Rodjeni Sarajlija, prodao se za fotelje i lagodan zivot. A ko ne bi? 5% grada.
Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
- Rockefeller
#76 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
- Bloo
- Globalna šefica
#77 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Edeka versus BingoOzimician wrote: ↑24/04/2022 23:35 Pa pričamo o ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima. Ako ste kad kupovali, bili u restoranima, itd. u Njemačkoj, Švedskoj i slično, onda znate o čemu pričam... Naravno razlika je od objekta do objekta, kao i kod nas, ali generalno ako bih birao uslugu u BiH ili u Njemačkoj npr, odabrao bih BiH.
- SpecialOffer
#78 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
"Rodjeni Sarajlija" je najveca prevara na svijetu.
Ako je nesto unistilo Sarajevo to je ono sredjivanje svega i svacega preko veze, stele i sl.
Ako je nesto unistilo Sarajevo to je ono sredjivanje svega i svacega preko veze, stele i sl.
-
no_sikiriki
#79 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ne brini, i meni je sad sega i ofirno. Ali kad vidim neke u okolini koji jos uvijek razmisljaju tako, bude mi lakse i sebi sebe opravdam sa “mladost, ludost”.Bloo wrote: ↑24/04/2022 23:28no_sikiriki wrote: ↑24/04/2022 23:12 Do fakulteta sam i ja imala te snobovske misli i kontala da sam neko i nešto, jer sam iz Sarajeva.![]()
![]()
![]()
![]()
sorry
Ali meni to uvijek šega.
- Ozimician
#80 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Kaufland vs Bingo.Bloo wrote: ↑24/04/2022 23:36Edeka versus BingoOzimician wrote: ↑24/04/2022 23:35 Pa pričamo o ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima. Ako ste kad kupovali, bili u restoranima, itd. u Njemačkoj, Švedskoj i slično, onda znate o čemu pričam... Naravno razlika je od objekta do objekta, kao i kod nas, ali generalno ako bih birao uslugu u BiH ili u Njemačkoj npr, odabrao bih BiH.![]()
Edeka i Rewe - kako koji market.
Aldi, Netto, Norma, Lidl - kod nas i nema tako loše usluge u trgovinama
Ali ovo je svakako off-topic
Last edited by Ozimician on 24/04/2022 23:43, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#81 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Zato što su "starosjedioci" predodređeni da im se servira. Pa su aritokratski sklopljenih očiju s izrazom blagog prezima prema "došljacima" čekali da im batler servira njihovo "prirodno pravo".
A onda im se učinilo da predugo čekaju, otvorili su oči i vidjeli da "došlje" nisu čekale, već su radile i uzele ono šta su "starosjedioci" čekali da im se, podrazumijeva se, servira.
- Ozimician
#82 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Hakiz wrote: ↑24/04/2022 23:42Zato što su "starosjedioci" predodređeni da im se servira. Pa su aritokratski sklopljenih očiju s izrazom blagog prezima prema "došljacima" čekali da im batler servira njihovo "prirodno pravo".
A onda im se učinilo da predugo čekaju, otvorili su oči i vidjeli da "došlje" nisu čekale, već su radile i uzele ono šta su "starosjedioci" čekali da im se, podrazumijeva se, servira.
Da da, ''starosjedioci'' očekuju da dobiju neke privilegije samo zato što su rođeni tu gdje jesu i dobijaju to s vremena na vrijeme (naravno ne u mjeri u kojoj očekuju), ali dugoročno, kad te opali realnost - ta priča ne pije vode. Trenutno najskuplje stanove, 80% novogradnje - kupuju ''došlje'', pa ti vidi.
Generalno internet, digitalizacija - smanjili su razlike koje su postojale prije toga u obrazovanju, kulturi, poimanju svijeta. Danas se omladina iz najzabačenijeg sela i iz centra Sarajeva - obrazuje uz YouTube i TikTok i gledaju isti sadržaj, tako da su se te razlike odavno istopile.
-
Sociolog
#83 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
I ti bi Fojnicaninda si SarajlijaRockefeller wrote: ↑24/04/2022 23:36![]()
Zasto ne kupujete zgrade u onim Lamelama u Fojnici..nego kupujete garsonjerice u Tibrama...?
Ne mogu rende kora
- Bloo
- Globalna šefica
#84 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ah, evo nam naše forumske mahiremahauše... 
-
last mohicans
#85 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Nisu ni rođene Sarajlije imune na potegni, sredi, završi, odradi sa vezom. Sve to utiče na neke nove tokove i rađanje generacija koje su puno drugačije od izvornih građana ovoga grada. Dodaj velike kretnje stanovništva, kojeg je uvijek bilo, ali ne na ovakvoj dnevnoj osnovi, novi main stream fazon bruda, nargilaša, nekih novih wanna be style klošara, uz jake udare šunda i kvazikulture sa Istoka,imamo ovo što imamo danas. Politika jedne od najvećih stranaka kod Bošnjaka jeste da su poželjni i prihvatljivi uzusi i modeli normalnog ponašanja kod jednog Zahiragića. Kud ces šta više
Vjerujem da ima stotine, ako ne i hiljade onih kojima je on pravi primjer kakav treba da bude jedan mladi (NE)građanin, ovoga grada, Bošnjak nadasve.
- billy organ
#86 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Izuzetno tuzan komentar. I tuzan i ruzan. Znaci smeta neciji tudji naglasak. Odvratan u rangu sa ovim desavanjima oko Dizdara. Pogan i rasisticki komentar. Dovoljno je reci: FUJ!.benzapen wrote: ↑24/04/2022 22:55Joj ovo je baš 100% istina. Tačno se obradujem kad čujem poznate riječi, naglasak. Ne znam ljude nikako ali im se obradujem kao da su mi rod najrođeniji. Nemam ništa protiv nikog, ali mislim da je prirodno da su mi bliži ljudi s kojima dijelim isto odrastanje, odgoj, priču. Tako je kako je. Postoji sandžački, hercegovački, krajiški, zenički lobi u Sarajevu. Samo nema sarajevski. Što bi Sidran rekao, znam ja nas, jebo ti nas.ibizza wrote: ↑24/04/2022 22:01
Odem po djecu u vrtić, od teta u vrtiću, do roditelja, nema šanse čuti sarajevski naglasak. Većinom je to Sandzak, Krajina, Zenica, Hercegovina. Isto primjećujem po tržnim centrima... Jednostavno, raja iz Sarajeva otišla vani, a raja iz drugih sredina doselila u Sarajevo.
-
tindbe
#87 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Šta je to Sarajevo prije bilo ( i kad? ), a da to više nije?
-
Wtf_do_i_know
#88 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Upravo ovo je sustina. Sjecam se kada sam ucestvovao u ipsos istrazivanju prije par godina tema je bila odlazak iz drzave i jedno od pitanja je bilo da mozete birati da li bi radili u drzavnoj ili privatnoj firmi, od nas 8, 7 je izabralo drzavnu firmu, a to sigurno nisu izabrali jer im je cilj u zivotu da kvalitetno rade svoj posao, vec uhljebljenje do penzije. Korupcija izjeda ovo drustvo i dovodi ga do raspada, a sve je pocelo kada se prihvatilo da se kovertama rijesavaju problemi i kada drugi to rade svi su protiv, ali kada se tebi pruzi prilika da sebi nesto zavrsis kovertom onda to moze proci. Tako se dodje do zadruga i bruda jer vecina trazi laku paru i povrsne uzitke, a obrazovani ljudi koji ne mogu sebi naci mjesto u takvom sistemu, a ne zele prihvatiti takav sistem kao normalan jer nije pa odlaze iz drzave i to je zacarani krug koji nas je doUpravo ovo je sustina. Sjecam se kada sam ucestvovao u ipsos istrazivanju prije par godina tema je bila odlazak iz drzave i jedno od pitanja je bilo da mozete birati da li bi radili u drzavnoj ili privatnoj firmi, od nas 8, 7 je izabralo drzavnu firmu, a to sigurno nisu izabrali jer im je cilj u zivotu da kvalitetno rade svoj posao, vec uhljebljenje do penzije. Korupcija izjeda ovo drustvo i dovodi ga do raspada, a sve je pocelo kada se prihvatilo da se kovertama rijesavaju problemi i kada drugi to rade svi su protiv, ali kada se tebi pruzi prilika da sebi nesto zavrsis kovertom onda to moze proci. Tako se dodje do zadruga i bruda jer vecina trazi laku paru i povrsne uzitke, a obrazovani ljudi koji ne mogu sebi naci mjesto u takvom sistemu a ne zele prihvatiti takav sistem kao normalan jer nije, pa odlaze iz drzave i to je zacarani krug koji nas je doveo do ovoga i koji ce nazalost biti jos gori.Rockefeller wrote: ↑24/04/2022 23:36![]()
- Leopard_SA
#89 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ali opet ne pruzas ni jedan argument za tezu da je rast vaznosti religije uzrokovao kulturni sunovrat.
Ako pogledamo malo unazad, pocetkom devedesetih je poceo period unilateralne vanjske politike Sjedinjenih Americkih Drzava. Da li to znaci da je promjena americke vanjske politike takodje uzrokovala ekspnziju nargila barova u Sarajevu?
- ejjus
#90 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
ista prica bila i prije 10 godina,
ja sam se ovog naslusao, doslo mi je da se uhvatim za slauf, ili da se objesim ili da ga dudlam
ja sam se ovog naslusao, doslo mi je da se uhvatim za slauf, ili da se objesim ili da ga dudlam
- billy organ
#91 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Ne znaju mnogi koliko je Mak Dizdar imao problema u proslom sistemu.
Gorčin Dizdar: Mak Dizdar bio je žrtva svih sistema u kojima je živio
Danas se u kulturnoj javnosti dosta govori o tome da je Mak Dizdar bio proganjan u vrijeme socijalizma zbog svojih političkih i nacionalnih svjetonazora. Jesu li te tvrdnje tačne?
– Mak Dizdar bio je na određeni način žrtva sva tri sistema u kojima je živio: cenzori Kraljevine Jugoslavije izbacili su polovinu pjesama iz njegovog pjesničkog prvijenca Vidovopoljska noć, ustaše su mu odvele majku i sestru u Jasenovac, a socijalistička Jugoslavija zabranila je rad vrlo uspješnoj izdavačkoj kući “Narodna prosvjeta”, u kojoj je bio glavni urednik. Ovaj događaj bio je tek početak njegovih nevolja: do kraja života nije dobio stalno zaposlenje, sa ženom i troje djece živio je u malom, neuslovnom stanu, a kada je konačno dobio novi, uručeno mu je pismo deložacije, nad kojim je i umro. Osim toga, kako to jasno pokazuje njegova rukopisna ostavština, dobijao je anonimna prijeteća pisma, nekoliko puta bivao javno vrijeđan i ponižavan, a vrijednost njegovog rada žestokim polemičkim tekstovima redovno je dovođena u pitanje. Iako, dakle, nije bio progonjen u klasičnom smislu, moglo bi se reći da je protiv njega vođen jedan jednim dijelom spontani, a drugim organizirani “specijalni rat”.
Postoje i neke teorije po kojima je, navodno, Mak Dizdar ubijen. Treba li to tretirati kao površan medijski senzacionalizam ili u tim “pričama” ima istine?
– Da ponovim: Mak Dizdar umro je nad “montiranim” pismom deložacije iz vlastitog stana, dakle, pismom koje nakon njegove smrti više nikada nije spomenuto. Prethodno je doživljavao razne oblike psihičke torture i egzistencijalnih prijetnji. Ukoliko je sve ovo bilo dio sistemski planirane kampanje, moglo bi se u određenom smislu govoriti o “ubistvu”. Međutim, kako sam nisam doživio to vrijeme, a nisam nikada vidio jasne dokaze za postojanje ovakve kampanje, ipak bih se suzdržao od tako snažne optužbe.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#92 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Mentalitet "a gdje sam tu ja" je problem. A to se nece promijeniti nikad.
-
Tempo
- ZeModerator
#93 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
billy organ wrote: ↑25/04/2022 00:08 Ne znaju mnogi koliko je Mak Dizdar imao problema u proslom sistemu.
u ovom sistemu bi mu bilo puno bolje. mogo bi jesti iz kontejnera i biti pocasni clan javne kuhinje. a mogo bi biti sluga ovih cudovista. ili konobar na jadranu. ili rvi sa 50 maraka doplatka na 180 maraka penzije.
- billy organ
#94 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Meanwhile u proslom sistemu:Tempo wrote: ↑25/04/2022 00:13billy organ wrote: ↑25/04/2022 00:08 Ne znaju mnogi koliko je Mak Dizdar imao problema u proslom sistemu.
u ovom sistemu bi mu bilo puno bolje. mogo bi jesti iz kontejnera i biti pocasni clan javne kuhinje. a mogo bi biti sluga ovih cudovista. ili konobar na jadranu. ili rvi sa 50 maraka doplatka na 180 maraka penzije.
Ovaj događaj bio je tek početak njegovih nevolja: do kraja života nije dobio stalno zaposlenje, sa ženom i troje djece živio je u malom, neuslovnom stanu, a kada je konačno dobio novi, uručeno mu je pismo deložacije, nad kojim je i umro.
-
Tempo
- ZeModerator
#95 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
ocigledno da mu je bilo bolje onda nego sto bi mu bilo sad.billy organ wrote: ↑25/04/2022 00:14Meanwhile u proslom sistemu:
Ovaj događaj bio je tek početak njegovih nevolja: do kraja života nije dobio stalno zaposlenje, sa ženom i troje djece živio je u malom, neuslovnom stanu, a kada je konačno dobio novi, uručeno mu je pismo deložacije, nad kojim je i umro.
-
Piaty
#96 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Eno ti opet "u ovom sistemu bi..."Tempo wrote: ↑25/04/2022 00:13billy organ wrote: ↑25/04/2022 00:08 Ne znaju mnogi koliko je Mak Dizdar imao problema u proslom sistemu.
Ama pusti ovaj sistem. Mislim ok, ne bi mu bilo bolje, bi mu bilo bolje, mozda bi postao pilot, mozda automehanicar...koja je poenta.
Pricamo Australiji ali je Brisel glavni grad Belgije.
Mak Dizdar je i u sistemu prije komunistickog imao problema, a kasnije se to samo nastavilo.
- billy organ
#97 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
-
Piaty
#98 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Haha nista
-
Tempo
- ZeModerator
#99 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
pa mozda je bio neki nadrkanko, sto ne menja kvalitet proslog sistema u odnosu na ovo gdje nas je doveo nacionalizam i metastazirana glupost.Piaty wrote: ↑25/04/2022 00:23Eno ti opet "u ovom sistemu bi..."
Ama pusti ovaj sistem. Mislim ok, ne bi mu bilo bolje, bi mu bilo bolje, mozda bi postao pilot, mozda automehanicar...koja je poenta.
Pricamo Australiji ali je Brisel glavni grad Belgije.
Mak Dizdar je i u sistemu prije komunistickog imao problema, a kasnije se to samo nastavilo.
- Leopard_SA
#100 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti
Pa od istih ljudi cujes kako Sarajevo nije metropola, a hoce im sta bit jer raja iz drugih dijelova Bosne dolazi u Sarajevo. Kontradiktorni sami sebi…billy organ wrote: ↑24/04/2022 23:56
Izuzetno tuzan komentar. I tuzan i ruzan. Znaci smeta neciji tudji naglasak. Odvratan u rangu sa ovim desavanjima oko Dizdara. Pogan i rasisticki komentar. Dovoljno je reci: FUJ!.
Inace, veci je Sarajlija Focak, Tuzlak, Sandzaklija i sl koji ne baca smece po cesti, ne parkira kao papak, ne glasa za izgradnju Tibri i drugih arhitektonskih ikona(ukoliko je clan opcinskog vijeca) nego oni kojima u rodnom listu pise ime jedne od cetiri sarajevske opcine