Sarajevski Proces

sinuhe

#76 Re: Sarajevski Proces

Post by sinuhe »

„Alija, ja ne želim da učestvujem u pokolju Muslimana. Šta će ti Homeinijeve slike? Šta će ti ljudi u čakširama sa zapojasanim jataganima? Slike ovog veličanstvenog skupa Muslimana bit će prenesene za pola sata u vlade svih evropskih zemalja. Na svim slikama će u prvi plan biti stavljeni ovi bradati ljudi sa turbanima na glavi, sa jataganima za pojasom, samo da se uplaši Evropa i Srbi dobiju opravdanje za pokolj koji nam pripremaju.“
Dobro, ali gdje su ove slike :D
Danas vec ima tih zastava.
asurbanipal

#77 Re: Sarajevski Proces

Post by asurbanipal »

sinuhe wrote:
„Alija, ja ne želim da učestvujem u pokolju Muslimana. Šta će ti Homeinijeve slike? Šta će ti ljudi u čakširama sa zapojasanim jataganima? Slike ovog veličanstvenog skupa Muslimana bit će prenesene za pola sata u vlade svih evropskih zemalja. Na svim slikama će u prvi plan biti stavljeni ovi bradati ljudi sa turbanima na glavi, sa jataganima za pojasom, samo da se uplaši Evropa i Srbi dobiju opravdanje za pokolj koji nam pripremaju.“
Dobro, ali gdje su ove slike :D
Danas vec ima tih zastava.

Bošnjaci dolaze !!! :mrgreen:

Image
LBVIEW

#78 Re: Sarajevski Proces

Post by LBVIEW »

Gojeni H wrote:
sinuhe wrote:Sto bi ja gledao kad nije gledao onaj sto ga je doveo u predsjednistvo BiH. Nije Kecmanovic Nele vec covjek koji je 1992 barem dvadeset godina vec bio u politici.
Njegov brat je ostao i nesto duze u Sarajevu a ni porodicno nisu cetnici.

Dobrica Cosic i Ratko Mladic nisu "porodicno" cetnici.
Valjda je u zadnjem ratu bilo jasno da je srpsko vodjstvo odlucilo da izvrsi sporazumnu simbiozu crvenih i cetnika i da ih okupi oko "vjekovne nepravde prema srpskom narodu".
Nemoj smetnuti s uma kako diskutiras s individuom koja tvrdi kako je serpska policija u Banja Luci bila korektna prema nesrbima 90-tih.Sad, je li do godina, slovom i brojem 10 :mrgreen: koliko je tad doticni imao, ili neceg drugog pitanje je sad?
Sanjarko

#79 Re: Sarajevski Proces

Post by Sanjarko »

So What! wrote:
cyprus wrote:Proces vjerovatno jeste montiran, ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja... Što se tiče Alije - mislim da je BiH mogla sa nekim drugim proći znatno bolje, ali i gore... Moja glavna zamjerka njemu je što se postavio prvenstveno kao vođa etnoreligijske skupine, a ne kao čelnik države... Zbog toga je direktni saučesnik u rastakanju bosanskohercegovačkog društva na dijelove... Ne nosi naravno jednaku krivnju kao Karadžići i Bobani, ali da je saučesnik u tome svemu - jeste... Sve u svemu mislim da kao čovjek vjerovatno nije bio loš, ali još jedna od velikih grešaka mu je bila izbor ljudi kojima se okružio...
Lično te smatram najobjektivnijim forumašom na ovom forumu i kao u većini slučajeva slažem se s tobom. Ovdje se ne slažem u potpunosti jer u vremenu kada je Bosna trebala da se spašava, realno niko osim Bošnjaka i ponekih Srba i Hrvata nije bio zainteresovan za njeno očuvanje ili potencijalnu Švicarsku na Balkanu. Alija je dolazio iz jednog klasičnog bosanskog muslimanskog backgrounda i realno je da su se ljudi poistovijetili s njime i moglo bi se reći bio jednostavan čovjek tako da ljudi koji su ga se slijedili su po automatizmu sami ga učinili nekim vjerskim vođom. Građanska opcija u to vrijeme jednostavno ne bi uspjela. Alijina greška je što nije ostavio sposobnog nasljednika, a Tihić kojeg je sam favorizovao kod izbora jednostavno se pokazao preslabim, sin koji je izabran nakon njegove smrti je poveo stranku u dno i njihove figure ne treba miješati. Alija se povukao iz politike 2000. a umro je prije više od deceniju, tako da realno učestovao je tek u četvrtini kratke postratne BH politčke scene. Činjenica jeste da nije imao puno sposobnih ljudi oko sebe, da nije ostavio jasne upute šta dalje političkom vrhu SDA i za mene lično kardinalna greška mudžahedini i visoke funkcije kriminalaca u ARBiH. No zahvaljući svojoj smirenosti i staložnosti uspio je ipak uspio sviejtu dokazati ko je bio žrtva, a ko agresor, tako da smo imali koncert U2 koji je bacio reflektor na nas i kako god, većina medija u svijetu je kao pozitivnu i legitimnu stranu predstavljala Vladu RBiH što je ipak opet velika stvar.

I još da napomenem da gdje je bila Jugoslavija 5-10 godina nakon II svjetskog rata, malo je poznato da je Alija robijao i u to vrijeme tri godine zbog svojih uvjerenja. BiH je bila znatno više razorena u ratu 92-95 i 5 godina nakon nije se moglo puno postići, da bi Alija dobio na rejtingu kao Tito naprimjer s vremenom.
Munđosi nisu njegova greška.
On je dobio naređenje od Nadređenih da ih uvede u ABiH-a.
Munđosi dolazili u BiH-a kada čokoladica nije mogla uči u BiH-a bez odobrenja.
Naivni ste ko Francuske sobarice.
Nad Popom ima Pop nad Carem ima Car tako i nad Vođom/Političarom/Elitom ima Vođa/Političar/Elita.
Danguba

#80 Re: Sarajevski Proces

Post by Danguba »

Klasicno krsenje ljudskih prava ma sta ja mislio o njima pojedinacno.
stakasa

#81 Re: Sarajevski Proces

Post by stakasa »

Danguba wrote:Klasicno krsenje ljudskih prava ma sta ja mislio o njima pojedinacno.
Upravo tako
Gojeni H

#82 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

LBVIEW wrote:
Gojeni H wrote:
sinuhe wrote:Sto bi ja gledao kad nije gledao onaj sto ga je doveo u predsjednistvo BiH. Nije Kecmanovic Nele vec covjek koji je 1992 barem dvadeset godina vec bio u politici.
Njegov brat je ostao i nesto duze u Sarajevu a ni porodicno nisu cetnici.

Dobrica Cosic i Ratko Mladic nisu "porodicno" cetnici.
Valjda je u zadnjem ratu bilo jasno da je srpsko vodjstvo odlucilo da izvrsi sporazumnu simbiozu crvenih i cetnika i da ih okupi oko "vjekovne nepravde prema srpskom narodu".
Nemoj smetnuti s uma kako diskutiras s individuom koja tvrdi kako je serpska policija u Banja Luci bila korektna prema nesrbima 90-tih.Sad, je li do godina, slovom i brojem 10 :mrgreen: koliko je tad doticni imao, ili neceg drugog pitanje je sad?
Zelim da o Banja LuKi i predratnim Banjalucanima imam lijepo misljenje. @sinuhe nikako ne pomaze. :D
Gojeni H

#83 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

zvucnikk wrote:Koje je slusao ovu Djulu u ove 2 emisije,nadam se da ne postavlja sebi pitanje "zar se ovo smatralo intelektualcem"..
Nije mi jasno po cemu su dobili takve epitete.Nazalost pola ovih je nakon rata debelo naplatilo svaku minutu tog zatvora,uhljebljeni godinama,a nikakve koristi,ili jako male.
Sta fali gospodinu Mustafi Spahicu?
Lijepo bi bilo da se utvrdi koliko je "tezak" npr. Dzemaludin Latic. Neko se moze slagati s njegovim stavovima ili ne, ali bez dokaza tvrditi da je covjek hajrovao neke velike novce, nije u redu.
Gojeni H

#84 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

VjecitiStudent wrote:
seldzuk wrote: velika je razlika i u djelima i u umovima. osuđeni mladi muslimani su prije svega muslimani. islam im zabranjuje mnogo toga što su srpski nacionalisti sebi dozvolili. nacionalizam je u većini slučajeva vezan za ateizam jer kada naciju staviš na prvo mjesto Boga tu, neuzubillah, nema nigdje.
za mlade muslimane se ne može ni reći da su bili tipični nacionalisti. samo je kod nas problem što bi bošnjak kada hoće da kaže da je bošnjak prvo trebao da uputi izvinjenje što se uopće izjašnjava.
po onom što su srpski nacionalisti radili može se zaključiti da su bili ateisti i pseudopravoslavci.
Trebalo ih je onda poslati da nekakav kalifat negdje prave, a ne nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.
Ovaj ti post veze s vezom nema. Dakle ako je neko katolik, treba ga poslati u Vatikan. Mislim, 'nas ...?
VjecitiStudent

#85 Re: Sarajevski Proces

Post by VjecitiStudent »

Nisu bili hapšeni i na robiju poslani zbog nekakvih jeretičkih ideja o nezavisnoj BiH, potlačenosti Bošnjaka, ekonomske neravnopravnosti BiH itd itd., već zbog ideja panislamizma.
Zar je to preporuka onda da ih se stavlja na čelo nezavisne BiH, države svih njenih naroda i građana, do kakve njima očito nikada nije bilo stalo?
Gojeni H

#86 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

So What! wrote:KEC IZ RUKAVA – NENAD KECMANOVIĆ

"Sarajevski proces" i priključenija

Optužnica je bila sročena na 32. sednici Predsedništva CK SK BiH, a sve dalje bilo je stvar policijske operative i pravosudne tehnike.

Inicijalni impuls stigao je iz državno-partijskog vrha SFRJ u Beogradu

Ne bi, jer to kod njega nije stvar ni logike, ni tačnosti, ni istinitosti, nego negativne ostrašćenosti prema Beogradu kao izvoru svih nevolja za Bošnjake i Bosnu, šta god da se tamo zbivalo. To je nažalost opsesija koju Hilmo deli sa svojim brojnim sunarodnicima i istovernicima u kontinuitetu od "trovanja Mehmeda Spahe u beogradskom hotelu", "obaranja aviona Džemala Bijedića u organizaciji Jovanke i srpskih generala", "ostavke Hamdijie Pozderca pod pritiskom beogradskih medija", "Miloševićeve podele Bosne"...
Nikako da shvate da Srbija ima dovoljno svojih problema da bi se bavila bosansko-bošnjačkim. A i zašto bi, kada u BiH postoji Republika Srpska?!
Sve ima nekog smisla da nije ovog zadnjeg dijela, gdje autor zaboravlja sta je ranije napisao (uvecano).
"Inicijalni impuls" jeste stigao iz Beograda.

"Sarajevski proces" se moze posmatrati odvojeno kao samo jedan primjer na koji nacin je bivsa drzava stvarala "unutrasnjeg neprijatelja", odnosno suzbijala osnovne gradjanske slobode.

Sarajevski proces se takodje moze posmatrati kao dio sveobuhvatne kampanje stvaranja Velike Srbije.
Neredi na Kosovu, Sarajevski proces, "Mladina" te Jansa i Co., Memorandum SANU, Pozderci i afera Agrokomerc, birokratske revolucije, itd., su tipicni primjeri "omeksavanja neprijateljskih linija" slabljenjem uticaja rukovodstva ostalih republika/pokrajina, te homogenizacija i indoktrinacija srpskog stanovnistva da bi ih se spremilo za buduce ratove.
Gojeni H

#87 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

VjecitiStudent wrote:Nisu bili hapšeni i na robiju poslani zbog nekakvih jeretičkih ideja o nezavisnoj BiH, potlačenosti Bošnjaka, ekonomske neravnopravnosti BiH itd itd., već zbog ideja panislamizma.
Zar je to preporuka onda da ih se stavlja na čelo nezavisne BiH, države svih njenih naroda i građana, do kakve njima očito nikada nije bilo stalo?
Ideja panislamizma, u zemlji gdje se za posjedovanje knjige "neprikladnog sadrzaja" ide na robiju, mi je malo precijenjeno.
SDA rukovodstvo je izabrano na demokratskim izborima. Kakva preporuka?
seldzuk

#88 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

VjecitiStudent wrote:Nisu bili hapšeni i na robiju poslani zbog nekakvih jeretičkih ideja o nezavisnoj BiH, potlačenosti Bošnjaka, ekonomske neravnopravnosti BiH itd itd., već zbog ideja panislamizma.
Šta ćeš. Bošnjaci ti vole raditi stvari iz inata: Vi njih stavili na robiju. E mi ćemo ih sad u Predsjedništvo. I eto vam sad.
VjecitiStudent

#89 Re: Sarajevski Proces

Post by VjecitiStudent »

seldzuk wrote:
Šta ćeš. Bošnjaci ti vole raditi stvari iz inata: Vi njih stavili na robiju. E mi ćemo ih sad u Predsjedništvo. I eto vam sad.
Pogrešan izbor je imao i svoje posljedice.
seldzuk

#90 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

VjecitiStudent wrote:
seldzuk wrote:
ja ne rekoh da je pogrešan, već samo da je iz inata.
bošnjaci nisu imali bolju opciju na tim izborima.
Gojeni H

#91 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

VjecitiStudent wrote:
seldzuk wrote:
I politika je zanat.
Gdje je Rasim Kadic danas? Sta bi od reformista, a napose od cetnika Kecmanovica?
Rahmetli Durakovic je imao sve ljudske potencijale, ali vodja? Da se ne zavaravamo.
ins

#92 Re: Sarajevski Proces

Post by ins »

Po meni, dokumentarac je ozbiljno razocarenje, neozbiljni politicki pamflet bez ijednog relevantnog sagovornika. Osim ako se neko loži na prikazanu ukorijenjenu oholost Hasana Čengića :roll:

Smiješno je da ih dokumentarac naziva "uglednim intelektualcima", kada se radi o potpuno anonimnim ljudima, koji su osim možda Alije bili nepoznati čak i u svojoj široj familiji. Osim ako kriterij za intelektualca nije zavrsen fakultet?

Ono što meni nedostaje u dokumentarcu je potpuni nedostatak društvenog konteksta u kojem se desio proces, i na nivou BiH i na nivou SFRJ. Pa taj period 1981-1983, to su bile lud godine, samo neke od stvari:

Tek umro JBT
Bankrot SFRJ i "stabilizacija" Milke Planinc (čitaj: prebacivanje bankrota države na leđa bukvalno svakog stanovnika)
Duboka involviranost SFRJ u Iracko-Iranski rat
Masovni odlazak BiH radnika na rad u Irak i Kuvajt, dobrom većinom Muslimana
"Razgoropaceno" rukovodstvo SRBiH koje počinje da drma Jugoslavijom: Mikulić, Pozderac, Renovica, Zgonjanin, Kurtović, itd...
Uspon Energoinvesta, Unisa, UPI i Šipada
ZOI 1984
Agrokomerc
itd, itd...
Gojeni H

#93 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

ins wrote: Ono što meni nedostaje u dokumentarcu je potpuni nedostatak društvenog konteksta u kojem se desio proces, i na nivou BiH i na nivou SFRJ. Pa taj period 1981-1983, to su bile lud godine, samo neke od stvari:

Tek umro JBT
Bankrot SFRJ i "stabilizacija" Milke Planinc (čitaj: prebacivanje bankrota države na leđa bukvalno svakog stanovnika)
"Razgoropaceno" rukovodstvo SRBiH koje počinje da drma Jugoslavijom: Mikulić, Pozderac, Renovica, Zgonjanin, Kurtović, itd...
ZOI 1984
Agrokomerc
itd, itd...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
seldzuk

#94 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

ins wrote:Po meni, dokumentarac je ozbiljno razocarenje, neozbiljni politicki pamflet bez ijednog relevantnog sagovornika. Osim ako se neko loži na prikazanu ukorijenjenu oholost Hasana Čengića :roll:

Smiješno je da ih dokumentarac naziva "uglednim intelektualcima", kada se radi o potpuno anonimnim ljudima, koji su osim možda Alije bili nepoznati čak i u svojoj široj familiji. Osim ako kriterij za intelektualca nije zavrsen fakultet?

Ono što meni nedostaje u dokumentarcu je potpuni nedostatak društvenog konteksta u kojem se desio proces, i na nivou BiH i na nivou SFRJ. Pa taj period 1981-1983, to su bile lud godine, samo neke od stvari:

Tek umro JBT
ZOI 1984
Agrokomerc
itd, itd...
i ja se slažem da je Džezira mogla od ovoga napraviti mnogo bolji dokumentarac.
ovako je samo osuđenim mladim muslimanima dala prostor da ispričaju svoju priču. širi kontekst se uopšte nije mogao vidjeti.
mene lično jako interesuje kakav je bio stav pozderca prema ovome. prema nekim tvrdnjama on je stojao iza toga. u dokumentarcu se vidi fotografija nekog intervjua sa njim u kojoj je govorio nešto što se ticalo ovog procesa, valjalo bi da se to negdje može naći.
iz krugova IZ znam da je dr. ahmedu smajloviću jako teško palo ovo suđenje, latić, čengić i spahić su bili imami, uposlenici iz-a. dok je on sve radio da njima i njhovim porodicama pomogne, tadašnjeg reisa to apsolutno nije zanimalo.
proces se je sigurno dijelom i obračunavao sa smajlovićem koji je mnogima bio trn u oku, digao islamsku zajednicu, izgradio dosta džamija, izgradio ic u zagrebu, mnoge džamije, pokrenuo fin.
Last edited by seldzuk on 13/05/2015 11:18, edited 2 times in total.
VjecitiStudent

#95 Re: Sarajevski Proces

Post by VjecitiStudent »

seldzuk wrote: ...
ovako je samo osuđenim mladim muslimanima dala prostor da ispričaju svoju priču. širi kontekst se uopšte nije mogao vidjeti.
...
Ovo im je izgleda bila obaveza iz ugovora o kiriji, vidi se da nije bilo srca kod autora. :oops:
seldzuk

#96 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

VjecitiStudent wrote:
seldzuk wrote: ...
...
Ovo im je izgleda bila obaveza iz ugovora o kiriji, vidi se da nije bilo srca kod autora. :oops:
što jest jest, mladim muslimanima nije često davana prilika da ispriačju svoju priču o sarajevskom procesu. na internetu nema ni ove emisije iz '90. čiji kadrovi su u dokumentarcu
VjecitiStudent

#97 Re: Sarajevski Proces

Post by VjecitiStudent »

Gojeni H wrote:
VjecitiStudent wrote: Pogrešan izbor je imao i svoje posljedice.
I politika je zanat.
Gdje je Rasim Kadic danas? Sta bi od reformista, a napose od cetnika Kecmanovica?
Rahmetli Durakovic je imao sve ljudske potencijale, ali vodja? Da se ne zavaravamo.
Da se ne zavaramo Durakovićem koji je onako perfektno izmanevrisao Miloševića na zadnjem Kongresu KPJ?
Tek po dolasku demokratskih snaga na vlast, BiH počinje pucati po svim šavovima.
Što je opet dokaz da sam Ustav ne predstavlja prepreku kad političke snage hoće nešto drugo. I pored tadašnjim Ustavom definisane centralizovane države i njenih institucija, tri nacionalne snage pobjednice su gotovo preko noći uspjele da sve podijele na troje i potpuno razvale institucije koje su do njihovog dolaska perfektno funkcionisale.
seldzuk

#98 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

prilog tv1 sa skupa povodom 30 godina od procesa
kćerka alije rahmetli: nakon presude sudija joj rekao da dođe kod njega da joj kaže kako da se žali, jer je to njegova presuda i zna njene mane.
seldzuk

#99 Re: Sarajevski Proces

Post by seldzuk »

Pošteno, 25.3.2013.
Gojeni H

#100 Re: Sarajevski Proces

Post by Gojeni H »

VjecitiStudent wrote:
Gojeni H wrote:
VjecitiStudent wrote: Pogrešan izbor je imao i svoje posljedice.
I politika je zanat.
Da se ne zavaramo Durakovićem koji je onako perfektno izmanevrisao Miloševića na zadnjem Kongresu KPJ?
Tek po dolasku demokratskih snaga na vlast, BiH počinje pucati po svim šavovima.
Što je opet dokaz da sam Ustav ne predstavlja prepreku kad političke snage hoće nešto drugo. I pored tadašnjim Ustavom definisane centralizovane države i njenih institucija, tri nacionalne snage pobjednice su gotovo preko noći uspjele da sve podijele na troje i potpuno razvale institucije koje su do njihovog dolaska perfektno funkcionisale.
To o 3 stranke i 3 naroda koji su se jednog dana zavadili ces morati s nekim drugim. Ja u bajke ne vjerujem.
Post Reply