Sarajevski aerodrom i procedure oko dolaska u Sarajevo ?
-
xyz2007
#1 Sarajevski aerodrom i procedure oko dolaska u Sarajevo ?
Ako neko radi na Sarajevskom aerodromu ili ima iskustva sa ovim da mi odgovori na sljedeca pitanja, zelim pomoci jednom clanu rodbine i unaprijed se zahvaljujem.
1) Da li je potrebna povratna karta za ulazak Bosanaca/Bosanki sa US pasosem u Bosnu? Ili se moze uci sa kartom u jednom pravcu do Sarajeva a poslije uzeti kartu za nazad u Sarajevu?
( gospodja je rodjena u Sarajevu tj. Sarajka a i Bosanka ali nije produzila BH pasos dok je boravila vani, i ima jedino US pasos kojim moze putovati ) Znaci gospodja je i Bosanski i Americki drzavljanin s tim da joj BH pasos nije produzen.
2) Sta ako osoba odluci da ostane? Da li moze uci sa US pasosem i ostati skroz? Ili mora uci sa BH pasosem ( koji ona ima ali joj nije produzen )?
3) Ako gospodja odluci da produzi BH pasos u Sarajevu, sta je sve potrebno i da li to ima ikakvog efekta na US drzavljanstvo?
Ja nisam u ovom polju tako da i ne mogu nista reci ako ima ko da zna i da je u toku nek javi. Hvala!!!
1) Da li je potrebna povratna karta za ulazak Bosanaca/Bosanki sa US pasosem u Bosnu? Ili se moze uci sa kartom u jednom pravcu do Sarajeva a poslije uzeti kartu za nazad u Sarajevu?
( gospodja je rodjena u Sarajevu tj. Sarajka a i Bosanka ali nije produzila BH pasos dok je boravila vani, i ima jedino US pasos kojim moze putovati ) Znaci gospodja je i Bosanski i Americki drzavljanin s tim da joj BH pasos nije produzen.
2) Sta ako osoba odluci da ostane? Da li moze uci sa US pasosem i ostati skroz? Ili mora uci sa BH pasosem ( koji ona ima ali joj nije produzen )?
3) Ako gospodja odluci da produzi BH pasos u Sarajevu, sta je sve potrebno i da li to ima ikakvog efekta na US drzavljanstvo?
Ja nisam u ovom polju tako da i ne mogu nista reci ako ima ko da zna i da je u toku nek javi. Hvala!!!
- GandalfSivi
Pasos je potreban samo za putovanje, tj. za ulazak i izlazak iz zemlje, s tim da za ulazak u Bosnu ne treba povratna karta. Gospodja ako odluci ostati, a ima BH drzavljanstvo (sa ili bez pasosa), nece imati nikakvih problema...
-
luciferino
Amerikanac moze ostati maksimalno 3 mjeseca bez ikakve vize.TGSTK wrote:ukratko sa US pasosem u BIH mozes sve pa i toznaci moze uci u BIH sa jednosmjernom kartom nemora imati bh pasos i moze ostati koliko god pozeli jer amerikancima nije potrebna viza za BIH
Ako gospođa ima BH državljanstvo, valjda nemaju razloga da zanovijetaju jednom kada uđe u BiH i odluči ostati, ali najbolje je da provjeriš u MUP-u (Služba za rad sa strancima). To je zgrada pored one gdje se vade pasoši. Soba br. 4. Taj bi čiko morao znati jer kod njega strejndžeri prijavljuju boravak.
- Hantraga
Gospodja moze uci u BIH bez povratne karte...
Gospodja kad dodje u Rajvosa, pod hitno nek izvadi novu CIPSovu licnu kartu (ako je nema), jel sa njom onda moze podnijeti zahtjev za novi BH pasos, koji moze izvaditi u Sarajevu...
Ako izvadi BH pasos, to uopste ne utice na njeno americko drzavljanstvo...
Samo nije preporucljivo da se gradjani koriste sa dva pasosa u isto vrijeme, tako da nema potrebe da vadi BH pasos...
Ovo pravilo da USA gradjani mogu ostati u BiH na tri mjeseca ne vazi za nju, jel je ona jos uvjek drzavlajnin BiH...
Zato je neophodno da izvadi CIPSovu licnu kartu, da onda moze da se krece po teritoriji BiH, a i hrvatskoj, bez da koristi USA pasos...
Ako odluci da ostane, ona ce uvjek ostati USA drzavljanin, samo kad joj istekne US pasos, moze novi izvaditi u USA ambasadi u Sarajevu....
Gospodja kad dodje u Rajvosa, pod hitno nek izvadi novu CIPSovu licnu kartu (ako je nema), jel sa njom onda moze podnijeti zahtjev za novi BH pasos, koji moze izvaditi u Sarajevu...
Ako izvadi BH pasos, to uopste ne utice na njeno americko drzavljanstvo...
Samo nije preporucljivo da se gradjani koriste sa dva pasosa u isto vrijeme, tako da nema potrebe da vadi BH pasos...
Ovo pravilo da USA gradjani mogu ostati u BiH na tri mjeseca ne vazi za nju, jel je ona jos uvjek drzavlajnin BiH...
Zato je neophodno da izvadi CIPSovu licnu kartu, da onda moze da se krece po teritoriji BiH, a i hrvatskoj, bez da koristi USA pasos...
Ako odluci da ostane, ona ce uvjek ostati USA drzavljanin, samo kad joj istekne US pasos, moze novi izvaditi u USA ambasadi u Sarajevu....
-
photo
#6 Re: Sarajevski aerodrom i procedure oko dolaska u Sarajevo
gospodja ne moze imati i bh i us drzavljanstvo jer us ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo. samim tim, gospodja, ako hoce bih drzavljanstvo, mora se odreci us. dolazak je moguc bez povratne karte i sa pasosem, ali ce je tretirati kao us gradjanina. to znaci maximalno tri mjeseca. ne zaboravi da joj pasos samo dozvoljava dolazak do granicnog prelaza, ne znaci da moze uci u zemlju. malo ljudi zna da te granicar na granici NE MORA pustiti u zemlju (bilo koju) bez obzira na valjanost pasosa, posjedovanje vize, karte, para, rodbine koja te ceka s druge strane prolaza i slicno. pasos je samo da dodjes do granice, a ulazak u zemlju zavisi od granicara. i to vazi za SVE zemlje, ne samo bih.xyz2007 wrote:Ako neko radi na Sarajevskom aerodromu ili ima iskustva sa ovim da mi odgovori na sljedeca pitanja, zelim pomoci jednom clanu rodbine i unaprijed se zahvaljujem.
- ja_cura_
luciferino wrote:
Amerikanac moze ostati maksimalno 3 mjeseca bez ikakve vize.
svi stranci imaju pravo na 90 dana boravka u BiH bez vize, za duzi boravak treba dozvola za boravak koji dobijas u MUP-u, odjelu za strance.
@photo
p.s. otkud mu pravo da me vrati sa granice ako imam uredne papire i vizu i ostale bakrace?
-
luciferino
Nemaju baš svija_cura_ wrote:luciferino wrote:
Amerikanac moze ostati maksimalno 3 mjeseca bez ikakve vize.
svi stranci imaju pravo na 90 dana boravka u BiH bez vize, za duzi boravak treba dozvola za boravak koji dobijas u MUP-u, odjelu za strance.
@photo
p.s. otkud mu pravo da me vrati sa granice ako imam uredne papire i vizu i ostale bakrace?
Da bi se dobila ta "dozvola" (sada već prelazimo na odobrenje privremenog boravka) mora postojati osnov (brak s BiH državljaninom, obrazovanje, spajanje porodice, liječenje, rad po osnovu izdate radne dozvole, itd) i za te stvari se ide u sobe br. 39 i 40. Tamo dobijete podužu listu dokumenata potrebnih za privremeni boravak i onda to sve skupljate, a sve je potrebno predati 15 dana prije isteka 3 mjeseca.
Dalje, i ovo je vrlo važno... ako neko uđe kao turista (a to je praktično i svaki bezvizni ulazak) ne može dobiti odobren privremeni boravak na osnovu rada.
Mislim da Photo ima pravo i da gospođa ne može biti i američki i BiH državljanin tako da odmah bude spremna na mrcvarenje po sobama 4, 39 i 40.
-
luciferino
Nemoj me krivo shvatiti, nije mi bila namjera da te nešto ispravljam, ali ova tema je moja bolna tačka zato što sam prošla kroz sve te sobe sa ljepšom polovinomja_cura_ wrote:u pravu si luciferino, ja kad sam rekla "svi" stranci, mislila sam na ove sa zapada, a ne na one iz kine, indije, africkih zemalja i ostalo...luciferino wrote:
Nemaju baš sviveć samo oni koji dolaze iz "zemalja bezviznog režima".
Gospođi će inače trebati puno živaca ako odluči ostati.
-
photo
[
@photo
p.s. otkud mu pravo da me vrati sa granice ako imam uredne papire i vizu i ostale bakrace?[/quote]
i meni je bilo to cudno kada sam cuo prvi put. medjutim, radi se o slijedecem: pasos potvrdjuje tvoj dientitet, posjedovanje vize i pasosa (ili pasosa bez vize) ti omogucava samo pristup granicnom prelazu. eh, sada je na granicaru ili imigracinom sluzbeniku da ti dozvoli ulazak ili ne. to je njegovo diskreciono pravo jer on stiti svoju zemlju. bez obzira ako imas sve potrebne papire, on ti ne mora dozvoliti da udjes u zemlju. iako nisam nikada cuo da se desilo, moze se desiti da neko ne moze uci u zemlju jer se granicaru ucinio sumnjiv pa mu ovaj nije dozvolio ulazak bez obzira na papire. i jos jedno, on NE MORA da objasni razlog sto te nije pustio unutra. samo kaze ne moze i gotovo. tvoje je da se vratis nazad (i osjecas kao popisan, naravno). ponavljam, i meni je bilo cudno, ali je to tako.
@photo
p.s. otkud mu pravo da me vrati sa granice ako imam uredne papire i vizu i ostale bakrace?[/quote]
i meni je bilo to cudno kada sam cuo prvi put. medjutim, radi se o slijedecem: pasos potvrdjuje tvoj dientitet, posjedovanje vize i pasosa (ili pasosa bez vize) ti omogucava samo pristup granicnom prelazu. eh, sada je na granicaru ili imigracinom sluzbeniku da ti dozvoli ulazak ili ne. to je njegovo diskreciono pravo jer on stiti svoju zemlju. bez obzira ako imas sve potrebne papire, on ti ne mora dozvoliti da udjes u zemlju. iako nisam nikada cuo da se desilo, moze se desiti da neko ne moze uci u zemlju jer se granicaru ucinio sumnjiv pa mu ovaj nije dozvolio ulazak bez obzira na papire. i jos jedno, on NE MORA da objasni razlog sto te nije pustio unutra. samo kaze ne moze i gotovo. tvoje je da se vratis nazad (i osjecas kao popisan, naravno). ponavljam, i meni je bilo cudno, ali je to tako.
- ja_cura_
ama nisam se naljutila niti sam krivo shvatila, to je vise moja greska i "ogranicenost" kad pricam o strancima- da pri tome mislim samo na ove sa zapada... ko da oni sa istoka to nisu?!Nemoj me krivo shvatiti, nije mi bila namjera da te nešto ispravljam, ali ova tema je moja bolna tačka zato što sam prošla kroz sve te sobe sa ljepšom polovinom![]()
Gospođi će inače trebati puno živaca ako odluči ostati.
sve ok, no sikiriki
-
melb26sa
#13 Re: Sarajevski aerodrom i procedure oko dolaska u Sarajevo
@photo - greska - SAD nije briga ako ti pored njihovog imas i BiH drzavljanstvo ili bilo koje drugo drzavljanstvo. Tako da se gospodja ne treba ni ne mora odricati americkog drzavljanstva zarad BiH. Gospodja moze uci kao americki drzavljanin, izvaditi novi BiH pasos, skoknuti do hrvatske - izaci sa americkim pasosem a na povratku u bih pokazati novi bih pasos.photo wrote:gospodja ne moze imati i bh i us drzavljanstvo jer us ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo. samim tim, gospodja, ako hoce bih drzavljanstvo, mora se odreci us. dolazak je moguc bez povratne karte i sa pasosem, ali ce je tretirati kao us gradjanina. to znaci maximalno tri mjeseca. ne zaboravi da joj pasos samo dozvoljava dolazak do granicnog prelaza, ne znaci da moze uci u zemlju. malo ljudi zna da te granicar na granici NE MORA pustiti u zemlju (bilo koju) bez obzira na valjanost pasosa, posjedovanje vize, karte, para, rodbine koja te ceka s druge strane prolaza i slicno. pasos je samo da dodjes do granice, a ulazak u zemlju zavisi od granicara. i to vazi za SVE zemlje, ne samo bih.xyz2007 wrote:Ako neko radi na Sarajevskom aerodromu ili ima iskustva sa ovim da mi odgovori na sljedeca pitanja, zelim pomoci jednom clanu rodbine i unaprijed se zahvaljujem.