bilo bi zanimljivo vidjeti sta ima unutra, ako je ista ostalo nakon tolikih godinajulisiz es grant wrote: Da...pošto je tadašnja fabrika lokomotiva bila potencijalna meta savezničke avijacije, Švabe napravile mala skloništa za radnike (bilo ih je više, sjećam se prije nego je izgrađena današnja druga traka ceste iznad). Šiljat oblik je i služio da se izbjegne direktan pogodak aviobombi.
Već je ovo i pitano i objašnjeno na ovoj temi, ali da ponovim
Sarajevo - velike i male tajne
-
quarterback
#326 Re: Sarajevo - velike i male tajne
- PapakizSarajeva
#327 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Muha brate po adresi, dobro me podsjeti na pogon Sarajevske pekare koja je bila preko puta vile ...muha_sa wrote:to smo zvali vilacyprus wrote:
Zna li neko nešto o ovom objektu u Ulici Safveta-bega Bašagića? Lijepo izgleda pa me zanima postoji li ikakva zanimljiva priča iza toga...stanbeni objekat
tu smo se navece okupljali i cekali da nam u neko doba noci pekar, iz pekare preko puta, dadne vreo hljeb
- PapakizSarajeva
#328 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Mislim da ovaj podno Jekovca ima i drugi ulaz koji se nalazi u ulici Jekovac, pored ulaza u sehidsko groblje na Kovacima, malo iznad raskrsca sa ulicom Nadmlini.muha_sa wrote:bio je otvor u podnožju brda Jekovac--na današnjem pocetku parkinga restorana "Bazeni"
mi smo to zvali pecina--kasnije se tu lagerovale boce kisika i acetilena.
kod brane na bembaši iz pravca Toplika ima pecina--u noviji vakat neko otvorio kafanu, al tanko radila te brzo zatvorena
bilo je tih otvora ("pecina") duž bembaše mnogo, a šta je bilo u njima i cemu su služili veze nemam
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#329 Re: Sarajevo - velike i male tajne
eh vidis na tom nisam misliodječak sa šibicama wrote:A sto bi ti 90% vojnika bilo u gipsu, nikom nista?Black swan wrote:nije mi se dalo češljati ali logično da izgleda kao bunker...
onako bih ja pravio namjenski "totoare" po kasarnama da se minobacačke granate zakače između 4 onakve mini sprave i ne ekplodiraju
nemoj da neko ukrade moju genijalnu ideju
postojale bi male stazice
-
breuer
#330 Re: Sarajevo - velike i male tajne
to smo mi zvali atomsko sklonište, proveo sam neko vrijeme u ratu sa porodicom...PapakizSarajeva wrote:Mislim da ovaj podno Jekovca ima i drugi ulaz koji se nalazi u ulici Jekovac, pored ulaza u sehidsko groblje na Kovacima, malo iznad raskrsca sa ulicom Nadmlini.muha_sa wrote:bio je otvor u podnožju brda Jekovac--na današnjem pocetku parkinga restorana "Bazeni"
kod brane na bembaši iz pravca Toplika ima pecina--u noviji vakat neko otvorio kafanu, al tanko radila te brzo zatvorena
bilo je tih otvora ("pecina") duž bembaše mnogo, a šta je bilo u njima i cemu su služili veze nemam
- jao_situacije
#331 Re: Sarajevo - velike i male tajne
to je ono s lijeve strane preko puta kućabreuer wrote:to smo mi zvali atomsko sklonište, proveo sam neko vrijeme u ratu sa porodicom...PapakizSarajeva wrote:Mislim da ovaj podno Jekovca ima i drugi ulaz koji se nalazi u ulici Jekovac, pored ulaza u sehidsko groblje na Kovacima, malo iznad raskrsca sa ulicom Nadmlini.muha_sa wrote:bio je otvor u podnožju brda Jekovac--na današnjem pocetku parkinga restorana "Bazeni"
-
breuer
#332 Re: Sarajevo - velike i male tajne
da, metalna vrata i oko njih lučni kameni-betonski okvir, iznad sve je šehidsko mezarje, kad se krene na Žutu t. dobro uočljiva...
-
trippy
#333 Re: Sarajevo - velike i male tajne
a ova dvoja vrata sa strane ispred kojih prolazi ovaj lik - lijeva vrata muski frizer Ismet, desna vrata zenski frizer Ismetova kcerka AzraPapakizSarajeva wrote:Muha brate po adresi, dobro me podsjeti na pogon Sarajevske pekare koja je bila preko puta vile ...muha_sa wrote:to smo zvali vilacyprus wrote:
Zna li neko nešto o ovom objektu u Ulici Safveta-bega Bašagića? Lijepo izgleda pa me zanima postoji li ikakva zanimljiva priča iza toga...stanbeni objekat
tu smo se navece okupljali i cekali da nam u neko doba noci pekar, iz pekare preko puta, dadne vreo hljeb
pozdrav komsijama bivsim i sadasnjim
- muha_sa
#334 Re: Sarajevo - velike i male tajne
trippy wrote:a ova dvoja vrata sa strane ispred kojih prolazi ovaj lik - lijeva vrata muski frizer Ismet, desna vrata zenski frizer Ismetova kcerka AzraPapakizSarajeva wrote:Muha brate po adresi, dobro me podsjeti na pogon Sarajevske pekare koja je bila preko puta vile ...muha_sa wrote: to smo zvali vilastanbeni objekat
tu smo se navece okupljali i cekali da nam u neko doba noci pekar, iz pekare preko puta, dadne vreo hljeb![]()
pozdrav komsijama bivsim i sadasnjim
otpozdrav
a u dvorištu braca Goran i Zlatko..................................................
malo odlutasmo--valjda nam nece zamjerit ostali ucesnici ove fine teme
- cyprus
#335 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Koga zanima ovaj teferič, momentalno ima priliku da ga posjetiJanuaryJones wrote:Baš sam se pitala gdje si ti na ovoj temi_BataZiv_0809 wrote:Dobra tema![]()
Simbolicna, ali i indikativna cinjenica je da ju je pokrenuo Zenicanin![]()
Elem prvo pozdrav za moju dragu Dzejnjueri i hvala joj za objasnjenje izgleda pravoslavne crkve kod Trece gimnazije.
Uvijek mi se cinilo da nekako arhitektonski ne pripada ovom podneblju![]()
Sto se tice ovih kurcitja oko Energoinvesta/VMC, u zivotu su jos dva cini mi se. Unutar ovog sa fotografije izraslo je drvo i probilo mu zid. Natura vincit omnia sto bi rekli stari Latini.
Mislim da je breza u pitanjušto se tiče crkve, ljudima sa strane je malo poznato da se u crkvenom dvorištu svake godine na preobraženje održava teferič (19.aug) i to je tradicija od kad je crkve, ma kako to nekome izgledalo.
- perfect_guy
#336 Re: Sarajevo - velike i male tajne
baš se prije par godine potrefio Bajram isti taj dan, i prolazim pored crkve i vidim nešto se dešava. I poslije potražim i nađem da je preobraženje
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#337 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Od cca 40:15 prikazuju se snimci slavlja nakon pobjede Jugoslavije nad Spanijom na Mundijalu 1990.
Prvi snimci su sa Alipasinog u Sarajevu, to je sasvim sigurno. Zatim se prikazuju snimci iz dijela grada koji dobrano podsjeca na raskrsnicu Radiceve i Titove, ali me bune zgrade sa lijeve strane od kamere i polozaj tramvajske pruge
Registracijske plocice auta je tesko uhvatiti, ali vidjeh reklamu za KTK Visoko.
Narator govori kako se u Bosni i Hercegovini najglasnije proslavljala pobjeda u trenucima kada idu ti snimci.
Dakle da li je to Sarajevo na snimcima?
- supercali
#338 Re: Sarajevo - velike i male tajne
_BataZiv_0809 wrote:
Od cca 40:15 prikazuju se snimci slavlja nakon pobjede Jugoslavije nad Spanijom na Mundijalu 1990.
Prvi snimci su sa Alipasinog u Sarajevu, to je sasvim sigurno. Zatim se prikazuju snimci iz dijela grada koji dobrano podsjeca na raskrsnicu Radiceve i Titove, ali me bune zgrade sa lijeve strane od kamere i polozaj tramvajske pruge![]()
Registracijske plocice auta je tesko uhvatiti, ali vidjeh reklamu za KTK Visoko.
Narator govori kako se u Bosni i Hercegovini najglasnije proslavljala pobjeda u trenucima kada idu ti snimci.
Bato ako je to snimak za koji mislim ta raskrsnica je kod katedrale a ne radiceva
Ps. Snimano sa tramvajske stanice i od feroelektra
Last edited by supercali on 19/08/2016 16:53, edited 2 times in total.
- pirpa
#339 Re: Sarajevo - velike i male tajne
zgrada koju spominjes je bila stambena zgrada u kojoj je bila smjestena kancelarija mjesne zajednice Betanija u prizemlju zgrade.shiny wrote:Još nešto me zanima kad već postoji ova tema, samo ne znam kako da objasnim, a daleko mi da idem slikati tačnu zgradu.
Dakle, kada se šeta onom novom uređenom stazicom na Betaniji (onom brdašcetu ispod stadiona Koševo) na samom kraju asfaltirane stazice je jedna razrušena siva zgrada. Sada je tu novo naselje pa ta zgrada ne izgleda tako usamljeno kako je izgledala prije nekoliko godina. Dakle, bila je sama usred ničega... Šta je tu bilo? Ne čini se kao da je bila stambena zgrada... zapravo, tu nikakvog naselja do prije par godina nije ni bilo (samo porodilište iznad), a ona stoji od prije rata...
tridesetak metara pored one srusene zgrade je bila jos jedna stambena zgrada iz austrougarskog perioda a pored nje su bila tri/cetri velika magacina poljoprivrednog dobra(to je ono poljoprivredno drustvo sto vodi sudski spor za zemljiste koju im je oteto da bi se pravile poljine hills)
s ljeve strane one srušene zgrade pa sve do ispod porođajne bolnice se nalazio ogroman vocnjak šljiva...odma pored njega je bio vocnjak kruski i jabuka koji se prostirao vecinom betanije a odma pored tog vocnjaka je bio vocnjak tresanja koji se prostirao skroz do bara i poljina....
-
quarterback
#340 Re: Sarajevo - velike i male tajne
cyprus wrote:Koga zanima ovaj teferič, momentalno ima priliku da ga posjetiDo mene na Grbavici stižu vrlo jasne "note"
aaa komsija to je dakle to, ja kontao SFF
- Toffee karamela
#341 Re: Sarajevo - velike i male tajne
A pa to je znači, ja danas iz tramvaja gledam, upitnik iznad glave, prebiram po glavi svetački kalendarcyprus wrote:
Koga zanima ovaj teferič, momentalno ima priliku da ga posjetiDo mene na Grbavici stižu vrlo jasne "note"
-
hrasno
#342 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ljetno kino iza Istorijskog arhiva da li je su se ikad prikazivali filmovi ?
- dječak sa šibicama
#343 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Jeste, u Sarajevu se vise iz nekog inata, slavila ta pobjeda, slavilo se i nakon poraza od Argentine. Bivsa drzava je bila pred raspadom, malo ko je iskreno navijao za Osimov tim, osjecalo se ono nesto u zraku._BataZiv_0809 wrote:
Prvi snimci su sa Alipasinog u Sarajevu, to je sasvim sigurno. Zatim se prikazuju snimci iz dijela grada koji dobrano podsjeca na raskrsnicu Radiceve i Titove, ali me bune zgrade sa lijeve strane od kamere i polozaj tramvajske pruge![]()
Ja se dobro sjecam tih dana, iako sam bio klinjo, kad se igralo sa Argentinom nije zivog covjeka na ulici bilo, a moja zgrada se bukvalno tresla prilikom izvodjenja penala. To nikada poslije nisam dozivio, ko zemljotres, svi su skakali izgleda.
Veca euforija je bila samo 2003. jel ono bjese, kad se igralo sa Dancima na Kosevu.
Svaka cast onim utakmicama u Brazilu i prethodnim kvalifikacijama, ali nikad jace euforije od Danaca i te `90.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#344 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Prvi put cujem da se slavio poraz od Argentinedječak sa šibicama wrote: Jeste, u Sarajevu se vise iz nekog inata, slavila ta pobjeda, slavilo se i nakon poraza od Argentine. Bivsa drzava je bila pred raspadom, malo ko je iskreno navijao za Osimov tim, osjecalo se ono nesto u zraku.
Ja se dobro sjecam tih dana, iako sam bio klinjo, kad se igralo sa Argentinom nije zivog covjeka na ulici bilo, a moja zgrada se bukvalno tresla prilikom izvodjenja penala. To nikada poslije nisam dozivio, ko zemljotres, svi su skakali izgleda.
Veca euforija je bila samo 2003. jel ono bjese, kad se igralo sa Dancima na Kosevu.
Svaka cast onim utakmicama u Brazilu i prethodnim kvalifikacijama, ali nikad jace euforije od Danaca i te `90.
Mislim znam o utakmici iz ocevih prica, ja sam tad punio pelene i znam sa koliko zara i nakon 26 godina prica o Sabanadzovicevom crvenom, Brnovicevim sjajnim pokrivanjem Maradone, odbrani penala, a o Hadzibegicevom penalu ne treba trositi rijeci.
2005 oktobar smo igrali sa Danskom, prebaceno sa Bilinog na Kosevo, lafo neki UEFA pravilnici ili upaljac bacen prema Carewu, ne sjecam se vise. Mi u Zenci gledali na velikom ekranu jer ste nam oteli utakmicu
-
MensurM
#345 Re: Sarajevo - velike i male tajne
2003._BataZiv_0809 wrote:Prvi put cujem da se slavio poraz od Argentinedječak sa šibicama wrote: Jeste, u Sarajevu se vise iz nekog inata, slavila ta pobjeda, slavilo se i nakon poraza od Argentine. Bivsa drzava je bila pred raspadom, malo ko je iskreno navijao za Osimov tim, osjecalo se ono nesto u zraku.
Svaka cast onim utakmicama u Brazilu i prethodnim kvalifikacijama, ali nikad jace euforije od Danaca i te `90.Otkud to?
Mislim znam o utakmici iz ocevih prica, ja sam tad punio pelene i znam sa koliko zara i nakon 26 godina prica o Sabanadzovicevom crvenom, Brnovicevim sjajnim pokrivanjem Maradone, odbrani penala, a o Hadzibegicevom penalu ne treba trositi rijeci.
2005 oktobar smo igrali sa Danskom, prebaceno sa Bilinog na Kosevo, lafo neki UEFA pravilnici ili upaljac bacen prema Carewu, ne sjecam se vise. Mi u Zenci gledali na velikom ekranu jer ste nam oteli utakmicu![]()
- supercali
#346 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ne ta s dancima_BataZiv_0809 wrote:Prvi put cujem da se slavio poraz od Argentinedječak sa šibicama wrote: Jeste, u Sarajevu se vise iz nekog inata, slavila ta pobjeda, slavilo se i nakon poraza od Argentine. Bivsa drzava je bila pred raspadom, malo ko je iskreno navijao za Osimov tim, osjecalo se ono nesto u zraku.
Svaka cast onim utakmicama u Brazilu i prethodnim kvalifikacijama, ali nikad jace euforije od Danaca i te `90.Otkud to?
2005 oktobar smo igrali sa Danskom, prebaceno sa Bilinog na Kosevo, lafo neki UEFA pravilnici ili upaljac bacen prema Carewu, ne sjecam se vise. Mi u Zenci gledali na velikom ekranu jer ste nam oteli utakmicu![]()
Neego kad smo ih pobjedili 3:0
Bilo je to negdje 2000-03
Last edited by supercali on 19/08/2016 23:39, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#347 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Da tacno moja greska. Bile su kvalifikacije za Euro u Portugalu 2004.MensurM wrote:
2003.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#348 Re: Sarajevo - velike i male tajne
To je moglo biti 1997 samo jer su se igrale kvalifikacije za Svjetsko u Francuskoj '98.supercali wrote: Ne ta s dancima
- supercali
#349 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Do mene 97 ovu 2003 smo dobili 2:0_BataZiv_0809 wrote:To je moglo biti 1997 samo jer su se igrale kvalifikacije za Svjetsko u Francuskoj '98.supercali wrote: Ne ta s dancima
- dječak sa šibicama
#350 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ja mislim na onu cuvenu utakmicu sa Dancima 2003. koja se cekala kao ozeb`o sunce, kad je nastala ona glupava pjesma hajmo Bosno Bosno Bosno hajmo Hercegovino...
Strasna euforija, pregorili igraci ko lampice.
Slavilo se i poslije Argentine, kao eto Jugoslavija Jugoslavija, ne moze nam niko nista, otprilike par dana prije spaljivanja iluzija.
Slavila se u Sarajevu i Zvezdina titula prvaka Europe, sisle Vrace, dos`o Vocnjak i Vojkovici, a i gradska raja. Tad je Zvezda bila nasa, zajednicka.
Sabanadzovic je dobio crveni na Maradoni, tvrdoglavi Osim nije dao pravu priliku mladim boljim igracima, a Hadzibegicu i danas na usnama citas "euuupickumaterinu".
Tesko je opisati osjecaj i pad na beton u tih par minuta, Ivkovic brani penal Maradoni, ljudi u padaju u nesvjest imamo ih jos samo malo, ne moze Faruk promasiti on je doktorirao penale, njima brani drugi golman... i onda Goycochea baca jugoslovene u ponor, a Argentince u ekstazu.
Strasna euforija, pregorili igraci ko lampice.
Slavilo se i poslije Argentine, kao eto Jugoslavija Jugoslavija, ne moze nam niko nista, otprilike par dana prije spaljivanja iluzija.
Slavila se u Sarajevu i Zvezdina titula prvaka Europe, sisle Vrace, dos`o Vocnjak i Vojkovici, a i gradska raja. Tad je Zvezda bila nasa, zajednicka.
Sabanadzovic je dobio crveni na Maradoni, tvrdoglavi Osim nije dao pravu priliku mladim boljim igracima, a Hadzibegicu i danas na usnama citas "euuupickumaterinu".
Tesko je opisati osjecaj i pad na beton u tih par minuta, Ivkovic brani penal Maradoni, ljudi u padaju u nesvjest imamo ih jos samo malo, ne moze Faruk promasiti on je doktorirao penale, njima brani drugi golman... i onda Goycochea baca jugoslovene u ponor, a Argentince u ekstazu.