Profa haj se uozbilji..Laplace wrote: ↑11/05/2023 09:21 Sarajevo i Tuzla su iz nekih razloga odavno u zategnutim odnosima. Bar je to bio slučaj sa univerzitetima, a čini mi se da ni kao gradovi nisu nešto dobri jedni sa drugim (moguće da je odnos univerziteta posljedica odnosa gradova). Sjećam se toga iz vremena kad sam studirao u Tuzli i čestih prepucavanja (drugih studenata, meni to nije bilo u fokusu nego sam tu i tamo čuo usput), nešto u stilu da smo mi za Sarajevo selo, seoski fakulteti itsl. (prije poplave privatnih fakulteta, devedesete).
Moguće je da je i ovaj put Sarajevo-Tuzla žrtva tih nesuglasica između dva grada.
Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#51 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#52 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
nismo kompatibilni 
-
konami666
#53 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
Sramota je da u 2023 se ide kozijom cuprijom iz Sarajeva do Tuzle, to je ta politika sto je sda i ekipa vodila. Kad ti daju kilu kocke i kilu kafe da se sjebe svijet a ne da kad postave 100 metara asfalta.
- Dope_Man
#54 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
Da je wizzair pametan, pa da kakav hajroplan ubace na liniji Sarajevo-Tuzla..
- Laplace
#55 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
Zašto? Život je ionako težak, treba nekad unijeti malo vedrine i zafrkancije.konektovan wrote: ↑11/05/2023 09:27Profa haj se uozbilji..Laplace wrote: ↑11/05/2023 09:21 Sarajevo i Tuzla su iz nekih razloga odavno u zategnutim odnosima. Bar je to bio slučaj sa univerzitetima, a čini mi se da ni kao gradovi nisu nešto dobri jedni sa drugim (moguće da je odnos univerziteta posljedica odnosa gradova). Sjećam se toga iz vremena kad sam studirao u Tuzli i čestih prepucavanja (drugih studenata, meni to nije bilo u fokusu nego sam tu i tamo čuo usput), nešto u stilu da smo mi za Sarajevo selo, seoski fakulteti itsl. (prije poplave privatnih fakulteta, devedesete).
Moguće je da je i ovaj put Sarajevo-Tuzla žrtva tih nesuglasica između dva grada.
- Filter
#56 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
lakse odvalim sarajevo orebic, nego sarajevo tuzla. i kad sve klapa, nikad stici jbte.
-
DebelinJoe
#57 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
Bio je i SDP na vlasti 2010- 2014.i nista nisu napravili oko puta TZ-SA. Čak im ministar saobraćaja bio Tuzlak.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
-
konami666
#59 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
4 VS 26 godina, ne mogu se porediti.DebelinJoe wrote: ↑11/05/2023 09:44
Bio je i SDP na vlasti 2010- 2014.i nista nisu napravili oko puta TZ-SA. Čak im ministar saobraćaja bio Tuzlak.
-
sumirprimus
#60 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
jedini dio koji je uradjen na dionici tz sa uradjen je za vijeme bijedica. kada se karalua spustila nekih 100m nadmorske i nekih 4 km skratila put. to je onaj jedini dio koji valja na dionici tz sa.DebelinJoe wrote: ↑11/05/2023 09:44
da je sda svaki mandat bar otliko uradila imali bi koliko toliko normalan put. naravno nisu nikad i nista uradili.dakl eneuporedivo.
-
sumirprimus
#61 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
evo jedino sto je i uradjeno
za 28 godina postratnog perioda i budzeta.Magistralni put Sarajevo-Tuzla konačno će biti kraći, a protok ljudi i roba će biti brži i udobniji nego dosad, istaknuto je danas na ceremoniji kojom je ozvaničen početak radova na bušenju tunela Karaula sa olovske strane (Karaula-jug).
Izgradnjom tog tunela, mostova i trase skraćuje se postojeća dionica za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spušta se za sto metara.
Ceremoniji početka radova na bušenju tunela Karaula, među ostalim, prisustvovali su federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, te predstavnici JP Ceste Federacije BiH, izvođača, kao i nadzora radova i načelnici Općina Kladanj i Olovo.
Ministar Bijedić je kazao da je ovo istorijski momenat za sve građane Tuzle i Tuzlanskog kantona jer se na ovaj način skraćuje put između Tuzle i Sarajeva sa tunelom ispod Karaule i sa četiri planirana mosta ili vijadukta koji će biti na ovoj trasi.
Dodao je da je ovo projekt koji je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija započelo prije dvije i po godine. Inače, na tom dijelu magistralnog puta između Tuzle i Sarajeva u posljednjih 50 godina gotovo se ništa nije radilo na modernizaciji i ubrzanju, a posebno su otežani uslovi za vožnju u zimskom periodu zbog poledice i snijega. Bijedić je naveo da je također bitno da će se na ovaj način približiti i općine Olovo i Kladanj, a kroz tunel će se izvršiti i energetsko povezivanje ovih područja.
– Ugovoreni rok je 16 mjeseci tako da će se do kraja 2015. godine ovom trasom normalno komunicirati – dodao je Bijedić.
Direktor Cesta FBiH Filip Vujeva je kazao da će se učiniti sve da rodovi budu završeni i prije roka , napominjući da su također započeli radovi i sa sjeverne strane tunela. Kako je rekao, gradi se i pomoćni evakuacioni tunel dužine 460 metara.
- Haris.ba
#62 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
Mislim da je zapocet za njegovo vrijeme. Ko da se sjecam Fadila pred neke izbore kako otvara pola te dionice sa onom cuvenom skakaonicom.sumirprimus wrote: ↑11/05/2023 10:40 jedini dio koji je uradjen na dionici tz sa uradjen je za vijeme bijedica.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#63 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
tuzla i zenica boluju od palanačke zajedljivosti prema sarajevu. nemoj me pogrešno shvatiti, palanačke svijesti ima mnogo i u sarajevu i pokazuje se na nekim drugim stvarima.sumirprimus wrote: ↑11/05/2023 09:27za vrijeme rata, da zanemarimo rat, iza rata glavni razlog zanemarivanja tuzle je taj sto je tuzla bila duga politicka opcija tj, tuzla nikad nije podrzala sda. i zato je zaobilazena u svim tim planovima da se ne lazemo. nijedan tuzlanski politicar nista nije uradio da se to stanje popravi, glumec pravog parijtskog vojnikai igrajuci po pravilima stranke, i to je sva istina.Laplace wrote: ↑11/05/2023 09:21 Sarajevo i Tuzla su iz nekih razloga odavno u zategnutim odnosima. Bar je to bio slučaj sa univerzitetima, a čini mi se da ni kao gradovi nisu nešto dobri jedni sa drugim (moguće da je odnos univerziteta posljedica odnosa gradova). Sjećam se toga iz vremena kad sam studirao u Tuzli i čestih prepucavanja (drugih studenata, meni to nije bilo u fokusu nego sam tu i tamo čuo usput), nešto u stilu da smo mi za Sarajevo selo, seoski fakulteti itsl. (prije poplave privatnih fakulteta, devedesete).
p.s novalica i slicne ne smatramo svojima.
sigurno da ima i toga što ti kažeš, ali ona rasprava u parlamentu oko pondera je čist pokazatelj takvog razmišljanja. bilo je tu i nekog navijanja, za koje možeš reći da nije reprezent cijelog grada, ali da se te stvari provlače negdje u podsvijesti.
dobro je biti konkurencija, ali mi smo ljudi koji ne znamo za zdravu konkurenciju, nego se u pravilu sve svodi na niske strasti i niske udarce. porazno je vidjeti neke akademske građane kako sa odvratnošću pričaju o sarajevu, kao da je svo zlo došlo odavde. ima i nekoliko tema, gdje se haman neko mora pravdati što je sarajevo glavni grad, što ima ambasade, što su institucije u glavnom gradu i sl.
ima toga i u drugim državama, ne znam je li otrovno ko ovdje, ali je meni porazno. možda što smo generalno frustriran narod pa kanališemo to na kome stignemo pa izgleda gore nego što jeste, ali sasvim sigurno da bi se neke stvari u tom pogledu trebale mijenjati.
-
sumirprimus
#64 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
s razlikom da sam ja zivio i u sarajevu i u tuzli, pa mislim da mogu biti objektivniji u pogledu i odnosu.Chmoljo wrote: ↑11/05/2023 10:49tuzla i zenica boluju od palanačke zajedljivosti prema sarajevu. nemoj me pogrešno shvatiti, palanačke svijesti ima mnogo i u sarajevu i pokazuje se na nekim drugim stvarima.sumirprimus wrote: ↑11/05/2023 09:27
za vrijeme rata, da zanemarimo rat, iza rata glavni razlog zanemarivanja tuzle je taj sto je tuzla bila duga politicka opcija tj, tuzla nikad nije podrzala sda. i zato je zaobilazena u svim tim planovima da se ne lazemo. nijedan tuzlanski politicar nista nije uradio da se to stanje popravi, glumec pravog parijtskog vojnikai igrajuci po pravilima stranke, i to je sva istina.
p.s novalica i slicne ne smatramo svojima.
sigurno da ima i toga što ti kažeš, ali ona rasprava u parlamentu oko pondera je čist pokazatelj takvog razmišljanja. bilo je tu i nekog navijanja, za koje možeš reći da nije reprezent cijelog grada, ali da se te stvari provlače negdje u podsvijesti.
dobro je biti konkurencija, ali mi smo ljudi koji ne znamo za zdravu konkurenciju, nego se u pravilu sve svodi na niske strasti i niske udarce. porazno je vidjeti neke akademske građane kako sa odvratnošću pričaju o sarajevu, kao da je svo zlo došlo odavde. ima i nekoliko tema, gdje se haman neko mora pravdati što je sarajevo glavni grad, što ima ambasade, što su institucije u glavnom gradu i sl.
ima toga i u drugim državama, ne znam je li otrovno ko ovdje, ali je meni porazno. možda što smo generalno frustriran narod pa kanališemo to na kome stignemo pa izgleda gore nego što jeste, ali sasvim sigurno da bi se neke stvari u tom pogledu trebale mijenjati.
palanacki je nama svima odnos prema drzavi i prema organizaciji drustva. nikakve razlike nema u plemenskim odnosima kako tuzle tako i zenice i sarajeva. nemojte misliti da je to nesto bolje u sa zato sto je sta? glavni grad? na kraju krajeva isti je narod u pitanju. skloniji improvizaciji negoli organizaciji. u zadnje vrieme pretezno naginjemo imtu , cast izuzecima. to nam je zjaednicka odika u putu prema dole. da li ce se sta promijeniti vidjecemo.
eto primjer hadzibajrica, sta je on bolji od onih koji su bili zaduzeni za ceste u federaciji?a ko je zaduzen za ceste u federaciji? ko ih je postavio? a k hadzibajric? poredjnje jednog likalnog nivoa i jednog recimo federalnog. ili novalic je iz tk. recite jednu stvar koju je on uradio za tuzlu ili tuzlanski kraj a da je izasla van partijskih zadataka?
ili gdje sm mi a gdje neke autokratije nzovte ih kak hocete, recimo red poredjenja, azerbjezdjan pravi autput pema oslobodjenoj teirotij u nagorno karabahu kroz planine i kamen i sta sve ne. mjesec poslije oslobadjanja.
mi nenamo nikakvo logicno objasnjenje zasto 2 najmnogoljudnija kanotna nisu povezana boljom cestom od jedne trake, isto mislim i na put do mora. nevjerovatn je da imas jednu traku na putu za jug. i tak jedna naplatna kucica i jedni radovi na putu naprave cep u dijelu drzave.
nismo mi ni palanka, mi smo banana drzava.
- kravamuzara
#65 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
https://hr.wikipedia.org/wiki/Autocesta_A4
Primjer jedne relativno nebitne rute koja ima jebeni autoput, znao sam proci njime i sresti 10 auta ukupno, ali napravljen je.
Ili ova jos manje bitna: https://hr.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%BEavna_cesta_D10
Primjer jedne relativno nebitne rute koja ima jebeni autoput, znao sam proci njime i sresti 10 auta ukupno, ali napravljen je.
-
sumirprimus
#66 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
dakle, nema izgovora za nepstojanje bolje komunikacie izmedju tz i sa.
kao sto nema izgovora ni za ovo koliko godina i koliko kilometara autoceste u federaciji.
popnes se na biokovo i vidis top magistala cestu koja vodi od nigdje za nigdje sa prelijepim pgledom. i povezes dvije najvece regije sa najvise stanovnika i prodjes onaj jad od patnje 120km. to smo mi.
kao sto nema izgovora ni za ovo koliko godina i koliko kilometara autoceste u federaciji.
popnes se na biokovo i vidis top magistala cestu koja vodi od nigdje za nigdje sa prelijepim pgledom. i povezes dvije najvece regije sa najvise stanovnika i prodjes onaj jad od patnje 120km. to smo mi.
-
sumirprimus
#67 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
jedino ako ti ovo smeta sto sam rek da smo ispastlai jer nikad nismo bili sda, to je notorni fakat sta je tu pogresno? ili palanacki? nema palanackije stvari u bih od sda.
- Chmoljo
#68 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
upravo to i govorim. sarajevo se ne ponaša palanački prema zenici i tuzli jer eto veći grad i glavni grad, ali na ostalom, pogotovo u odnosu prema državi i društvu, katastrofa.sumirprimus wrote: ↑11/05/2023 10:56
s razlikom da sam ja zivio i u sarajevu i u tuzli, pa mislim da mogu biti objektivniji u pogledu i odnosu.
palanacki je nama svima odnos prema drzavi i prema organizaciji drustva. nikakve razlike nema u plemenskim odnosima kako tuzle tako i zenice i sarajeva. nemojte misliti da je to nesto bolje u sa zato sto je sta? glavni grad? na kraju krajeva isti je narod u pitanju. skloniji improvizaciji negoli organizaciji. u zadnje vrieme pretezno naginjemo imtu , cast izuzecima. to nam je zjaednicka odika u putu prema dole. da li ce se sta promijeniti vidjecemo.
tuzla ima nesreću da nije toliko dominantna u odnosu na ostatak kantona. sarajevo skoro pa da je grad kanton, pa će lakše prevladati malo urbanija i samokritičnija svijest.
ali to je to što si napisao.
- kravamuzara
#69 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
Zaboravih Kosovo, 200 kilometara autoputa zavrseno u zadnjih 10 godina a pet puta manja povrsina nego BiH.kravamuzara wrote: ↑11/05/2023 10:58 https://hr.wikipedia.org/wiki/Autocesta_A4
- Chmoljo
#70 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
sumire, nije ni 12 a već si pod pivom.sumirprimus wrote: ↑11/05/2023 11:04 jedino ako ti ovo smeta sto sam rek da smo ispastlai jer nikad nismo bili sda, to je notorni fakat sta je tu pogresno? ili palanacki? nema palanackije stvari u bih od sda.
-
sumirprimus
#71 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
zato i kazem, da je nedopustivo i tragicno da mi kao drustvo kje hocemo da smo drzava za 30 godina nismo rijesili stotinjak km magistralne ceste pravec od nje brzu cestu sa trecom trakom na pojedinim dionicama.Chmoljo wrote: ↑11/05/2023 11:08upravo to i govorim. sarajevo se ne ponaša palanački prema zenici i tuzli jer eto veći grad i glavni grad, ali na ostalom, pogotovo u odnosu prema državi i društvu, katastrofa.sumirprimus wrote: ↑11/05/2023 10:56
s razlikom da sam ja zivio i u sarajevu i u tuzli, pa mislim da mogu biti objektivniji u pogledu i odnosu.
tuzla ima nesreću da nije toliko dominantna u odnosu na ostatak kantona. sarajevo skoro pa da je grad kanton, pa će lakše prevladati malo urbanija i samokritičnija svijest.
a sta tek reci za jug ili bihac.
ili ovaj tunel prema gorazdu.
-
sumirprimus
#72 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
ja pivu cesljam samo kad sam slobodan, kad je vruce ili poslje tekme.Chmoljo wrote: ↑11/05/2023 11:09sumire, nije ni 12 a već si pod pivom.sumirprimus wrote: ↑11/05/2023 11:04 jedino ako ti ovo smeta sto sam rek da smo ispastlai jer nikad nismo bili sda, to je notorni fakat sta je tu pogresno? ili palanacki? nema palanackije stvari u bih od sda.rekao sam da ima i toga. ne preskači rečenice.
inace sam ljubitelj dobrog vina.
- Chmoljo
#73 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
evo na forumu si. zaboravi na međugradske odnose. čitao si temu o rekonstrukciji pruge i vidio si šta se sve pisalo.sumirprimus wrote: ↑11/05/2023 11:09zato i kazem, da je nedopustivo i tragicno da mi kao drustvo kje hocemo da smo drzava za 30 godina nismo rijesili stotinjak km magistralne ceste pravec od nje brzu cestu sa trecom trakom na pojedinim dionicama.Chmoljo wrote: ↑11/05/2023 11:08
upravo to i govorim. sarajevo se ne ponaša palanački prema zenici i tuzli jer eto veći grad i glavni grad, ali na ostalom, pogotovo u odnosu prema državi i društvu, katastrofa.
a sta tek reci za jug ili bihac.
ili ovaj tunel prema gorazdu.
e sad samo takav pasjaluk dodaj razliku u mjestu prebivališta i dobiješ šta dobiješ.
- Chmoljo
#74 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
alkohol dehidrira. najveća glupost piti pivu kad je vruće. piva se ne pije kad je vruće, nego svaki dansumirprimus wrote: ↑11/05/2023 11:11ja pivu cesljam samo kad sam slobodan, kad je vruce ili poslje tekme.
inace sam ljubitelj dobrog vina.
-
sumirprimus
#75 Re: Sarajevo - Tuzla = 125km i 3h cistog horora
po meni to je trebao biti prvi uvjet za svaku vlast. brza i kvalitetna izgradnja puteva na svim pravcima.
uz obavezan nadzor. pa onda mogu bacat sarene laze i bombe, samo na kraju svake godine iamndata koliok je kilometara kjeg puta obeao a koliko izgradio.
uz obavezan nadzor. pa onda mogu bacat sarene laze i bombe, samo na kraju svake godine iamndata koliok je kilometara kjeg puta obeao a koliko izgradio.