Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#826 Re: Sarajevo u Ratu

Post by drndalo »

Alive wrote:Zaboravite vi sve tako olako... Takvima kao vi i treba ponovo rat. I opet ne biste dosli pameti!
Ko ovakve stvari pozeli drugome, pod prozorom mu pucalo... Kako se lako sicati floskulama...?

Mada ne bi bio los opet jedan sukob ogranicenog intenziteta, pa da se ovaj put za razliku od proslog uhvatim 1. motorizovane Gelsenkirchen-ske udarne brigade...

Sta treba ? Zivjeti svaki dan u glavi rat da bi takvi kao ti bili sretni ? Pa evo zivimo, skoro... Tad si bar znao odakle vreba opasnost, a sada bas i ne znas odakle ce ko udariti...

Uzivaj u svojim mislima... :thumbup:
Qler

#827 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Qler »

drndalo wrote:
Alive wrote:Zaboravite vi sve tako olako... Takvima kao vi i treba ponovo rat. I opet ne biste dosli pameti!
Ko ovakve stvari pozeli drugome, pod prozorom mu pucalo... Kako se lako sicati floskulama...?

Mada ne bi bio los opet jedan sukob ogranicenog intenziteta, pa da se ovaj put za razliku od proslog uhvatim 1. motorizovane Gelsenkirchen-ske udarne brigade...

Sta treba ? Zivjeti svaki dan u glavi rat da bi takvi kao ti bili sretni ? Pa evo zivimo, skoro... Tad si bar znao odakle vreba opasnost, a sada bas i ne znas odakle ce ko udariti...

Meni prica stara, njoj njen otac pricao kako ne treba zaboraviti sta su radili cetnici u 2. s.r. ona mu govorila, babo to je bilo u tvoje doba, nema vise toga.... pa dodje '92...

neki dan pricam sa rodicom, '92. godiste, kaze ma pusti to sta je bilo, nema vise toga, to je bilo u drugo doba....

Uvijek ce biti budala i zlih ljudi da ih iskoriste. Nazalost, historija nas uci da svi problemi pocnu sa "one strane Drine"... pa su tako svi pravoslavci dosli na los glas, gdje god da su na Balkanu...
Alive

#828 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Alive »

drndalo wrote:

Kralju niti sam nacionalista niti neki lik zeljan rata i gluposti ali ZABORAVITI nikad necu! A ti i drugi izgleda zelite upravo to pa da vas za 50 godina neko (dobro znamo ko) kolje, siluje i ubija. Iskreno gade mi se takve osobe koje odbacuju svu patnju i bol jednog naroda. I nisam rekao dzaba da takvima koji zele zaboraviti treba ponovo opet isto pa da se nauce pameti.

I da... niko ne govori ovdje o nekom nacionalistickom stalnom svakodnevnom pricanju,spominjanju,glupiranju nego cisto ukljuciti vise mozak i ne zaboraviti neke stvari kao sto su zaboravljali nasi svakih 50 godina.

Sad ces me naravno optuziti da sam nacionalista, huskac, hejter... hajde sta cekas?
Alive

#829 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Alive »

drndalo wrote:

Kralju niti sam nacionalista niti neki lik zeljan rata i gluposti ali ZABORAVITI nikad necu! A ti i drugi izgleda zelite upravo to pa da vas za 50 godina neko (dobro znamo ko) kolje, siluje i ubija. Iskreno gade mi se takve osobe koje odbacuju svu patnju i bol jednog naroda. I nisam rekao dzaba da takvima koji zele zaboraviti treba ponovo opet isto pa da se nauce pameti.

I da... niko ne govori ovdje o nekom nacionalistickom stalnom svakodnevnom pricanju,spominjanju,glupiranju nego cisto ukljuciti vise mozak i ne zaboraviti neke stvari kao sto su zaboravljali nasi svakih 50 godina.

Sad ces me naravno optuziti da sam nacionalista, huskac, hejter... hajde sta cekas?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#830 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Chmoljo »

:!:

tema: Sarajevo u ratu. svaka priča o ekonomiji, politici, kriminalu, izlišna je.

tema je jasna i držite se nje.
Dozer

#831 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Dozer »

Alive... svi smo mi individualna bica, a nametanje nekakvog kolektivnog identiteta i misljenja ispred licnog i individualnog je obicna budalastina i maksimalna glupost.

Ja sam rat dozivio i prezivio vrlo individualno, i u svemu tome me savrseno ne zanima mentalno i fizicko stanje naroda, pa ma koji narod da je u pitanju.
Jedino bitno u svemu tome je bila mikro zajednica, tj. moja porodica, saborci, drugovi i prijatelji. Empatija u odnosu na narod je tu, vjeruj mi na rijec, totalni visak i slabo je ko to imao. A slabo ko to ima i danas, na individualnom nivou naravno.

I tebe, da se sutra zapuca, savrseno nece zanimati nikakav narod, nego ces brinuti o sebi i svojoj licnoj mikro okolini - saborcima i porodici. Ostalo, poput "tvog" naroda tamo negdje u nekoj zabiti, nece ti biti ni u peti.

U Sarajevu je ubijeno preko 10.000 ljudi. Vecina su bili Bosnjaci, cinjenicno, ali nisu bili jedini. Ti koji nisu bili Bosnjaci, a ubijeni su granatama i snajperima bilo kao civili ili borci, da li tebe zanimaju? Iskren odgovor je "ne", to znamo, a forumski je...?
drndalo

#832 Re: Sarajevo u Ratu

Post by drndalo »

Alive wrote:
drndalo wrote:

Nista ja nisam optuzio, ja sam samo rekao svoje misljenje sta nekome ko tako zeli bilo kome treba... Ni ja nisam zaboravio, barem ne vecinu, ali potisnuo jesam, i trudim se samo dobrih stvari sjecati iz tih vremena koja niti sam uzrokovao, niti iskoristio... I naucio sam nesto za razliku od proslog puta, ipak je najbolje siriti istinu o Bosni na koncertu Dine Merlina u Gelsenkirchen-u...
Hemera

#833 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Hemera »

Image

Image

Image
Alive

#834 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Alive »

Samo kazem da treba nastaviti normalno zivjeti, biti normalan i biti COVJEK ali nikad ne zaboraviti. Oprostiti ako se moze DA ali zaboraviti NIKADA. Eto o tome se radi. Haj da vise ne radimo off topic...

Sorry moderatori i admini na off topicu.
Hemera

#835 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Hemera »

Image

Image

Image

1996

Image
Vitezanin

#836 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Vitezanin »

Ljudi, treba mi mala pomoć oko jednog filma o ratnom Sarajevu, davno sam ga gledao i hoću opet.

Znači ovako ide radnja: dva brata i jedan pas vučjak. Uspiju dobiti papire da izađu iz Sarajeva ili tako nešto, ali moraju doći do aerodroma pa prolaze bukvalno kroz porušene zgrade (uokolo su sve porušene zgrade koje su vjerojatno Aerodromsko naselje) i tu pogine mlađi brat i vučjak (vučjak je btw bio pogođen i ranije pa su mu bila napravljena neka kolica gdje su zadnje noge da bi mogao hodati).

Fakat bih volio naći ovaj film, ali ove scene su sve čega se mogu sjetiti. :-?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#837 Re: Sarajevo u Ratu

Post by KatarinaKosaca »

Vitezanin wrote:Ljudi, treba mi mala pomoć oko jednog filma o ratnom Sarajevu, davno sam ga gledao i hoću opet.

Znači ovako ide radnja: dva brata i jedan pas vučjak. Uspiju dobiti papire da izađu iz Sarajeva ili tako nešto, ali moraju doći do aerodroma pa prolaze bukvalno kroz porušene zgrade (uokolo su sve porušene zgrade koje su vjerojatno Aerodromsko naselje) i tu pogine mlađi brat i vučjak (vučjak je btw bio pogođen i ranije pa su mu bila napravljena neka kolica gdje su zadnje noge da bi mogao hodati).

Savršen krug sa Mustafom Nadarevićem. Mora biti na you tubu.
julisiz es grant

#838 Re: Sarajevo u Ratu

Post by julisiz es grant »

Vitezanin wrote:Ljudi, treba mi mala pomoć oko jednog filma o ratnom Sarajevu, davno sam ga gledao i hoću opet.

Savršeni krug, prvi bh postratni film, režija Ademir Kenović, glavna uloga Mustafa Nadarević.
Vitezanin

#839 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Vitezanin »

Hvala vam!

Na YT imaju samo dijelovi, ali barem znam kako se zove pa da ga tražim u komadu.

Hvala još jednom. 8)
goran16v

#840 Re: Sarajevo u Ratu

Post by goran16v »

julisiz es grant wrote: Savršeni krug, prvi bh postratni film, režija Ademir Kenović, glavna uloga Mustafa Nadarević.
Mislim da je snimanje pocelo vec krajem '95 prije nego se stanje 100% stabilizovalo. Taj film je fascinantan ako nista zato sto je sniman u autenticnim devastiranim enterijerima, a ne scenografskim gradjevinama.
Hemera

#841 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Hemera »

potrazi ba na nekom torrentu ima swigurno
Vitezanin

#842 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Vitezanin »

Hemera wrote:potrazi ba na nekom torrentu ima swigurno
Našao sam. ;-)
Qler

#843 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Qler »

daj link
jon_jovi

#845 Re: Sarajevo u Ratu

Post by jon_jovi »

Michael Rose

Image

Date Photographed:February 19, 1994
Photographer:Patrick Chauvel

From 1994 to 1995 he was Commander, United Nations Protection Force, Bosnia-Herzegovina.
Gospodin neutralni. Napisao je knjigu nakon svega gdje ističe da su mu se Srbi činili nekako divlji, da su mu se Muslimni činili nekako divlji i sam Izetbegović s kojim je razgovarao nije mu ostavio utisak. Hrvati su mu bili po mjeri i od Srba Nikola Koljević
goran16v

#846 Re: Sarajevo u Ratu

Post by goran16v »

E ovo je tek bio burek u svemiru

Image
sorcerer

#847 Re: Sarajevo u Ratu

Post by sorcerer »

sto bi rekli nadrealisti hajfiš nambijar :lol: :lol:
goshpar

#848 Re: Sarajevo u Ratu

Post by goshpar »

a kako se zvao dokumentarac o mladom amerikancu mislim, mike, ili tako nesto. bio u ratnom sarajevu, kod obicne raje stanovao, pa onda isao negdje oko tuzle, brckog. bio na liniji s nasim momcima, svirao gitaru u rovu. ima jedan malac koji masta o "cikoladi", pa mu onda mike dadne...

to sam gledao u ratu ili neposredno nakon toga i nikad poslije vise nisam uspio pronaci...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#849 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Truba »

goran16v wrote:
julisiz es grant wrote: Savršeni krug, prvi bh postratni film, režija Ademir Kenović, glavna uloga Mustafa Nadarević.
Mislim da je snimanje pocelo vec krajem '95 prije nego se stanje 100% stabilizovalo. Taj film je fascinantan ako nista zato sto je sniman u autenticnim devastiranim enterijerima, a ne scenografskim gradjevinama.
jedan od najboljih filmova te tematike
sjećam se često sam pjehe u školu išao zbog snimanja filma na skenderiji pa bi dovukli devastirane tramvaje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#850 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Truba »

jon_jovi wrote:Michael Rose

Image
sjo tako dobro poznate face
šta je sad s ovim zlotvorima
Post Reply