Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

luciferino

#26 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by luciferino »

A ja izgleda nikad necu poletit :x
slavkoimamodilera

#27 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by slavkoimamodilera »

Turkish vala slijece kad ne slijece ni BH Airlines... :mrgreen: oni su bas radikali... :lol:
luciferino

#28 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by luciferino »

Hajde neka mi neko neupucenoj kaze kako se putnici snalaze kada je let otkazan? Upravo sam nacula da su mi jednu kolegicu koja jutros nije mogla poletiti uputili na bus. Sta ste uradili kada je let bio otkazan? Truckali se do Zagreba? Cekali da avion sleti?
arbosan

#29 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by arbosan »

Eh da je letio sa Turkish Airlines, sletio bi u Sarajevu pa makar padale cuskije. :mrgreen:
River_isle

#30 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by River_isle »

e vidjet cemo kako ti Turci danas slijecu, daj Boze da si upravu. imal neka last minute za iznajmit bh airlines danas :lol:
armin_tz

#31 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by armin_tz »

Ja kada sam isao iz Beca za Sarajevo, pilot da se spusti jednom ne moze (a oni se mogu samo 3 puta probat spustit, a ako ne uspije 3. put, onda nema goriva i buum) drugi put ne može, u avionu panika, i taj austrijski pilot nije smio trć put i vrati se nazad u Bec...
nigdje.nikog

#32 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by nigdje.nikog »

Moze li mi neko objasniti - kad se vec nemere sletit u Sarajevo - zasto se ne ide na Tuzlu ili Mostar ?!
d2

#33 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by d2 »

armin_tz wrote:Ja kada sam isao iz Beca za Sarajevo, pilot da se spusti jednom ne moze (a oni se mogu samo 3 puta probat spustit, a ako ne uspije 3. put, onda nema goriva i buum) drugi put ne može, u avionu panika, i taj austrijski pilot nije smio trć put i vrati se nazad u Bec...
jel ti primjecujes neke nelogicnosti u svom pisanju... imao je goriva za dva slijetanja a nije imao za trece ali se mogao vratiti u bec da tamo sleti...
luciferino

#34 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by luciferino »

Van funkcije uređaj za precizno slijetanje
Poteškoće u realizaciji planiranih letova uzrokovane zamjenom navigacionog uređaja...
15.09.2008. 13:54
Centar kontrole zračnog prometa Međunarodnog aerodroma Sarajevo vrši zamjenu navigacionog uređaja "Localizer", zbog čega je, uz pogoršanje vremenskih prilika, došlo do poteškoća u realizaciji planiranih letova.

Zbog radova van funkcije je stavljen ILS - uređaj za precizno slijetanje, a zračne operacije se trenutno odvijaju uz pomoć drugog navigacionog uređaja (NDB) za koji se primjenjuju veći minimumi za slijetanje kada je u pitanju vidljivost i baza oblaka.

"Sve aktivnosti oko instalacije novog navigacionog uređaja trebale bi biti okončane do 18. septembra, kada bi se redovan zračni promet i u uvjetima smanjene vidljivosti mogao nastaviti bez većih problema", saopćio je Centar kontrole zračnog prometa.

Menadžment aerodroma zamolio je korisnike usluga za strpljenje i razumijevanje, jer navedene aktivnosti imaju za cilj povećanje stepena sigurnosti i poboljšanje kvaliteta usluga u dijelu kontrole zračnog prometa.

Autor: Onasa
olduser

#35 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by olduser »

d2 wrote:
armin_tz wrote:Ja kada sam isao iz Beca za Sarajevo, pilot da se spusti jednom ne moze (a oni se mogu samo 3 puta probat spustit, a ako ne uspije 3. put, onda nema goriva i buum) drugi put ne može, u avionu panika, i taj austrijski pilot nije smio trć put i vrati se nazad u Bec...
jel ti primjecujes neke nelogicnosti u svom pisanju... imao je goriva za dva slijetanja a nije imao za trece ali se mogao vratiti u bec da tamo sleti...
pa valjda da je pokuso treci put sletit, i da nije uspio, ne bi mogo onda do beca otic :-)
in33sa

#36 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by in33sa »

nigdje.nikog wrote:Moze li mi neko objasniti - kad se vec nemere sletit u Sarajevo - zasto se ne ide na Tuzlu ili Mostar ?!
Ide na najblizi aerodrom, koji zadovoljava potrebe aviona odnosno na koji avion uopste moze sletjeti. Na tuzlanski i mostarski ne mogu sletiti svi avioni koji slijecu na sarajevski, eventualno neki ATR, pa i sarajevski je prekratak za vece avione.

A kako je najblizi aerodrom koji iole zadovoljava standarde onaj zagrebacki, oni slijecu na zagrebacki. Ne jednom su putnici iz Sarajeva (u zimskom periodu) bili primorani prebaciti se autobusom do Zagreba pa onda gore sjedati na avion do krajnje destinacije.

Kod nas je problem lokacija, konfiguracija terena i opcenito tehnicka zaostalost aerodromske infrastrukture, a vec godinama obecavaju srediti te nedostatke... Zasto ih ne sredjuju, to ne znam.
Luke Perry

#37 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by Luke Perry »

Mozda su im prioritet auto putevi. :cry:
spreca

#38 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by spreca »

in33sa wrote:
nigdje.nikog wrote:Moze li mi neko objasniti - kad se vec nemere sletit u Sarajevo - zasto se ne ide na Tuzlu ili Mostar ?!
Ide na najblizi aerodrom, koji zadovoljava potrebe aviona odnosno na koji avion uopste moze sletjeti. Na tuzlanski i mostarski ne mogu sletiti svi avioni koji slijecu na sarajevski, eventualno neki ATR, pa i sarajevski je prekratak za vece avione.

A kako je najblizi aerodrom koji iole zadovoljava standarde onaj zagrebacki, oni slijecu na zagrebacki. Ne jednom su putnici iz Sarajeva (u zimskom periodu) bili primorani prebaciti se autobusom do Zagreba pa onda gore sjedati na avion do krajnje destinacije.

Kod nas je problem lokacija, konfiguracija terena i opcenito tehnicka zaostalost aerodromske infrastrukture, a vec godinama obecavaju srediti te nedostatke... Zasto ih ne sredjuju, to ne znam.

Mislim da nije istina ,jer je Tz aerodrom imao vec gotovu pogodbu sa JAT-om( za vrijeme Embarga SCG)za prihvat putnika iz SCG gdje bise putnici dovozili i odvozili sa TZ aerodrma avtobusima do Drugih destinacija.Posle je Jatu skinuta zabrana.Nismo mi alajbegova slama :D
Stvarno sta je sa TZ,MO,BL aerodromima zasto se Aerodrom Sarajevo prema njima odnosi macheinski?
melb26sa

#39 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by melb26sa »

luciferino wrote:Hajde neka mi neko neupucenoj kaze kako se putnici snalaze kada je let otkazan? Upravo sam nacula da su mi jednu kolegicu koja jutros nije mogla poletiti uputili na bus. Sta ste uradili kada je let bio otkazan? Truckali se do Zagreba? Cekali da avion sleti?
Moj primjer od prije par godina, mozda ti bude interesantan: idem Sarajevo - Zagreb- Amsterdam - Boston sredinom decembra, mislim da je bio 11-12 znam da su tada uhvatili Sadama Huseina. Tolika je magla bila da jutarnji let za ZG nije poletio. Svi koji su letili samo do Zagreba su vraceni nazad da probaju sutradan. Mi koji smo bili bukirani na prekookeanske letove smo ostali da cekamo. Tek iza 12 ili 13 smo i poletili. Prebukirali nas na letove za naredni dan. U ZG nam podijelili vaucere za hotel i veceru i odvezli nas u Interkontinental. Ujutro dorucak i prevoz na aerodrom. Dalje smo otisli bez problema.
Dead Man Walking

#40 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by Dead Man Walking »

Eh ove godine nema vaucera, nego plati hotel iz svog dzepa ili spavaj na aerodromu. A nema ni cekanja na sutrasnji let nego cimanje u busu do Zagreba. Ili cekanje nekog leta, nekad... A od Zagreba pa dalje kako te utrpaju na neki slobodan let. :x
armin_tz

#41 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by armin_tz »

d2 wrote:
Za jedno slijetanje se ptotroši izmedju 1/3 i 1/2 goriva dok se za letenje se gotovo i ne troši
armin_tz

#42 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by armin_tz »

in33sa wrote:

Tuzlanski aerodrom je duži od sarajevskog, ali je zastao, i za 2-3 godine krenut ce se u temeljnu rekonstrukciju aerodroma
sarayewo

#43 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by sarayewo »

Ima li iko novih informacija na ovu temu? Jel' aerodrom otvoren, ili kad ce biti otvoren? Ja trebam sletiti u subotu... valjda me nece izraditi :dance:
Koshpa

#44 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by Koshpa »

http://www.sarajevo-airport.ba/

evo pa sam provjeri da li slijecu avioni :zoka:
Koshpa

#45 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by Koshpa »

sarayewo wrote:Ima li iko novih informacija na ovu temu? Jel' aerodrom otvoren, ili kad ce biti otvoren? Ja trebam sletiti u subotu... valjda me nece izraditi :dance:
od 18.09.08. bi aerodrom trebao normalno funkcionisati ( tako kazu )
sarayewo

#46 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by sarayewo »

Ok, ostaje samo da se nadam najboljem... :) Hvala na informaciji. :thumbup:
Vilenjak Lego

#47 Re: Sarajevski aerodrom - otkazivanje letova

Post by Vilenjak Lego »

spreca wrote:
in33sa wrote:

Mislim da nije istina ,jer je Tz aerodrom imao vec gotovu pogodbu sa JAT-om( za vrijeme Embarga SCG)za prihvat putnika iz SCG gdje bise putnici dovozili i odvozili sa TZ aerodrma avtobusima do Drugih destinacija.Posle je Jatu skinuta zabrana.Nismo mi alajbegova slama :D
Stvarno sta je sa TZ,MO,BL aerodromima zasto se Aerodrom Sarajevo prema njima odnosi macheinski?
Nemojte odmah "macehinski".

Razlog zasto avioni ne slecu na MO aerodrom je nemogucnost sletanja po noci. Nisu nabavili uredjaje. BL aerodrom je jos gori. Za TZ ne znam. Sto se tice uredjaja za sletanje potrebno je da i aerodrom i avion imaju sistem i tek onda se moze sletjeti u slucaju vremsnkih nepogoda. Kakvi avioni slecu na SA aerodrom zavisi od broja putnika i dimenzije piste. Nece niko slati najbolje avione radi 15 putnika.

Pravp pitanje je zasto se MO aerodrom ne koristi u punom kapacitetu (odnsono i po noci i po danu, i ....). Onda bi mogao onaj milion posjetilaca koji godišnj eposjeti Medjugorje da leti preko MO aerodroma i da ostavi pare u BiH. Ali onda ne bi mogli da zarde pare dubrovacki i splitski aerodrom.

Ima tu igranke, zesce!
Post Reply