Sarajevo u budućnosti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

StupskaBitanga

#1 Sarajevo u budućnosti

Post by StupskaBitanga »

Ovako moji prijedlozi za extra Sarajevo

Remizu premjestiti u Hrasnicu i na sadašnjoj lokaciji praviti SP objekat gdje bi km/2 bio 2500 KM. Onda To isto uraditi na lokaciji trolejbuskog depoa a novi praviti u Istočnom Sarajevu. Taman je u blizini škola tramvaj tržni centar........ Zaustaviti gradnju ambasade SAD i tu napraviti vele park sa fontanama vrtovima....... napraviti nove tram i trolej linije ka: Dobrinji, Lukavici, Vojkovićima, Vogošći, Breci. Izmjestiti gradsku veleprekaru u Hadžiće i tu da se završi stambeni kompleks.Npraviti zaobilaznicu i poširiti stupsku petlju. Spojiti sve Dobrinje zbog cijena stanova. Na lokaciji Wise i vokela izgraditi Metro Cash and carry. Planski praviti nova naselja. Ettt ak se još sjetim javim

predlažite
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Poravnati park kod Svjetlosti i napraviti buvljak, da ne mora bijeda da ide do Otoke po gacha.
neki

Post by neki »

:-) :-) :-) :-)
sibelius

Post by sibelius »

ja bih prvenstveno neke vratiJo iz grada :D
Skyfox

Post by Skyfox »

Treba nam vise staklenih fasada i reklama preko cijele zgrade :-)

mislim da bi jedna golema plazma iznad vjecne vatre pridonjela urbanijem look-u metropole... :D (kad nas napadnu vanzemaljci bar mozemo gledati uzivo dok lebde iznad predsjednistva :D )
barby02

Post by barby02 »

A metro? :-)
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

barby02 wrote:A metro? :-)
A pare ?
Skyfox

Post by Skyfox »

homo_sapiens wrote:
barby02 wrote:A metro? :-)
A pare ?
da ne kazem da bi za 5min stigao od Vijecnice do Ilidze...
DUREX

Post by DUREX »

Nema te plazme koja ce nama pomoci... Ta se plazma jos nije rodila.

A, a propos otvaranja teme - Sve sto je predlagac napisao donjelo bi - samo ono sto je napisao... Sustina se nalazi na kraju posta, a sve ostalo nije relevantno, niti donosi ikakve bitnije promjene.

Dakle, "... Planski praviti nova naselja. Ettt ak se još sjetim javim... ".

Samo to... Sve ostalo otpada... Ovaj se grad siri i razvija stihijski, bez ikakvih jasnih smijernica i ideja, a siri se na taj nacin iz razloga sto su se danasnji "gradski oci", SDA bagra, naravno, pobrinuli da od grada, ciji su predratni urbanisticki planovi i ideje, IPAK, nagovjestavale neki izlaz i neku bolju perspektivu, danas napravili kasabu u kojoj se gradi bez ikakve vizije, a kamoli ljubavi, jer je vecina onih koji danas o ovome gradu odlucuju sljegla iz pizde materine, pa ovaj grad "vole" onoliko koliko na njemu mogu hajrovati, a i ako nisu sljegli onda su lokalni predratni kurci i anonimusi koji sa ovm gradom nisu nikada ni imali neki prisan odnos, jer dalje od svoje avlije nisu ni dobacili.

Grad o cijem se izgledu pobrinuse, a i sanas se brinu, kao direktori zavoda, Bakir Izetbegovic, njegov potrcko Said Jamakovic, te ona domacica ili kafe-kuharica, sta li je vec, koja se pretstavlja kao gradonacelnica - Semiha Borovac - TAJ grad NEMA buducnosti... Ili da stvari postavimo jasnije - taj grad nije vise grad.
Barem ne, ukoliko se ne desi neko cudo, ali jebeno veliko cudo.
barby02

Post by barby02 »

Pare smo imali, nekada davno,dok su mislili da u BiH vlada postenje i dok su mislili i samo mislili da istinski pomazu malom covjeku i da namjenjena mu donacija dodje do njegovih sirotih ruku, koje ce zato graditi(jednom i metro) ali doslo je do prevare, obmane, zataje i kradje , tako da pare ne trazi, nego uzivaj i zivi u lazi :) One aluminijske(citaj zlatne poluge). . . . . vjerovatno sluze kao okviri za slike, jer zlatni okvir sliku prodaje !
visby

Post by visby »

Istocnjacki gradovi uglavnom su gradjeni bez ikakviih planova. neki misle da im to daje sarm... Ne znam. Nisam nikad bio u SA.
DUREX

Post by DUREX »

visby wrote:Istocnjacki gradovi uglavnom su gradjeni bez ikakviih planova. neki misle da im to daje sarm... Ne znam. Nisam nikad bio u SA.
Kakav istocnjacki grad?

Sarajevo NIJE nikakav istocnjacki grad, Sarajevo je Evropski grad! (bio, barem...)

Naravo da je, bivajuci na zapadnoj granici velikog osmanskog carstva dobio i pecat istoka, medjutim taj se pecat u njemu uglavnom zadrzao u staroj jezgri, dok su dolaskom Austrije, pa onda i svom ostalim pretumbavanjima, Sarajevo, njegovi arhitekti i "oci" naucili sta znace rijeci "urbanisticko planiranje", koje je ova danasnja SDA stoka opet zaboravila, ili bolje reci nije ga nikada ni upoznala... Malo sta se s mindera moze upoznati.
Da se razumijemo, nije puno bolja situacija bila ni prije ovoga rata... i tada su gradom vedrili i oblacili razni Forkapici i slicna seljadija tipa Milorada Limica, koji su vec pred rat zapoceli urbicid-mnoga bespravna naselja su njihovih prljavih ruku djelo- i utrl put kriminalu na koji su se ovi novi samo nadovezali.

Prema tome, stihijsko i neplansko gradjenje nema veze sa "istocnjackim gradom" jer mi tom mentalitetu i zivotnoj filozofiji ne pripadamo, nego sa kriminalom i balkanskim javaslukom.

Prema tome ovo je tipicni balkanski grad-ne-grad u kojem preovladava javasluk i izdrkavanje koje pompezno nazovu "gradjenje", ukoliko od istog mogu da hairuju.
Last edited by DUREX on 05/01/2008 15:57, edited 3 times in total.
Carlito Brigante

Post by Carlito Brigante »

Mislim da je onaj šupak Bregović, u kog se "sarajevska raja" zaklinju, jednom rekao da je Sarajevo čudo od selendre. I pogodio, na žalost. :roll:
visby

Post by visby »

DUREX wrote:
visby wrote:Istocnjacki gradovi uglavnom su gradjeni bez ikakviih planova. neki misle da im to daje sarm... Ne znam. Nisam nikad bio u SA.
Kakav istocnjacki grad?
A istocnjacki onako kao grad sa istoka.
DUREX

Post by DUREX »

visby wrote:
DUREX wrote:
Kakav istocnjacki grad?
A istocnjacki onako kao grad sa istoka.
To je onda ISTOCNI... inace bi Parizani Rim zvali istocnjackim gradom, a...

Tebi mozda istocni jesmo, jer ne znam gdje se nalazis, ali smo po mnogo cemu Istoku Zapad.

Gore sam napisao sve sto sam imao o tvojoj dilemi, pa ako ti se da - procitaj... A Sarajevo nazovi tipicnim balkanskim gradom.
visby

Post by visby »

Ali svi znamo da balkanski gradovi naginju istoku :D
Santos

Post by Santos »

Kakva buducnost.Ko ce da gradi tu buducnost.Ovaj Durex sve objasni tako da neznam sta bi dodo.Sa ovim ljudima koji su sad vecina u gradu buducnost je prevara,sverc,krkanluk raznih oblika itd.To buducnost nemoze promjenit.
DUREX

Post by DUREX »

visby wrote:Ali svi znamo da balkanski gradovi naginju istoku :D
Naginju istocnjackom javasluku i neredu, ali ne mogu nikako biti dio necega cemu ne pripadaju... Savsta ovdje naginje svacemu... na jednoj smo velikoj vjetrometini.

Pojam "istocnjacki grad" je teoretski jasno definisan pojam u istoriji grada, a ovo danasnje Sarajevo s tim nema nikakve veze osim sto mu se lijenost i nered cesto pripisuju tom famoznom Istoku... Valjda nam je to bilo najlakse primiti, ako ga vec nismo i prije toga imali (a vjerovatno jesmo). Davno je, presavsi iz ruke u ruku vladara Balkana, Sarajevo zauzelo kurs modernog urbanog modela, uspjesnije ili manje uspjesno - to sada nije ni bitno, koji je poprilicno usr'o motku u toku komunizma i tadasnjeg shvatanja urbanizma, ali je danas, pod ovim SDA govnima. Sarajevo definitivno dotaklo dno kada govorimo o gradu, ne samo kao gomili gradjevina i betona, nego o gradu kao fenomenu uopste... Ovo je postala jedna selendra, ili, da docaram ono cemu ovi gore pomenuti teze - kasaba.

I vjeruj mi, nema tu nikakvog SARMA :)

Prema tome, nikakav istocnjacki grad... nego - balkanski buvljak.
Last edited by DUREX on 05/01/2008 17:18, edited 2 times in total.
visby

Post by visby »

Hoces reci istocnjacki grad.
newone

Post by newone »

Carlito Brigante wrote:Mislim da je onaj šupak Bregović, u kog se "sarajevska raja" zaklinju, jednom rekao da je Sarajevo čudo od selendre. I pogodio, na žalost. :roll:
A i Karadjic je prije samog pocetka rata rekao za Sarajevo da je shtala. Meni to bilo smijesno tada. Istom gledaj, obistinilo se!!!!
DUREX

Post by DUREX »

E i ti nadje koga ces citirati, u picku materinu.

Taj se u priglavkama i opancima skotrljao u grad, i pretrcavao ulice i kad je zeleno... Zna se zasto je on vrijedjao Sarajevo, prema tome nema potrebe njega da citiras.

Inace, ne volim kad o mom gradu govore ljudi sa strane, a pogotovo ne jedan pastir sa Durmitora... Za njega je poljska hala cudo svijeta, a grad, pa i obicna varos u rangu sa Enterprise-om.

Nego, mi koji smo zivjeli u ovome gradu i dan danas zivimo znamo i sami poredati tvari i dati ocjenu i kritiku, jer pamtimo ovaj grad kroz razlicita vremena... i dobra i losa. Ne treba nam seljak s Durmitora i njegove plitke doskocice.

Sarajevo jeste nisko palo... nikada nize, cini mi se... ali je za njega i njegov mozdani sklop i dalje velegrad.

Po meni je najteza i najvjerodostojnija kritika - ona upucena od strane onih koji su ovaj grad zaista voljeli... mnogi vise i od zivota, pa su ga i branili kada je trebalo. Njihove rijeci kritike i njihova izgubljenost u soptvenom gradu - najteza je
newone

Post by newone »

Citirao sam njega jer je on paradigma Sarajeva jer je on olicenje svega onoga sto smo mi Sarajlije dozvolili i jos uvijek dozvoljavamo da se dogadja ovome gradu.
DUREX

Post by DUREX »

Onda sve stoji!

Na prvi pogled mislio sam da si samo bacio prvo sto ti je palo na pamet, kao sto mnogi na ovom forumu rade.

Ovako, uz motiv, potpuno se slazem.
Better Man

#24 Re: Sarajevo u budućnosti

Post by Better Man »

StupskaBitanga wrote:Ovako moji prijedlozi za extra Sarajevo

Remizu premjestiti u Hrasnicu i na sadašnjoj lokaciji praviti SP objekat gdje bi km/2 bio 2500 KM. Onda To isto uraditi na lokaciji trolejbuskog depoa a novi praviti u Istočnom Sarajevu. Taman je u blizini škola tramvaj tržni centar........ Zaustaviti gradnju ambasade SAD i tu napraviti vele park sa fontanama vrtovima....... napraviti nove tram i trolej linije ka: Dobrinji, Lukavici, Vojkovićima, Vogošći, Breci. Izmjestiti gradsku veleprekaru u Hadžiće i tu da se završi stambeni kompleks.Npraviti zaobilaznicu i poširiti stupsku petlju. Spojiti sve Dobrinje zbog cijena stanova. Na lokaciji Wise i vokela izgraditi Metro Cash and carry. Planski praviti nova naselja. Ettt ak se još sjetim javim

predlažite
Protiv sam tram linija za breku i Vogošću, jer bi to samo dodatno zagušilo i onako zagušen saobraćaj.
StupskaBitanga

Post by StupskaBitanga »

ako mo već spomeni politiku

Sarajevo kao GLAVNI grad sa 10 općina (kao i prije 1992) i SA-ze regija u sastavu da ima kakanj, visoko,olovo,ovo okolno i grad Zenicu
kao i Zagreb sa V Goricom
Post Reply