mit #1. Sarajevo je tipican moderan Evropski grad
Fakat: Sarajevo je sve ali ne tipican Evropski grad. Razlikuje se po svemu a posebno po dotrajalim zgradama, losim putevima, prljavim i popljuvanim ulicama, (ne)kulturi, nizem standardu zivota (ispred je mozda samo od Tirane?!).
mit #2. Sarajevo je umjetnicki centar Balkana
Fakat: Jest, ako je umjetnost turbo folk i gusle.
mit #3. Sarajlije se ni pocemu ne razlikuju od ostalih Evropljana
Fakat: Razlikuju se po svemu. Sarajlija se na zapadu moze prepoznati iz aviona: galami, gura se, najpametniji je na svijetu, oblaci uglavnom crno...
I sto ja ovo napisa? Naljutise me neki komentari o Dugmetovom koncertu kao "Sarajevo se pokazalo".
Prvo, pola ljudi na koncertu garant nije bilo iz SA. Drugo, kome se to Sarajevo ima pokazivati? Bregi? ili mozda kao, nije se niko potukao ili sta? Koncert je koncert, kao i svaki drugi, sta se sad tu neko nekom ima pokazivati i dokazivati?
Tragedija je jos veca zbog toga sto nam je Sarajavo ovakvo onda su ostali dijelovi BiH horor.
Ali i u losem ima dobrog. Sarajevo se, za razliku od Zagreba i Beograda koji pokusavaju kopirati zapadne gradove, barem razlikuje od svih. Kad bi se imalo para i malo volje, to bi se lijepo moglo unovciti. Ali sta ces, kad ga pola njegovih stanovnika mrzi i cini sve da propane, bas kao i BiH.
Sarajevski Mitovi
-
rasta
prvo nije propane nego propadne!
drugo sarajevo nije od juce niti je uvijek bilo puno papaka i obozavatelja sisatih pjevacica kao sto je sada sto ne znaci da ce to trajati vjecno...
a to sto ti nastojanje ljudi koji se trude i pokusavaju koliko-toliko vratiti sarajevu nekadasnji ugled , nazivas mitovima to je iskljucivo tvoj problem...
i ako ces vec o kulturi i higijeni kao sto je moja profesorica znala reci : dok se evropa kupala u smradu a evropske dame se prskale parfemima da nebi zaudarale , SARAJEVO je imalo i banje i kupatila i vodovod...
drugo sarajevo nije od juce niti je uvijek bilo puno papaka i obozavatelja sisatih pjevacica kao sto je sada sto ne znaci da ce to trajati vjecno...
a to sto ti nastojanje ljudi koji se trude i pokusavaju koliko-toliko vratiti sarajevu nekadasnji ugled , nazivas mitovima to je iskljucivo tvoj problem...
i ako ces vec o kulturi i higijeni kao sto je moja profesorica znala reci : dok se evropa kupala u smradu a evropske dame se prskale parfemima da nebi zaudarale , SARAJEVO je imalo i banje i kupatila i vodovod...
-
digger
Nije bas Conjurer daleko skliznuo. Ali, vise mi bode oci tvoj gornji komentar. Sta je Sarajevo imalo prije par stotina godina, sada nema. Kao rodjeni sarajlija, Sarajevo koje sam ja ostavio 1971 je bilo bolje nego kako sam ga zatekao prosle godine. Ima velikih razlika i naravno opravdanih razloga za iste, ali nema potrebe izbjegavati cinjenice.rasta wrote:i ako ces vec o kulturi i higijeni kao sto je moja profesorica znala reci : dok se evropa kupala u smradu a evropske dame se prskale parfemima da nebi zaudarale , SARAJEVO je imalo i banje i kupatila i vodovod...
-
Eshek
Nije ni tvoje maslo za ramazana...provjeri svoj post na gramatičke greške, pun ih jerasta wrote:prvo nije propane nego propadne!
Neće, biće svakim danom sve gore.drugo sarajevo nije od juce niti je uvijek bilo puno papaka i obozavatelja sisatih pjevacica kao sto je sada sto ne znaci da ce to trajati vjecno...
Ama koji ljudi, kakav trud? Pa nije valjda odlazak na koncert BD-a pokušaj vraćanja ugleda gradu...a to sto ti nastojanje ljudi koji se trude i pokusavaju koliko-toliko vratiti sarajevu nekadasnji ugled , nazivas mitovima to je iskljucivo tvoj problem...
Da postoji dovoljno ljudi koji koliko-toliko pokušavaju Sarajevu vratiti nekadašnji ugled, to bi bilo i koliko-toliko vidljivo, zar ne
Smatram da Sarajevo i svo na što je to ime nekada asociralo nikada nije bilo više ugroženo, pitanje je dali uopšte i postoji.
Zato su oni tu prednost sustigli, a mi plivamo u govnima...i ako ces vec o kulturi i higijeni kao sto je moja profesorica znala reci : dok se evropa kupala u smradu a evropske dame se prskale parfemima da nebi zaudarale , SARAJEVO je imalo i banje i kupatila i vodovod...
Za sve što nam se događa sami smo krivi, svugdje šuplja kako nešto treba uraditi, a niko ni prstom ne miče.
Mislim da si pogršno protumačio "Conjuror-a", njegov post nije uopšte zlonamjeran, nego prikazuje poprilično realno kakvu percepciju o nama imaju ljudi sa strane, iako ona možda i nije potpuno istinita.
ŽALOSNO!
-
rasta
upravo takvo stajaliste je i razlog za otvaranje teme koju je otvorila mirci a radi se o tome da je najlakse reci ne valja nam ovo sve su pokupili pokrali unistili i neka tako ostane ne zanima me ja ne mogu nista promijeniti...
ja sam rodjen u sarajevu kao i vjerujem vi koji ste odgovorili na temu i ja nemam drugog rodnog grada niti cu ga ikad imati a od sarajeva necu odustati iako je situacija takva kakva jeste kao sto sam vec rekao nece trajati vjecno!
digger mit koliko se ja sjecam je uglavnom nesto sto nikada nije dokazano da je bilo ili je puko preuvelicavanje necega!sarajevo ima svoju historiju i kulturnu bastinu i da bilo smo ispred mnogih evropskih gradova u recimo XVI stoljecu i to nije mit...
PS: ako ne stavljam velika slova i tacke i zareze to znaci samo da mi je mrsko pisati a "greske" kao sto su propane ,uniso i tako to ne vidim kao gramaticke....
ja sam rodjen u sarajevu kao i vjerujem vi koji ste odgovorili na temu i ja nemam drugog rodnog grada niti cu ga ikad imati a od sarajeva necu odustati iako je situacija takva kakva jeste kao sto sam vec rekao nece trajati vjecno!
digger mit koliko se ja sjecam je uglavnom nesto sto nikada nije dokazano da je bilo ili je puko preuvelicavanje necega!sarajevo ima svoju historiju i kulturnu bastinu i da bilo smo ispred mnogih evropskih gradova u recimo XVI stoljecu i to nije mit...
PS: ako ne stavljam velika slova i tacke i zareze to znaci samo da mi je mrsko pisati a "greske" kao sto su propane ,uniso i tako to ne vidim kao gramaticke....