SARAJEVO UMJESTO BEOGRADA

bonislav

Post by bonislav »

Ekipa, o kakvom Sarajevu, centru JI mi pričamo?

Odmah da naglasim da ja nisam,kao Hrvat,zaluđen glupavim idejama o Zagrebu kao reginalnom centru,nego čisto da ukažem gdje je Sarajevo i čitava BiH.

Izvor-Svjetska Banka:

Država BiH je 2006. imala ukupni BDP 11.296 milijardi USD.

Grad Zagreb je 2004. imao ukupni BDP 11.284 milijarde USD (31% ukupnog hrvatskog BDP-a).

Dakle kakva je situacija? Takva, da je danas ukupni BDP Grada Zagreba veći od ukupnog BDP-a države Bosne i Hercegovine. :shock: :shock: :shock:

I kakve sada predispozicije ima Sarajevo,glavni grad BiH,kada čitava BiH ostvaruje manje vrijednosti nego glavni grad Hrvatske ? :roll:

Prometna povezanost Zagreba sa istokom,sjeverom,zapadom,jugom je 10 puta bolja nego povezanost Sarajeva. U bilo kojem smjeru da krenete iz ZG,doći ćete na autoput.

Ponavljam,ovo nije glorificiranje Grada Zagreba,nego samo ukazivanje koliko je Sarajevo daleko od njega u svim pogledima.
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Znateli uopste sta su kriteriji za ovaj izbor? Mozda uopste nije u pitanju BDP i velicina gradova. Brisel nije najveci grad u evropi, pa moze se rec da je rupa za vece evropske metropole, ipak vecina bitni institucija Eu se bas nalaze u Briselu.
osa

Post by osa »

Ne daj bože da zagreb bude centar neke ji europe, ili bilo koje druge, to slobodno treba prepustiti sarajevu, beogradu ili nekom drugom gradu, pa na ovim prostorima ako si centar svi te mrze ogovaraju zavide zar to neko želi nije li bolje biti malo sa strane, razvijati biznis, graditi, a ovakve počasti prepustiti drugima.
kozmopolitanac

Post by kozmopolitanac »

sarajevo nema uslova da bude centar bilo cega medjunarodnog jer je primitivna sredina i zabacena provincija.

ali ipak bilo bi dobro da nazor i neprirodno postane centar necega jer nam se onda i mentalitet mozda malo promjeni.
osa

Post by osa »

kozmopolitanac wrote:sarajevo nema uslova da bude centar bilo cega medjunarodnog jer je primitivna sredina i zabacena provincija.

ali ipak bilo bi dobro da nazor i neprirodno postane centar necega jer nam se onda i mentalitet mozda malo promjeni.
ma ima sarajevo svoj štih od uvijek, ali treba gledati šta ovako nešto može donijeti gradu i državi, da ne bi bilo nešto poput potemkinova sela i sl.
PasoDzigera007

Post by PasoDzigera007 »

Ma sta ste ba zapeli sa tim Zagrebom i Beogradom,najbolje uslove je pruzilo Sarajevo i ujedno je izabran za glavni grad u regiji,a 10 oktobra se vec otvara centar.
http://www.san.ba/index.php?id=288
kucuk

Post by kucuk »

Nisam siguran da ce rukovodioci Makedonije, Albanije, Crne Gore, Hrvatske pa i Kosova ako bude nezavisno radje ici u Beograd na skupove nego u Sarajevo, a i oni ce se pitati gdje ce centar biti.
osa

Post by osa »

kucuk wrote:Nisam siguran da ce rukovodioci Makedonije, Albanije, Crne Gore, Hrvatske pa i Kosova ako bude nezavisno radje ici u Beograd na skupove nego u Sarajevo, a i oni ce se pitati gdje ce centar biti.
ovi iz hrvatske će rađe ići u sarajevo, evo razloga da autoput koji se gradi od zagreba prema sisku produžimo do bih pa i do samog sarajeva.
salihh

Post by salihh »

koliko sam upoznat pakt za stabilnost ce se smjestiti na nekoliko spratova obnovljene zgrade zajednickih institucija, za sada...
o sarajevu kao regionalnom centru govore velika ulaganja mocnih evropskih drzava i usa u gradnju novih i velikih zgradaq ambasada...

na zalost dusmana i uprkos nama samima, sarajevo se razvija nezaustavljivo...
rashid

Post by rashid »

bonislav wrote:Ekipa, o kakvom Sarajevu, centru JI mi pričamo?

Odmah da naglasim da ja nisam,kao Hrvat,zaluđen glupavim idejama o Zagrebu kao reginalnom centru,nego čisto da ukažem gdje je Sarajevo i čitava BiH.

Izvor-Svjetska Banka:

Grad Zagreb je 2004. imao ukupni BDP 11.284 milijarde USD (31% ukupnog hrvatskog BDP-a).

Dakle kakva je situacija? Takva, da je danas ukupni BDP Grada Zagreba veći od ukupnog BDP-a države Bosne i Hercegovine. :shock: :shock: :shock:

I kakve sada predispozicije ima Sarajevo,glavni grad BiH,kada čitava BiH ostvaruje manje vrijednosti nego glavni grad Hrvatske ? :roll:

Prometna povezanost Zagreba sa istokom,sjeverom,zapadom,jugom je 10 puta bolja nego povezanost Sarajeva. U bilo kojem smjeru da krenete iz ZG,doći ćete na autoput.

Ponavljam,ovo nije glorificiranje Grada Zagreba,nego samo ukazivanje koliko je Sarajevo daleko od njega u svim pogledima.
A da se naglasi ...

Država BiH je 2006. imala ukupni BDP 11.296 milijardi USD. od kojeg Sarajevo ima 10.000 miljardi USD.
jefferson

Post by jefferson »

rashid wrote:
bonislav wrote:Ekipa, o kakvom Sarajevu, centru JI mi pričamo?

Izvor-Svjetska Banka:

A da se naglasi ...

Država BiH je 2006. imala ukupni BDP 11.296 milijardi USD. od kojeg Sarajevo ima 10.000 miljardi USD.
:lol: :lol: :lol:
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

_BosanaC wrote:Hocel' mi plata ista skociti od toga? :roll:
Ne znam zbog čega, ali meni je septembarska plata manja za 200KM :D
:-)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

IlijaLadin wrote:
_BosanaC wrote:Hocel' mi plata ista skociti od toga? :roll:
Ne znam zbog čega, ali meni je septembarska plata manja za 200KM :D
:-)