao i mogao, samo da se izvuku iz pakla opkoljenog Sarajeva. Ne vidim da smo ikad, igdje na forumu propitali hiljade poznatih i nepoznatih lica koja su izabrala isti put. Ružno je to što pišeš.
- exliberal-ex
#115 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Istina je insomnija da u ratu ispliva sljam najgore vrste, to je jedina istina ...sa druge strane istina je isto tako da su srbi pokusali ubit Sefera ali greskom mu ubise zenu isto tako i da je srpski snajper ukinuo celu...istina..... sve zvanicna istina ...ako ti smatras da je sve sto je Sarajevska vlast plasirala istina onda nema razloga da raspravljam sa tobominsomnia78 wrote:Ih a sta su tek seve civila pobile, na nasoj strani, sto snajperima, sto granatamahizo ramidovic wrote:i sta velis, strucnjak, ubise ih mundjosi da bi prodali romanticnu pricu zapadu? nekome je u to vrijeme gladi i smrti sijevnula ideja da bi dobro bilo ubiti dvoje mladih ljudi u vezi a koji su razlicite nacionalnosti i eto multikulti price za zapad...a mozda i vojne intervencije...exliberal-ex wrote:Kao prvo Insomnija brzveze provociras I trolas temu,
Sto se tice Romea I Julije
Kao sto mnogi rekose izginuse ljudi u Sarajevu isto tako pobjegose mnogi I to preko srpske strane I niko nista ali zasto se potencira prica o tz. Romeu I Julij
Zato sto se to sa PR strane moglo fino upakovat pa prodat zapadu, eto mi smo multi multi a vidite I sami sta nam rade.
Imam osjecaj da su ovo dvoje navuceni na tanak led I da je iako je dogovor o sigurnom prelasku postojao neko skontao da bi ubistvom istih dobilli mnogo vise.
I tacno je tako islo od njihove pogibije do 2005 tad vec pocinje da se mjenja prica ali ne prema zapadnim medijima kojim se jos uvijek servira romanticno pakovanje nego kako se taj dogadjaj pocinje gledat sa bosnjacke strane. Tipican primjer je insomnija koji/a nalazi savrsen izgovor za njihovo hladnokrvno ubistvo presucujucu cinjenice da su mnogi to uradili I prije I poslije ovog dogadjaja. Ako nastavi ovako za par godina ovi sto su ih ubili dobit ce jos I nagrade.
koji debilizam, jebote...
Pa onda Markake, pa Kapija i za kraj Alija prodade Srebrenicu i eto ti intervencije
Znas u stvari sve ti je to u pet deka
Srbi uopste nisu bili tako "losi momci", pomagali su evakuaciju civila, vidis da je preko Grbavice izlazio ko je htio a i materi od ove su pomogli u Bl
Nasi opet nisu uopste bili toliki "pozitivci"
Vojska krila hranu da Haris moze pricati o kanibalizmu, Seve klale i rokale redom...
Bio je onaj genijalac otvorio temu, sa dokazimao onoj nekakvoj ubici iz Seva pa ga @dozer i ekipa ispreskakase, ogadise mu forum
-
KENJAC
#116 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Na temi o blokadi Sarajeva a evo i sada ponavljam :PM72 wrote:Kenjčeva misija i jeste izjednačavanje krivice,prepravljanje i falsifikovanje istorije,etiketiranje i ljaganje ljudi i događaja.Mene je optuživao da lažem a nikad nije dokazao niti jednu laž ( a ja ga molio da me provali) da bi na kraju izvalio kako je dokazao ko je ubio Boška i Admiru.Kad smo ga nas nekoliko upitali koji su to dokazi - bilo je "mrsko mi guglat,vratite se par stranica prije "??? i slične nebuloze.
Dijete na trocijevcu ! Nije dovoljno ? Zoran Cegar nikad nikog nije uhapsio i zatvorio na stadion Kosevo ! Cekaj ... sta je ono jos bilo , sjetit cu se ... i sto je najgore ovo ti ponavljam vec ko zna koji put .. Aaaaa da da sjetio sam se ... pa jesi li ti bio onaj sto je tvrdio bas za ovo dvoje da nisu sigurno ubijeni sa nase strane ???
A izjave pojedinaca , mnogo dobro upucenih u ovo ubistvo sam i ovdje iznio , pa mi nije blo mrsko guglati ... procitaj ponovo . Strana 3 treci post odozdo !!!!
Last edited by KENJAC on 18/05/2015 15:20, edited 1 time in total.
- zateznistub
#117 Re: Sarajevski Romeo i Julia
desavali su se i na bristolu i na hrasnom brdu, zuću, stupu...you name it...karanana wrote:da li je inace bila praksa da se tako prelazilo preko vrbanje?
- karanana
#118 Re: Sarajevski Romeo i Julia
ja i dalje mislim da bi njega vojvoda postavio na jevrejsko prije negoli bi on i vidio busa za beograd.
ali eto, ne mozemo znati.
- karanana
#119 Re: Sarajevski Romeo i Julia
ok, ovo su manje-vise poznati. ali na vrbanji da li se desavalo mimo nekog dogovorenog protokola sa vlastima i un-om?zateznistub wrote:desavali su se i na bristolu i na hrasnom brdu, zuću, stupu...you name it...karanana wrote:da li je inace bila praksa da se tako prelazilo preko vrbanje?
-
PM72
#120 Re: Sarajevski Romeo i Julia
KENJAC wrote:Na temi o blokadi Sarajeva a evo i sada ponavljam :PM72 wrote:Kenjčeva misija i jeste izjednačavanje krivice,prepravljanje i falsifikovanje istorije,etiketiranje i ljaganje ljudi i događaja.Mene je optuživao da lažem a nikad nije dokazao niti jednu laž ( a ja ga molio da me provali) da bi na kraju izvalio kako je dokazao ko je ubio Boška i Admiru.Kad smo ga nas nekoliko upitali koji su to dokazi - bilo je "mrsko mi guglat,vratite se par stranica prije "??? i slične nebuloze.
Dijete na trocijevcu ! Nije dovoljno ? Zoran Cegar nikad nikog nije uhapsio i zatvorio na stadion Kosevo ! Cekaj ... sta je ono jos bilo , sjetit cu se ... i sto je najgore ovo ti ponavljam vec ko zna koji put .. Aaaaa da da sjetio sam se ... pa jesi li ti bio onaj sto je tvrdio bas za ovo dvoje da nisu sigurno ubijeni sa nase strane ???
Osupnut sam količinom i kvalitetom "dokaza".Samo se uvaljuješ još više.Počeo si mješati mene i Dozera, isto si i njemu "prišivao".Imaš li obraza i karaktera?
- zateznistub
#121 Re: Sarajevski Romeo i Julia
A ko to zna? Niko nije visio non stop na vrbanji pa da zna reci...karanana wrote:ok, ovo su manje-vise poznati. ali na vrbanji da li se desavalo mimo nekog dogovorenog protokola sa vlastima i un-om?zateznistub wrote:desavali su se i na bristolu i na hrasnom brdu, zuću, stupu...you name it...karanana wrote:da li je inace bila praksa da se tako prelazilo preko vrbanje?
Sto se tice Boska i Jevrejskog, cisto sumnjam jer ako je dogovarao prelazak nije ni tamo isao "na slijepo"!
Nekoliko mojih prijatelja je preslo na slican nacin!
-
KENJAC
#122 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Osim toga prelazilo se na liniji Miljacke dok je bio HVO. Prelazilo se na Blekinom Potoku (bjezi uhodanim stazama) i prelazilo se kod doma Penzionera u Nedzaricima. Nije bilo bas nemoguce. E sad je pitanje tamo sta te ceka ? Jer nije bas bilo "Slusaj rode kako svi rade , stavim te na Hresu a onda fataj se Kanade"zateznistub wrote:desavali su se i na bristolu i na hrasnom brdu, zuću, stupu...you name it...karanana wrote:da li je inace bila praksa da se tako prelazilo preko vrbanje?
- exliberal-ex
#123 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Ma odradio bi on smjenu jedino ako nije bas momacki platio da ih provedu, u sustini svu koji su prebjegli su mobilisanikaranana wrote:ja i dalje mislim da bi njega vojvoda postavio na jevrejsko prije negoli bi on i vidio busa za beograd.
Sjecas se havajaca sto su preko miljacke zdusili, srbi mobilisani, hrvati razmjenjeni...kako sam ja cuo vecina ih je zdusila poslije prve smjene tj poslije par mjeseci
- Banksy
#124 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Uglavnom zbog toga. I jer je tih ratnih godina Sarajevo u svijet slalo sliku evropskog grada, multietničke, građanske sredine, narodne vojske i jedinstvene bosanskohercegovačke odbrane, koje je bilo pod brutalnom agresijom jedne etničke grupe potpomognute snagama bivše zajedničke armije. Njih dvoje su bili simbol tog jedinstva, te napredne, miješane sredine koja je napadnuta mrakom, i takve priče potkrijepile su sliku koju je Evropa kreirala o nama i takvima nam pomagala i saučestvovala s našom tragedijom.karanana wrote:
Maja '93. to više nije bila ta priča, tek sad znamo, ali inostrani mediji, a bogami i dobar dio nas unutra, i dalje je vjerovao da jeste. Kakogod, zahvaljujući toj slici, pa i njihovoj smrti, Sarajevo je još dugo dobijalo simpatije, naklonost, pomoć i kredite svjetske javnosti koje smo svojevoljno i definitivno prokockali desetak godina nakon rata.
edit: pljunulo se, s razlogom i bez njega, na mnogo toga iz ratnog Sarajeva, njih dvoje nisu zaslužili ovakve gadosti.
Last edited by Banksy on 18/05/2015 15:29, edited 1 time in total.
-
Shiba
#125 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Ne mozemo mi to znati, nisu nikad stigli do Kanade, molim te. Mozda je to bila samo prica, mozda su ustvari htjeli da predju na onu stranu i snajperisu po Sarajevu ili nesto slicno. Sve je moguce, pasha moj...Banksy wrote:To nije istina. Par je, preko Grbavice i Beograda, kao krajnji cilj imao Kanadu.
Mnogi, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, su bježali i preko Grbavice i Beograda i preko Stupa i Kiseljaka i Splita i preko UN letova, kako je ko znao i mogao, samo da se izvuku iz pakla opkoljenog Sarajeva. Ne vidim da smo ikad, igdje na forumu propitali hiljade poznatih i nepoznatih lica koja su izabrala isti put. Ružno je to što pišeš.
A volio bih da su uspjeli, iako ih ne znam i ne znaci mi licno nista, volio bih da su se spasili. Da su otisli ranije, na vrijeme. Danas bi mozda dosli jednom godisnje iz Kanade da obidju rodbinu, mozda bi doveli djecu (Celine i Thibaulta, recimo) da vide odakle su im roditelji, prosetali bi Sarajevom da ih zelja mine pa nazad kuci. Mozda bi ucestvovali u nekoj ovakvoj raspravi, mozda bi mudrovali o ratu nama koji smo ostali (kao neki upravo sad), mozda bi... U svakom slucaju, mi o njima danas ne bismo pricali.