Sarajevo Solidarity System

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_Reds_

#1 Sarajevo Solidarity System

Post by _Reds_ »

Pokrećem ovu temu kako bi vidio mišljenja drugih forumaša.

Naime danas dok sam se vozio sa posla kući naum mi je pala ideja o osnivanju jednog udruženja građana za solidarnost u prevezu u Sarajevu.

Ja sam to nazvao Sarajevo Solidarity System.

Sistem bi funkcionisao na slijedeći način.

1) Djelovao bi kao udruženje građana
2) Svaki član bi plaćao članarinu, a zauzvrat bi dobijao tokene (karte) za prevoz
3) U sistemu bi bili građani koji imaju auta, kao i oni koji ih nemaju
4) Građanin koji nema auto bi štopao negdje u gradu (član udruženja), a građanin sa autom bi stao (ukoliko želi, član udruženja)
5) Svako auto koje je u sistemu bi imako svoju jedinstvenu naljepnicu (oznaku SSS)
6) Uduženje bi odredilo cijenu članarine (cca 50 KM), kao i iznos tokena (cc 1KM)
7) Građanin koji štopa bi davao token građaninu koji vozi da ga povuče u njegovom smjeru
8) Građanin vozač bi te tokene koje dobije od građana kojima je stao mogao pokloniti drugim građanima članovima, ili ih u udruženju SSS zamjeniti za neke kupone, recimo za gorivo.
9) Noćnu vožnju (11-05) građanin koji štopa bi plaćao dva tokena
10) Onaj ko štopa, to bi radio tako što bi u ruci imao svoju SSS člansku karticu
.
.
.

Eh sad ne znam koliko bi zakonski moglo ovako jedno udruzenje proci.

Sve Vase sugestije i komentari su dobro dosli.
Last edited by _Reds_ on 01/11/2014 01:17, edited 1 time in total.
Zatamnjena stakla

#2 Re: Sarajevo Solidarity System

Post by Zatamnjena stakla »

:thumbup:
homega

#3 Re: Sarajevo Solidarity System

Post by homega »

Što se tiče zakona, nije problem, bitno je da udruženje nema komercijalnu vrijednost svojih djelatnosti. Ideja je zanimljiva, međutim, osobno - skeptik sam u dijelu njenog opstanka, obzirom na naš lokal-primitivni mentalitet. Možda i griješim, vrijedi pokušati, tri osnivača i 200 KM za taksu, dovoljno je za početak, s tim da neko besplatno sačini osnivačke akte.
_Reds_

#4 Re: Sarajevo Solidarity System

Post by _Reds_ »

homega wrote:Što se tiče zakona, nije problem, bitno je da udruženje nema komercijalnu vrijednost svojih djelatnosti. Ideja je zanimljiva, međutim, osobno - skeptik sam u dijelu njenog opstanka, obzirom na naš lokal-primitivni mentalitet. Možda i griješim, vrijedi pokušati, tri osnivača i 200 KM za taksu, dovoljno je za početak, s tim da neko besplatno sačini osnivačke akte.
Eh ne znam sada, da li bi se komeracijalom smatrala to što bi korisnici mogli da mjenjaju svoje tokene za kupone za gorivo, pranje auta, ili nešto slično. Stvarno nisam pravnik, pa se u te stvari ne razumijem.
vade_mecum

#5 Re: Sarajevo Solidarity System

Post by vade_mecum »

:thumbup: super ideja kada se uzme u obzir da je u spicama u 90% vozila samo jedna osoba. uz dobar sistem, mozda aplikaciju za mobitel i malo entuzijazma ne vidim zasto nebi funkcionisalo :)

edit: moj prijedlog je da gradjani koji bi ucestvovali sa svojim vozilom budu oslobodjeni clanarine ili cak da imaju neku vrste nagrade npr. besplatne karte za kino ili nesto slicno
bella_ciao

#6 Re: Sarajevo Solidarity System

Post by bella_ciao »

Problem je sto gradjani bez auta privilegovani u ovom sistemu.
vade_mecum

#7 Re: Sarajevo Solidarity System

Post by vade_mecum »

bella_ciao wrote:Problem je sto gradjani bez auta privilegovani u ovom sistemu.
ne nuzno; sa dobrim partnerstvom npr. osiguravajucih drustava, stanica tehnickog pregleda, auto-praonicama i manje-vise svima mogao bi se postici dobar efekat.
_Reds_

#8 Re: Sarajevo Solidarity System

Post by _Reds_ »

vade_mecum wrote::thumbup: super ideja kada se uzme u obzir da je u spicama u 90% vozila samo jedna osoba. uz dobar sistem, mozda aplikaciju za mobitel i malo entuzijazma ne vidim zasto nebi funkcionisalo :)

edit: moj prijedlog je da gradjani koji bi ucestvovali sa svojim vozilom budu oslobodjeni clanarine ili cak da imaju neku vrste nagrade npr. besplatne karte za kino ili nesto slicno
Pa placali bi neku simolicnu nadonadu, cisto troskove reigstracije i stikera nekog, oko 5 KM. A po mojoj zamisli dobijali bi neke kupone, pa bio te kupone mjenjali za gorivo, karte ili nesto slicno.

Da je srece ovo bi poticao sam grad i kanton.
_Reds_

#9 Re: Sarajevo Solidarity System

Post by _Reds_ »

bella_ciao wrote:Problem je sto gradjani bez auta privilegovani u ovom sistemu.
Ne, oni koji voze, voze po svojoj ruti, i ako nekoga povuku, prvo ucine dobro djelo, drugo, dobiju taj token, pa kad ih skupe kasnije zamjene za kupone za gorivo, pranje auta ili nesto slicno.

Ili pak ove tokene koje dobiju mogu dati svojim ukucanima, clanovima porodice ili trecem licu koji je clan Udruzenja.
Post Reply