Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2676 Re: Sarajevska zicara?

Post by un1ted »

Niko ne piše o šteti na žicari i nesposobnosti upravitelja šta su uradili i izgubili garanciju :-) :-) :-)
zateznistub

#2677 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

un1ted wrote:Niko ne piše o šteti na žicari i nesposobnosti upravitelja šta su uradili i izgubili garanciju :-) :-) :-)
O cemu se radi?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2678 Re: Sarajevska zicara?

Post by un1ted »

Do mene je, nije trebevićka. Sad nemam šta hejtati...

https://avaz.ba/kantoni/sarajevo/390400 ... zio-zicare
Logovan

#2679 Re: Sarajevska zicara?

Post by Logovan »

Osigurače i sigurnosne ploče uništio je grom. I dok se to ne zamijeni, žičare se nisu smjele uključivati i koristiti. Međutim, i pored tolikog oštećenja, one su po nečijem nalogu ponovo puštene u rad. No, naredni udar groma bio je koban za njih jer im je pregorio glavni modul u ormaru koji štiti elektroniku od bilo kakvog nevremena – kaže Selimović.
:shock: :shock: :shock:
puz_u_salati

#2680 Re: Sarajevska zicara?

Post by puz_u_salati »

Danas me nevrijeme uhvatilo iznad Pogledina :D. Jao doživljaja, adrenalin skočio na rekordan nivo a kabina ljulja se ljulja :D.

Volim što sam i to doživio da me nevrijeme uhvati u žičari na pola puta između dva stuba pa makar i okinuo odozgo :D
славянин

#2681 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

Logovan wrote:Osigurače i sigurnosne ploče uništio je grom. I dok se to ne zamijeni, žičare se nisu smjele uključivati i koristiti. Međutim, i pored tolikog oštećenja, one su po nečijem nalogu ponovo puštene u rad. No, naredni udar groma bio je koban za njih jer im je pregorio glavni modul u ormaru koji štiti elektroniku od bilo kakvog nevremena – kaže Selimović.
:shock: :shock: :shock:
Zavisi gdje je grom udario... ako je spucao u Transformatorsku stanicu i zveknuo transformatore nema te zastite koja to moze sprijeciti... zato recimo u normalnoj drzavi se uplati osiguranje za takve objekte od vece vrijednosti pa ako se desi ovako nest "visa sila" naplati se...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2682 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

славянин wrote:ako je spucao u Transformatorsku stanicu i zveknuo transformatore nema te zastite koja to moze sprijeciti...
trafostanica je uzemljena i opremi unutra rijetko da se sta moze desiti,pogotovo transformatoru ,osim mozda propaljenih izolatora.u vecini trafostanica koje su na rizicnim mjestima i izlozene mogucnosti da ih stigne grom postoje katodni odvodnici prenapona :)
славянин

#2683 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote:ako je spucao u Transformatorsku stanicu i zveknuo transformatore nema te zastite koja to moze sprijeciti...
trafostanica je uzemljena i opremi unutra rijetko da se sta moze desiti,pogotovo transformatoru ,osim mozda propaljenih izolatora.u vecini trafostanica koje su na rizicnim mjestima i izlozene mogucnosti da ih stigne grom postoje katodni odvodnici prenapona :)
Jeste postoje "buholci" koji se vezu na SN blok kako bi izbacili transformator u slucaju prenapona preko SN mreze,stite takodje od pregrijavanja transformatora, sa druge strane na NN distribuciji imas skopke i topljive osigurace preklopne da stite od proboja sa druge strane. I stanica je uzemljena sve sa transformatorima... medjutim kada zvizne grom - i desi se da prenese preko transformatora u zemlju - sa par miliona volti u milisekundi - imas tost.
bitanga_sa_otesa

#2684 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote: Jeste postoje "buholci" koji se vezu na SN blok kako bi izbacili transformator u slucaju prenapona preko SN mreze,stite takodje od pregrijavanja transformatora, sa druge strane na NN distribuciji imas skopke i topljive osigurace preklopne da stite od proboja sa druge strane. I stanica je uzemljena sve sa transformatorima... medjutim kada zvizne grom - i desi se da prenese preko transformatora u zemlju - sa par miliona volti u milisekundi - imas tost.
pises nebuloze...nacuo si da ima nesto ali ne znas bas sve...bucholz relej sluzi da iskljuci transformator ako nedostaje ulja ili se stvore uljna isparenja u transformatoru.od pregrijavanja ima druga zastita (termoprekidac)to imaju noviji transformatori,oni nemaju bucholz,cak vecina nema ni konzervator za ulje.topljive osigurace na sekundaru sam vidio u nekim praistorijskim trafostanicama(2x400A paralelno) ,obicno je tu DU 1250 sklopka ili poluzni rastavljac F1000( nove nn ploce siemens nemaju uopste sekundarni prekidac-kablovi sa trafoa idu direktno na sabirnice).svaka ts 10/0.4 ima 3 prstena uzemljenja i 6 sondi po 2 m zabijenih u zemlju.10 godina sam radio na odrzavanju trafostanica i 2 god u dispecerskom centru ,nagledao se munja i gromova i svakakvih sranja ,osim par izolatora i katodnih odvodnika nikad se nista drugo nije desilo...
славянин

#2685 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: Jeste postoje "buholci" koji se vezu na SN blok kako bi izbacili transformator u slucaju prenapona preko SN mreze,stite takodje od pregrijavanja transformatora, sa druge strane na NN distribuciji imas skopke i topljive osigurace preklopne da stite od proboja sa druge strane. I stanica je uzemljena sve sa transformatorima... medjutim kada zvizne grom - i desi se da prenese preko transformatora u zemlju - sa par miliona volti u milisekundi - imas tost.
pises nebuloze...nacuo si da ima nesto ali ne znas bas sve...bucholz relej sluzi da iskljuci transformator ako nedostaje ulja ili se stvore uljna isparenja u transformatoru.od pregrijavanja ima druga zastita (termoprekidac)to imaju noviji transformatori,oni nemaju bucholz,cak vecina nema ni konzervator za ulje.topljive osigurace na sekundaru sam vidio u nekim praistorijskim trafostanicama(2x400A paralelno) ,obicno je tu DU 1250 sklopka ili poluzni rastavljac F1000( nove nn ploce siemens nemaju uopste sekundarni prekidac-kablovi sa trafoa idu direktno na sabirnice).svaka ts 10/0.4 ima 3 prstena uzemljenja i 6 sondi po 2 m zabijenih u zemlju.10 godina sam radio na odrzavanju trafostanica i 2 god u dispecerskom centru ,nagledao se munja i gromova i svakakvih sranja ,osim par izolatora i katodnih odvodnika nikad se nista drugo nije desilo...
Preko cega termoprekidac iskljucuje transfromator na SN bloku :D ?? Ti noviji transformatori doduse po misljenju vecine elektroinzinjera su za 2 klase losiji od prijeratnih remotnovanih Koncarevih ili Energoinvestovih -
sada sta namotavaju razmotavaju u transformatorima je aa.... suhi da ne pricam.Topljivi osiguraci /rastavljaci su obaveza na izvodu NN mreze sa trafoa na NN distribuciju - imas ti sklopku i sve je ona super radi po fazi na podesivu amperazu
- ali topljivi osigurac je obaveza jer svaka sklopka moze zakazati - zadnja odbrana kabla i instalacija su ti osiguraci koji ce se fizicki istopiti prije iznad navedenog (kazes da radis u dispeceru tako - pa reci onda u koliko stanica nema topljivih osiguraca / rastavljaca na NN mrezi ??) To koracno/3 prstena uzemljenje jeste vise zastita u slucaju proboja napona pa da nebi bilo luk ovo ono da odletis ti u intervenciji iz dogloda u vogoscu :D - svaka stanica pored ta tri prstena se u 90 % slucajeva veze na jos traka koje vode dje god kako bi se dobio koeficijent otpora ispod 0,49 oma.Te sonde bakarne :D :D :D to ces bogami urijetko da vidis :D :D :D

Zastita SN Bloka Trafo celija i distributivnog SN bloka je super sve gasni rastavljaci top bla bu... a putanja groma dje provuce... nije veselo.

Koliko ja znam ... imao sam malo iskustva oko projekata za te trafo stanice itd.Nagledao se tih cackanja i silom prilike morao uciti oko toga.

Tesko da se to moze desiti... ali je moguce - sada citam u tekstu iznad.. nisu stavili zastite- pa kako su izvrsili tehnicki prijem onda ? tu jedino moze biti zastita uzemljenje - sad ako to nisu uradili dobro i zaljevali su vodom po trakama prije mjerenja otpora :D to je drugo onda :D

Budi mi pozdravljen - cijenim tvoju struku - znam kako se elektricari uspanice kada treba pustiti na bloku sa onom "gedorom" SN - na transformator... pa cujes bismilu prije okretanja :D
Last edited by славянин on 21/06/2018 22:21, edited 1 time in total.
puz_u_salati

#2686 Re: Sarajevska zicara?

Post by puz_u_salati »

Molio bih nekoga da prevede na normalan jezik komunikaciju kolega iznad.

Hvala.
bitanga_sa_otesa

#2687 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote: Preko cega termoprekidac iskljucuje transfromator na SN bloku :D ?? Ti noviji transformatori doduse po misljenju vecine elektroinzinjera su za 2 klase losiji od prijeratnih remotnovanih Koncarevih ili Energoinvestovih -
sada sta namotavaju razmotavaju u transformatorima je aa.... suhi da ne pricam.Topljivi osiguraci /rastavljaci su obaveza na izvodu NN mreze sa trafoa na NN distribuciju - imas ti sklopku i sve je ona super radi po fazi na podesivu amperazu
- ali topljivi osigurac je obaveza jer svaka sklopka moze zakazati - zadnja odbrana kabla i instalacija su ti osiguraci koji ce se fizicki istopiti prije iznad navedenog (kazes da radis u dispeceru tako - pa reci onda u koliko stanica nema topljivih osiguraca / rastavljaca na NN mrezi ??) To koracno/3 prstena uzemljenje jeste vise zastita u slucaju proboja napona pa da nebi bilo luk ovo ono da odletis ti u intervenciji iz dogloda u vogoscu :D - svaka stanica pored ta tri prstena se u 90 % slucajeva veze na jos traka koje vode dje god kako bi se dobio koeficijent otpora ispod 0,49 oma.Te sonde bakarne :D :D :D to ces bogami urijetko da vidis :D :D :D
preko termoprekidaca iskljucuje eto ga na slici ta satić na trafou
Image
ima spula 220v na primarnom prekidacu koja ga okine kad termoprekidac dostigne nastimanu temperaturu
bucholz je obicni mehanicki plovak
Image
normalno da svaki nn odvod ima svoje osigurace ,govorili smo o sekundaru trafoa,glavni prekidac na NN strani transformatora
i da u urbanoj sredini su sva uzemljenja povezana i radno i zastitno i sve trafostanice su vezane medjusobno.sonde su zeljezne,pocincane.ranije su stubne trafostanice imale odvojeno radno od zastitnog..a ne leti se na intervencije,nema jos toliko para da se imaju helikopteri ,ide se autom...
ne radim vise,radio sam nekad....citaj sta pisem :)
bitanga_sa_otesa

#2688 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote: sad ako to nisu uradili dobro i zaljevali su vodom po trakama prije mjerenja otpora :D to je drugo onda :D

Budi mi pozdravljen - cijenim tvoju struku - znam kako se elektricari uspanice kada treba pustiti na bloku sa onom "gedorom" SN - na transformator... pa cujes bismilu prije okretanja :D
na tim planinama cesto je lose uzemljenje zbog kamenitog terena,ne poljeva se vodom ,vec se po traci sipa prah koji se zove bentonit on poboljsava uzemljenje.ti rastavljaci s gedorama su ucinski- tsn maribor,nema te sta bit strah ni bismilat kad je blindirano postrojenje.da si usao u trafostanice iz 30 ih godina proslog stoljeca gdje su sve poluzni rastavljaci onda te moze biti strah ,mada se ja nikad nisam bojao struje .par puta sam cak zbog greski dispecera neke i izvukao pod teretom ,tad bude pravo veselje :lol:
славянин

#2689 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: Preko cega termoprekidac iskljucuje transfromator na SN bloku :D ?? Ti noviji transformatori doduse po misljenju vecine elektroinzinjera su za 2 klase losiji od prijeratnih remotnovanih Koncarevih ili Energoinvestovih -
preko termoprekidaca iskljucuje eto ga na slici ta satić na trafou
Image
ima spula 220v na primarnom prekidacu koja ga okine kad termoprekidac dostigne nastimanu temperaturu
bucholz je obicni mehanicki plovak
Image
normalno da svaki nn odvod ima svoje osigurace ,govorili smo o sekundaru trafoa,glavni prekidac na NN strani transformatora
i da u urbanoj sredini su sva uzemljenja povezana i radno i zastitno i sve trafostanice su vezane medjusobno.sonde su zeljezne,pocincane.ranije su stubne trafostanice imale odvojeno radno od zastitnog..a ne leti se na intervencije,nema jos toliko para da se imaju helikopteri ,ide se autom...
ne radim vise,radio sam nekad....citaj sta pisem :)
A taj satic preko cega daje "uputu" SN bloku da izbaci trafo sa linije ? :D Ono odvrnes pa imas zelenu i crvenu podesivacku kazaljku - zelena izbacuje/crvena je kriticna tacka (sekundarni signal) prema buholcu da "uputi naredbu" SN bloku (trafo celiji) da izbaci taj trafo- koliko ja znam :)

Da sa trafoa ide se prvo na glavni prekidac/sklopku - a odmah nakon nje sa sabirnice po fazama idu topljivi osiguraci / rastavljaci za svaki kabal (dakle tu se slazemo)

Da naravno ide se autom pa se dolazi "pjehe" do stanice.. zamisao tog koracnog/3 prstena uzemljenja po projektima jeste da nebi se desio luk u slucaju proboja napona - moze pomoci i covjeku (posebno tako kao sto si ti bio u intervencijama) jer znas da ces osjetiti peckanje ili dizanje kose na glavi ako je SN probio na stanicu... a ako se na to posumnja - znas mnogo bolje od mene da onda prilazis sa onom sondom ispred sebe / da nebi bilo ZIK :D

Opet kazem budi mi pozdravljen - cijenim tvoju struku i nemoj uzeti k srcu sta ako sam pogrijesio :wink:
славянин

#2690 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: sad ako to nisu uradili dobro i zaljevali su vodom po trakama prije mjerenja otpora :D to je drugo onda :D

na tim planinama cesto je lose uzemljenje zbog kamenitog terena,ne poljeva se vodom ,vec se po traci sipa prah koji se zove bentonit on poboljsava uzemljenje.ti rastavljaci s gedorama su ucinski- tsn maribor,nema te sta bit strah ni bismilat kad je blindirano postrojenje.da si usao u trafostanice iz 30 ih godina proslog stoljeca gdje su sve poluzni rastavljaci onda te moze biti strah ,mada se ja nikad nisam bojao struje .par puta sam cak zbog greski dispecera neke i izvukao pod teretom ,tad bude pravo veselje :lol:
Ma poljevaju bolan prije mjerenja samo da se ocita ispod 0,49 - a posle sta Bog da :D ,Imas ti rastavljaca na trafo poljima kakvih oces - Siemens,ABB,Koncarevih - ima sad i onaj minel... svi znaju sve je to super safe ovo ono... ali "okrenuti" jos ima ona opruga sto nabija gas da sastavi/rastavi SN (10 000 volti jelde :D 0,2 sekunde smrt u slucaju prolaska kroz tijelo) od transformatora... kad lupi svi ono cupnu makar malo :D
bitanga_sa_otesa

#2691 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote: A taj satic preko cega daje "uputu" SN bloku da izbaci trafo sa linije ? :D Ono odvrnes pa imas zelenu i crvenu podesivacku kazaljku - zelena izbacuje/crvena je kriticna tacka (sekundarni signal) prema buholcu da "uputi naredbu" SN bloku (trafo celiji) da izbaci taj trafo- koliko ja znam :)
u samom saticu imaju 2 mikroprekidaca jedan je za trubu -upozorenje drugi za iskljucenje,obicno se brikuju jer u malim trafostanicama nema trube.kazaljke su bijela i crvena.kad pogledas bolje trafo na slici nema bucholza,nema ga nijedan novi trafo bez konzervatora za ulje..
bitanga_sa_otesa

#2692 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote:
Ma poljevaju bolan prije mjerenja samo da se ocita ispod 0,49 - a posle sta Bog da :D ,Imas ti rastavljaca na trafo poljima kakvih oces - Siemens,ABB,Koncarevih - ima sad i onaj minel... svi znaju sve je to super safe ovo ono... ali "okrenuti" jos ima ona opruga sto nabija gas da sastavi/rastavi SN (10 000 volti jelde :D 0,2 sekunde smrt u slucaju prolaska kroz tijelo) od transformatora... kad lupi svi ono cupnu makar malo :D
u sarajevu koncar postrojenje jedno samo ima u bolnici,ne znam kako je zalutalo,minel novi pazar 2 trafostanice ,mislim da su zamijenjeni sa sf6 postrojenjima jer nije bilo dijelova.bilo je dosta tsn maribor,ali uglavnom su energoinvestovi rfn i rdn sto se navijaju po 26 puta za ukljucenje i 4 puta za iskljucenje.a bilo ih je spremnih za sprint kod 25-og kruga :D

Image
славянин

#2693 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote:
u sarajevu koncar postrojenje jedno samo ima u bolnici,ne znam kako je zalutalo,minel novi pazar 2 trafostanice ,mislim da su zamijenjeni sa sf6 postrojenjima jer nije bilo dijelova.bilo je dosta tsn maribor,ali uglavnom su energoinvestovi rfn i rdn sto se navijaju po 26 puta za ukljucenje i 4 puta za iskljucenje.a bilo ih je spremnih za sprint kod 25-og kruga :D
Sada novi SF blokovi rade po jedan okretaj i za paljenje i za gasenje.Ja navodim primjer iz stanice gdje su Energoinvestovi transformatori 10/0.4 sa buholcima spojeni na SF6 (sto se tice kazalji mogu ti reci sigurno da je jedna zelena druga crvena) i prva zelena odmah izbacuje trafo dok druga izbacuje komplet sve trafoe preko SF6 (kao kriticna tacka - racuna se da je pozar i da je prvi detektor zeleni zakazao)
Sada se rade svi SN Blokovi i SF uglavnom Siemens i ABB... odlicni su ali svi opet su spojeni na buholce da im "dirigiju" u slucaju problema.
Da vidis u jednom postrojenju... ulijece elektricar kaze zovte intervenciju nema struje u stanici... ja gledam gore svjetla u fabrici.. kako reko nema struje u stanici kad gore svjeta... - kaze - ne znam :D pa inzinjer otisao i objasnio mu da je jedan trafo iskocio jer ga je buholc izbacio na SFu jer nije temperaturna granica bila propisno podesena na transformatu..

Oprostite svi na nasim blebetanjima. :D
славянин

#2694 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote:

Image
To je dinosaurs neki :D - sada je to mnogo elegantnije :)
Image
bitanga_sa_otesa

#2695 Re: Sarajevska zicara?

opet brkas babe i zabe :shock: :?
bucholz je mehanicki relej/plovak,termoprekidac je druga stvar i radi bez bucholza,gdje god imas to sf6 elegantno postrojenje tu je i novi transformator bez konzervatora i bucholza.a ovih dinosaurusa ima dosta po sarajevu,nije to jos sve zamijenjeno ...
славянин

#2696 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:opet brkas babe i zabe :shock: :?
bucholz je mehanicki relej/plovak,termoprekidac je druga stvar i radi bez bucholza,gdje god imas to sf6 elegantno postrojenje tu je i novi transformator bez konzervatora i bucholza.a ovih dinosaurusa ima dosta po sarajevu,nije to jos sve zamijenjeno ...
Jesi li siguran u to - zato sto buholc o kojem pricam nije samo mehanicki i na njega se veze termoprekidac - tako da sve "naredbe" prema SF u idu preko istog.
To za transformator bez buholca gdje je SF6 ovakav. - konkretno sa prihvatnim segmentom i 3 trafo segmenta... pa radio sam neke projekte za fabriku koja ima upravo transformatore sa buholcima koje sam ti spomenuo i to povezano na SF6 koji je povezan na SN blok tj. mjerno bolje i dva dovod/odvod mjesta + distribucijski blokic. :)
bitanga_sa_otesa

#2697 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote: Jesi li siguran u to
15 godina sam svaki dan to radio :-) :-) :-)

a evo i sta kazu pametniji od mene...
Buholc-relej je sigurnosni uređaj koji se postavlja na transformatore sa uljem u spoljašnjem rezervoaru zvanom konzervator.

Rad Buholc-releja se zasniva na razvijanju gasova prilikom pojave električnog luka nastalog usled oštećenja izolacije namotaja ili izolacije između limova. Buholc-relej se sastoji iz komore sa dva plovka sa kontaktima. Ugrađuje se u cev između kućišta transformatora i konzervatora i u normalnom radu je ispunjen uljem. Poklopac transformatora je nagnut za oko 2 %, a cev koja spaja kućište i konzervator je nagnuta za oko 10 % tako da gasovi lakše idu prema Buholc-releju. Gasovi na putu ka konzervatoru dolaze u Buholc-relej, postepeno istiskujući ulje usled čega gornji plovak pada sledeći nivo ulja dok ne zatvori kontakt signalnog strujnog kruga. Time se pogonsko osoblje upozorava da u transformatoru postoji manji kvar. Potrebna količina gasova za delovanje releja se kreće od 100 {\displaystyle cm^{3}} {\displaystyle cm^{3}} do 280 {\displaystyle cm^{3}} {\displaystyle cm^{3}} u zavisnosti od veličine releja. Ako u transformatoru nastupi veći kvar (kratak spoj), nastaje veoma brzo strujanje ulja tako da će donji plovak koji se nalazi na pravcu strujanja ulja prema konzervatoru naglo pasti i zatvoriti svoj kontakt, a time i okidni strujni krug, što će dovesti do isključenja transformatora.

Relej se podešava da deluje pri brzini ulja od 0,75 m/s do 1,6 m/s (manja brzina kod releja koji se koriste na transformatorima manjih snaga). Buholc-relej će takođe reagovati i prilikom istakanja ulja iz kotla.
http://www.koncar-nsp.hr/proizvodni_pro ... olz_releji
DrugaGimnazija

#2698 Re: Sarajevska zicara?

Post by DrugaGimnazija »

puz_u_salati wrote:Molio bih nekoga da prevede na normalan jezik komunikaciju kolega iznad.
Hvala.
Evo da ilustriram:

Image

Nadam se da je sad malo jasnije.
:P
bitanga_sa_otesa

#2699 Re: Sarajevska zicara?

:lol: :lol: :lol:
perpetummobile?
славянин

#2700 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: Jesi li siguran u to
15 godina sam svaki dan to radio :-) :-) :-)

a evo i sta kazu pametniji od mene...
Buholc-relej je sigurnosni uređaj koji se postavlja na transformatore sa uljem u spoljašnjem rezervoaru zvanom konzervator.

Rad Buholc-releja se zasniva na razvijanju gasova prilikom pojave električnog luka nastalog usled oštećenja izolacije namotaja ili izolacije između limova. Buholc-relej se sastoji iz komore sa dva plovka sa kontaktima. Ugrađuje se u cev između kućišta transformatora i konzervatora i u normalnom radu je ispunjen uljem. Poklopac transformatora je nagnut za oko 2 %, a cev koja spaja kućište i konzervator je nagnuta za oko 10 % tako da gasovi lakše idu prema Buholc-releju. Gasovi na putu ka konzervatoru dolaze u Buholc-relej, postepeno istiskujući ulje usled čega gornji plovak pada sledeći nivo ulja dok ne zatvori kontakt signalnog strujnog kruga. Time se pogonsko osoblje upozorava da u transformatoru postoji manji kvar. Potrebna količina gasova za delovanje releja se kreće od 100 {\displaystyle cm^{3}} {\displaystyle cm^{3}} do 280 {\displaystyle cm^{3}} {\displaystyle cm^{3}} u zavisnosti od veličine releja. Ako u transformatoru nastupi veći kvar (kratak spoj), nastaje veoma brzo strujanje ulja tako da će donji plovak koji se nalazi na pravcu strujanja ulja prema konzervatoru naglo pasti i zatvoriti svoj kontakt, a time i okidni strujni krug, što će dovesti do isključenja transformatora.

Relej se podešava da deluje pri brzini ulja od 0,75 m/s do 1,6 m/s (manja brzina kod releja koji se koriste na transformatorima manjih snaga). Buholc-relej će takođe reagovati i prilikom istakanja ulja iz kotla.
http://www.koncar-nsp.hr/proizvodni_pro ... olz_releji
When does a buchholz relay operate?
Buchholz relay operates during three conditions:

1. Whenever gas bubbles are formed inside the transformer due to severe fault.

2. Whenever the level of transformer oil falls.

3. Whenever transformer oil flows rapidly from the conservation tank to the main or from the main tank to the conservation tank.

Advantages of Buchholz relay
Buchholz relay indicates inter turn faults and faults due to heating of core and helps in the avoidance of severe faults.
Nature and severity of fault can be determined without dismantling the transformer by testing the air samples.
Limitation of Buchholz relay
It can sense the faults occurring below the oil level only. The relay is slow and has a minimum operating range of 0.1second and an average operating range of 0.2 seconds.

Da se nadovezem za moj slucaj jos - da su detektori temperature ulja u transformatorima nekako spojeni na buholce tako da kada ovamo kazaljka dodje do temperature za okidanje isti upucuje signal buholcu - koji upucuje signal na SF 6 da izbaci transformator....

evo za raju jedan clip :D

Odo smo mi daleko.Jos jednom oprostite svi i laka vam noc :D
Last edited by славянин on 21/06/2018 23:38, edited 1 time in total.
Post Reply