SARAJEVSKI AERODROM DOBIJA IME PO ALIJI IZETBEGOVIĆU

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
List

#1 SARAJEVSKI AERODROM DOBIJA IME PO ALIJI IZETBEGOVIĆU

Post by List »

Image

Međunarodni aerodrom Sarajevo svečano će biti promoviran u Međunarodni aerodrom "Alija Izetbegović" Sarajevo 18. oktobra u sklopu obilježavanja druge godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, koji je ujedno predsjedavajući Organizacionog odbora u povodu obilježavanja druge godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

Nakon svečanog preimenovanja Aerodroma za 19. oktobar planirana je svečanost preimenovanja sarajevskog "Trga oslobođenja" u "Trg oslobođenja - Alije Izetbegovića", zatim svečanost povodom završetka radova na turbetu Alije Izetbegovića na Memorijalnom centru na Kovačima, te komemorativna akademija na kojoj će se obratiti članica ratnog Predsjedništva BiH Tatjana Ljuić-Mijatović.

Prema Tihićevim riječima, Organizacioni odbor je sve odluke vezano za obilježavanje druge godišnjice smrti Alije Izetbegovića donio jednoglasno.

Kada je u pitanju promjena naziva aerodroma, Tihić kaže da je tu posao već završen, uključujući promjenu imena u sudskom registru.

Prema njegovim riječima, odluka da se dosadašnjem Trgu oslobođenja u Sarajevu doda ime Alije Izetbegovića, a ne da se potpuno preimenuje, donesena je jer je uspomena na oslobođenje od fašizma potpuno komplementarna s likom Alije Izetbegovića.

I u drugim gradovima širom BiH u toku su pripreme za obilježavanje ove godišnjice, te se očekuje da, između ostalog, po Aliji Izetbegoviću dobiju ime tuzlanska ulica u kojoj se nalazi sjedište Vlade TK-a, a u Bihaću Gradska aleja.

Kako je rekao Tihić, na događaje povodom obilježavanja druge godišnjice Izetbegovićeve smrti pozvani su predstavnici vlasti, diplomatskog kora, svih vjerskih zajednica i niz javnih ličnosti koje su sarađivale s rahmetli Izetbegovićem.

FENA

6.10.2005

:D
manijak1

Post by manijak1 »

Gospodine Paravac :( nadam se da ćete biti prisutni :oops: :oops: :D :D
mostarac

Post by mostarac »

Kad bas pomislim da ne mozemo pasti nize, nama se desi Alija :D

Od sad slijecemo na Aliju i polijecemo s Alije :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Pazi sad paljbe :D
Prenj

Post by Prenj »

Mozda i Hag pusti Momcila na ovu proslavu.
Njih dvojica su bili veliki drugovi, zlatno naliv-pero se poklanjalo dok su trajali pokolji u istocnoj Bosni :(
TheGame

Post by TheGame »

super...

fino za imidž države....ime aerodroma po nesudjenom stanovniku haga...
mostarac

Post by mostarac »

Prenj wrote:Mozda i Hag pusti Momcila na ovu proslavu.
Njih dvojica su bili veliki drugovi, zlatno naliv-pero se poklanjalo dok su trajali pokolji u istocnoj Bosni :(
a mozda se dogovore da zivot SDS-u produze na joa 20 godina, jer ako nema Alije, znace Bakir s njima :D
TheGame

Post by TheGame »

a šta fali imenu medjunarodni aerodrom Sarajevo?

:x

ili medjunarodni aerodrom Sarajevo-X 8-)
rumenko

Post by rumenko »

sabur omladinci sabur ...kad moze JFK sto ne bi mog'o AI...
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

Sada će tek biti frke kada zračna luka Mostar promijeni naziv u "zračna luka dr. Franjo Tuđman" a ne smijem ni pomisliti šta će biti u Banja Luci(međutim oni imaju širi dijapazon mogućih naziva).

I'm back again!

Sorry! I couldn't resist. :(

Danas sam iznimno happy zbog jednog poziva koji sam jutros primio iz Crne Gore.
manijak1

Post by manijak1 »

Ti reče da si otišao :oops: :D kad nu :D :D i tebe Aljo tangira :D :D .
Biće aha :D sve to što ti ne smiješ pomisliti ( garant neće Rašo i Ratko pa sve da Boro Paddyu i da guze :D :D ) .
Dalje........šta kažu .........još će malo ostati u zajednici ? :D :D :D
rumenko

Post by rumenko »

jesu to raleta klepili u CG ili se "oj svijetla majska goro"definitivno osamostaljuje il'....
Jasho

Post by Jasho »

Bože sačuvaj! nije mu dosta trg Oslobođenja, pa hoće i aerodrom da nazovu po njemu! Ima na destine zaslužniji ljudi i večih patriota od Alije koji nisu ništa dobili i bolje bi bilo da po njima nazovemo aerodrom i trgove, a ne po čovjeku koji je trgovao sa Tuđmanom i Miloševićem!
danas

Post by danas »

Davy...
oklen ti ponovo... :D :D :D u Alamo? :D :D
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

rumenko wrote:jesu to raleta klepili u CG ili se "oj svijetla majska goro"definitivno osamostaljuje il'....
Gdje ćeš mene i Rašu u isti koš rumeni!

Ono čemu sam se nadao će se ipak ispuniti i to prije njihovog mogućeg osamostaljenja.

Idem iz Mostara(konačno) krajem oktobra ili početkom novembra u ravni Banat.
Last edited by Davy Crockett on 06/10/2005 16:44, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

Ma svakako neće ići u Njemačku :D na SP tako da i nema veze .....naziv :D firme :D :D :D :D
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

danas wrote:Davy...
Pravila u mom slučaju obećanja postoje da bi se kršila. :D :D :D :D :D
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

manijak1 wrote:Ma svakako neće ići u Njemačku :D na SP tako da i nema veze .....naziv :D firme :D :D :D :D
Nisi li rekao da ćeš i ti gledati utakmic(u)e ispred malog ekrana a.k.a TV-a?
danas

Post by danas »

Davy Crockett wrote:
danas wrote:Davy...
Pravila u mom slučaju obećanja postoje da bi se kršila. :D :D :D :D :D
bojim se... :D :D :D
zaginuces i po sesti, jubilarni put... :D
1234/5

Post by 1234/5 »

A jeli vi hocete da kazete da bi smo mi trebali da zaboravimo Aliju samo zato jer se to svidja srbima i hrvatima, i da oni kasnije nebi potegli za karadzicevim i tudjmanovim likom. J.b.i vas oni!
manijak1

Post by manijak1 »

Ne znam .........ovaj dole 123456789/01 :D bolje zna šta ću ja :D :D uglavnom još pregovaram za zamjenu smjene .........nisam u Begišu bio od 90 -e :D :D :D :D
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

manijak1 wrote:
Ne znam .........ovaj dole 123456789/01 :D bolje zna šta ću ja :D :D uglavnom još pregovaram za zamjenu smjene .........nisam u Begišu bio od 90 -e :D :D :D :D
Mašala bogami 15 godina nisu bio u bivšem glavnom gradu zajedničke nam države! :D :D
Doduše i ja sam otišao u BGD prvi put tek nakon 2000. godine.
Nije loš grad ali NS mi je nekako sređeniji a tek ravni Banat što je lep.
1234/5

Post by 1234/5 »

Svima nama treba biti jasno da Izetbegović zaslužuje da se ulica ili trg zovu po njegovom imenu, ako ni zbog čega, a ono zbog činjenice da je prvi predsjednik neovisne BiH. A to, ako smo imalo normalni, nema veze ni sa ideološkim, ni sa političkim opredjeljenjem. Naprosto - to su činjenice.
Image
manijak1

Post by manijak1 »

TheGame wrote:a šta fali imenu medjunarodni aerodrom Sarajevo?

:x

ili medjunarodni aerodrom Sarajevo-X 8-)
Ništa :oops: ne fali ni da se zove po Aliji Izetbegoviću :oops: :oops: .
The Game boli te briga .........Duško Trifunović je napisao Pristao sam biću sve što hoće :D :D ........po meni se ništa neće zvati ........vako nako :D :D dobra pjesma za zvijeri koje se po njemu ne boje vatre koja trag mu prati :D :D ......skontaćeš do 12.10.2005-e šta sam htio reći :D :D
Zadig

Post by Zadig »

Eh....
ovaj potez ima neki ekonomski karakter...

hm, garant srbi vise nece ici preko tog aerodroma, vec ce do BG, pa busevima ili taksijima...jak je taj taxijanerski lobi jebote ime zracnog aerodroma promjenise ljudi
:D

ja sam normalno protiv da se aerodrom tako zove
Post Reply