Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

Haris.ba

#476 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

Do 2017. se koristio izraz solomonsko rješenje, od 2017. hadžibajrićevo rješenje (ili skakino ?).
holowey

#477 Re: Sarajevska zicara?

Post by holowey »

drndalo wrote:Taman htjedoh reci ko se bre zjbva sa dizel pogonom toga...?

E tu bi kvacilo volio vidjeti... :mrgreen:

Salu na stranu, dizel moze, kao back-up generator, da pravi struju ako nestane napajanja...
letimicno na tabli vidio pise nesto dizel i odmah poletio :lol:
malo detaljniji pogled mi je ukazao gresku...glavni pogon asihroni el motor 200kw, pomocni dizel 72.5kw
PM72

#478 Re: Sarajevska zicara?

Post by PM72 »

Haris.ba wrote:Do 2017. se koristio izraz solomonsko rješenje, od 2017. hadžibajrićevo rješenje (ili skakino ?).
Gluplje govedo od Skake kao gradonačelnika nema na kugli zemaljskoj.Mentol koji ne zna ispravno sastaviti dvije prosto proširene rečenice.Ali je spletkaroš samo takav.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#479 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

PM72 wrote:
Gluplje govedo od Skake kao gradonačelnika nema na kugli zemaljskoj.Mentol koji ne zna ispravno sastaviti dvije prosto proširene rečenice.Ali je spletkaroš samo takav.
nazalost nije jedino,dosta takvih goveda vlada ovim gradom.... :(
PM72

#480 Re: Sarajevska zicara?

Post by PM72 »

bitanga_sa_otesa wrote:
PM72 wrote:
nazalost nije jedino,dosta takvih goveda vlada ovim gradom.... :(
Slažem se ali je ovo govedo gradonačelnik.

Kad pomislim da će njegova slika stajati pored slika intelektualnih i ljudskih gromada poput Emerika Bluma,Kemala Hanjalića,Juraja Martinovića...
shake69

#481 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

bitanga_sa_otesa wrote:
shake69 wrote: Lapsus, da dolazne, a ja sumnjam da nije frka zbog entitetske linije!
ne znam tacno kako idu te linije,ali se zicara ranije napajala 10 kv kablom iz trafo stanice kod prvog sumara i bila je antenski napojena,znaci nije bilo s druge strane napajanja.na cijoj je to strani sad nemam pojma i odakle ce sad biti napojeno.....
Pa to je to onda. Koliko znam ''Prvi sumar'' pripada katastarski toj fantomskoj opstini Istocnog Sarajeva.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#482 Re: Sarajevska zicara?

Post by Pitar sa Kariba »

shake69 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
shake69 wrote: Lapsus, da dolazne, a ja sumnjam da nije frka zbog entitetske linije!
ne znam tacno kako idu te linije,ali se zicara ranije napajala 10 kv kablom iz trafo stanice kod prvog sumara i bila je antenski napojena,znaci nije bilo s druge strane napajanja.na cijoj je to strani sad nemam pojma i odakle ce sad biti napojeno.....
Pa to je to onda. Koliko znam ''Prvi sumar'' pripada katastarski toj fantomskoj opstini Istocnog Sarajeva.
NIje Prvi sumar IS, pripada Starom Gradu. Al` fakat zar nije te restorane mogao GRAS ili ko ce sada odrzavati zicaru otvoriti. Nema sanse da zicara bude rentabilna (osim mozda prva tri mjeseca) od karata?!
PM72

#483 Re: Sarajevska zicara?

Post by PM72 »

Na vidikovcu će biti dva restorana.I niko više,ni trafika,ni kiosk ni čovo sa košpicama.I radiće ko doksa.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#484 Re: Sarajevska zicara?

Post by Pitar sa Kariba »

PM72 wrote:Na vidikovcu će biti dva restorana.I niko više,ni trafika,ni kiosk ni čovo sa košpicama.I radiće ko doksa.
Pa to i govorim, zar nije KS mogao profit uzimati. Mislim znamo da je ovo politicki projekat, nego nak`o ja......
PM72

#485 Re: Sarajevska zicara?

Post by PM72 »

Pa jesu li im parole "država za čovjeka" i "narod zna"?

Kad ja,niko i ništa u ovoj kasabi,znam unaprijed neke talove i spletke,šta tek bagra iz Bakija i kantonalnih i opštinskih odbora SDA tumači?
Tesla Edison

#486 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

Pitar sa Kariba wrote: NIje Prvi sumar IS, pripada Starom Gradu. Al` fakat zar nije te restorane mogao GRAS ili ko ce sada odrzavati zicaru otvoriti. Nema sanse da zicara bude rentabilna (osim mozda prva tri mjeseca) od karata?!
Meni ovo sve miriše na kočenje od strane tzv. EP RS.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#487 Re: Sarajevska zicara?

Post by mk ultra »

PM72 wrote:Na vidikovcu će biti dva restorana.I niko više,ni trafika,ni kiosk ni čovo sa košpicama.I radiće ko doksa.
samo polahko, vidjet ćeš drvenih šupica milion ubrzo... :bih:

i pinjo i napredak su u FBiH... i napredak je dobio novog vlasnika
veoma uredan objekat, čudi me što nije bolje radio
vjerovatno radi prilaza

ima li ko podatak o usponu.. nije mi projekat došao pod ruke :mrgreen:
PM72

#488 Re: Sarajevska zicara?

Post by PM72 »

TESLA_EDISON wrote:
Pitar sa Kariba wrote: NIje Prvi sumar IS, pripada Starom Gradu. Al` fakat zar nije te restorane mogao GRAS ili ko ce sada odrzavati zicaru otvoriti. Nema sanse da zicara bude rentabilna (osim mozda prva tri mjeseca) od karata?!
Meni ovo sve miriše na kočenje od strane tzv. EP RS.

Kabal za struju je položen sa Jarčedola...sve do Prvog šumara i Napretkovog doma.
bitanga_sa_otesa

#489 Re: Sarajevska zicara?

PM72 wrote:

Kabal za struju je položen sa Jarčedola...sve do Prvog šumara i Napretkovog doma.
onda je ok ,imamo nasu struju gore,ne vidim onda u cemu je problem poloziti koji km10 kv kabla,6 spojnica i eto struje .jedino je mozda problem oko nove trafo stanice,ne sjecam se cije je vlasnistvo bila,ako je bila osnovno sredstvo gras-a onda je moraju platiti kompletnu,a ako je bila osnovno sredstvo elektrodistribucije onda bi ED morala besplatno uraditi sanaciju,tj postaviti novu....
shake69

#490 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

bitanga_sa_otesa wrote:
PM72 wrote:

onda je ok ,imamo nasu struju gore,ne vidim onda u cemu je problem poloziti koji km10 kv kabla,6 spojnica i eto struje .jedino je mozda problem oko nove trafo stanice,ne sjecam se cije je vlasnistvo bila,ako je bila osnovno sredstvo gras-a onda je moraju platiti kompletnu,a ako je bila osnovno sredstvo elektrodistribucije onda bi ED morala besplatno uraditi sanaciju,tj postaviti novu....
Bilo bi fakat ruzno zavrsiti polaznu i dolaznu stanicu, i postaviti sve stubove do kraja februara i onda da zapne s trafo stanicom. A Skaka je bas oko nje govorio kao o problematicnom dijelu. Pa jos je to JP, nabavke, tenderi...Treba vremena.
bitanga_sa_otesa

#491 Re: Sarajevska zicara?

shake69 wrote: Bilo bi fakat ruzno zavrsiti polaznu i dolaznu stanicu, i postaviti sve stubove do kraja februara i onda da zapne s trafo stanicom. A Skaka je bas oko nje govorio kao o problematicnom dijelu. Pa jos je to JP, nabavke, tenderi...Treba vremena.
bit ce da je ovo sto sam napisao,svako se bori da je ne plati ,jer najmanje 50 milja kosta ...
PM72

#492 Re: Sarajevska zicara?

Post by PM72 »

Agregati,motori ili pokretači žičare uvijek se nalaze u polaznoj stanici.Ja nigdje nisam vidio da je motor na "zadnjoj" stanici.Na dolaznoj stanici struja treba samo za rasvjetu,restoran i za grijanje a to neće biti problem sa postojećim kablom.Prvobitno je vođen za Napretkov dom a kasnije i Prvi šumar a koliko znam,postoji trafo pored Prvog šumara.

Kabal sa Jarčedola prokopan je za desetak dana i ide rubom ceste.Gledao sam kad su ga polagali,ko ruka debeo.Od Vidikovca do kabla nema ni 200 metara i to nije problem iskopati i prespojiti.

Govedo od gradonačelnika vjerovatno hoće da izbjegne plaćanje tj.učestvovanje u dovođenju struje sa Jarčedola.To je kao kad u vikendici finansirate dovođenje niskonaponske mreže do svog objekta i svi koji žele kasnije da se priključe moraju dati "tal" jer bez toga nema saglasnosti i priključenja.

Za Prvi šumar bi lako,to je govedov haver hadžija Jašarević ali će malo teže biti sa vlasnicima Napretkovog doma koji su i doveli struju iz grada.

Al,boli ga briga.Može narodu reći da je dao 500 ili 500 000 KM za priključenje - ne daje on nego grad,ko će to provjeriti.Uglavnom,od vreće cimente,šarafa pa do stuba i struje - u talu je.
bitanga_sa_otesa

#493 Re: Sarajevska zicara?

PM72 wrote:Agregati,motori ili pokretači žičare uvijek se nalaze u polaznoj stanici.Ja nigdje nisam vidio da je motor na "zadnjoj" stanici.Na dolaznoj stanici struja treba samo za rasvjetu,restoran i za grijanje a to neće biti problem sa postojećim kablom.Prvobitno je vođen za Napretkov dom a kasnije i Prvi šumar a koliko znam,postoji trafo pored Prvog šumara.

Kabal sa Jarčedola prokopan je za desetak dana i ide rubom ceste.Gledao sam kad su ga polagali,ko ruka debeo.Od Vidikovca do kabla nema ni 200 metara i to nije problem iskopati i prespojiti.
na sarajevskoj zicari je bilo obrnuto,trafostanica je bila gore,sigurno to znam .donji objekat je bio napojen sa nn mreze ,nije imao trafostanicu.
kabl koji je vodjen mora biti visokonaponski 10.000v.sada su to 3 jednozilna kabla(ranije je bio jedan trozilni).trafostanica kod prvog sumara je postojala i prije rata i u vlasnistvu je ED samo je daleko od vidikovca da bi napajala zicaru preko niskog napona - 400v (velik pad napona).ako je visokonaponski kabl tako blizu onda samo 6 spojnica treba...ne radim vec 15 god u ED ,ali ako treba mogu nazvati neku raju, pa da provjerim stvarno stanje ako koga zanima...
PM72

#494 Re: Sarajevska zicara?

Post by PM72 »

Vidiš,nisam znao da je na trebevićkoj žičari gore bio motor.A išao sam bar 30 puta.Poslije rata sam gledao devastirani objekat na Vidikovcu i ogroman čelični zupčanik i sajlu...sad nema ni cigle,sve hahari odnjeli.
mene više zanima kako će položiti sajlu za žičaru.Prijeratna je bila čelična,debela ko šaka.Kad je sajla presječena,na početku rata,za čudo božije nijedna jedina kuća nije bila oštećena.Bilo je dosta polomljenih stabala,šupa i garaža a nigdje nije pala na krov kuće.

Sad na toj trasi ima novo izgrađenih kuća koliko hoćeš.Kako će ga polagati - baš me zanima.Također,zadnje stubove će morati spuštati helikopterima jer centrotransova dizalica (koju sam vidio) ne može prići iznad Čolinih kapa.
bitanga_sa_otesa

#495 Re: Sarajevska zicara?

PM72 wrote:Vidiš,nisam znao da je na trebevićkoj žičari gore bio motor.A išao sam bar 30 puta.Poslije rata sam gledao devastirani objekat na Vidikovcu i ogroman čelični zupčanik i sajlu...sad nema ni cigle,sve hahari odnjeli.
mene više zanima kako će položiti sajlu za žičaru.Prijeratna je bila čelična,debela ko šaka.Kad je sajla presječena,na početku rata,za čudo božije nijedna jedina kuća nije bila oštećena.Bilo je dosta polomljenih stabala,šupa i garaža a nigdje nije pala na krov kuće.

Sad na toj trasi ima novo izgrađenih kuća koliko hoćeš.Kako će ga polagati - baš me zanima.Također,zadnje stubove će morati spuštati helikopterima jer centrotransova dizalica (koju sam vidio) ne može prići iznad Čolinih kapa.
meni je to uvijek bilo cudno zasto je gore motor,jer na svim ski liftovima i zicarama je motor kao sto si i naveo na donjoj -polaznoj,ali valjda takva izvedba....mozda ima i neki tehnicki razlog...nas su slali 1997. da obidjemo tu trafostanicu i tad je bilo sve razvaljeno,ali je bilo zeljeza i citavih stubova od zicare,poslije su to neki lopovi sve poskidali....
a sajlu lako razvuku ,slicno kao i uze na velikim dalekovodima : na sve stubove se postave privremene koloture,na polaznoj stanici veliki trombl sa saljom ,odozgo pruze tanku sajlu da povuku debelu....lako to ide :-D
shake69

#496 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

PM72 wrote:Vidiš,nisam znao da je na trebevićkoj žičari gore bio motor.A išao sam bar 30 puta.Poslije rata sam gledao devastirani objekat na Vidikovcu i ogroman čelični zupčanik i sajlu...sad nema ni cigle,sve hahari odnjeli.

Ma kad je heli mogao kod Srbijanca na Jahorini spustiti one stubove (ima na yt), sto ne bi kod berbe Skake!
PM72

#497 Re: Sarajevska zicara?

Post by PM72 »

Ide to lahko po livadi i brdima ali je na toj trasi kuća na kuću.Prijašnja žičara pravljena je,pročitah negde - 1957 kad nije bilo 20 kuća na trasi od Bistrika do Čolinih kapa.
Sad to valja zategnut :D
bitanga_sa_otesa

#498 Re: Sarajevska zicara?

zategnuce to skaka sa britvicom :lol: :lol:
shake69

#499 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

PM72 wrote:Ide to lahko po livadi i brdima ali je na toj trasi kuća na kuću.Prijašnja žičara pravljena je,pročitah negde - 1957 kad nije bilo 20 kuća na trasi od Bistrika do Čolinih kapa.
Sad to valja zategnut :D
Zar nisu vec podignuti stubovi u tom najkriticnijem dijelu trase? Tako pise na FB. Ostali su valjda stubovi 9 i 10, a to je do dolazne stanice, gdje nema kuca. :?
bitanga_sa_otesa

#500 Re: Sarajevska zicara?

o sajli smo pricali :roll:
Post Reply