Sarajevski kafici nekad i sad...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Gusztav

#251 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by Gusztav »

Tvrdokorna mrlja wrote:
Gusztav wrote:Adam's i dan danas radi (među najstarijim kafićima u gradu), volio sam otići kod Pere u Cepelin, zatim u Veronu preko puta trol. okretnice u Hrasnom, ali najljepše mi je bilo u onoj u onoj "skupini kafića" između Skenderije i Drvenije, Miris Dunja (danas Galija), Mapet, Teatar, Mod , Skoč, kod Čenge........jesam li šta zaboravio? :)
zar nije miris dunja bio na bjelavama..ono od piramide ka sosu,pa lijevo :?

starija raja su spominjala trasu,ja ne znam gdje je to bilo,u stelexu sam bio,dedanu predratnom,mapetu,buldogu poslijeratnom

..a gdje je bio stari sat i cenga,te kafane svi spominju? jel negdje dole kod miting pointa sadasnjeg?
Stari sat je preko putu policijske uprave Stari Grad :D Logavina, a Čenga je bio na pola puta od Skenderije do Čobanije, mislim na pravac trole prema Trgu Austrije. Što se Mirisa Dunja tiče, u pravu si bio ja i na Bjelavama, ali prije toga su isti gazda i ista konobarska postava bili u prostoru današnje Galije i to mjesto se zvalo Miris Dunja.
Tvrdokorna mrlja

#252 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by Tvrdokorna mrlja »

Gusztav wrote:
Tvrdokorna mrlja wrote:
Gusztav wrote:Adam's i dan danas radi (među najstarijim kafićima u gradu), volio sam otići kod Pere u Cepelin, zatim u Veronu preko puta trol. okretnice u Hrasnom, ali najljepše mi je bilo u onoj u onoj "skupini kafića" između Skenderije i Drvenije, Miris Dunja (danas Galija), Mapet, Teatar, Mod , Skoč, kod Čenge........jesam li šta zaboravio? :)
zar nije miris dunja bio na bjelavama..ono od piramide ka sosu,pa lijevo :?

starija raja su spominjala trasu,ja ne znam gdje je to bilo,u stelexu sam bio,dedanu predratnom,mapetu,buldogu poslijeratnom

..a gdje je bio stari sat i cenga,te kafane svi spominju? jel negdje dole kod miting pointa sadasnjeg?
Stari sat je preko putu policijske uprave Stari Grad :D Logavina, a Čenga je bio na pola puta od Skenderije do Čobanije, mislim na pravac trole prema Trgu Austrije. Što se Mirisa Dunja tiče, u pravu si bio ja i na Bjelavama, ali prije toga su isti gazda i ista konobarska postava bili u prostoru današnje Galije i to mjesto se zvalo Miris Dunja.
e hvala :)

citao sam nekad davno da je to prvi kafic u gradu bio(miris dunja),pa da su isli stari sat,dedan,cenga.

sto se tice galije,ja otkad se sjecam :D tamo je pizzerija,tako da prvi put cujem ovo...znaci na tu se mislilo ,kada se govorilo o najstarijoj,hvala jos jednom :)
Gusztav

#253 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by Gusztav »

E, sad , koji je najstariji kafić, ja ne znam, govori se i ovako i onako. Ja sam čuo od starije raje da je to Nava na Čaršiji.
Mislim da je muha-sa najkompetentniji da odgovori na ovo pitanje............muha, ima li te đe blizu?
Tvrdokorna mrlja

#254 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Gusztav wrote:E, sad , koji je najstariji kafić, ja ne znam, govori se i ovako i onako. Ja sam čuo od starije raje da je to Nava na Čaršiji.
Mislim da je muha-sa najkompetentniji da odgovori na ovo pitanje............muha, ima li te đe blizu?
joj nava i sad razvaljuje ljeti :D zadnja se u gradu zatvara haman :)
PapakizSarajeva

#255 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by PapakizSarajeva »

Gusztav wrote:E, sad , koji je najstariji kafić, ja ne znam, govori se i ovako i onako. Ja sam čuo od starije raje da je to Nava na Čaršiji.
Najstariji kafici u Sarajevu su MP, Carli, Stari sat, Nava, Djerdan, 071 ... Mislim da sam cak i redoslijed pogodio, neka me Muha ispravi ako grijesim ...
Tvrdokorna mrlja

#256 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

PapakizSarajeva wrote:
Najstariji kafici u Sarajevu su MP, Carli, Stari sat, Nava, Djerdan, 071 ... Mislim da sam cak i redoslijed pogodio, neka me Muha ispravi ako grijesim ...
a gdje su djerdan i 071 bili?
Gusztav

#257 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by Gusztav »

PapakizSarajeva wrote:
Lexilium, hvala za info.
Uglavnom su to kafići čijim se imenim "barata" koji je prvi.......a mislim da ni Muha neće imati nikakvih primjedbi na redoslijed :-D
PapakizSarajeva

#258 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Tvrdokorna mrlja wrote:
PapakizSarajeva wrote:
Djerdan je pretvoren u cvjecaru, preko puta taksista na Bascarsiji, a 071 je preko puta ulaza u muzej Mlade Bosne. Mislim da je sad tamo neki obucar ili agencija za prodaju nekretnina ...
muha_sa

#259 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by muha_sa »

:-D
Djerdan se birvaktile zvao Jasmin :D Nava se zvala Sunce-i tad je držo Torlak Ilijas--njegov brat Rešo držo Kalimero--dobra kajgana bila :thumbup:
ne bih znao redosljed--znam da sam prije 40 kuka sjedio kod OTE a do njega bio Tunel al smo mi voljeli kod Ote--naspe nam u džezvu ruma,servira i fildžane -mi dodjemo na nogama odemo na rukama :lol:
da-bio je i Džinovic a bogme i Dibek-- i Šeherzada koju su držala braca Nasko i Rasko--kasnije valjda Dedan.--kod Džinovica se rijetko ulazilo pošto su mahom dolazili-kako Chisum i Havana vole reci- :lol: papci :lol:
PapakizSarajeva

#260 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

muha_sa wrote::-D
Djerdan se birvaktile zvao Jasmin :D Nava se zvala Sunce-i tad je držo Torlak Ilijas--njegov brat Rešo držo Kalimero--dobra kajgana bila :thumbup:
ne bih znao redosljed--znam da sam prije 40 kuka sjedio kod OTE a do njega bio Tunel al smo mi voljeli kod Ote--naspe nam u džezvu ruma,servira i fildžane -mi dodjemo na nogama odemo na rukama :lol:
da-bio je i Džinovic a bogme i Dibek-- i Šeherzada koju su držala braca Nasko i Rasko--kasnije valjda Dedan.--kod Džinovica se rijetko ulazilo pošto su mahom dolazili-kako Chisum i Havana vole reci- :lol: papci :lol:
Arslanagic Rasim (Rasko), Naski ne znam ime. Seherzada i Dedan su komsije - vrata do vrata. Kad u onoj silnoj guzvi pred Dedanom nisi mogao dobiti pice, narucivalo se od konobara iz Seherzade. Guzva pred Dedanom je nekada brojala i do 1000 glava. Ta guzva se selila ispred jednog pred drugi kafic, koji je u tom momentu bio u modi. Nabrojati cu vam ta nekada "ekskluzivna" okupljalista : Dedan, A-club, Muppet, Miris dunja (stari), Lo-Lo, Mod, Cenga, Piramida, Bugatti, .... Ma ko bi ih sve i nabrojao ...

Sve ove ostale koje nabrajas Ota ( Tunel ), Dibek, Seherzada, Dzinovic su bile bosanske kafane, nisu kafici ... Tu mozes jos dodati i Staklo, Index, Adana, Duga (kod muzicke skole), "Čumez" ( i sada aktuelno za raju iz Prve gimnazije) ...
tech10

#261 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by tech10 »

Ne zaboravite Beneta.
Gusztav

#262 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by Gusztav »

:thumbup: Muha......oči lijepe, ništa bez tebe
muha_sa

#263 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by muha_sa »

PapakizSarajeva wrote:
Arslanagic Rasim (Rasko), Naski ne znam ime. Seherzada i Dedan su komsije - vrata do vrata. Kad u onoj silnoj guzvi pred Dedanom nisi mogao dobiti pice, narucivalo se od konobara iz Seherzade. Guzva pred Dedanom je nekada brojala i do 1000 glava. Ta guzva se selila ispred jednog pred drugi kafic, koji je u tom momentu bio u modi. Nabrojati cu vam ta nekada "ekskluzivna" okupljalista : Dedan, A-club, Muppet, Miris dunja (stari), Lo-Lo, Mod, Cenga, Piramida, Bugatti, .... Ma ko bi ih sve i nabrojao ...

Sve ove ostale koje nabrajas Ota ( Tunel ), Dibek, Seherzada, Dzinovic su bile bosanske kafane, nisu kafici ... Tu mozes jos dodati i Staklo, Index, Adana, Duga (kod muzicke skole), "Čumez" ( i sada aktuelno za raju iz Prve gimnazije) ...
ne znam kako su se prezivali Nasko i Rasko al znam da im je stari držo piljaru-na dnu čaršije-Muslija :)
-fakat sam konto da je nekadašnja Šeherzada i Dedan jedno te isto :lol: --tad sam ja vec bio ozbiljan cOjk :lol:
-da, kod Beneta je bilo dobro sjedit a bogme i preko puta kod Reše--dobra pura a dobra i raja :D
-pa Male i Velike Daire-Hamam bar--ih :-) ko ce sve porbrojat :lol:
muha_sa

#264 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by muha_sa »

kud da se ne sjetim Evergrina :-) :thumbup:
eh-lijepi vakat--vakat bRez interneta vec druženje uživo :D skucka se šta love pa opleti :lol: more nam ni do koljena :D
Gusztav

#265 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by Gusztav »

muha_sa wrote:kud da se ne sjetim Evergrina :-) :thumbup:
eh-lijepi vakat--vakat bRez interneta vec druženje uživo :D skucka se šta love pa opleti :lol: more nam ni do koljena :D
Muha, maloprije sam jednom forumašu objašnjavao Vezano za lokaciju Mirisa Dunja, a vidim i ti spominješ stari Miris Dunja. Sada sam i ja u dilemi. Ja se sjećam Mirisa Dunja na mjestu Galije i znam da je kasnije sve preseljeno na Bjelave. Sjećaš li se je li to bio povratak na Bjelave ili dolazak, jeli današnja Galija bila privremeno mjesto ili.........
tech10

#266 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by tech10 »

Chenga
HAVANA

#267 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by HAVANA »

Pitaju Muju:

P: „Sta je bilo prije, jaje ili kokos“?

A Mujo će sjetno:

M: "Bilo je prije i jaje i kokoš, a išlo se i na more..."
muha_sa

#268 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by muha_sa »

Gusztav wrote:
Muha, maloprije sam jednom forumašu objašnjavao Vezano za lokaciju Mirisa Dunja, a vidim i ti spominješ stari Miris Dunja. Sada sam i ja u dilemi. Ja se sjećam Mirisa Dunja na mjestu Galije i znam da je kasnije sve preseljeno na Bjelave. Sjećaš li se je li to bio povratak na Bjelave ili dolazak, jeli današnja Galija bila privremeno mjesto ili.........
zaista se ne sjecam :-) izlapio i ja :lol:
-obicno smo mi tutnjali po čaršiji-a najdalje do opjevane kafane SAN :thumbup: još dok je pokojni Vlado Dijak bio inventar u istoj.
-uvece se izlazilo u ljetnu baštu Evrope--tad je bila muzika uživo-plesni podij-pa se znalo i zaplesat al se uznalo i korpa dobit :lol: pa ko popišan za svoj hastal :lol:
zna to i Havana koja je tuga kad korpu fasuješ :lol:
Gusztav

#269 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by Gusztav »

muha_sa wrote:
Gusztav wrote:
zaista se ne sjecam :-) izlapio i ja :lol:
-obicno smo mi tutnjali po čaršiji-a najdalje do opjevane kafane SAN :thumbup: još dok je pokojni Vlado Dijak bio inventar u istoj.
-uvece se izlazilo u ljetnu baštu Evrope--tad je bila muzika uživo-plesni podij-pa se znalo i zaplesat al se uznalo i korpa dobit :lol: pa ko popišan za svoj hastal :lol:
zna to i Havana koja je tuga kad korpu fasuješ :lol:
Kad sam ja izlapio (a mlađi sam od tebe), onda me i ne čudi što si ti. :lol:
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#270 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by enko 1964 »

PapakizSarajeva wrote:
Tvrdokorna mrlja wrote:
Djerdan je pretvoren u cvjecaru, preko puta taksista na Bascarsiji, a 071 je preko puta ulaza u muzej Mlade Bosne. Mislim da je sad tamo neki obucar ili agencija za prodaju nekretnina ...
Zar nije 071 bio na vrh stepenica iznad Muzičke?
muha_sa

#271 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by muha_sa »

enko 1964 wrote:
PapakizSarajeva wrote:
Tvrdokorna mrlja wrote:
Zar nije 071 bio na vrh stepenica iznad Muzičke?
-moja malenkost zna za 071 na čaršiji--držo Halid Zagic.
il sam i ovdje brojke pobrko :lol:
enko 1964

#272 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by enko 1964 »

Sve kontam da su Đerdan i Jasmin kojem su neki dodavali i pridjev stari, jedno vrijeme koegzistirali :D jedan pored drugog, što je imajući u vidu različite afinitete klijentele bilo pomalo čudno a i opasno :D .

Bio je Jasmin i kod Morića hana al kao Bosanska kafana.
enko 1964

#273 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by enko 1964 »

muha_sa wrote:
enko 1964 wrote: Zar nije 071 bio na vrh stepenica iznad Muzičke?
-moja malenkost zna za 071 na čaršiji--držo Halid Zagic.
il sam i ovdje brojke pobrko :lol:
Ovaj kod Muzičke je držao, čini mi se, Fudo al' jebaji ga da sam znao da će bit' ova tema popio bih Bilobil :lol:
Tvrdokorna mrlja

#274 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

a onaj kafic piccadili kod muzicke,kad je on otprilike otvoren?

i onaj "sasa" ,kod kie sadasnje..gdje je zeba tours bila poslije rata,jel ono najstarija kafana od pofalica dole,sem adamsa?
enko 1964

#275 Re: Sarajevski kafici nekad i sad...

Post by enko 1964 »

Tvrdokorna mrlja wrote:a onaj kafic piccadili kod muzicke,kad je on otprilike otvoren?

i onaj "sasa" ,kod kie sadasnje..gdje je zeba tours bila poslije rata,jel ono najstarija kafana od pofalica dole,sem adamsa?
Ovo ne znam al' znam da je na Pofalićima bila caffe-slastičarna čiji se gazda kleo da u njegovu radnju nikad kolač nije uNiš'o :lol: .
Post Reply