Sarajevo u Ratu
-
stari_sarajevski_gospodin
#526 Re: Sarajevo u Ratu
Jel se mozda radi o ovom novinaru? Men se cini da jeste on posto sam gledao ovaj snimak sto je postavio plbih al nije ovaj ima jos 10 drugih izvjestaja koje su postavljene.
- Creasy
#527 Re: Sarajevo u Ratu
cucamonga wrote:jbote grom gledaj ti vatre i paljbe - dobro je iko ost'o normalan pod takvim izivljavanjem. naravno za ovog novinara SE RATUJE - nema tu osudjivanja cetnicke vatre jer mi nismo imali ni 1/50 sta su oni imali....nuki_cika wrote:
![]()
![]()
![]()
ovo je garant bio PAT u sadejstvu sa Pragom ili nesto kocegaznatvise slicno - nema boga da je ovo manje od 20mm sudeci po eksplozijama na zavrsecima plamena.....
gore od same granate jbote....
Ovo gore je Bofors 40mm, a dole je Browing 12,7mm.
Mene zanima sta je ovo na 1:01
-
sumirprimus
#528 Re: Sarajevo u Ratu
nema ba,ovo je naklon do poda,svakom onom ko je ovo prezivio,.. i tu nema price.
-
Ko to smat
#529 Re: Sarajevo u Ratu
Mi jesmo prezivjeli ali dali smo zdravi i normalni e to je pitanje.Nije jednostavno gledat mrtvog jarana,komsiju,ranjeno djete,nije lako vidjet kad dovedu 14 godina momka da vidi jeli mu to staru ubijo snajper.Meni je bilo najteze kad sam iso predat saucesce majki od mog najboljeg jarana,to je bilo nakon dejtona zivila na Grbavici,i tako ti ja dodjem a ona meni kaze sto ga ubiste,to je rekla zato sto je moj najbolji jaran bio Srbin mislila je da je ubijen od nekoga zato sto je Srbin ne vjerujuci da ga je ubila granata koja je dosla sa druge strane.Toliko je bila zadojena da nije vjerovala da ga je granata ubila.Zalosno ali istinito.A to sto nismo unjeli vitamina u sebe 4 godine,sto smo bili izlozeni stresu to se sad naplacuje.
- anonimni clan
#531 Re: Sarajevo u Ratu
Uh ......slike.......najezih se.....ovo je jos iz vremena dok nije bilo onih vreca izmedju kojih se prolazilo. Prvo do pumpe pa onda dalje do one zgrade ne mogu da se sjetim kako smo je zvali.....u svakom slucaju danasnja OHR.
Tu sam dva put zamalo zijanio.Prvi put momka pored mene pogodioo tromblonski geler po guzovima .....drugi put na drugom spratu (sadasnja zgrada OHR) prolazeci izmedju onih razapetih deka i paravana gadjali nas s RB-om.
Srecom bila kumulativna granata.....toplotni mlaz sprzio kroz zid izmedju nas dvojice.....uhhhhhh

Tu sam dva put zamalo zijanio.Prvi put momka pored mene pogodioo tromblonski geler po guzovima .....drugi put na drugom spratu (sadasnja zgrada OHR) prolazeci izmedju onih razapetih deka i paravana gadjali nas s RB-om.
Srecom bila kumulativna granata.....toplotni mlaz sprzio kroz zid izmedju nas dvojice.....uhhhhhh
- anonimni clan
-
r_faruk
#533 Re: Sarajevo u Ratu
heh, bas sam i ja to pomislio. jedva prelistah ovu temu. gledam ove transportere na alipasinom polju. koliko sam samo puta trazio bombone i cokolade od unproforaca (kako smo ih zvali), pa ti s jedne strane bodljikave zice oni s druge. ondje kod PTT-a........ bas gledam ovaj lanc paket, imam jos uvijek ovu smedju kasiku, i danas je koristimna nekoliko slika se vidi moj balkon ili naselje te stanovi mojih prijatelja... baš me zanima gdje smo bili u trenutku kad su slikane pojedine fotografije
kontam, ja sam sa 5 godina, koliko sam imao tada, vec morao da shvatim da mogu poginuti, biti osakacen i jos masu stvari koje ne mogu ni da izgovorim ni napisem... dobro sam normalan ikako...... c faza mi se urezala nenormalno u sjecanje, bila je slika na jednoj od stranica, kada su raznesena ona tri sprata................... gledao s prozora....., iz Ive Andrica ulice..... ja i sestra vristali, plakali........ nismo mogli izaci iz svog stana.......... nismo mogli naci kljuceve, a kljucevi na stolu na kome nema nista osim kljuceva, a ti ih u onom strahu ne vidis...........
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#534 Re: Sarajevo u Ratu

I ovo je bila odbrana Sarajeva. Nevjerovatni Agić Nurija se suprotstavljao i prkosio snajperskim mecima, i zimi. Vidi kako je francuski UNPROFORAC odjeven!
-
nuki_cika
#535 Re: Sarajevo u Ratu
Znam i ja to kad si bacili avio bombu u c fazu,sa alipašina sam to posmatrao,ali nisam bio u mogućnosti da vidim trenutak kad se to dogodilo,zato što se sjecam da su taj dan gađali,pa smo bili u podrumu,ali nakon što su prestali,ja iz stana iz a faze pogledam gore prema onoj zgradi vidim nema 3 ili 4 sprata-strasna slika.Znam da je ona nekakva žena pričala da je komšiju nasla u svom stanu.r_faruk wrote:heh, bas sam i ja to pomislio. jedva prelistah ovu temu. gledam ove transportere na alipasinom polju. koliko sam samo puta trazio bombone i cokolade od unproforaca (kako smo ih zvali), pa ti s jedne strane bodljikave zice oni s druge. ondje kod PTT-a........ bas gledam ovaj lanc paket, imam jos uvijek ovu smedju kasiku, i danas je koristimna nekoliko slika se vidi moj balkon ili naselje te stanovi mojih prijatelja... baš me zanima gdje smo bili u trenutku kad su slikane pojedine fotografije.......... imam i pokoji tabasko, bas sam ih maksuz sada uslikao pa cu postaviti slike
kontam, ja sam sa 5 godina, koliko sam imao tada, vec morao da shvatim da mogu poginuti, biti osakacen i jos masu stvari koje ne mogu ni da izgovorim ni napisem... dobro sam normalan ikako...... c faza mi se urezala nenormalno u sjecanje, bila je slika na jednoj od stranica, kada su raznesena ona tri sprata................... gledao s prozora....., iz Ive Andrica ulice..... ja i sestra vristali, plakali........ nismo mogli izaci iz svog stana.......... nismo mogli naci kljuceve, a kljucevi na stolu na kome nema nista osim kljuceva, a ti ih u onom strahu ne vidis...........
A avio bombu koju sam svojim očima vidio iz stana kad su je bacili na televiziju samo mjesec dana poslije toga međutim ona nije eksplodirala,jer da je eksplodirala šteta bi bila nesaglediva.Bas na suđenju karadzic je tvrdio da je ta bobms trebala da pogodi neki obkekat municije u ulici safeta zajke,ali zbog nepreciznosti završila je u televiziji
I trecu aviobobmu su bacili odmah iza moje zgrade gdje sam stanovao(one zelene zgrade).Još i dan danas tu kad se prođe ima ogromna rupetina.Taj dan od denocije mi je svo posuđe otišlo u vražiju mater,morali kupovati nove tanjire i posude
Ne ponovilo se
- ahuseino
#536 Re: Sarajevo u Ratu
anonimni clan wrote:http://genocideinbosnia.wordpress.com/page/3/
ughhh... tesko brate do bola....
- Reglan
#537 Re: Sarajevo u Ratu
Je li ovo rijec o Nuriji koji se sada vrzma po Sutjesci oko Druge i zabavlja prolaznike?PipiDugaDevetka wrote:
I ovo je bila odbrana Sarajeva. Nevjerovatni Agić Nurija se suprotstavljao i prkosio snajperskim mecima, i zimi. Vidi kako je francuski UNPROFORAC odjeven!
- erik2
#538 Re: Sarajevo u Ratu
Jeste, sjećam se da je uvijek ili gotovo uvijek imao limun u ustima dok je trčao, inače ovu fotografiju je napravio Rikard Larma.arshavin wrote:Je li ovo rijec o Nuriji koji se sada vrzma po Sutjesci oko Druge i zabavlja prolaznike?PipiDugaDevetka wrote:
- slobodni armirach
#539 Re: Sarajevo u Ratu
al zaborav cijene nema,
dodje jovan perisic, momak kojeg je baja mali knindza stvorio ko 'pjevaca' , u akvu, akva puna, bravo omladino, bravo roditelji, bravo odgajatelji mladezi.
primjera je dosta ne bih da ih navodim, znate i sami
dodje jovan perisic, momak kojeg je baja mali knindza stvorio ko 'pjevaca' , u akvu, akva puna, bravo omladino, bravo roditelji, bravo odgajatelji mladezi.
primjera je dosta ne bih da ih navodim, znate i sami
- Reglan
#540 Re: Sarajevo u Ratu
Al je lik kralj.Na jednu nogu obuje air max na drugu neke cipele.Na prsa stavi clanak iz novina o Dzeki dijamantu i vuce za sobom neka kolica i napisao na njima.Autoprevoznik za vlastite uslugeerik2 wrote:Jeste, sjećam se da je uvijek ili gotovo uvijek imao limun u ustima dok je trčao, inače ovu fotografiju je napravio Rikard Larma.arshavin wrote:Je li ovo rijec o Nuriji koji se sada vrzma po Sutjesci oko Druge i zabavlja prolaznike?PipiDugaDevetka wrote:
- LovableF34
#541 Re: Sarajevo u Ratu
Moja mahala.MAN-lion's coach wrote:
Da li je neko možda dokumentovao momenat kada su svi neboderi na Trgu gorjeli? Ja, nažalost, više nisam sigurna ni koji je to mjesec bio - nekad u oktobru, novembru '92, čini mi se.
- Bullet Tooth Tony
- muha_sa
#549 Re: Sarajevo u Ratu
http://www.sarajevo-x.com/bih/zima-u-op ... /120128050
GINULI SU U POTRAZI ZA DRVIMA
Zima u opkoljenom Sarajevu bila je saveznik agresorskih snaga
Portal Sarajevo-x.com donosi vam seriju rijetko viđenih fotografija opkoljenog Sarajeva. Ovog puta pogledajte kako je glavni grad BiH izgledao i kako su Sarajlije preživljavale tokom zime 1992, 1993. i 1994. godine.
Piše: J. H.
Zima u opkoljenom Sarajevu bio je poseban težak period za građane grada na Miljacki. Osim što su se morali kriti od agresora sa okolnih brda, Sarajlije su morale brinuti i o nedostatku hrane, drva, pitke vode... Kanistere vode i drva za ogrjev su vozili na sankama ili na nekim drugim ručno izrađenim prevoznim sredstvima.
Kako je 6. januara 1993. godine napisao novinar The Associated Pressa, zima je postala još jedan od ubica Sarajlija.
"Nekoliko stotina metara od borbenih linija, Sarajlije sijeku drva kako bi se ogrijali. U proteklih nekoliko dana, više od dvadeset ljudi je umrlo od zime. Reporteri koji su posjetili jednu kuću u sarajevskom naselju Nedžarići, vidjeli su deset tijela umotanih u deke. Neki su sjedili, naslonjeni na zid i gledali ispred sebe. Nije bilo tragova nasilja niti rana od metaka. Umrli su od zime", piše novinar AP u svom izvještaju.
Ostali izvještaji navode kako je tog februara 1993. godine, niska temperatura bila je jedan od saveznika agresorskih snaga. Mnoge Sarajlije su izgubile svoje živote u potrazi za drvima.
GINULI SU U POTRAZI ZA DRVIMA
Zima u opkoljenom Sarajevu bila je saveznik agresorskih snaga
Portal Sarajevo-x.com donosi vam seriju rijetko viđenih fotografija opkoljenog Sarajeva. Ovog puta pogledajte kako je glavni grad BiH izgledao i kako su Sarajlije preživljavale tokom zime 1992, 1993. i 1994. godine.
Piše: J. H.
Zima u opkoljenom Sarajevu bio je poseban težak period za građane grada na Miljacki. Osim što su se morali kriti od agresora sa okolnih brda, Sarajlije su morale brinuti i o nedostatku hrane, drva, pitke vode... Kanistere vode i drva za ogrjev su vozili na sankama ili na nekim drugim ručno izrađenim prevoznim sredstvima.
Kako je 6. januara 1993. godine napisao novinar The Associated Pressa, zima je postala još jedan od ubica Sarajlija.
"Nekoliko stotina metara od borbenih linija, Sarajlije sijeku drva kako bi se ogrijali. U proteklih nekoliko dana, više od dvadeset ljudi je umrlo od zime. Reporteri koji su posjetili jednu kuću u sarajevskom naselju Nedžarići, vidjeli su deset tijela umotanih u deke. Neki su sjedili, naslonjeni na zid i gledali ispred sebe. Nije bilo tragova nasilja niti rana od metaka. Umrli su od zime", piše novinar AP u svom izvještaju.
Ostali izvještaji navode kako je tog februara 1993. godine, niska temperatura bila je jedan od saveznika agresorskih snaga. Mnoge Sarajlije su izgubile svoje živote u potrazi za drvima.
- amrica
#550 Re: Sarajevo u Ratu
jedna molbica
treba mi ona mapa sarajeva sa oruzjem po brdima...
zaFaljivam
treba mi ona mapa sarajeva sa oruzjem po brdima...
zaFaljivam