Sarajevski derbi
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#13251 Re: Sarajevski derbi
A gdje udarna postava kod kona?
-
Samprotivsviju
#13252 Re: Sarajevski derbi
jest zaduzili se bogu ocu da osvojite zadnje 2 tituleOpetja033 wrote:Sarajevo 10 (4 x prvaci)nema me tamo wrote:Koliko Zeljo sveukupno ima trofeja...?
A koliko Sarajevo?
Zeljeznicar 12 (7 x prvaci)
Neka me neko ispravi ako grijesim.
Last edited by Samprotivsviju on 14/05/2015 17:07, edited 1 time in total.
-
bjelave
#13254 Re: Sarajevski derbi
Sarajevo je odmah iza velike cetvorke a u kontextu bh timova u YU ligi Sarajevo jeste velikan. Najbolje plasirani bh klub po svim mogucim parametrima-od broja titula,odigranih sezona u najvisem rangu, pa do ukupnog broja poena na vjecitoj tablici YU lige. A to je bila jedna ozbiljna liga, sa jakom konkurencijom, koja se igrala 46 godina Tu je iza nas, kad je rijec o bh klubovima u bisoj drzavi Velez pa tek onda zeljA. I to su cinjenice, khaj price.Ricken wrote: Ni Željo, ni Sarajevo ni Velež nisu velikani ex YU lige, ako ćemo pošteno. BiG 4 se znaju, ostalo sve poneki bljesak. Prije rata smo išli skupa na tekme jer nas je i jednih i drugih bilo malo. Sarajevska raja navijala za Big 4 klubove.
Ono zbog čega se vi nemožete prije rata porediti s nama, je europski uspjeh kojeg nažalost danas u ovim okolnostima svi zajedno možemo samo sanjati.
Znači polufinale kupa UEFA je ostvario samo jedan klub iz Bosne i Hercegovine. S druge strane klubovi big 4 su imali puno
zapaženije rezultate u Europi.
Nepišem ja ovo zbog tebe, nego .......
A to polufinale je mijesanje krusaka i jabuka jer to nije takmicenje unutar YU lige,o cemu se gore govori. To bi bilo isto kao da mi tvrdimo da smo najuspjesiniji u kontekstu bh lige jer smo imali najvise uspjeha u evropskim takmicenjima od svih bh timova. Dva puta play off a zanemarimo vase titule.
Ja znam da su vama s obzirom da ste manji slabiji uvijek, navlacili i pomagali ali moramo imati konzekventan pricip kad mjerimo uspjehe u neuspjehe.
- Mea_parvitas
#13255 Re: Sarajevski derbi
Zeljo u poredjenju samo onih sezona koje je igrao u 1. ligi je dosta uspjesniji od vas po svim parametrima (pobjede, porazi, primljeni i postignuti golovi, itd.), osim sto vi imate titulu vise, ali zato imate i negativan skor pobjeda i poraza, golovi u minusu, itd. Statistika je cudo.
-
bjelave
#13256 Re: Sarajevski derbi
Avetinjo, ili izmisljas ili te opasno prenosi. Ako imas post, daj ga. Ako nemas ostavi se suplje.
Ja sad mogu tvrditi da si ti napisao ovo ili ono, sta god, razne gluposti. Ali ako nemam to cime potkrijepiti prica je bezze.
Ja sad mogu tvrditi da si ti napisao ovo ili ono, sta god, razne gluposti. Ali ako nemam to cime potkrijepiti prica je bezze.
- Charuga
- Globalni moderator
#13257 Re: Sarajevski derbi
Prvi put smi ispali 1947 godine iz već poznatih razloga, a vratili smo se 1954 nakon sedam sezona.bjelave wrote:Ok, jeftini folovi. Evo preformilisat cu i za tebe. Koliko sezona u bivsoj YU niste igrali u prvoj ligi i u kojim ste sve rangovima takmicenja ucestvovali, druga liga zapad, zona, republicka?
Drugi put smo ispali 1955/56, a vratili se 1957/58 nakon jedne sezone.
Treći put smo ispali 1958/59, a vratili se 1962/63 nakon tri sezone.
Četvrti put smo ispali 1976/77, a vratili se 1978/79 nakon jedne sezone.
Znači da 12 godina nismo igrali prvu ligu, s tim da je prvo ispadanje došlo nakon nekih viših razloga.
Druga liga zapad - to je u to vrijeme bio takav rang takmičenja jer nije bilo jedinstvene druge lige (od 1958/59 do 1987/88). Bile su druge lige Istok, Zapad, Sjever i Jug a sljedeči nivo je bila prva savezna liga.
Isto vrijedi i za Zonske lige samo su one bile u sezonama 1955/59 - 1957/58.
I Republičke lige su bile u to vrijeme taj nivo jer nije bilo jedinstvene druge lige (sezone 1946/47 i 1952/53)
Jedinstvena druga liga je ponovo vračena kao takva tek u sezoni 1988/89
Ako imaš neki drugi podatak volio bih da napišeš jer me interesuje.
- Opetja033
#13258 Re: Sarajevski derbi
Mea_parvitas wrote:Zeljo u poredjenju samo onih sezona koje je igrao u 1. ligi je dosta uspjesniji od vas po svim parametrima (pobjede, porazi, primljeni i postignuti golovi, itd.), osim sto vi imate titulu vise, ali zato imate i negativan skor pobjeda i poraza, golovi u minusu, itd. Statistika je cudo.
Daleko ste iza nas u na vjecitoj tabeli bivse drzave i na vjecitoj tabeli bh lige.
Ali ovo boldirano je vrhunac ocaja.
Sama cinjenica da ste tolike sezone proveli tavoreci u nizim ligama je dovoljna sama po sebi da dokaze kako ste neuspjesniji od nas. Mozes ti pokusavati nebuloznim vratolomijama pokusati navrtati pricu koliko zelis ali cinjenice govore za sebe:
1) Ispred vas na vjecitoj tabeli bivse drzave
2) Ispred vas na vjecitoj tabeli nase lige
-
Samprotivsviju
#13259 Re: Sarajevski derbi
Mea_parvitas wrote:Zeljo u poredjenju samo onih sezona koje je igrao u 1. ligi je dosta uspjesniji od vas po svim parametrima (pobjede, porazi, primljeni i postignuti golovi, itd.), osim sto vi imate titulu vise, ali zato imate i negativan skor pobjeda i poraza, golovi u minusu, itd. Statistika je cudo.
- rumenige_brajtner
#13260 Re: Sarajevski derbi
tad se to takmičenje zvalo kup šampiona. znam za ovo, nisam ja s marsa paorumenige_brajtner wrote:kad i gdje?Tomahawk11 wrote:Dobro, mi smo igrali Ligu prvaka. Kup UEFA je bio drugorazredno takmicenje
-
nema me tamo
#13261 Re: Sarajevski derbi
Mislim da mu i drugovi cvokuču kad vide šta je napisao...Opetja033 wrote:Mea_parvitas wrote:Zeljo u poredjenju samo onih sezona koje je igrao u 1. ligi je dosta uspjesniji od vas po svim parametrima (pobjede, porazi, primljeni i postignuti golovi, itd.), osim sto vi imate titulu vise, ali zato imate i negativan skor pobjeda i poraza, golovi u minusu, itd. Statistika je cudo.![]()
![]()
![]()
Daleko ste iza nas u na vjecitoj tabeli bivse drzave i na vjecitoj tabeli bh lige.
Ali ovo boldirano je vrhunac ocaja.
Sama cinjenica da ste tolike sezone proveli tavoreci u nizim ligama je dovoljna sama po sebi da dokaze kako ste neuspjesniji od nas. Mozes ti pokusavati nebuloznim vratolomijama pokusati navrtati pricu koliko zelis ali cinjenice govore za sebe:
1) Ispred vas na vjecitoj tabeli bivse drzave
2) Ispred vas na vjecitoj tabeli nase lige
Mi jos samo da im stignemo ove kupljene titule i onda su prešišani u svemu..
- Mea_parvitas
#13262 Re: Sarajevski derbi
Vratice Zeljo vama kad tad za otimanje igraca i za tadasnje ispadanje iz lige gdje smo bili 7 godina. 
Dio vam je vratio 05.06. na Zubandan, dio mozda u subotu, i ostale dijelove ko zna jos kad, ali sigurno ce vratiti.
Dio vam je vratio 05.06. na Zubandan, dio mozda u subotu, i ostale dijelove ko zna jos kad, ali sigurno ce vratiti.
- Butmiran
#13263 Re: Sarajevski derbi
Hoće hoće...al' u kurcu
-
Havarija!
#13264 Re: Sarajevski derbi
Stanite ljudi malo, nemojte da se ovaj post zaboravi.
Mea_parvitas wrote:KOKOT
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=kokot
Kokot is person who is bitching about everything and acts like a fucker.
-
bjelave
#13265 Re: Sarajevski derbi
Znaci, 12 dugih godina. Nemam sta da dodam. Posteno. I hvala na odgovoru.Charuga wrote:Prvi put smi ispali 1947 godine iz već poznatih razloga, a vratili smo se 1954 nakon sedam sezona.bjelave wrote:Ok, jeftini folovi. Evo preformilisat cu i za tebe. Koliko sezona u bivsoj YU niste igrali u prvoj ligi i u kojim ste sve rangovima takmicenja ucestvovali, druga liga zapad, zona, republicka?
Drugi put smo ispali 1955/56, a vratili se 1957/58 nakon jedne sezone.
Treći put smo ispali 1958/59, a vratili se 1962/63 nakon tri sezone.
Četvrti put smo ispali 1976/77, a vratili se 1978/79 nakon jedne sezone.
Znači da 12 godina nismo igrali prvu ligu, s tim da je prvo ispadanje došlo nakon nekih viših razloga.
Druga liga zapad - to je u to vrijeme bio takav rang takmičenja jer nije bilo jedinstvene druge lige (od 1958/59 do 1987/88). Bile su druge lige Istok, Zapad, Sjever i Jug a sljedeči nivo je bila prva savezna liga.
Isto vrijedi i za Zonske lige samo su one bile u sezonama 1955/59 - 1957/58.
I Republičke lige su bile u to vrijeme taj nivo jer nije bilo jedinstvene druge lige (sezone 1946/47 i 1952/53)
Jedinstvena druga liga je ponovo vračena kao takva tek u sezoni 1988/89
Ako imaš neki drugi podatak volio bih da napišeš jer me interesuje.
Samo koji su to drugi razlozi, mislim na ovo boldirano gore? Neka nepravda?
Ovdje se stalno prica o titulama, uspjesima, najvecim, najboljim itd. tako da treba rasvjetliti i ovaj dio trajanja ova dva kluba, objektvino i za FCS i za FCZ.
I da opet kazem. U kontextu bh timova u YU ligi Sarajevo jeste velikan. Najbolje plasirani bh klub po svim mogucim parametrima-od broja titula,odigranih sezona u najvisem rangu, pa do ukupnog broja poena na vjecitoj tablici YU lige. A to je bila jedna ozbiljna liga, sa jakom konkurencijom, koja se igrala 46 godina. Igrale su je ekipe koje su osvajale evropska takmicenja poput Zvijezde, Dinama, pa Partizana, Hajduka, Rijeke.... Tu je iza nas, kad je rijec o bh klubovima u bivsoj drzavi Velez pa tek onda Zeljo.
I to su cinjenice. Ako imas neke nove dodaj?
Sve ovo pisem zato sto se kad se ovdje prica o uspjesima, titulama, najvecem i najboljem bh klubu i sl onda se vrlo cesto, skoro uvijek, koristi metoda selektivne memorije. Dakle, pise se o zadnjih desetak godina kao da se fudbal nije igrao prije toga.A to bas ne prilici navijacima tima koji se hvale dugom tradicijom i postojanjem svog kluba.
Dakle, ovo neko moje insistriranje na cinjenicama je objektivnosti radi a i zbog mladjih generacija koje mozda i stvarno ne znaju.
Last edited by bjelave on 14/05/2015 17:52, edited 1 time in total.
-
mosa rajvosa
#13266 Re: Sarajevski derbi
Umri zeljeznicare da ti fatihu proucim
- Mea_parvitas
#13267 Re: Sarajevski derbi
Uzeli 2 titule i odmah velikani. Zeljo uzeo 1 titulu i dosli do polufinala kupa Uefa, a oni to za njih nisu.
Kako si samo smijesan i dosadan k'o sivonja upregnuo.
-
Max Bunker
#13268 Re: Sarajevski derbi
Mi vama vratili u finalu KupaMea_parvitas wrote:Vratice Zeljo vama kad tad za otimanje igraca i za tadasnje ispadanje iz lige gdje smo bili 7 godina.
-
LSD
#13269 Re: Sarajevski derbi
mosa rajvosa wrote:Umri zeljeznicare da ti fatihu proucim

evo ti jedna bordo bombona za to
bjelave boy....kad si toliko opterecen Željinim historijatom, da nas uputi koliko je to FKS proveo godina u nižim ligama
- agnostic_front
#13270 Re: Sarajevski derbi
bjelave wrote: I da opet kazem. U kontextu bh timova u YU ligi Sarajevo jeste velikan.
U kontekstu opštine Srebrenik, Gradina je velikan.
Kakav bolan kontekst, postoji Velika četvorka, i to ime nije bez razloga. Svaka čast torpedu na titulama, ali dvije titule u 40 i kusur godina te ne čine velikanom.
-
Max Bunker
#13271 Re: Sarajevski derbi
Bila je velika četvorka (mada bih ja iskreno rekao velika trojka jer mi se Dinamo tu nekako na silu ugurao), tri ekipe i to Sarajevo, Velež i Vojvodina koji su odmah išli nakon te četvorke a ostali su uz pojedine bljeskove, tu bili da upotpune ligu.agnostic_front wrote:bjelave wrote: I da opet kazem. U kontextu bh timova u YU ligi Sarajevo jeste velikan.
Kakav bolan kontekst, postoji Velika četvorka, i to ime nije bez razloga. Svaka čast torpedu na titulama, ali dvije titule u 40 i kusur godina te ne čine velikanom.
A Sarajevo jeste bilo bh velikan u Jugoslaviji.
-
bjelave
#13272 Re: Sarajevski derbi
Ok, mozemo to preformulirati da je FCS najveci i najuspjesniji bh klub u bivsoj YU ligi. Valja li ovako? I to po svim mogucim parametrima-od broja titula,odigranih sezona u najvisem rangu, pa do ukupnog broja poena na vjecitoj tablici YU lige. A to je bila jedna ozbiljna liga, sa jakom konkurencijom, koja se igrala 46 godina. Igrale su je ekipe koje su osvajale evropska takmicenja poput Zvijezde, Dinama, pa Partizana, Hajduka, Rijeke.... Tu je iza nas, kad je rijec o bh klubovima, na vjecitoj tablici Yu lige Velez pa tek onda zeljA. I to su cinjenice. Khaj price.agnostic_front wrote:bjelave wrote: I da opet kazem. U kontextu bh timova u YU ligi Sarajevo jeste velikan.
I usput FCS je odmah iza velike cetvorke po gore pomenutim parametrima.
- ZonFon
#13273 Re: Sarajevski derbi
Sarajevo 2 puta ispadalo i odmah se vracalo u 1. ex-Yu ligu. Dakle ukupno 3 sezone nismo igrali u najjacoj ligi (prva kada je osnovana liga 46/47, 48/49 i 57/58).LSD wrote:
bjelave boy....kad si toliko opterecen Željinim historijatom, da nas uputi koliko je to FKS proveo godina u nižim ligama
-
bjelave
#13274 Re: Sarajevski derbi
Dzaba, ne mogu oni to podnijeti. Za njih svijet pocinje i zavrsava sa Amawom. A u isto vrijeme tvrde da su klub sa istorijom i tradicijom ali ne daju da se govori osim o zadnjih desetak godina.Max Bunker wrote:Bila je velika četvorka (mada bih ja iskreno rekao velika trojka jer mi se Dinamo tu nekako na silu ugurao), tri ekipe i to Sarajevo, Velež i Vojvodina koji su odmah išli nakon te četvorke a ostali su uz pojedine bljeskove, tu bili da upotpune ligu.agnostic_front wrote:bjelave wrote: I da opet kazem. U kontextu bh timova u YU ligi Sarajevo jeste velikan.
A Sarajevo jeste bilo bh velikan u Jugoslaviji.
Ja mislim da bi bilo interesantno obraditi taj svojevrstan fenomen 'navijackog PTSPa' sa socioloskog i psiholoskog aspekta kod znacajnog dijela zeljine populacije. Valjda su ih ta ispadanja i tavorenja po drugim ligama, zonama satrala i istramatizirala pa ne daju da se o tome uopce govori.
- agnostic_front
#13275 Re: Sarajevski derbi
OK, tako može, u tom periodu torpedu je bio uspješniji. Ovo kakva je liga me ne zanima. I sada je neozbiljna, pa je ne možete osvojiti lako. Nije odmah iza, Vojvodina je odmah iza. Vi ste bili dva puta prvaci i dva puta drugi, a Vojvodina dva puta prvak, tri puta druga i dva puta treća. Velež je iza Želje, jer nisu nikad osvojili ligu (inače je to bila ozbiljna liga, sa jakom konkurencijom, koja se igrala 46 godina. Igrale su je ekipe koje su osvajale evropska takmicenja poput Zvijezde, Dinama, pa Partizana, Hajduka, Rijeke....) ili su neki drugi parametri ovdje bitni, osim titula? Kakva sad vječita tablica, titula je mjerilo. Ako ćeš ti prilagođavati statistiku kako tebi godi, onda bih i ja da kažem da smo mi bolji jer imamo više pobjeda kad smo bili u ligi (ili šta je već neko napisao).bjelave wrote:Ok, mozemo to preformulirati da je FCS najveci i najuspjesniji bh klub u bivsoj YU ligi. Valja li ovako? I to po svim mogucim parametrima-od broja titula,odigranih sezona u najvisem rangu, pa do ukupnog broja poena na vjecitoj tablici YU lige. A to je bila jedna ozbiljna liga, sa jakom konkurencijom, koja se igrala 46 godina. Igrale su je ekipe koje su osvajale evropska takmicenja poput Zvijezde, Dinama, pa Partizana, Hajduka, Rijeke.... Tu je iza nas, kad je rijec o bh klubovima, na vjecitoj tablici Yu lige Velez pa tek onda zeljA. I to su cinjenice. Khaj price.agnostic_front wrote:bjelave wrote: I da opet kazem. U kontextu bh timova u YU ligi Sarajevo jeste velikan.
I usput FCS je odmah iza velike cetvorke po gore pomenutim parametrima.