Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
- bach
#1 Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
Slučajno na YT naišao na ovaj amaterski snimak...
Na video snimku od 20. jula 1996. vidimo uništene
neboder Izvršnog vijeća
Unisove nebodere
Tehničku školu
Željezničku stanicu
Obje velike pošte
Elektoprivedu
Grbavucu i Kovačiće
Vojnu bolnicu
Cijeli grad izgledao oronuo i uništen...Nema na ulicam trolejbusa, nema noviha uat, nema trgovačkih centara niti mnogo ljudi...
Sjećate li se 1996. i kako vam se Sarajevo čini u usporedbi sa Sarajevom iz 2014., dakle 18 godina kasnije...
Na video snimku od 20. jula 1996. vidimo uništene
neboder Izvršnog vijeća
Unisove nebodere
Tehničku školu
Željezničku stanicu
Obje velike pošte
Elektoprivedu
Grbavucu i Kovačiće
Vojnu bolnicu
Cijeli grad izgledao oronuo i uništen...Nema na ulicam trolejbusa, nema noviha uat, nema trgovačkih centara niti mnogo ljudi...
Sjećate li se 1996. i kako vam se Sarajevo čini u usporedbi sa Sarajevom iz 2014., dakle 18 godina kasnije...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
ah gledao sam ovo već
vidi kad je postavljen i koliko malo pregleda ima
vidi kad je postavljen i koliko malo pregleda ima
- uglavnomja
#3 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
Ljto 1996.
Gotov rat, nema pucanja, ima vode, struje hrane, masa stranaca, posla na sve strane, svi puni nade, investicije se spremaju ... Pozitiva milion posto.
I ono najvaznije: MORE!!! Cetvrogodisnji san se ostvario. Za mene je kraj rata znacio idlazak na more, plaza, miris borova, miris zege, miris soli, toplina, ... Dragi ljudi poslije godina nemanja kontakta ...
Ukratko, meni osobno jedno od nahdrazih
Hebo kuce, pogotovo te javne ... Sve su popravljene, pune oarazita, leziljebovica, nesposobnjakovica... Cast izuzecima, bolnice, skole ... Mada i tu ima kukolja.
Gotov rat, nema pucanja, ima vode, struje hrane, masa stranaca, posla na sve strane, svi puni nade, investicije se spremaju ... Pozitiva milion posto.
I ono najvaznije: MORE!!! Cetvrogodisnji san se ostvario. Za mene je kraj rata znacio idlazak na more, plaza, miris borova, miris zege, miris soli, toplina, ... Dragi ljudi poslije godina nemanja kontakta ...
Ukratko, meni osobno jedno od nahdrazih
Hebo kuce, pogotovo te javne ... Sve su popravljene, pune oarazita, leziljebovica, nesposobnjakovica... Cast izuzecima, bolnice, skole ... Mada i tu ima kukolja.
- Truba
#4 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
pa jest i meni je 1996 najbolja godina uz 2006. recimo
već 1997 i 1998 se vidjelo gdje sve vodi u političkom smislu
zato je i 1996 bio bejbi bum a kasnije sve manje i manje
već 1997 i 1998 se vidjelo gdje sve vodi u političkom smislu
zato je i 1996 bio bejbi bum a kasnije sve manje i manje
- bach
#5 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
Da, nažalost
Stadion Koševo u to vrijeme
Stadion Koševo u to vrijeme
- uglavnomja
#6 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
Black swan wrote: već 1997 i 1998 se vidjelo gdje sve vodi u političkom smislu
U propast, tacnije u danasnje stanje.
Vladavina nacionalnih birokrata, smisao zivota budzetska sisa, penzioneri na rubu opstanka ... Privreda u qurcu, donacije pokradene. Blablabla ....
- bach
#7 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
Zanimljivo,
1996. su svi u Sarajevu bili nasmiješeni.
- uglavnomja
#8 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
bach wrote:Zanimljivo,
Jesu, vjeruj
Smijesila se svijetla buducnost.
-
GaRGa
#10 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
lijepo je bilo dok nije pocela dijaspora da se vraca i nastanjuje u Sa umjesto na rodnoj grudi...
- uglavnomja
#11 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
GaRGa wrote:lijepo je bilo dok nije pocela dijaspora da se vraca i nastanjuje u Sa umjesto na rodnoj grudi...
oj, koja crna dijaspora? dijaspora i dan danas zivi vani, a u sarajevo su dosli ljudi sa blizeg i daljeg istoka.
-
GaRGa
#12 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
uglavnomja wrote:GaRGa wrote:lijepo je bilo dok nije pocela dijaspora da se vraca i nastanjuje u Sa umjesto na rodnoj grudi...
oj, koja crna dijaspora? dijaspora i dan danas zivi vani, a u sarajevo su dosli ljudi sa blizeg i daljeg istoka.
zao mi je sto se osjecas prozvanim al nama je bilo ljepse bez vas...
- Henry Chinaski
#13 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
Doduše @GaRGa, s tobom bi Sarajevo procvjetalo samo da nema mrskih dijasporaca. Takvi intelektualci poput tebe, uvijek su nam dobitak.GaRGa wrote:uglavnomja wrote:GaRGa wrote:lijepo je bilo dok nije pocela dijaspora da se vraca i nastanjuje u Sa umjesto na rodnoj grudi...
-
GaRGa
#14 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
kako je lijepo bilo setat ferhadijom iza ponoci 1996-te, nigdje papka na mapi....Henry Chinaski wrote:Doduše @GaRGa, s tobom bi Sarajevo procvjetalo samo da nema mrskih dijasporaca. Takvi intelektualci poput tebe, uvijek su nam dobitak.GaRGa wrote:uglavnomja wrote:
i onda dodjoste vi....
zivjeo ANEX 7!
- Truba
#15 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
1996 je sve nekako prazno bilo
nidje auta... ljudi tu i tamo
usudio bih se reći da nije bilo mržnje kao danas...kasnije su igori, radovani, slobodani iz naselja otišli za kanadu australiju
svi su skoro isto imali tojest nisu imali a onda je došlo raslojavanje po negativnim osnovama ( ko više ukrade i zna nekog da ga zaposli)...onaj koji radi kao vozač u općini je bolje prošao od inženjera propalog giganta
telefoni su jeftiniji bili kruh 30 pf
udžbenici besplatni, teke besplatne, škola daje 50 maraka džeparca
tene, lopte, igračke 
donacije za obnovu pljuštale na sve strane (iako je mene sve mimoišlo ali su dobili od crkve donacije isti oni koji danas pljuju po njoj
a njihova djeca su "sotonisti" i sutra će opet dobiti hranu od župe a ja ću crknuti od gladi ako zarati tako valjda funkcuionira svijet)
renoviranje svega dotrajalog i skidanje one ljepenke s prozora
pojavile se prve sekte
nakav zagrepčanin u naselju bio mjesecima kažu dilao drogu
japanci i kinezi kucaju na vrata
prve vehabije
odeš na more 14 dana te briga što su ti stvari u stanu iza bezveznih drvenih vrata s običnim ključem
jer
nema klošara i drogalja
nemaš ništa vrijedno... sva tehnika iz 1991. televizor iz 1980 rekorder i drugi tv iz 1984
strip za marku na otoci
sve je nekako drugačije
usudio bih se reći da nije bilo mržnje kao danas...kasnije su igori, radovani, slobodani iz naselja otišli za kanadu australiju
svi su skoro isto imali tojest nisu imali a onda je došlo raslojavanje po negativnim osnovama ( ko više ukrade i zna nekog da ga zaposli)...onaj koji radi kao vozač u općini je bolje prošao od inženjera propalog giganta
telefoni su jeftiniji bili kruh 30 pf
udžbenici besplatni, teke besplatne, škola daje 50 maraka džeparca
donacije za obnovu pljuštale na sve strane (iako je mene sve mimoišlo ali su dobili od crkve donacije isti oni koji danas pljuju po njoj
renoviranje svega dotrajalog i skidanje one ljepenke s prozora
pojavile se prve sekte
japanci i kinezi kucaju na vrata
odeš na more 14 dana te briga što su ti stvari u stanu iza bezveznih drvenih vrata s običnim ključem
jer
nema klošara i drogalja
nemaš ništa vrijedno... sva tehnika iz 1991. televizor iz 1980 rekorder i drugi tv iz 1984
strip za marku na otoci
sve je nekako drugačije
-
GaRGa
#16 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
litar bezina bio 85 feninga 
-
Juni
#17 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
kako je lijepo bilo setat ferhadijom iza ponoci 1996-te, nigdje papka na mapi....
i onda dodjoste vi....
zivjeo ANEX 7![/quote]
A policijski sat
?
i onda dodjoste vi....
zivjeo ANEX 7![/quote]
A policijski sat
- Truba
#18 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
policijski je 1995. bio aktualan...
još jedna pojava 1996.
autostop...
bome stajali su ljudi i vozili kad se išlo u školu ili vraćalo iz grada navečer...
ali najveća pozitivna razlika u odnosu danas je
nepostojanje drogalja i lopova u ovolikom obliku
te manje auta kao i problema pri prelasku ulice
sigurnost je bila mnogo veća valjda što ništa nismo imali
još jedna pojava 1996.
autostop...
bome stajali su ljudi i vozili kad se išlo u školu ili vraćalo iz grada navečer...
- uglavnomja
#19 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
GaRGa wrote:uglavnomja wrote:GaRGa wrote:lijepo je bilo dok nije pocela dijaspora da se vraca i nastanjuje u Sa umjesto na rodnoj grudi...
jaro dragi, a da malo pocnes citati
opisah ja gore stanje 96., iz licnog iskustva.
i mogu ti opisati 4 godine rata i jos 15 godina poslije rata u sarajevu. takodjer iz licnog iskustva. dosta od mene, doslo vrijeme da vidim kako je tamo daleko ...
glupo je sto se prica okrenula na dijasporu jer si fulio citav fudbal. dijaspora su ljudi koji su se odselili u druge zemlje i zive tamo. niko se nije vratio 96. a ovi sto su se doselili u sarajevu u to doba i poslije i zauzeli samo brojcano, kvantitativno, mjesta onih koji su otisli, su dosli iz drugih dijelova bosne, uglavnom istocnih i jos istocnijih, iz bratskih krajeva
nazalost, kamo srece da sam dijaposra od 92
- uglavnomja
#20 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
Black swan wrote:policijski je 1995. bio aktualan...
još jedna pojava 1996.
autostop...
neeee, bili smo bolji ljudi
i taj autostop, koliko ljudi se provozalo u mom auticu
-
dudlov
#21 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
Tačno. Zgrade se obnovile, ali nestalo je osmjeha na licima ljudi.bach wrote:Zanimljivo,
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
GaRGa
#22 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
ja ne zna o cemu ti pricas seljaci su se iz dijaspore vracali u Sarajevo a ne tamo odakle su otisli u dijaspru...
ono malo jada sto je u ratu doslo u sarajevo se uglavnom asimiliralo problem je nastao sa ovim sto su kasnije dosli i koji svoj seljakluk namecu ostalim....
1996 i 97 jos ne toliko ali 1998 ih je bio pun grad....
ono malo jada sto je u ratu doslo u sarajevo se uglavnom asimiliralo problem je nastao sa ovim sto su kasnije dosli i koji svoj seljakluk namecu ostalim....
- Truba
#23 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
1998 je bila navala u školi đaka koji su završili škole u njemačkoj... tako da stoji ta ideja o vraćanju dijsapore mada treba reći vraćanju izbjeglica jbg i ja sam se 1995. vratio doduše sa sela ne iz njemačke 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#24 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
garga je u pravu 1999-2000.je pocela najezda papaka u sarajevo...
- uglavnomja
#25 Re: Sarajevo u ljeto 1996...Ne ponovilo se
GaRGa wrote:ja ne zna o cemu ti pricas seljaci su se iz dijaspore vracali u Sarajevo a ne tamo odakle su otisli u dijaspru...
haj ok
to sto ti zoves dijaspora koja se vratila su izbjeglice koje nisu nisu nasle nacin da ostanu tamo gdje su bile. dijaspora je nesto sto ima zivot vani. i dobar dio tih o kojim pricas nikada nije mrdnuo izvan granica bh.
terminologija ... nebitno.
ostalo se slazem, promijenio se rjecnik, naglasak, folovi, vicevi, ljudi, mentalitet, obrazovna struktura, kafane, muzika, kultura generalno, sport je prdnuo u sisu ...