Sarajevo u budućnosti
-
callmethebreeeze
uvesti zabranu vozanja glavnim gradskim ulicama po danu. dozovla samo za auta hitne pomoci i sl. svi ostali koji zele da se vozaju ima da plate.
ruku dajem da bi to smanjilo saobracaj. takve i slicne mjere, naravno, treba da prati razvijen kolektivni saobracaj.
ruku dajem da bi to smanjilo saobracaj. takve i slicne mjere, naravno, treba da prati razvijen kolektivni saobracaj.
- Comrad
Jest...da je GRAS normalno preduzece, k'o sto nije. Kad je najveca guzva, puste najmanje tramvaja i obrnuto. U sred ljeta puknu grijanje. Uvijek me zanimalo kakvi orangutani tamo rade.xon_sa wrote:Moze tramvajska linija do Donjih Velesica, Pionirske doline, Dobrinje i Hrasnice. Jedina stvar koja ovaj grad spasava od totalnog saobracajnog kolapsa su tramvaji...
P.S. mogla bi se vec uvodit neka ogranicenja koristenja auta po gradu, jutros je smog nenormalan, bas tesko za disat. Mozda ono par-nepar tablice...
- DobroJutroKolumbo
Jeste li gledali onu emisiju gdje kazu da je zagadjenost u SA , deset puta veca od najvece dozvoljene...UZAS...A krivi su automobili , kotlovnice koje nemaju primjerene dimnjake i ljudi koji loze ugalj u svojim kucama i vjerovali ili ne TE KAKANJ i tamosnji rudnik iz kojeg nam dolaze ogromne kolicine sumpor-dioksida...A belaj nastaje zato sto nema vjetra u Sarajevskoj kotlini , tako da se svi ti otrovi zadrzavaju u istoj , duze vrijeme , zato i ovoliki smog i magla danima...Da mi hoce sunce zasjati i cist zrak da mi je imati , pa nek grade , sta god hoce... 
-
tavijapi
ja sto bi se dzeparosi obradovali!nocna_mora1001_noci wrote:onda svi u tramvajComrad wrote:Zabranit golf dvojke, i nece ostat 3-4 auta u gradu, mogu odmah i semafore sklonut.tavijapi wrote:treba izbaciti krntije od auta i skoro rijesen problem. tacnije uvesti rigoroznije preglede vozila pred registraciju i pola bi ih letilo iz saobracaja. meni je sarajevo uvijek bilo lijepo kad sam u gradu. a nisam bas najcesce u njemu.![]()
![]()
-
tavijapi
majstore ja volim svoj grad bez obzira kakav je. meni ce uvijk biti lijep. a sta je sa tobom ne znam.chuchumbamayumbe wrote:Mislim da bubash zestok, zato....tavijapi wrote:sarajevo je uvijek bilo lijepo a bice jos ljepse... zato.....................
- Skyfox
toga nema ni u Ameriki, rijesenje je u izgradnji kvalitetnih sporednih cesta. Kad vozim od Dobrinje preko Svrakinog do Drvenije ostanem bez bubrega.callmethebreeeze wrote:uvesti zabranu vozanja glavnim gradskim ulicama po danu. dozovla samo za auta hitne pomoci i sl. svi ostali koji zele da se vozaju ima da plate.
Kad bi se rasteretio sami centar grada bilo bi puno manje guzvi.
Svi koji rade izvan centra znaju koji prometni cep nastane oko pola 5h na potezu od RTV doma do Cvile, haos...
-
StupskaBitanga
ew našao sam info da će se ukinuti okretaljka na Skenderiji i preseliti u Radićevu i da će 3 prema Baščaršiji slabo saobracati
-
xon_sa
Pa po italiji to i dan danas znaju uvesti... Nije to nista nazadno, to je prijeko potrebno. Svakako je dobra ideja i zabrana saobracaja centralnim dijelovima grada u odredjenom periodu dana, ali onda se mora pojacati gradski saobracaj i cijene malo napraviti realnijim, jer su sada definitivno previsoke...SsTtEeLlAa wrote:xon_sa wrote:Moze tramvajska linija do Donjih Velesica, Pionirske doline, Dobrinje i Hrasnice. Jedina stvar koja ovaj grad spasava od totalnog saobracajnog kolapsa su tramvaji...
P.S. mogla bi se vec uvodit neka ogranicenja koristenja auta po gradu, jutros je smog nenormalan, bas tesko za disat. Mozda ono par-nepar tablice...
Ma pusti ovo par nepar tablice.......Zar treba da zivimo kao prije 30 god.. Tema je bolja budućnost u Sarajevu, a ti nas sad vracas unazad.....Budi kreativniji malo![]()
-
xon_sa
Ma kakvi su takvi su, ali tramvaji su vjerovatno sada najbrzi nacin prevoza u gradu. Znam iz licnog iskustva. Jedno vrijeme sam isao autom na posao i onda sam odustao, jer bi mi trebalo preko sat vremena za 3 km... Tramvajem stignem za 20tak minuta, bez obzira na guzvu. Sreca nasa pa je neko nekad davno dobro projektovao gdje ce tramvajske sine ici.Comrad wrote:Jest...da je GRAS normalno preduzece, k'o sto nije. Kad je najveca guzva, puste najmanje tramvaja i obrnuto. U sred ljeta puknu grijanje. Uvijek me zanimalo kakvi orangutani tamo rade.xon_sa wrote:Moze tramvajska linija do Donjih Velesica, Pionirske doline, Dobrinje i Hrasnice. Jedina stvar koja ovaj grad spasava od totalnog saobracajnog kolapsa su tramvaji...
P.S. mogla bi se vec uvodit neka ogranicenja koristenja auta po gradu, jutros je smog nenormalan, bas tesko za disat. Mozda ono par-nepar tablice...Da ne spominjemo tramvaje iz prahistorije i duplo stajanje tramvaja na gotovo svakoj stanici (semafor + stanica) gdje se gubi nekih min 3-4 min. Treba izgraditi jos trotuara nek se ljudi imaju gdje parkirat'
A da tramvaji jesu losi i da je gras odron to stoji, ali vjeruj i bez tih takvih tramvaja ovaj grad bi bio totalno blokiran.
-
callmethebreeeze
mozda nema u americi, ali ima u svedskoj i to u stockholmu. evo ti link na engleskom:Skyfox wrote:toga nema ni u Ameriki, rijesenje je u izgradnji kvalitetnih sporednih cesta. Kad vozim od Dobrinje preko Svrakinog do Drvenije ostanem bez bubrega.callmethebreeeze wrote:uvesti zabranu vozanja glavnim gradskim ulicama po danu. dozovla samo za auta hitne pomoci i sl. svi ostali koji zele da se vozaju ima da plate.
Svi koji rade izvan centra znaju koji prometni cep nastane oko pola 5h na potezu od RTV doma do Cvile, haos...
http://www.vv.se/templates/page3____17154.aspx
p.s gdje ces graditi ceste. dobro bi bilo prosiriti cestu bas u svrakinom, ali bosnjaci su kuce izgradili prebilizu cesti pa bi morao dosta toga rusiti. ili?
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
utopijatavijapi wrote:treba izbaciti krntije od auta i skoro rijesen problem. tacnije uvesti rigoroznije preglede vozila pred registraciju i pola bi ih letilo iz saobracaja
nikad do toga neće doći
-
StupskaBitanga
pa eno več je ministratvo raspisalo tender za projektnu dokumentaciju za proširenje ceste od skenderije do aneksa i dalje do saraj poljacallmethebreeeze wrote:mozda nema u americi, ali ima u svedskoj i to u stockholmu. evo ti link na engleskom:Skyfox wrote:toga nema ni u Ameriki, rijesenje je u izgradnji kvalitetnih sporednih cesta. Kad vozim od Dobrinje preko Svrakinog do Drvenije ostanem bez bubrega.callmethebreeeze wrote:uvesti zabranu vozanja glavnim gradskim ulicama po danu. dozovla samo za auta hitne pomoci i sl. svi ostali koji zele da se vozaju ima da plate.
http://www.vv.se/templates/page3____17154.aspx
p.s gdje ces graditi ceste. dobro bi bilo prosiriti cestu bas u svrakinom, ali bosnjaci su kuce izgradili prebilizu cesti pa bi morao dosta toga rusiti. ili?
-
photo
iskoristiti rajlovac pa tu napraviti planski dobro smisljeno naselje sa zgradama i sirokim ulicama, prosiriti stupsku petlju, povezati nedjarice sa dobrinjom tramvajem i sirokom ulicom, od vrela bosne napraviti park gdje bi se ualzilo samo fijakerom ili pjesice, dio koji se sada zove vrtovi riverine iskorititi za prosirenje grada prema mostarskom raskrscu, zabraniti voznju autima od skenderije prema vijecnici i prema predsjednistvu, od vjecne vatre do predsjednista skroz ukopati saobracajnicu i titovu pretvoriti u pjesacku zonu, ostaviti samo tramvaje, zabraniti auta u branilaca grada i najzad okovati bascarsiju preprekama (ne moze drugacije) da se stoka ne parkira kod sebilja da bi otisao u radnju.
ima jos ideja, ali se sve svodi na prosirenje prema ilidzi, kobiljoj glavi, barama i rajlovcu. nema se gdje, mora se u brda
ima jos ideja, ali se sve svodi na prosirenje prema ilidzi, kobiljoj glavi, barama i rajlovcu. nema se gdje, mora se u brda