Sarajevo - velike i male tajne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
avetinja

#426 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by avetinja »

breuer wrote:odoh je baš sad obići pa pokušati pronaći bilo šta "zanimljivo" na njoj, iako čisto sumnjam...pentagram, koliko ja znam, nije masonski simbol svakako...

ja sam našao objekte sa jasno iskatnutim masonskim simbolima u ulicama: Daniela Ozme, Hiseta, Miss Irbinoj i Hamdije Kreševljakovića...toliko o tome za sad
Pentagram je gotovo neizostavan simbol u magijskim ritualima i, koliko ja znam, spada u masonske simbole. Na jednom dijelu ograde se nalazi obrnuti pentagram (simbol prizivanja zlih sila) i pentagram sa vrhom okrenutim prema gore (simbol prizivanja dobrih sila).

Evo slike:

Image
breuer

#427 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

Jasan masonski simbol je samo šestar i uglomjer postavljeni u međusobno dobro poznatom odnosu, magijski simboli se ne postavljaju na zgrade već se koriste tokom rituala.

a ovo su dva cvjetića postavljena kao ukras na flahu nekakve ohrndane ulazne kapije :lol:

ako već tražiš simboliku, primječuješ li "ognjila" kao sastavni dio ograde ulazne kapije iznad, njihova upotreba je širom rasprostranjena, ali to ne znači da vlasnik ima skrivene "velikosrpske" ambicije već su jednostavno ušla u široku upotrebu "stilskih" detalja ograda i sl.
Juliuscezar

#428 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Juliuscezar »

Je li tacno da se trezor Centralne Banke pruza negdje ispod vjecne vatre, tj. ondje negdje ispod saobracajnice
Innovation

#429 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Innovation »

Image

Prvi izgradjeni neboder "Zvijezda" 18 spratova /Cobanija/.

Image

Drugi izgradjeni neboder "Zvijezda" 14 spratova /Drvenija/.
avetinja

#430 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by avetinja »

Šestar i uglomjer jeste osnovni simbol masona, ali nije jedini. Masoni svoje magijske simbole i bića koja smatraju svetim prenose na građevinske objekte.

Svako vidi drugačije. Nekada znakovi nisu očigledni, da ih možeš na prvi pogled prepoznati.
kritichar

#431 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by kritichar »

bhnapoleon1 wrote:Je li tacno da se trezor Centralne Banke pruza negdje ispod vjecne vatre, tj. ondje negdje ispod saobracajnice
Što, hoćeš da pljačkaš?
Juliuscezar

#432 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Juliuscezar »

kritichar wrote:
bhnapoleon1 wrote:Je li tacno da se trezor Centralne Banke pruza negdje ispod vjecne vatre, tj. ondje negdje ispod saobracajnice
Što, hoćeš da pljačkaš?
Sranje otkriven sam :oops: :oops:

Abort mission, abor mission
breuer

#433 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

avetinja wrote:Šestar i uglomjer jeste osnovni simbol masona, ali nije jedini. Masoni svoje magijske simbole i bića koja smatraju svetim prenose na građevinske objekte.

Svako vidi drugačije. Nekada znakovi nisu očigledni, da ih možeš na prvi pogled prepoznati.
Pronađi mi ijedan takav u Sarajevu, sa bilo kojim drugim simbolom na sebi, osim šestara i uglomjera. Ja sam ti naveo četiri takva i ima jedna ulazna kapija na zgradi gdje je oslikan mural Karima Zaimovića, također ulica Miss Irbina, na kojoj je jasno prikazan šestar i uglomjer.

Sve ostalo su cvjetići, akantusi, volute, gute, vijenci, balustrade...klasični i dobro poznati detalji ukrašavanja objekata iz prošlosti.

Znakovlju je osnovna funkcija da bude prepoznatljivo i uočljivo, čemu uostalom i služi...

Ostalo je stvar nagađanja, proizvoljnjih tumačenja, vrlo teško dokazivih.
avetinja

#434 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by avetinja »

breuer wrote:
avetinja wrote:Šestar i uglomjer jeste osnovni simbol masona, ali nije jedini. Masoni svoje magijske simbole i bića koja smatraju svetim prenose na građevinske objekte.

Pronađi mi ijedan takav u Sarajevu, sa bilo kojim drugim simbolom na sebi, osim šestara i uglomjera. Ja sam ti naveo četiri takva i ima jedna ulazna kapija na zgradi gdje je oslikan mural Karima Zaimovića, također ulica Miss Irbina, na kojoj je jasno prikazan šestar i uglomjer.

Sve ostalo su cvjetići, akantusi, volute, gute, vijenci, balustrade...klasični i dobro poznati detalji ukrašavanja objekata iz prošlosti.

Znakovlju je osnovna funkcija da bude prepoznatljivo i uočljivo, čemu uostalom i služi...

Ostalo je stvar nagađanja, proizvoljnjih tumačenja, vrlo teško dokazivih.
U Srbiji, recimo, imaš znak svevidećeg oka na objektima. I ono predstavlja masonski simol.

Samo da se nadovežem na sliku koju sam postavio. Na slici se nalazi romb što može prestavlja mudrost i Božije znanje. Ognjila mogu predstavljati i simbol besmrtnosit i rađanja. Ima raznih tumačenja.

Edit. Baš ću potražiti. Znam da sam našao neke figure.
breuer

#435 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

avetinja wrote:U Srbiji, recimo, imaš znak svevidećeg oka na objektima. I ono predstavlja masonski simol.

Samo da se nadovežem na sliku koju sam postavio. Na slici se nalazi romb što može prestavlja mudrost i Božije znanje. Ognjila mogu predstavljati i simbol besmrtnosit i rađanja. Ima raznih tumačenja.

Edit. Baš ću potražiti. Znam da sam našao neke figure.
"Svevideće oko" je stari kršćanski simbol i imaš ga prikazanog iznad raspeća na raskrsnicama i putevima u svakoj pripizdini od Slovenije do Irske.

Ognjila predstavljaju svjetlost i žar, zato su i služila, kao kremen, ali se ne koriste zbog toga, već što većini ljudi odgovara njihov potkovičasto savijeni izgled. Možeš ih naći na kovanim ogradama širom Sarajeva, sigurno ih Sarajlije ne stavljaju zbog skrivenih poruka ili iskazivanja Božije mudrosti :D
Banksy

#436 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Banksy »

zgiba wrote:
julisiz es grant wrote:A koliko vas zna priču o Vili Mandić? :)

Image
http://old.kons.gov.ba/main.php?id_stru ... ew&id=3075

i malo o vlasniku dr. Nikoli Mandicu:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Mandi%C4%87
Vrlo korisni linkovi, sve je tu, cijela ulica. :thumbup:
Graditeljska cjelina – kompleks vila iz austrougarskog perioda u Petrakijinoj ulici 1903. i 1904. godine,
Vila Mandić, vila Heinricha Reitera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua

U vrijeme kada su projektovane i građene ove vile na snazi je bio Građevinski red za „Zemaljski glavni grad Sarajevo“ objavljen 5. avgusta 1893. godine. Ovim građevinskim redom se, između ostalog, vodila velika briga o budućem izgledu grada, pa su u pogledu građenja i primjene građevinskog materijala postavljeni novi standardi bliski tadašnjim visokim evropskim standardima.
Da nam je danas jedan takav...
Banksy

#437 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Banksy »

Innovation wrote:
Tačno, ja, što pamtim, Zvijezda je uvijek bila na Čobaniji...
obelix1

#438 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by obelix1 »

breuer wrote:
avetinja wrote:
obelix1 wrote:Govorimo o Vili Mandić, ne o sinagogi sa vrha Dalmatinske.
odoh je baš sad obići pa pokušati pronaći bilo šta "zanimljivo" na njoj, iako čisto sumnjam...pentagram, koliko ja znam, nije masonski simbol svakako...

ja sam našao objekte sa jasno iskatnutim masonskim simbolima u ulicama: Daniela Ozme, Hiseta, Miss Irbinoj i Hamdije Kreševljakovića...toliko o tome za sad
Šefe koliko god mi to nehtjeli ili nebi volili da čujemo od 1941 do 1945 naši pretci su etnički očistili Sarajevo od Jevreja koji su po broju bili rame uz rame sa ostala tri naroda.( o ekonomskom, društvenom i kulturnom smislu nebi govorio)
Naravno, Većina je istrjebljena ali građevine su ostale, simboli su ostali isto tako kultura i tradicija je nepovratno promjenjena.
Pjesma Kad ja pođoh na Bentbašu u stvari zvuči ovako https://www.youtube.com/watch?v=5EuQqm1-K0U
obelix1

#439 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by obelix1 »

Malo poznati Sarajlija u Sarajevu ali poznat u svijetu https://bs.wikipedia.org/wiki/David_Elazar
avetinja

#440 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by avetinja »

Svi ti simboli potiču iz različitih kultura i civilizacija. Egipat je imao veliki uticaj. Recimo, svevideće oko potiče iz Egipta, Horusovo oko. Istina da je šestar i uglomjer očit znak, ali ima i mnoštvo drugih. Problem nastaje, kao što sam već rekao, jer su simboli preuzeti, ne pretstavljaju ništa novo. Ali da mogu stvoriti sumnju na masone, mogu. :D
DaysleepeR

#441 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by DaysleepeR »

zaštitici države od masona, ne upropaštavajte ovako dobru temu ekspertizom baziranom na bapskim pričama sa kojekakvih noviporedak dnevnohr i sličnih stranica
obelix1

#442 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by obelix1 »

DaysleepeR wrote:zaštitici države od masona, ne upropaštavajte ovako dobru temu ekspertizom baziranom na bapskim pričama sa kojekakvih noviporedak dnevnohr i sličnih stranica
:thumbup:
breuer

#443 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

Znate li da je prije ispred Doma Armije, na mjestu gdje je sada parking, bilo malo mezarje. Na jednoj od starih razglednica su uočljiva tri visoka i vitka nišana.

Kapela Vidovdanskim herojima je sagrađena od nadgrobnih spomenika uzetih sa starog pravoslavnog groblja koje se nalazilo na mjestu današnje zgrade Parlamenta BiH. Imena pokojnika, godišta rođenja i smrti su vrlo dobro čitljivi i danas. Zanimljivo je i dodati da turbe ispred Ali-pašine džamije predstavlja svojevrsan Vidovdanski kompleks, jer su u njemu sahranjena dva pripadnika Mlade Bosne, naravno, muslimanske vjeroispovjesti.
Ripicipi

#444 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Ripicipi »

Banksy wrote:
Innovation wrote:
Ova na Drveniji se uvijek zvala "Metalka".
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#445 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bitanga_sa_otesa »

Ripicipi wrote:
Banksy wrote:
Innovation wrote:
Ova na Drveniji se uvijek zvala "Metalka".
oba nebodera su zvijezda neboderi ,udaljeni su 50m jedan od drugog,tacnije upravna skola stoji izmedju njih .i trafostanica im se zove zvijezda ,a nalazi se u garazama kod tog 18 spratova..
Eborg

#446 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Eborg »

obelix1 wrote:Malo poznati Sarajlija u Sarajevu ali poznat u svijetu https://bs.wikipedia.org/wiki/David_Elazar
Fakat nikad cuo za njega, strasna biografija. Koliko li je samo nase drustvo izgubilo tom brutalnom eliminacijom Zidova od strane okupatora i domacih izdajnika.
Ripicipi

#447 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Ripicipi »

bitanga_sa_otesa wrote: oba nebodera su zvijezda neboderi ,udaljeni su 50m jedan od drugog,tacnije upravna skola stoji izmedju njih .i trafostanica im se zove zvijezda ,a nalazi se u garazama kod tog 18 spratova..
Zivim tu, neboder na Drveniji se uvijek zvao "Metalka", a "Zvijezda" je na Cobaniji. Znam dosta ljudi koji su zivjeli i zive u "Metalci" i nikad nisu govorili da zive u "Zvijezdi".
Tu sam djetinjstvo proveo, iza "Metalke" kod garaza basketa igrali, a na ploci ispred "Zvijezde" fudbala :)
U kotlovnicu kod "Zvijezde" je spichila avio bomba :-)
Innovation

#448 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Innovation »

Ripicipi wrote:U kotlovnicu kod "Zvijezde" je spichila avio bomba :-)
Prezivjela :)
DaffyDuck

#449 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by DaffyDuck »

zgiba wrote:
julisiz es grant wrote:A koliko vas zna priču o Vili Mandić? :)

Image
http://old.kons.gov.ba/main.php?id_stru ... ew&id=3075

i malo o vlasniku dr. Nikoli Mandicu:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Mandi%C4%87
Od ovog kompleksa vila, vila Mandic se nalazi u najgorem stanju. Ono sto rat nije unistio, unistili su izvodjaci radova na "rekonstrukciji" krajem 90tih. Sada je unistava korov, jer drvece raste iz same vile na sve strane.
Niko ne dolazi, ne obilazi je, niti se sta radi. Jedino sto neka grupa ljudi koristi dvoriste za parking za vrijeme radnog vremena i ima kljuc od katanca na vratima.
NeenaSa

#450 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by NeenaSa »

Banksy wrote:
suspect_zero wrote:
otkad me kopka :D dali je istina da se ispod Katedrale nalaze prolazi, tuneli dužinom Štrosmajerove i Ferhadije? u ratu sam čula priču, da kad časne zatrudne i uradi se abortus da su dole sklanjali fetuse :-?

Jeste, Štrosmajerova je ispod popločana fetusima. Trebale su decenije i stoljeća, al' dobro, stiglo se...
Ne znam koji smajli da postavim.
@suspect, vidi post dnevnog spavaca. :wink:
Post Reply