Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

Tesla Edison

#601 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

Samo malo..

Ovo meni liči na sistem kao na ski liftovima gdje se kondole ne zaustavljaju na polazim i dolaznim stanicama. Ako je tako, zar misle da će ljudi na brzinu istrčavati iz gondole kada ista dođe na dolaznu stanicu u suprotnom će ih, ako budu spori, bole noge i sl., vrati nazad? :shock: :shock:

Prije rata žičara je imala dvije sajle. Jedna je služila kao "pruga" po kojoj žičara klizi na točkićima a druga vučna sajla je prolazila kroz tzv." kočnice" ili "kliješta" na gondolama. Kada se kočnica aktivira sajla je povlači i gondlola polazi. Dok kočnica nije aktivna, vučna sajla samo prolazi kroz "kliješta" i gondola stoji dok putnici ne uđu ili izađu. Evo na slikama se vide te dvije sajle i taj mehanizam:

Image
Image
Image
Image

Sa druge strane, ono što sam vidio do sada, meni to sve opasno liči na jednostavniji mehanizam koji koriste ski liftovi. Budući da je isti dosta jeftiniji, ne bi me iznenadilo da se naši "stručnjaci" nisu na to i opredjelili. Samo me zanima, ako to bude, kako će izgledati ukrcavanje i iskrcavanje pogotovo sa opremom i biciklima. Moraćemo biti baš u formi.
Evo slika tog mehanizma koje su kao jaje jajetu slične sa slikama koje dobijamo sa izgradnje sarajevske žičare (samo jedna fiksna sajla):

ISTI STUBOVI:
Image
Image
Image
Image

SLIČANE ILI ISTE GONDOLE:
Image

SLIČAN ILI ISTI PRILAZ:
Image

SLIČAN ILI ISTI DOLAZNO-ODLAZNI KOLUT:
Image

Ako baš bude sistem kao za ski liftove, nekoga bi trebalo smjestiti na Jagomir.
SSemir

#602 Re: Sarajevska zicara?

Post by SSemir »

he moj tesla, ko se sve sluzi tvojim imenom
Tesla Edison

#603 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

SSemir wrote:he moj tesla, ko se sve sluzi tvojim imenom
Da i? Imaš nešto konstruktivno napisati ili trolaš samo?
SSemir

#604 Re: Sarajevska zicara?

Post by SSemir »

pa jel stvarno vjerujes i zamisljas da ce napraviti sistem koji se nece zaustavljati i kako ce ljudi morati iskakati iz kabina u pokretu? de malo razuma ukljuci, nije tesko
insomnia78

#605 Re: Sarajevska zicara?

Post by insomnia78 »

:lol: :lol: :lol:
Tesla Edison

#606 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

SSemir wrote:pa jel stvarno vjerujes i zamisljas da ce napraviti sistem koji se nece zaustavljati i kako ce ljudi morati iskakati iz kabina u pokretu? de malo razuma ukljuci, nije tesko
Razum i Bosna?

Ma hajte molim vas.

Pitam jer me zanima. Interesuju me sitnice. Primjetio sam da su stubovi isti kao za ski liftove a postavio sam sliku ski lifta sa istim gondolama kao što ih mi imamo i želim da pročitam mišljenje nekog ko se bolje razumije u žičare. Ako će napraviti žičaru sa zaustavljanjem i jednom sajlom, zanima me kako? Na koji način? Meni djeluje nemoguće pa bih volio da pročitam objašnjenje.

Ne mogu da vjerujem da se ovakvi postovi odmah dočekuju "na nož" :shock: .

Budući da se u Bosni samo gleda kako zavrnuti lovu i napraviti nakaradno, ne bi me iznenadilo da je i ovdje slučaj.
Pouka: Sarajevska zaobilaznica i tanak sloj asfalta (IMT - ima li mene tu princip).

P.S. Nije sramota pitati već je sramota ne znati. I Tesla je pitao što ne zna a nije lupao gluposti.
Last edited by Tesla Edison on 24/12/2017 00:12, edited 1 time in total.
Logovan

#607 Re: Sarajevska zicara?

Post by Logovan »

TESLA_EDISON wrote:
Hajde reci da se zezaš. :roll: Da ti ne trolaš možda?
Tesla Edison

#608 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

Logovan wrote:
TESLA_EDISON wrote:
Hajde reci da se zezaš. :roll: Da ti ne trolaš možda?
Evo:
Pitam jer me zanima. Interesuju me sitnice. Primjetio sam da su stubovi isti kao za ski liftove a postavio sam sliku ski lifta sa istim gondolama kao što ih mi imamo i želim da pročitam mišljenje nekog ko se bolje razumije u žičare. Ako će napraviti žičaru sa zaustavljanjem i jednom sajlom, zanima me kako? Na koji način? Meni djeluje nemoguće pa bih volio da pročitam objašnjenje.

Ne mogu da vjerujem da se ovakvi postovi odmah dočekuju "na nož" :shock: .

Budući da se u Bosni samo gleda kako zavrnuti lovu i napraviti nakaradno, ne bi me iznenadilo da je i ovdje slučaj.
Pouka: Sarajevska zaobilaznica i tanak sloj asfalta (IMT - ima li mene tu princip).

P.S. Nije sramota pitati već je sramota ne znati. I Tesla je pitao što ne zna a nije lupao gluposti.
neki

#609 Re: Sarajevska zicara?

Post by neki »

Kabina se na stanici neće potpuno zaustaviti, kroz nju će se kretati jako sporo i dovoljno dugo da svi putnici iz nje mogu normalno izaći i novi ući..
I to nije nista novo, ni za jagomir, tako se rade sve moderne žicare sa malim kabinama...

Evo kako identičan sistem žicare funkcioniše u Skoplju..
Tesla Edison

#610 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

neki wrote:Kabina se na stanici neće potpuno zaustaviti, kroz nju će se kretati jako sporo i dovoljno dugo da svi putnici iz nje mogu normalno izaći i novi ući..
I to nije nista novo, ni za jagomir, tako se rade sve moderne žicare sa malim kabinama...

Kontam.

Dakle ipak se u potpunosti ne zaustavlja al ovo je ok. Dovoljno vremena za sve.

E sad kad bi neko objasnio kako gondola ovako uspori na dolaznim i odlaznim stanicama ako je fiksirana za sajlu a da to usporavanje ne utiče na kretanje ostalih gondola koje su na putu? :D Jbg., previše me zanimaju te neke stvari pa bih volio i to znati :D.
Drvosjeca iz Dejcica

#611 Re: Sarajevska zicara?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

TESLA_EDISON wrote:
neki wrote:Kabina se na stanici neće potpuno zaustaviti, kroz nju će se kretati jako sporo i dovoljno dugo da svi putnici iz nje mogu normalno izaći i novi ući..

Kontam.

E sad kad bi neko objasnio kako gondola ovako uspori na dolaznim i odlaznim stanicama ako je fiksirana za sajlu a da to usporavanje ne utiče na kretanje ostalih gondola koje su na putu? :D Jbg., previše me zanimaju te neke stvari pa bih volio i to znati :D.
Imaju mali ljudi ugrađeni u sajle koji vintaju kontra točka i tako uspori, osafunjaju se pravo dok ovo izvrte. :mrgreen:

P.S Kako motor ne pokreće vozilo dok je stisnuto kvačilo ili izbačeno iz brzine? E na sličan princip se kabina ne kreće ili se kreće jako sporo. Malo logike ne bi škodilo, jel' da?
shake69

#612 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

Jao Tesla, mislio sam nisi ti dzaba fizicar na forumu! Svugdje u svijetu je ovakav princip rada zicare i to fercera.
Meni je nejasno par stvari na polaznoj stanici. Kako ce puno nasih Rvi (paraplegicari) se popeti do gondole kad po skici vidis stepenice a lifta nigdje?
U evropskim ski centrima liftovi su obavezni upravo zbog ljudi u stanju potrebe.Da ne govorim kako ce biciklisti. Uprtiti bajk pa uz stepenice? :|
trambusek88

#613 Re: Sarajevska zicara?

Post by trambusek88 »

Leinterova žičara u Ankari
So What!

#614 Re: Sarajevska zicara?

Post by So What! »

Ne treba ići daleko, identična je postavljena na Palama, iste kabine, stubovi ...

shake69

#615 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

Na Ravnoj planini povratna karta za gondole 5 km! Da vidimo da Skaka sad stisne pa za Trebevicku zicaru trazi 10 km!
Logovan

#616 Re: Sarajevska zicara?

Post by Logovan »

shake69 wrote:Na Ravnoj planini povratna karta za gondole 5 km! Da vidimo da Skaka sad stisne pa za Trebevicku zicaru trazi 10 km!
Ma jok, neće biti 10 KM (nadam se :mrgreen: ), pa nećemo se teleportovati. :D
shake69

#617 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

Logovan wrote:
shake69 wrote:Na Ravnoj planini povratna karta za gondole 5 km! Da vidimo da Skaka sad stisne pa za Trebevicku zicaru trazi 10 km!
Ma jok, neće biti 10 KM (nadam se :mrgreen: ), pa nećemo se teleportovati. :D
Daj Boze. Nasi odmah hoce da zgrnu lovu i povrate investiciju zato kalkulisu da oderu strane turiste iako nema logike da Zicara i s cijenom od 5 KM ne bude profitabilan projekat i sa 300 000 prevezenih putnika godisnje a ne pola miliona kako se ocekuje.
dječak sa šibicama

#618 Re: Sarajevska zicara?

Post by dječak sa šibicama »

po mojim izvorima, cijena voznje ce biti 5 i 10 km, 5 za one koji iskacu iz kabine u pokretu na spremljenu strunjacu, 10 ako izlazis normalno
DaysleepeR

#619 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaysleepeR »

nevjerovatno da je privatnik sa Jahorine prije, brže i bez ikakve pompe napravio žičaru od grada od pola miliona u kojem se o istoj priča deceniju uz mali milion afera, kakve će gondole, ima li donacije, nema li donacije, itd. itd.

sramota
Bullet Tooth Tony

#620 Re: Sarajevska zicara?

Post by Bullet Tooth Tony »

dječak sa šibicama wrote:po mojim izvorima, cijena voznje ce biti 5 i 10 km, 5 za one koji iskacu iz kabine u pokretu na spremljenu strunjacu, 10 ako izlazis normalno
:lol: :lol: :lol: :lol:
NEOPLAN

#621 Re: Sarajevska zicara?

Post by NEOPLAN »

TESLA_EDISON wrote:

Kontam.

Jednostavan sistem do bola, kabina se svaki put otkaci sa sajle na ulazu u stanicu, kroz stanicu ide po sinama a pogone je tockovi sa gumama poredani duz sine i ti tockovi se krecu razlicitim brzinama, na ulazu se vrte najbrze, i kako kabina ulazi dublje u stanicu tockovi se sve sporije vrte i kabina usporava, lagano prolazi kroz peron i onda opet nailazi na tockove koji se krecu sve brze i brze i ubrzavaju je na brzinu kretanja sajle i na izlazu se opet zakaci za sajlu i ide dalje...

Evo na ovom videu mozes vidjeti sam sistem kacenja i otkacavanja kabine sa sajle, kao i princip rada i kretanja kabine kroz stanicu:

Ovdje je prikazano za ski lift ali princip je identican...
mayab

#622 Re: Sarajevska zicara?

Post by mayab »

DaysleepeR wrote:nevjerovatno da je privatnik sa Jahorine prije, brže i bez ikakve pompe napravio žičaru od grada od pola miliona u kojem se o istoj priča deceniju uz mali milion afera, kakve će gondole, ima li donacije, nema li donacije, itd. itd.

sramota
Čuj tebi nevjerovatno ??
Meni asolutno ne, čak šta više, sve se savršeno uklapa u matricu...
Pa tu i jeste poenta, to je tamo gradio privatnik neopterecen pitanjima korupcije i "ugradnje", čovjek uložio pare, i naravno da mu je cilj da sto prije to krene da vraća!
A u nasem dragom Sa , esdeaovski uhljupi gledaju kako će i gdje gurnuti ruku u džep narodu, hebe im se za rokovima, bitno je samo ostvariti lične tj.stranačke interese, a po medijima pucati spin o silnim problemima i naporima :lol: , o njihovoj "žrtvi" da bi nama bilo bolje!
Pametnome dosta
Zato i jesmo kao država u cjelini u qrcu
DaysleepeR

#623 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaysleepeR »

mayab wrote:
DaysleepeR wrote:nevjerovatno da je privatnik sa Jahorine prije, brže i bez ikakve pompe napravio žičaru od grada od pola miliona u kojem se o istoj priča deceniju uz mali milion afera, kakve će gondole, ima li donacije, nema li donacije, itd. itd.

sramota
Čuj tebi nevjerovatno ??
Meni asolutno ne, čak šta više, sve se savršeno uklapa u matricu...
Pa tu i jeste poenta, to je tamo gradio privatnik neopterecen pitanjima korupcije i "ugradnje", čovjek uložio pare, i naravno da mu je cilj da sto prije to krene da vraća!
A u nasem dragom Sa , esdeaovski uhljupi gledaju kako će i gdje gurnuti ruku u džep narodu, hebe im se za rokovima, bitno je samo ostvariti lične tj.stranačke interese, a po medijima pucati spin o silnim problemima i naporima :lol: , o njihovoj "žrtvi" da bi nama bilo bolje!
Pametnome dosta
Zato i jesmo kao država u cjelini u qrcu
cptn. obvious, naravno da sam svjestan toga, ono što ne mogu da shvatim je da će neko na ovoj ublehi oko sage zvane žičara dobiti izbore
Thorgerson

#624 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

sramota
Tacno sam znao da ce se pojaviti neko koji ce rec, e vidi njih kako su sredili zicaru, a ovi nasi nesposobnjakovici jos nisu. :-)

Samo da ti razbijem iluziju. Ova zicara na Palama nije tako brzo izgradjena. Najvaljena je pompezno 2010. godine. Mozda to nisi znao, ali eto mogao si sa 2 klika provjeriti prije nego sto popljuljes sve zivo.

Zicara Pale - Jahorina (da, jer prvobitna zamisao je da ide do Jahorine) je najavljena da ce biti pustena u promet 2011. godine. I sada 2017. godine pustaju u promet pola te zicare, tj. do Ravne planine. Imas na mapi i sam, pa vidi koliko je to blizu Jahorine. I sada su rekli da nemaju novca za dalje i da se nadaju da ce se pojaviti investitor. Dakle, ako isplativost zicare u Sarajevu upitna, mene zivo zanima kakva ce biti isplativost zicare koja vodi do jednog manjeg skijalista na Ravnoj planini. Ipak, njima svaka cast i za ovo. Jahorina ski centar je uvijek korak ispred Bjelasnice.

Ne zelim uopste da dajem alibi ovim nasim nesposobnjakovicima, ali mislim da ove dvije zicare nisu bas identicne. Jedino sto im je proizvodjac isti.

Sarajevska je duza gotovo duplo, kosta 5 miliona vise - sto nije malo novca (Pale - Ravna planina je kostala 10 mil). Prolazi kroz 10 puta gori teren. Treba izgraditi modernu polaznu i dolaznu stanicu, jer je prvenstveno namjenjena za turiste. Ova na Palama je namjenjena prvenstveno za skijase, pa iz gondole izlazis na livadu. Ti ne mozes turistu iz godnole izbacit na ulicu, nego mora biti napucano i uredjeno. Morala se izvrsiti eksproprijacija 30-ak parcela, bila je mnogo problema i oko samih stubova itd.

Ponavljam, ne zelim da pravdam nase uhljupe, ali ne baratate pravim informacijama. Nego ste onako procitali vijest pustena zicara u promet, pa odmah na prvu reagovali.

Takodjer, pa zar ne bismo svi voljeli da se pojavio privatni investitor i rekao evo ja cu ovo odraditi i napraviti sve. Mislis da mu ne bi dali koncesiju i dozvole? Pa naravno da bi. Ali se nije pojavio. Zasto? Ne znam. Na Palama se jeste pojavio i investirao. Ovdje kod nas je to morala raditi gradska uprava, koja nije u stanju nista da uradi. I ja sam iskreno pozitivno iznenadjen, da ce iznijeti ovaj projekat zicare do kraja, jer to nisam ocekivao da su u stanju.
Last edited by Thorgerson on 26/12/2017 10:45, edited 1 time in total.
Qler

#625 Re: Sarajevska zicara?

Post by Qler »

ov od 2010 nasi od 1997... daj nema nikakvog opravdanja za nase. Da su htjeli mogli su je davno zavrsiti da se otplati do sada..neka jedu govna.
Post Reply