sarajevska berza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Pasiflora

Post by Pasiflora »

Ma da, ali pogledaj Zag. Od jutros vrlo primjetno poboljsanje. Sinoc sam negdje cula i da su se sve vece berze po Evr. ohavizale i da se polako stabiliziraju. Koliko dana nama treba?
pitt

Post by pitt »

j akoliko vidjeh, obadva indexa su u belaju :?

http://www.zse.hr/default.aspx?id=179
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

ma imaju prognoze da bi za dvije sedmice do tri mogao poceti rast cijena na SASU ......mene najvise interesuje FDS i Polet posto imam dionice u te dvije firme pa ako ko ima kakvu informaciju da podjeli.Evo cekam jos da mi dode od RVP-a dividenda u dionicama.....MAŠALA :D .
pici

Post by pici »

I prodaju od FDS-a ispod 300 po dionici ,ma ne dam makar mi za ljeba za trebalo,ne dam Hilmi i kompaniji da se obogate pa makar po kontejneru kopo :D
Pasiflora

Post by Pasiflora »

pici wrote:I prodaju od FDS-a ispod 300 po dionici ,ma ne dam makar mi za ljeba za trebalo,ne dam Hilmi i kompaniji da se obogate pa makar po kontejneru kopo :D
Ne smijem ni reci posto sam ih ja kupovala. Cekat cu pa taman godinama dok ne postigne cijenu da zaradim.
pici

Post by pici »

Snažan rast europskih indeksa pod utjecajem dobrih vijesti s Wall Streeta

Na samom početku današnjeg trgovanja na europskim burzama cijene su dionica snažno porasle zahvaljujući velikom preokretu na Wall Streetu u srijedu. FTSEeurofirst 300 indeks vodećih europskih dionica porastao je jutros čak 3,4 posto, na 1.305 bodova. U Londonu je FTSE 100 indeks skočio oko 2,8 posto, na 5.770 bodova. Frankfurtski DAX indeks i pariški CAC indeks porasli su oko četiri posto.

To se ponajviše zahvaljuje velikom preokretu na Wall Streetu na kojem je Dow Jones indeks jučer iz minusa od 300 bodova u prvom dijelu trgovanja uzletio u pozitivno područje od 300 bodova.

Taj nagli obrat uslijedio je nakon vijesti o sastanku čelnika New York State Insurance Departmenta sa čelnicima institucija za osiguranje obveznica i izdavačima obveznica kako bi se dogovorio plan koji bi trebao spriječiti milijarde dolara daljnjih gubitaka financijskih institucija.

Zahvaljujući tome, jutros su na europskim burzama dionice financijskih institucija među najvećim dobitnicama. Tako je, primjerice, cijena dionica Royal Bank of Scotland porasla 6,9 posto, a BNP Paribasa 6 posto.

"Pomoć izdavateljima obveznica je sada ključna priča. Bilo bi logično da američke i europske banke surađuju s američkim regulatorima kako bi se pomoglo osiguravateljima obveznica. Jer, ako ta pomoć ne uspije bilo bi to katastrofalno za bilance banaka i vodilo bi novoj rundi otpisivanja dugova", kaže Edmund Shing, strateg u BNP Paribasu.

I na Tokijskoj su burzi cijene dionica jutros porasle. Nikkei indeks jutros je porastao više od dva posto ili 253 boda, na 13.092 boda.

Uz veliki obrat na Wall Streetu, dobro raspoloženje ulagača izazvale su vijesti kako japanske vlasti raspravljaju o hitnim mjerama za poticanje tržišta dionica, a one bi mogle, kažu analitičari, uključivati oslobađanje od poreza na dividende i kapitalni dobitak.
Iako već dugo slušamo: ovako jeftino se neće moći kupovati, ovi dani su stvarno na tom jer ako uspijete kupit jpemr na 150, rmubr na 130, knjhrk na 42 !?!?!, to su nestvarno niske cijene, koje su vladale marketom prije više od godinu dana.
mona

Post by mona »

a vidi dans jpesr 92, jpemr 137,50, da ne nabrajam

Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ja mislim da ce ovo jos padati... uz malo srece, mozda mali, kratkotrajni oporavak kad se potpise saa u aprilu i oko lokalnih izbora u oktobru... sve u svemu crno... tj. crveno... :D

cijela drzava ide u kurac... :D zasto bi s berzom bilo drugacije... :D
DJ Babo

Post by DJ Babo »

Alfons Kauders wrote:ja mislim da ce ovo jos padati... uz malo srece, mozda mali, kratkotrajni oporavak kad se potpise saa u aprilu i oko lokalnih izbora u oktobru... sve u svemu crno... tj. crveno... :D

cijela drzava ide u kurac... :D zasto bi s berzom bilo drugacije... :D
Konacno da neko realno sagleda situaciju :D

Definitivno se berzi pise crveno (vecinom). SAA tu moze malo pomoci jer ima drugih stvari koje cekaju rjesavanje. Potpis SAA ce biti nuznost da se smiruje stanje, kao sto je bilo i parafiranje u decembru. Vidjecete sta ce politicari raditi kako se izbori budu blizili.

Dobar dio "optimista" je na berzu usao u vrijeme najvece euforije (proljece 2007) i sad misle da je takvo stanje uobicajeno na berzi. Neka pogledaju vrijednosti dionica s pocetka 2006, pa ce imati sliku njihove "realne" vrijednosti. Vecina firmi nisu nista profitabilnije nego tada, a politicka situacija je definitivno gora.
pici

Post by pici »

Image

i poslije potopa,potop.... :shock: vadi pojaseve za spasavanje :D
Pasiflora

#511 Re: sarajevska berza

Post by Pasiflora »

A danas tek masakra i potopa :cry:
Ljudi dokle ce ovo?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#512 Re: sarajevska berza

Post by Truba »

a baš sam taman htio kupiti neke dionice
Alfons Kauders

#513 Re: sarajevska berza

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:a baš sam taman htio kupiti neke dionice
sacekaj malo, bice jos jeftinije... :D

ja cekam elektroprivredu na 12 i telecom na 3,5 :D

(sifra: optimist)

:D
Pasiflora

#514 Re: sarajevska berza

Post by Pasiflora »

Tema nam potonula. Hajmo znalci, malo komentara...
Zasto berza izgleda kako izgleda, sta nam je sa privatizacijom telecoma? I zasto jos uvijek pada?
klixober

#515 Re: sarajevska berza

Post by klixober »

Mislim da situacija u regiji dosta koci berzu.Velike ribe cekaju da vide ko ce doci na vlast u Srbiji.Dosta nas hebe ovo odugovlacenje.
klixober

#516 Re: sarajevska berza

Post by klixober »

Nego ja imam jedno pitanje.Zna li iko kolika ce biti dividenda za dionice bh telecoma? Koliko znam u petak bi trebala biti skupstina.
pici

#517 Re: sarajevska berza

Post by pici »

neznam za BH Telekom ,ja sam ti sav u FDS-u :D pogledaj dobit od 2007 i podjeli na iznos dionica od telekoma sve ukupan i znaces koliko imas po dionici.....recimo FDS ima dobit 17,6 miliona KM podjeli sa 1,28 M dionica i dobijes oko 12-13,5 po dionici.....e sad cekaj skupstinu i vidi da li ce odluciti podjeliti svu dobit na dividendu,vrlo je lako da odluce da ne podjele nista vec stave u rezerve i ostave za sljedecu godinu. :x :evil:
klixober

#518 Re: sarajevska berza

Post by klixober »

A sto se tice pokretanja berze,nase vlasti bi trebale uciniti nesto.Npr. da podjele odredenu kolicinu dionica gradanima.Tako su uradili i u Hrvatskoj i u Srbiji.Npr. u Srbiji je svaki punoljetan gradanin imao pravo da uzme dionice najjacih drzavnih firmi u vrijednosti od 1000 eura,ali godinu dana ih ne moze prodavati.
U Hrvatskoj je vlada po povoljnim uslovima prodala dionice HT gradanima.Ako ih zadrzis godinu dana dobijes besplatne dodatne dionice HT.Na taj nacin se pokrece berza i ukljucuju obicni gradani.
d2

#519 Re: sarajevska berza

Post by d2 »

pici care, pa ti si univerzalan :)
pici

#520 Re: sarajevska berza

Post by pici »

komeba wrote:A sto se tice pokretanja berze,nase vlasti bi trebale uciniti nesto.Npr. da podjele odredenu kolicinu dionica gradanima.Tako su uradili i u Hrvatskoj i u Srbiji.Npr. u Srbiji je svaki punoljetan gradanin imao pravo da uzme dionice najjacih drzavnih firmi u vrijednosti od 1000 eura,ali godinu dana ih ne moze prodavati.
U Hrvatskoj je vlada po povoljnim uslovima prodala dionice HT gradanima.Ako ih zadrzis godinu dana dobijes besplatne dodatne dionice HT.Na taj nacin se pokrece berza i ukljucuju obicni gradani.
sve je to divno krasno,al kad imas lopovsku vladu,e onda se svi usrasmo od srece :D Berza je na dnu-dna,mnogi manji dionicari cuvaju ono malo sake jada od dionica cekajuci zeleni val koji se evo sad najavljuje za jesen :? opet mora se paziti.Imas domace Bifove,koji strugaju sa dna dionice od ovih manjih i oni diktiraju cijenu,e sad cekaju se veliki igraci koji nadam se treba da uzlete berzu kao prosle godine.Samo bojim se da cemo se nacekati,vidi samo FDS prosle godine u ovo vrijeme se je dionica prodavala po 440 a imao si unutarnji sukob rahmetli Loje i Pederalne vlade,a sad ako prodas po 210-220 na konju si :D zapravo vec odavno smo svi na magaretu :D
pici

#521 Re: sarajevska berza

Post by pici »

d2 wrote:pici care, pa ti si univerzalan :)
ma joj jarane da mi se kutarisati ove berze evo drugi cir sam fasovo :D prvi od ove moje herke a drugi od ove nase berze :D
d2

#522 Re: sarajevska berza

Post by d2 »

herke, auuuu, zivjeces 1000 godina :)
Alfons Kauders

#523 Re: sarajevska berza

Post by Alfons Kauders »

komeba wrote:A sto se tice pokretanja berze,nase vlasti bi trebale uciniti nesto.Npr. da podjele odredenu kolicinu dionica gradanima.Tako su uradili i u Hrvatskoj i u Srbiji.Npr. u Srbiji je svaki punoljetan gradanin imao pravo da uzme dionice najjacih drzavnih firmi u vrijednosti od 1000 eura,ali godinu dana ih ne moze prodavati.
jebiga care, nije berza auto pa da se tako pokrece... :D kamo srece da je to tako jednostavno, ipak je ovo bosna... :D

prosle godine je generisana euforija kako bi se odrali mali investitori i to je to... ne treba se nadati povratku na one cijene u skorijoj buducnosti (citaj par godina)... ekonomija je u kurcu, vlast je nikakva, ocekivani pozitivni efekti pdva su izostali, privatizacija velikih sistema tapka u mjestu godinama itd... na stranu sto je i globalna ekonomija trenutno u krizi...

mozda malo krene do kraja ove godine, ali sve mi se cini da ce pravi oporavak potrajati puno duze...

dovoljno je sebi postaviti pitanje, da imas 100 miliona da li bi ih ulozio u zemlju kojom vladaju polupismeni idioti (vazda isti, koje izaberu nepismeni idioti), ili u neku drugu zemlju u regiji, rumuniju, bugarsku, hrvatsku, pa zasto ne i albaniju ? mi nemamo cime privuci ulaganja, nit imamo znacajna prirodna bogatstva koja bi bilo rentabilno eksploatirati, nit smo na geografski/stratesko bitnoj poziciji, nit imamo kvalifikovane radne snage za vecinu pametnih zanimanja... ja jos uvijek imam nesto na sase, ali kako sada stvari stoje... :run:
pici

#524 Re: sarajevska berza

Post by pici »

http://www.capitalmarket.ba/HOME/tabid/37/Default.aspx
http://www.seebiz.eu/bih/
http://www.biznis.ba/
http://www.investitor.ba/
evo nekih linkova za pracenje berze,ova capitalmarket ima sve moguce o emitentima od FI,10 top dionicara itd :thumbup: preporuka
klixober

#525 Re: sarajevska berza

Post by klixober »

Sta mislite do kada ce krenuti prema gore? Ja kupujem li,kupujem :D Jos malo pa cu preuzeti pola bh privrede,ali sve mi ode down :D
Post Reply