Sarajevski kafici nekad i sad...
- HAVANA
#576 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Kakav ba sad alemko,to je poslije rata. 
- poznanik
#577 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
To je na tranzitu gore...*mima* wrote:Cekajte.......Alemko je drzo neku konobu na Vracama?
-
*mima*
#578 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
HAVANA wrote:Kakav ba sad alemko,to je poslije rata.
cuj poslije rata......meni se sve zbrkalo.....
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#579 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Mislim da je @Havana u pravu. Da se konoba zvala Pagus, da je nije bila ni u kakvoj uličici nego baš na tranzitu, desno kad se dolazi iz pravca Hrsnog, preko puta policijske škole, manje više. Svirali uživo, ali fina muzika, nije krkanluk.
- muha_sa
#580 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
znam da sam iznad tranzita išo prema Vracama pa desno--sve prije 92.--plaho mjesto--dobra klopa a i muzika uživo--Sipa ko slavuj 
- amrica
#581 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
KatarinaKosaca wrote:Mislim da je @Havana u pravu. Da se konoba zvala Pagus, da je nije bila ni u kakvoj uličici nego baš na tranzitu, desno kad se dolazi iz pravca Hrsnog, preko puta policijske škole, manje više. Svirali uživo, ali fina muzika, nije krkanluk.
tamo je sad alemko
a sta je bilo u prvoj ulicici desno uz vraca sa grbavice?
- HAVANA
#582 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Pa to je pagus,daj ba jebite se,ne zbunjujte me 
- muha_sa
#583 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
eh
jestel u Kapri dolazili
jel se ono gazdarica Zumra zvala
jebo me alzhajmer
jebo me alzhajmer
- HAVANA
#584 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Jesam i ne znam nista kako se ko zvao...znam da je ona naka umotana snicla bila dobra... 
- HAVANA
#585 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Jel ono bi martini kod mene u komsiluku?
- Banksy
#586 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Samo Koralipoznanik wrote:A gdje je bio moj "Crveni Korali" ? Ili je naziv bio samo "Korali", a unutra sve u crvenom (ne mislim na rasvjetuHAVANA wrote:U stvari lazem...znam flamingo,stari krovovi,pagus,maestro...u tom dijelu...)
S hrvatskih foruma i blogova
Nurija Palata u sarajevu, bio sam prije rata vise puta, domaca bosanska hrana, sve sto su svi naveli u ovim postovima kao mane restorana, kod nurije je ekstremno suprotno, fenomenalna hrana, usluga je najbolja, nuro ide od stola do stola, sjedne, poprica s ljudima, sjeca se ljudi i nakon par godina, cijene su bile vrlo niske za takav restoran. Najbolji restoran u bivsoj yu, pitajte sarajlije, svi se rastope na samo spominjanje istog. Cuo sam da su ga ponovo otvorili na drugom mjestu, nekoc je bio odmah pored titove ulice, u jednoj od onih malih ulica. Definitivno platonska ideja restorana. Ne garantiram za novo otvoreni, ali ako ga nuro vodi, ne moze bit los.
Najprije mi je palo naum Sarajevo i Olimpijada 1984 godine.
Tramvaj koji vozi prema Ilidži. Ti sa gitarom, Kovač sa defom, Zvonko sa udaraljkama, ja sam imao nekakv „mlin“ i pjevao sam... Pravi mali orkestar. Ljudi u tramvaju gledaju, prijateljski raspoloženi. Godi im naša svirka.
Prilazi lik bez ijednog zuba i pita: - Od kuda ste vi? Koja Ste vi grupa? Kažemo da smo iz Poreča i da mi to onako iz gušta. - A šta ti radiš - pita Šimu. Šime kaže da je doktor, zubar. - A bi l' ti meni matereti napravio zube? Mislim onu pap(u)ču?- lik će kao iz topa.
Odjednom tramvaj staje nasred pruge, vozač tramvaja napušta svoj upravljač i dolazi k nama. Moli nas da ne izadjemo u Olimpijskom selu jer to je njemu zadnja vožnja i onda će nas on voditi u najbolji lokal u Sarajevu. Ma ludilo! I tako završimo u poznatim sarajevskim Dairama.
U Dairama kad smo došli nije bilo slobodnog stola ali dva konobara skočiše i za čas donesoše stol, odnekud i stolice... I počeše pjesme za dušu...
A nakon večere u kraljevskom restoranu "Nurija Palata" dolazi konobar za naš stol kako bi naplatio račun.Sjeda zajedno sa nama i sve u prisnoj i domaćoj atmosferi pita Šimu šta smo sve imali? Šime počinje nabrajat - juha...
- Jebo juhu - kaže konobar. Šime zinuo od čuda i počinje iznova - mineralna...
- Jebo ba mineralnu, to ne računamo - kaže konobar. I tako...Ludilo!
A kad smo plaćali apartman pri odlasku, dodje naš gazda i na pitanje koliko smo dužni za sedam dana, kaže -Ništa!!! Sramota me naplatit vam!
E nismo mogli sebi doć ali naravno da smo ostavili novce...
A sto se tice olimpijskih natjecanje za sve te dane, nit vidjeli nit culi!
- KatarinaKosaca
#587 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Đe me nađemuha_sa wrote:ehjestel u Kapri dolazili
jel se ono gazdarica Zumra zvala
![]()
![]()
jebo me alzhajmer
- Banksy
#589 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Jeste, ali je li prije ili poslije? Mutevelićka?KatarinaKosaca wrote:Čekajte*mima* wrote:jes.....Sejo drzo.......tu sam znala osvanut.....Zar nije prije Seje tek kad je otvoren držala jedna žena, imala sina mojih godina....
- KatarinaKosaca
#590 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Ne znam šta ti je komšiluk, Martini bio kd Željinog, bivša Milutina Đuraškovića broj 20, Lorisova zgrada, sad Topal Osman paše.HAVANA wrote:Jel ono bi martini kod mene u komsiluku?
- KatarinaKosaca
#591 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Mislim da se nije prezivala Mutavelić. Sin joj se zvao Gogo. Ona je prva vlasnica, ona je otvorila..., e sad, mislim da je Sejo Sušić to kasnije od nje uzeo.Banksy wrote:Jeste, ali je li prije ili poslije? Mutevelićka?
- KatarinaKosaca
#592 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Capry šnicla, više je nije imala u meniju poslije rata. Ja tražila kad sam otišla i maksuz mi napravili. Ma, Zumra bila pravi ugostitelj, uvijek kvalitetno, svježe, lijepo... extra mjesto..HAVANA wrote:Jesam i ne znam nista kako se ko zvao...znam da je ona naka umotana snicla bila dobra...
- muha_sa
#593 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
to je njegova zgradaKatarinaKosaca wrote:Ne znam šta ti je komšiluk, Martini bio kd Željinog, bivša Milutina Đuraškovića broj 20, Lorisova zgrada, sad Topal Osman paše.HAVANA wrote:Jel ono bi martini kod mene u komsiluku?
da me ubiješ ne znam đe je to
- amrica
#594 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
ajoj, sad sam se neceg sjetila
u onim trgovkama poslije zeljinog bilo par kafana, tacnije rupa
i desilo se ubistvo u sarajevu, neko nekog valjda nozOm ubo u jednoj od tih rupa, a moj najbolji drug bio crnohronicni novinar, pa mi laganini jedno vece da vidimo "mjesto" . Jao uzasa
prava rupa, namjestaj nemam ppjma, neki kao separeici , klijentela
,a plese hanuma trbusni
kokos prava, kao da je metlu progutala, ritam ni na tv nije vidjela, ukocena, ubi se izvijajuci, a ovim oci poispadale...
mislim da se zvalo kan-kan
ili je kan-kan bio iznad
tamo je neko virio kroz cubu ko smije uci , a ko ne
jednom usli, neki crveni barsun, kic, uzas.... odmah izasli 
u onim trgovkama poslije zeljinog bilo par kafana, tacnije rupa
i desilo se ubistvo u sarajevu, neko nekog valjda nozOm ubo u jednoj od tih rupa, a moj najbolji drug bio crnohronicni novinar, pa mi laganini jedno vece da vidimo "mjesto" . Jao uzasa
mislim da se zvalo kan-kan
- amrica
#595 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
muha_sa wrote:to je njegova zgradaKatarinaKosaca wrote:Ne znam šta ti je komšiluk, Martini bio kd Željinog, bivša Milutina Đuraškovića broj 20, Lorisova zgrada, sad Topal Osman paše.HAVANA wrote:Jel ono bi martini kod mene u komsiluku?![]()
da me ubiješ ne znam đe je to![]()
negdje oko palme
- HomeSweetHome
#596 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Joj k'o da slusam sarajevsku varijantu onih s balkona iz Mappet show kako na "rehabilitaciji" na Gerijatriji ozivljavaju sjecanja iz proslog vijeka, samo je vas vise
Tacno mi pred ocima lete slike iz starih vremena, i k'o u filmu, kad ti ono retroaktivno sve postane jasno a do maloprije ti nista nije bilo jasno
, vidim vas u nekim kafanskim coskovima sa kockastim stoljnjacima, s casama u ruci, sa sve dirnutim facama, u dubokom sevdahu...
p.s. Tema je mrak, svaki dan virim ima li novih poslova...
Tacno mi pred ocima lete slike iz starih vremena, i k'o u filmu, kad ti ono retroaktivno sve postane jasno a do maloprije ti nista nije bilo jasno
- muha_sa
#597 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
zvao se Fer Plej.amrica wrote:ajoj, sad sam se neceg sjetila![]()
![]()
u onim trgovkama poslije zeljinog bilo par kafana, tacnije rupa![]()
i desilo se ubistvo u sarajevu, neko nekog valjda nozOm ubo u jednoj od tih rupa, a moj najbolji drug bio crnohronicni novinar, pa mi laganini jedno vece da vidimo "mjesto" . Jao uzasaprava rupa, namjestaj nemam ppjma, neki kao separeici , klijentela
![]()
![]()
,a plese hanuma trbusni
![]()
![]()
![]()
kokos prava, kao da je metlu progutala, ritam ni na tv nije vidjela, ukocena, ubi se izvijajuci, a ovim oci poispadale...
![]()
mislim da se zvalo kan-kanili je kan-kan bio iznad
tamo je neko virio kroz cubu ko smije uci , a ko ne
jednom usli, neki crveni barsun, kic, uzas.... odmah izasli
ubijen moj prvi komšija iz djetinjstva.
- KatarinaKosaca
#598 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
Nije se meni taj Martini sviđao. Kao važio za neko dobro mjesto, ona jedna prostorija bez veze, hrana loša, nije mi tamo bilo gotivno. A nije mi se sviđala ni ona jaretina kod Nurije Palate. Brodac i Capry za hranu su mi bili najbolji i najpristupačniji. U ono vrijeme.
- muha_sa
#599 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
zaboravio si punu ćasu kuhanih jajaHomeSweetHome wrote:Joj k'o da slusam sarajevsku varijantu onih s balkona iz Mappet show kako na "rehabilitaciji" na Gerijatriji ozivljavaju sjecanja iz proslog vijeka, samo je vas vise![]()
![]()
Tacno mi pred ocima lete slike iz starih vremena, i k'o u filmu, kad ti ono retroaktivno sve postane jasno a do maloprije ti nista nije bilo jasno, vidim vas u nekim kafanskim coskovima sa kockastim stoljnjacima, s casama u ruci, sa sve dirnutim facama, u dubokom sevdahu...
![]()
- muha_sa
#600 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...
-Brodac mi u komšiluku-rahmetli Sultan držo--nikad ušo u njeg nisamKatarinaKosaca wrote:Nije se meni taj Martini sviđao. Kao važio za neko dobro mjesto, ona jedna prostorija bez veze, hrana loša, nije mi tamo bilo gotivno. A nije mi se sviđala ni ona jaretina kod Nurije Palate. Brodac i Capry za hranu su mi bili najbolji i najpristupačniji. U ono vrijeme.