Sarajevom šeta 26 maloljetnih ubojica?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sebilj

#1 Sarajevom šeta 26 maloljetnih ubojica?!

Post by sebilj »

SARAJEVO - Najveći problem u borbi i suzbijanju maloljetničke delinkvencije jeste nedostatak i neriješen status ustanova u koje mogu biti smješteni maloljetni počinitelji krivičnih djela.

To je rečeno na sastanku "Izrada akcjskog plana za implemenatciju strategije protiv maloljetničkog prijestupništva u KS" koji je organizirao predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić s predstavnicima svih institucija uključenih u rješavanje ovog problema.

- Od policije ćemo tražiti jače prisustvo na mjestima gdje su najčešći prijestupi. Insistirat ćemo i na formiranju posebnog odjela za maloljetničke prijestupnike u Tužiteljstvu. Zahtijevat ćemo i da se prestanu izricati minimalne kazne - istakao je Zvizdić.

Željko Mijatović, ministar unutarnjih poslova KS, iznio je podatak kako ulicama grada slobodno šeta 26 maloljetnih počinitelja teških krivičnih djela kao što su pokušaj ubojstva ili ubojstvo te da su samo četiri maloljetnika počinila 350 krivičnih djela.

- Njima je u sudskom postupku utvrđena neuračunljivost. Zbog toga što ne postoji zavod ili ustanova gdje bismo ih smjestili, uvijek postoji mogućnost da ponove krivično djelo - kazao je Mijatović.

Crna statistika za 2007.

- 694 krivična djela počinjena

93 počinitelja od 2 do 130 krivičnih djela

107 djela počinili maloljetnici od 16 do 18 godina

63 djela počinili maloljetnici do 14 godina

Avaz
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

i ja sam se sinoc zijanila kad sam cula ovaj broj... uzas!
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

bit će ovoga sve više
možemo mi ovdje pisati stranice i stranice, ništa se neće desiti
zapališe jadnu ženu i ništa
ubiše jadno dijete i ništa

ovo je tek početak
Lubenica

Post by Lubenica »

ma dokle god mi fino sjedimo i samo se zgrazavamo nad surovoscu tih mladih ljudi ili nad kriminalom u zemlji ili... svim pojavama oko nas, a pri tom ne cinimo nista, bice jos vise tih maloljetnih ubica. Osilili se bas zato jer im niko i ne moze nista, policija se vadi na to da ih nemaju gdje strpat :? gradjani se boje i iz dana u dan je sve gora situacija. Znamo se pojaviti npr na nekom koncertu u Zetri ili na Kosevu, desetine hiljada ljudi, a da polovica izadje na ulice sta bi se sve moglo postici.
Ja sam totalno ogorcena, strah me je i uci u tramvaj, ici cu na onaj protest sutra ali daj Boze da nesto bude od toga. Govorice se o tome par dana, pa ce se zaboraviti, jer ce takvi ili slicni idioti napraviti novi belaj i tako unedogled.... zacarani krug :x
cyprus

Post by cyprus »

26 maloljetnih ubica i bar 100 puta više onih koji imaju tendenciju da to postanu :roll: .

Blago nama.
kiseljak

Post by kiseljak »

Sto mislite koliki je onda broj punoljetnih ubojica?
chinese_water

Post by chinese_water »

Kad se svi naoruzate... prestat ce vase brige... :)
cyprus

Post by cyprus »

chinese_water wrote:Kad se svi naoruzate... prestat ce vase brige... :)
Ma ja, onda samo treba naučit bit brži na okidaču :x . Jebo divlji zapad za ovo divljaštvo :-) .
chinese_water

Post by chinese_water »

cyprus wrote:
Ma ja, onda samo treba naučit bit brži na okidaču :x . Jebo divlji zapad za ovo divljaštvo :-) .
Pa ne znam...sta treba narodu nacrtati nakon 92?Kao, ta djeca koja su slusala granate kako im fisaju iznad glave dok im je bilo 3-4 godine treba da budu normalna???I onda na to dodas zacin od naseg suda,drzave i svega ostalog.... normalno je da ce se ovo desavati...i jos gore
StLouis

Post by StLouis »

citam i cudim se...sve gora vijest od gore...da li se ista lijepog dogadja u bih...mafija, korupcija...ma vi ste u gofnima...totalno nesredjena drzava, kao da rat nije prosao. :roll:

zalosno
KENJAC

Post by KENJAC »

chinese_water wrote:
cyprus wrote:
Pa ne znam...sta treba narodu nacrtati nakon 92?Kao, ta djeca koja su slusala granate kako im fisaju iznad glave dok im je bilo 3-4 godine treba da budu normalna???I onda na to dodas zacin od naseg suda,drzave i svega ostalog.... normalno je da ce se ovo desavati...i jos gore
Do kada cemo se svi izvlaciti na neke traume iz 92' Daj ba ukinite vise sa tom pricom. I ja sam prezivio 92' al da sam kojim slucajem pokuso nesto da ukradem stari bi me povalio pod noge pa bi mi rebra bila pravo ugrozena! To da pokusam ukrast, a ubit? Pa bolje bi mi bilo da se sam ubijem onda! Ljudi u Bosni je na snazi neki sistem vrijednosti da je to za plakat! Ne kaze se vise lopov, kaze se sposoban! Ne kaze se ubica, kaze se zajeban tip!! Roditelji opravdavaju postupke svoje djece ili ih cak guraju u to! Jebi ga, moramo od neceg zivit, to im je odgovor!!! Citam o ubistvu u tramvaju pa mi nesto pada u oci. Nigdje imena ubica!! Ubica kazem i kad te neko ubije, ili nekog tvog, malo konta jel maloljetan ili ne!
Sad je problem oko toga ko je taj sto mora da prekine lanac nasilja! Policija i nadlezni sudski organi sigurno nisu! Ljudi pa oni nisu bili u stanju uhapsit Celu Bajramovica a kamo li nekog drugog. Bas me interesuje kako ce se zavrsiti sa brother's Gashi???
Mozda treba "stranci" da nam rijese probleme kriminala? Oni isti stranci koji nem ne valjaju kad hoce da donose neki zakon- 'ta ce ba oni nama zakone donosit ili kad ne donesu zakone- ma boli njih, oni samo pare uzimaju???
Ili mozda nasi politicari, joj ne mogu od smijeha!!! Haris ce da nas rijesi problema oko kriminala? 'Oce al kad sebe podmiri! Ma boli i Komsu za kriminal, on ima svoje tjelohranitelje koji to za njega rijesise u Mostaru, a dok pise blog u kuci je ,dobro cuvanoj, pa ga ni tamo niko ne ometa! Sorry Komso nista licno protiv tebe, al daj malo ucini nesto! Pa predsjednik si jebene drzave! Svako jutro zovem staru da vidim da je ko protekle noci nije benzinom zapalio zbog sto maraka! Ljudi malo fali da ti maloumni kriminalci uzmu i zvanicno vlast! Ja koji ne zivim tamo bojim se! A vi sutite li sutite! Ne uzimaju se puske u ruke samo protiv spoljnjeg neprijatelja! Pa vi vidite!
salihh

Post by salihh »

StLouis wrote:citam i cudim se...sve gora vijest od gore...da li se ista lijepog dogadja u bih...mafija, korupcija...ma vi ste u gofnima...totalno nesredjena drzava, kao da rat nije prosao. :roll:

zalosno
luk huz toking :-) :-) :-) :-)

meni je cifra o 26 maloljetnih ubica koji setaju ulicama jednostavno nevjerovatna... mrsko mi je sada traziti podatke, ali mi se cini da su ova dva ovogodisnja zlocina ustvari prva maloljetnicka ubistva...
.... hm, kontam da li je onog momka silajdzica ubio maloljetnik ili da li se uopce zna ko ga je ubio
chinese_water

Post by chinese_water »

KENJAC wrote:
chinese_water wrote:
cyprus wrote: Ma ja, onda samo treba naučit bit brži na okidaču :x . Jebo divlji zapad za ovo divljaštvo :-) .
Do kada cemo se svi izvlaciti na neke traume iz 92' Daj ba ukinite vise sa tom pricom. I ja sam prezivio 92' al da sam kojim slucajem pokuso nesto da ukradem stari bi me povalio pod noge pa bi mi rebra bila pravo ugrozena! To da pokusam ukrast, a ubit? Pa bolje bi mi bilo da se sam ubijem onda! Ljudi u Bosni je na snazi neki sistem vrijednosti da je to za plakat! Ne kaze se vise lopov, kaze se sposoban! Ne kaze se ubica, kaze se zajeban tip!! Roditelji opravdavaju postupke svoje djece ili ih cak guraju u to! Jebi ga, moramo od neceg zivit, to im je odgovor!!! Citam o ubistvu u tramvaju pa mi nesto pada u oci. Nigdje imena ubica!! Ubica kazem i kad te neko ubije, ili nekog tvog, malo konta jel maloljetan ili ne!
Sad je problem oko toga ko je taj sto mora da prekine lanac nasilja! Policija i nadlezni sudski organi sigurno nisu! Ljudi pa oni nisu bili u stanju uhapsit Celu Bajramovica a kamo li nekog drugog. Bas me interesuje kako ce se zavrsiti sa brother's Gashi???
Mozda treba "stranci" da nam rijese probleme kriminala? Oni isti stranci koji nem ne valjaju kad hoce da donose neki zakon- 'ta ce ba oni nama zakone donosit ili kad ne donesu zakone- ma boli njih, oni samo pare uzimaju???
Ili mozda nasi politicari, joj ne mogu od smijeha!!! Haris ce da nas rijesi problema oko kriminala? 'Oce al kad sebe podmiri! Ma boli i Komsu za kriminal, on ima svoje tjelohranitelje koji to za njega rijesise u Mostaru, a dok pise blog u kuci je ,dobro cuvanoj, pa ga ni tamo niko ne ometa! Sorry Komso nista licno protiv tebe, al daj malo ucini nesto! Pa predsjednik si jebene drzave! Svako jutro zovem staru da vidim da je ko protekle noci nije benzinom zapalio zbog sto maraka! Ljudi malo fali da ti maloumni kriminalci uzmu i zvanicno vlast! Ja koji ne zivim tamo bojim se! A vi sutite li sutite! Ne uzimaju se puske u ruke samo protiv spoljnjeg neprijatelja! Pa vi vidite!
Ne razmisljaju svi kao ti brate...
A da rat nije imao uticaj...nemoguce...
suncokret13

Post by suncokret13 »

KENJAC wrote:
chinese_water wrote:
cyprus wrote: Ma ja, onda samo treba naučit bit brži na okidaču :x . Jebo divlji zapad za ovo divljaštvo :-) .
pa i nije neko opravdanje,za to
10 - 12 poslije II sv.rata
na ovim prostorima....
ondasnja mladez od 16,17 i 18 godina se sigurno nisu ovako ponasali i ubijali po ulicama.......

znaci da je nesto trulo u drzavi danskoj .......
newone

Post by newone »

Ma hajde, nemaju ustanove da smjeste te maloljetne delikvente i ubice!
Pa neka Reis Ceric nanijeti koju paru u te svrhe. Dzamije nicu kao gljive poslije kise po Bosni. Sta bi IZ falilo da umjesto tri dzamije lijepo izgradi jednu takvu ustanovu. Osevapili bi se.
artzy

Post by artzy »

mozda treba privremeno pojeftiniti smrtnu kaznu... ako je samo stotinjak debila ...
djulba

Post by djulba »

Meni je najgore što su nam zatvori kao hoteli sa 3 zvijezdice, neko napravi prekršaj i kaže odoh u zatvor kao da ide na odmor. Ja mislim da bi kazne biti strožije a pogotovo zatvori. Trebaju se bojati zatvora.
Sarayman

Post by Sarayman »

Mislim da se ne bi trebali toliko bojati ovih 26 ljudi koji su nekada bili maloljetni (ako neki od njih jos nisu punoljetni, uskoro ce biti). Njihov problem je sto su sada svjesni da ne smiju ni prnuti, jer ce im se drustvo (ukljucujuci i sudove) osvetiti i za ono za sta nisu odgovarali na pravi nacin.

Mene vise brinu neke nove maloljetne ubojice. To su lude godine, kada ti je sve brze od pameti.
Judge_Dread

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 06/10/2009 23:51, edited 1 time in total.
anais_nin

Post by anais_nin »

studentica21 wrote:Ne moze se nasilje opravdat ratom. Tu su krivi odgoj i okolina. Po vasim pricama 90% djece u svijetu je nasilno...jer su prezivjeli rat :roll:
Ne moze se nasilje pravdati ratom, ali ne moze se iskljuciti uticaj rata na drustvo kakvo danas imamo kao rezultat istog. Drustvo koje u ovom momentu tinejdzerima pruza u izobilju nepravdu, podjele, nefunkcionalan socijalni sistem, pravosudje, klimav obrazovni sistem koji je vise zaokupljen time na kojem jeziku ce se nastava odrzavat i po cijem planu i programu ce se ista pratiti nego na sadrzaj iste, drustvo koje klincima pruza kao oblik vannastavnih sadrzaja uglavnom kafice i kafane, turbo folk, dernek.ba, internet klubove, kina i sportske klubove i ostala kulturna desavanja uglavnom i prvenstveno (a i to ne u svim) u urbanim sredinama, gdje sviju puno vise zanima da li ce se uvesti vjeronauka u vrticama, a malo koga zanima da li ta djeca imaju mogucnosti i prilike da uce strane jezike, razne sportove, da uce da plesu, pjevaju, sviraju instrumente, folklore, horove, da otkrivaju nove horizonte (osim onih u vidu alkohola i narkotika :roll:), da otkrivaju sebe, da je pred njima svijetla i obecavajuca buducnost, da dobivaju nagrade i stipendije, da imaju mogucnost izbora, ali STVARNOG izbora :roll:

Kada im omogucimo da budu djeca i mladi ljudi u nekim makar i relativno normalnim okolnostima, tek onda cemo stvarno iza sebe ostaviti i rat i sve ovo poslijeratno sto im dadosmo u naslijedje :roll:

I prestanimo pricati o njima kao da su monstrumi koji su pali s marsa medju nas nevine i naivne, pa nam sada silu namecu i prosipaju. Drustvo koje ih je kreiralo smo mi stvorili prema tome sada snosimo direktne posljedice onog sto smo napravili u zadnjih 13 godina :roll:
barby02

Post by barby02 »

" Imena,nama trebaju imena. . ."

" Zapisani? Ali ja hocu da oni budu otpisani, razumijes-OTPISANI"

:-)
melb26sa

Post by melb26sa »

Judge_Dread wrote:1) Ako neko zna sta su u anglo sistemu Borstals mislim da bi to ovima ovdje trebalo.

2) Zasto se ne dozvoli kao vani otvaranje privatnih zatvora. Drzava ne ulece velikim sredstvima nego placa lezarinu mesa. Dakle koncesija, a policija je svakako tu tako da to nije dodatni trosak.

3) Drustveno koristan rad - mislim da ovo vec ima u nasem KZ ili ako nema ne bi bilo lose uvesti. Napr. Malac isara fasadu pa ga obuces u odjelo model Gvantanamo sa lisicama oko ruku i nogu. Das mu sredstva za cisnenje i tako ga vodat ko mecku da cisti ukljucivo da na drugim fasadama isplati ulozena sredstva za ciscenje i HTZ opremu. Zovnes novinare i tako postane glavni u mahali :)) Posto smo svi jako kurceviti i sa egoima ko planina ovo bi tako cool djelovalo da je cudo bozije da raja prolaze gledaju ga i podjebavaju, a navecer cjela drzava na TV:))
Mislim da je ovaj drustveno-korisni rad vec u zakonu ali naravno nikada nije zazivilo. Ma treba ih sve kao sto radi onaj serif u Texasu - u narandzasta odijela pa na lanac i da ciste ulice i rade sta korisne.
Fair Life

Post by Fair Life »

cyprus wrote:26 maloljetnih ubica i bar 100 puta više onih koji imaju tendenciju da to postanu :roll: .

Blago nama.
"Okupacija u 26 slika"
Post Reply