Korisničkoime wrote:
Ne sadrzi se cjeli zivot na netu prijatelju, usmena reklama, bilo losa ili dobra i dalje je dominantan oblik iz razloga sto je najpouzdaniji, svako vise vjeruje prijateljovom dojmu iz prve ruke nego recenziji na netu za koju ne znas ko je objavio odnosno kakva je osoba u pitanju, takve usmene reklame ne mozes provjerir.
Pored toga i ja tebi ponavljam da nije pitanje jeftino ili skupo da nije samo u pitanju novac koji ti daje osjecaj nelahode ili nezadovoljstva.
Posto kao sto vec rekoh smo kao turisticka destinacija u povoju, mislim da se slazes da smo jos uvijek daleko od etablirane turisticke destinacije nije pametno uopste ni rizikovati losu reklamu ako je mozes sprijeciti.
Ali necemo doci do nekog konsenzusa, ja mislim da nije ok imati razlicite cijene za razlicite kategorije lica bez obzira o kojoj je kategoriji rijec - kod nas stranac domaci.
Pa dobro, sta su ti rekli usmeno. Evo navedi konkretno? Ili onako pricas napamet? Puno im 20 KM ili im je nepravedno to što domaći plaćaju 6 KM i oni plaćaju 20 KM i da neće više nikada doći ovdje. Iako ih niko nije zakinuo jer je objavljeno jedno 50 puta i fino istaknuto koje su cijene itd (npr. za dubrovačku to nije slučaj, uopšte nemaš na stranici da su cijene za domaće niže.).
Posto sam se susreo sa odredjenim brojem turista, niko od njih mi nije spomenuo nikakvu cijenu za zicaru. Nit ga je bolio qrac. Ljudi imaju plate po 8000-9000 KM i taman ce meni on se zalit joj pa sta vam je ba ono zicara jeftinija za 14 KM. A znaju svi kakva je ovdje situacijai da su primanja 10x manja. Nebitno i da imaju manje plate. Ja npr. uopste nikada nisam razmisljao kad sam bio vani, da li domaci imaju manje cijene necega. I da imaju, meni licno to uopste ne bi smetalo. Zasto vama smeta i zasto se vi toliko brinete nemam pojma.
Uostalom kome je skupo i ko misli da ce biti zakinut, neka ne ide. I kraj price. Pa ne posjecujem ni ja sve atrakcije kada putujem, odredim sta hocu, sta necu, za sta mi se isplati dati novac.
Ono što je činjenica jeste da jedan turist u Sarajevu može obići sve atrakcije za manje od 50 EUR. Može obići više muzeja, može se voziti žičarom, može posjetiti planine, i ostane mu još za 10 u po somuna. Ti za 50 EUR u nekom evrospkom gradu možeš samo mahati ušima.
I jos jednom, po ko zna koji put da se objasni. Zicara nije samo turisticka atrakcija, kako je to u mnogim drugim gradovima. Trebević je sarajevsko izletište, gdje se na taj način želi obezbjediti što lakši pristup da ljudi mogu izaći u prirodu - koje u gradu praktično nema - jer nema prostora za to.