SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

arzuhal

#26 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by arzuhal »

Kada je pošla priča kome treba dati ulicu u Gradu, ko su ti koji su nas najviše zadužili svojim radom i dostignućima, ja sam predložio ulicu BH Gasa i Sarajevo gasa...al' mene niko ne sluša...A njima se nikad nemeremo odužit :x
Alhemicarkaa

#27 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by Alhemicarkaa »

mIRCerka wrote: povremeno bi dosli u uzeli 50KM i onda ti strihiraju prezime na spisku da si platio...
ubij me ne znam ko je to skupljao, znam isto da smo 4 milje maraka platili projekat za uvodjenje plina, odmah nakon rata...oni odobrili i onda dosli i poceli srat kako to nije to, a oni potpisali, al odjednom to nije to..
WTF, ne merem bilivat! Imate li kakve priznanice? Ja bih otisla i pitala o cemu se radi.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#28 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by mIRCerka »

Alhemicarkaa wrote:
mIRCerka wrote: povremeno bi dosli u uzeli 50KM i onda ti strihiraju prezime na spisku da si platio...
ubij me ne znam ko je to skupljao, znam isto da smo 4 milje maraka platili projekat za uvodjenje plina, odmah nakon rata...oni odobrili i onda dosli i poceli srat kako to nije to, a oni potpisali, al odjednom to nije to..
WTF, ne merem bilivat! Imate li kakve priznanice? Ja bih otisla i pitala o cemu se radi.
sinoc arzuhala upitah jesam li luda ili se takvo nesto desavalo, a on mi je objasnio da je to magija termina PAUSAL da uopste vise pojma nemas ko ti je sta oteo.
Nema priznanica, sad ti rekoh da su bili povremeni inkasanti koji bi dosli PONEKAD i kad platis samo ti stave kvacicu pored prezimena...

moram pitat mamu za detalje, da ne bude da dushu grijesim a oni naplacivali uvodjenje plina u ratu...

Od doniranih materijala :D
Alhemicarkaa

#29 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by Alhemicarkaa »

Hmh, mislim da ste zrtva kriminala :oops: (ma nemoj, eto nek si nam ti to rekla). Ja ne bih nikom dala pare bez priznanice izdate, jedino ako sam spremna da se halalim s tim parama...
Haris.ba

#30 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by Haris.ba »

nokia6170 wrote:medjutim ono sto ih jebe jeste da taxa niti bilo kakav namet ne smije djelovati retroaktivno, kao sto su oni to zamislili. ovdje treba prvenstveno da reaguje savez za zastitu potrosaca, pa federalna inspekcija i ombudsman za ljudska prava...bas kao sto su svi reagovali sada kada su bile ove kamate bankarske u pitanju....ali ocito da se prasina dize samo kada "velikog" zasvrbi dupe.
Sumnjam da se zakon krsi. Jer je uvedena "posebna taksa". A to ti je u okviru zakona(mislim da Vlada Federacije koja je to uradila ODLUKOM, ima pravo na to), a ustvari ti se moze prevesti kao porez. Znaci: POREZ.

Porez se moze uvesti na sve stvari. Da, placa se retroaktivno dug, ali su se pametno zakonski obezbjedili da se ne mogu racuni oboriti na sudu na osnovu institituta "neosnovano bogacenje" - upucujem na Zakon o obligacionim odnosima.

Organi vlasti imaju pravo da uvedu poreze kakve hoce. I da sa parama od tih poreza placaju sta hoce. Jedino ogranicenje su biraci. A mi smo agilni ko one stogodisnje kornjace.
gaius

#31 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by gaius »

porez se može uvesti samo zakonom.. ne nikako podzakonskim aktom i sigurno ne nikako pojedinačnim aktom vlade fbih.. odlukom mogu, a sve po zakonu, dodjeliti brankoviću stan npr... ali ne mogu nametnutni obavezu plaćanja bilo kakve takse..

takse su naknade za konkretnu uslugu koju pružaju organi uprave,... sarajevogas to nije...

onda postoji i dodatni problem.. dug za gas - ja nisam napravio.. zašto.. zato što u ratu nisam imao gas u stanu.. i zašto bih sada ja plaćao gas za ratni dug.. zato što naši političari nisu sposobni izvršiti kompenzaciju klirinškog duga?

ovo bi palo na sudu ko kruška.. e sad što se ljudima mrsko handriti zbog par feninga to je druga stvar... ali znate kako je "markica po markica" :)
Haris.ba

#32 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by Haris.ba »

Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i Sporazuma o načinu izmirenja potraživanja Gasprom export-a Moskva za isporučeni, a neplaćeni prirodni gas koji su
3. decembra 2008. godine potpisali premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Vlade Republike Srpske, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 88. sjednici održanoj 4. februara 2009. godine, donosi

O D L U K U

O POSEBNOJ TAKSI ZA IZMIRENJE DUGA RUSKOJ
FEDERACIJI ZA ISPORUKU PRIRODNOG GASA U
PERIODU 1992.-1995. GODINA

I

Ovom Odlukom, privremeno, do donošenja Zakona o obezbjedenju sredstava za izmirenje duga za utrošeni prirodni gas za period 1992-1995. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine propisuje uvođenje posebne takse za izmirenje pripadajućeg duga, Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u ratnom periodu u visini od 5 USD/1000 Nm3, u protuvrijednosti u KM po kursu na dan plaćanja takse.

II

Taksa iz tačke I ove Odluke plaća se za redovne isporuke prirodnog gasa prema svim potrošačima u Federaciji Bosne i Hercegovine, počev od 01.01.2009. godine.
Obveznici plaćanja takse iz tačke I ove Odluke su korisnici prirodnog gasa kojima, na osnovu fakture Energoinvesta d. d. Sarajevo, BH Gas d.o.o. Sarajevo mjesečno fakturiše isporuke gasa.
Taksa se plaća u roku propisanom za plaćanje poreza na dodanu vrijednost.

III

Taksu iz tačke I ove Odluke obveznici iz tačke II ove Odluke uplaćuju na Jedinstveni račun trezora Budžeta Federacije - poseban namjenski podračun.
Ostvarena sredstva iz stava 1. ove tačke prenose se na poseban račun Energoinvesta d.d. Sarajevo - plaćanje takse Gasprom export-u Moskva.
"Energoinvest" d.d. Sarajevo, dužan je u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, otvoriti račun za ovu namjenu iz stava 2. ove tačke.

IV

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske će, do kraja februara 2009. godine, formirati zajedničku komisija koja treba izvršiti analizu i predložiti alokaciju duga Bosne i Hercegovine od 104,8 miliona USD prema Ruskoj Federaciji za isporučeni prirodni gas u periodu 1992.-1995. godine.

V

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat će se za sve isporuke prirodnog gasa koje su izvršene od 01.01.2009. godine.

V broj 85/09
4. februara 2009. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r
starii

#33 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by starii »

toliko je sve smušeno napisano da je zalosno..ispade da cemo ratni dug do u nedogled placati..ne vidim da je napisano do kada se placa taj dug..drugo haj jebes ovih 60 feninga sto moram dati ali sutra ce reci trebas dati 50Km za maglu nad Sarajevom...pa ce opet nesto izmisliti...sad fino i vodovod moze reci, bilo je vode za vrijeme rata platite (koga briga sto su sarajlije kanisterima vodu donosile kuci)..il bilo je struje...pa platite..
poznanik

#34 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by poznanik »

Vlada Federacije opet gura ruke u džepove građana, ponovo aktivira Odluku o posebnoj taksi za izmirenje duga Ruskoj federaciji za isporuku prirodnog gasa 1992.-1995., koju je proglasila početkom februara 2009. godine, i to retroaktivno za dva zadnja mjeseca. Ta Odluka je bila privremenog karaktera, do donošenja Zakona o obezbjeđenju sredstava za izmirenje duga za utrošeni prirodni gas za period 1992-1995. godine
nedzadrk

#35 Re: SARAJEVOGAS Naplata ratnog duga

Post by nedzadrk »

[nebesa, pa zar ga nisu do sada isplatili, dug mislim?[/quote]

ma nikako
Post Reply