Sarajevo-Prizren

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

MisteričNa

#1 Sarajevo-Prizren

Post by MisteričNa »

Da li je iko od vas putovao na Kosovo?? Naime ja se spremam za svoj prvi put tamo...Ako jeste zanima me koliko se vremenski putuje do Prizrena .... i kada ima povratni od tamo.. i jos nesto...presjeda li se ili je to direktan put... Na netu sam uspjela naci Sarajevo-Pristina cijena je 60 KM ... krece se u 22:00...sad me zanima kad bi ja s tim autobusom uopste dosla tamo....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Sarajevo-Prizren

Post by PipiDugaDevetka »

MisteričNa wrote:Da li je iko od vas putovao na Kosovo?? Naime ja se spremam za svoj prvi put tamo...Ako jeste zanima me koliko se vremenski putuje do Prizrena .... i kada ima povratni od tamo.. i jos nesto...presjeda li se ili je to direktan put... Na netu sam uspjela naci Sarajevo-Pristina cijena je 60 KM ... krece se u 22:00...sad me zanima kad bi ja s tim autobusom uopste dosla tamo....
Sretan put! Tamo imam veoma bliskih rođaka, Albanaca. Nikada nisam bio.
Po pričama, fin i radin svijet....
valterbranisarajevo

#3 Re: Sarajevo-Prizren

Post by valterbranisarajevo »

Nekada davno autobus je iz Sarajeva polazio u 21:00 a stizao u Prištinu oko 5.30 ujutro. Sada moraš uzeti u obzir granične kontrole. Pa bićeš tamo, ako autobus kreće u 22, negdje u 7:30 ujutro...Nije kilometarski daleko, ali se moraš verati preko onog planinskog prevoja iza Rožaja (zaboravio sam kako se zove) i tu se izgubi najviše vremena..

Sjećam se dobrog starog "Kosovotransa", muzike koja trešti i vozača koji budi putnike vičući : "Mitrovic" (Kosovska Mitrovica)... :D

Od Prištine do Prizrena je prije vozio lokalni autobus non stop(svakih pola sata ili sat). Vjerujem da je i sada tako. Tebi odgovaraju i autobusi Priština - Đakovica i Priština -Peć jer prolaze kroz Prizren. Ima i dosta onih kombi taksija. Pokupe 7-8 ljudi i voze prema Prizrenu, ...Od Prištine do Prizrena je jedno 45 minuta vožnje (možda najviše sat)... :)
MisteričNa

#4 Re: Sarajevo-Prizren

Post by MisteričNa »

hvala velika..a je li znas mozda kada ima povratni opet za sarajevo..
mistek

#5 Re: Sarajevo-Prizren

Post by mistek »

Mislim da sada nema direktna linija za Prištinu, nego se presjeda u Novom Pazaru :)
MisteričNa

#6 Re: Sarajevo-Prizren

Post by MisteričNa »

da cula sam i to...to mi vec predstavlja problem... pa dokle ja trebam onda kartu da uzmem :/ ... moze li mi neko sve to detaljnije da objasni :///
CoCoJamBo

#7 Re: Sarajevo-Prizren

Post by CoCoJamBo »

Udhe mbar / Sretan put :)

Erzsebet

#8 Re: Sarajevo-Prizren

Post by Erzsebet »

Dupli post, ispod je ovaj pravi...

Evo i od mene jedan muzički prilog :).

Last edited by Erzsebet on 08/05/2011 23:25, edited 1 time in total.
Erzsebet

#9 Re: Sarajevo-Prizren

Post by Erzsebet »

Erzsebet wrote:
mistek wrote:Mislim da sada nema direktna linija za Prištinu, nego se presjeda u Novom Pazaru :)
Linija je registrovana za Novi Pazar, ali odatle ISTI autobus ide dalje "novom linijom" iz Pazara za Prištinu. Kartu možeš doplatiti u autobusu, košta 5€, a nazad je 7,5€. Ja sam bio i vratio se živ i zdrav. Nije mi odavno negdje ljepše bilo nego u Prištini i Prizrenu. O tome možeš pročitati i moj tekst na sajtu e-balkan . net, ako znaš albanski. Ako ne znaš, pogledaj isti tekst na istom portalu, na našem jeziku :).

Bus za Prizren ide stalno, ali pripazi kad ima za nazad, jer ne ide do kasno, mislim da je posljednji oko 7-8 naveče.

Inače, Priština nije baš lijep grad, ali je Prizren fenomenalan. Ako ikako možeš, spavaj u Prizrenu, a Prištinu samo usput obiđi. Slobodno pričaj naš jezik, svi će se normalno ponašati, ovi Srbi koji se ukenjaju pri pomisli na Kosovo, uglavnom lažu da se ne smije govoriti naš jezik.

Inače, u Prizrenu imaš bošnjačku manjinu, koja govori srednjovijekovni bosanski jezik, što je vrlo zanimljiva pojava. Srešćeš ih sigurno negdje u mahalama, pa ih zamoli da tako i s tobom porazgovaraju, jer se inače prebace na književnu varijantu.

Sretno!
MisteričNa

#10 Re: Sarajevo-Prizren

Post by MisteričNa »

e hvala vam svima.... jos samo da sjednem u bus i krenem
sarajevonekad

#11 Re: Sarajevo-Prizren

Post by sarajevonekad »

našao sam par brojeva koje mi je jednom davno dao prijatelj, kada sam trebao putovati za Kosovo.

Radi se o izvjesnim autoprevoznicima koji navodno dole putuju putničkim vozilima.

nisam nikada koristio te usluge pa ne zname sve detalje ali možda vrijedi rasitati se o čemu se tačno tu radi:

062 401 274 i 061 145 751.

Navodno stižu dole za nekih 6 satti što je dublo brže nego autobusom...

pozzz

S.

MisteričNa wrote:Da li je iko od vas putovao na Kosovo?? Naime ja se spremam za svoj prvi put tamo...Ako jeste zanima me koliko se vremenski putuje do Prizrena .... i kada ima povratni od tamo.. i jos nesto...presjeda li se ili je to direktan put... Na netu sam uspjela naci Sarajevo-Pristina cijena je 60 KM ... krece se u 22:00...sad me zanima kad bi ja s tim autobusom uopste dosla tamo....
male_okice

#12 Re: Sarajevo-Prizren

Post by male_okice »

imas autobus od Sa do Peci (Peje) petkom u 18h krece (ali to nisam sigurna mozes pitati na stanici ali tad pitaj od SA do Rozaje (CG) jer se tako vodi i tako i pise na busu, on i staje u Rozaje to ti je malo mjesto odmah na granici CG-Kosova i onda se spusta niz Rugovu-planinu i dolazi do Peci) i budes ujutru negdje u Peci, Pec-Prizren ima dosta autobusa lokalne linije ali to moras otkriti kad dodjes u Pec kad koji ide. Sto se tice te linije za Novi Pazar: kupis kartu u autobusu za Pristinu, i kad se dodje u Novi Pazar samo se promjeni bus, karta ti i dalje vrijedi, u Pristini budes negdje rano ujutru i isto moras se onda raspitati kad ide koji bus za Prizren. Isla sa oba autobusa, brzi je ovaj do Peci, a i Pec-Prizren su blizi. Samo kad se budes vracao preporucila bi ti ovaj za Novi Pazar, jer ovaj Pec-Sarajevo na crnogorskoj granici se ceka i po 3-4h, svi moraju izaci iz busa pregledavaju torbe, peripetije zive, i onda jos i na BH granici cekaj po 1-2h, gadno, brze ide ova linija preko Novog Pazara.
Zoya

#13 Re: Sarajevo-Prizren

Post by Zoya »

.
Last edited by Zoya on 27/01/2013 20:03, edited 1 time in total.
hana_montana

#14 Re: Sarajevo-Prizren

Post by hana_montana »

sto meni nisi rekla dje da jedem kolace :roll: :D

ja ti ne znam za autobuse jer sam isla autom uvac-bijelo polje-rozaje-pec pa prizren...uglavnom od bijelog polja put katastrooofa pogotovo preko te rugova planine(zar se ne zove kula :?: ) avantura :-) al vidis cijelo kosovo polje ko na dlanu :)

prizren preljep :) zoya nek ti da kote kad vec meni nije :skoljka: ja se odusevila onim starinskim džamijama :) i crkvama :thumbup:

p.s.kupi dole nekog zlata :D
MisteričNa

#15 Re: Sarajevo-Prizren

Post by MisteričNa »

Zoya wrote:Zavidim ti! Prizren je prelijepi grad, jednostavno odise necim(ne znam ni sama opisati). Oko prevoza ti nista ne znam reci, ali ako te zanimaju mjesta koje bi trebala da posjetis, napisem ti ;-) Napij se shadrvanske vode, pojedi kolace u zdravljaku, i obavezno uzmi turu fijakerom koji kruzi Prizrenom.

ajde i ti onda sa mnom :) ... ionako mi je prvi put da idem tamo :) ....
Barbarossa23

#16 Re: Sarajevo-Prizren

Post by Barbarossa23 »

Meni me zanima linija Prishtina-Sarajevo koje dane ima,cena,polazak ?!?!?........AL OBAVEZNO DA IDE PREKO ROZAJA (CG) A NE PREKO NP.............ako ima neko kakvu takvu informaciju bila bi mi od velike koristi :DD
male_okice

#17 Re: Sarajevo-Prizren

Post by male_okice »

Barbarossa23 wrote:Meni me zanima linija Prishtina-Sarajevo koje dane ima,cena,polazak ?!?!?........AL OBAVEZNO DA IDE PREKO ROZAJA (CG) A NE PREKO NP.............ako ima neko kakvu takvu informaciju bila bi mi od velike koristi :DD
ovako ta linija ide 2x sedmicno utorak i petak cini mi se u pola sedam navecer krece sa autobuske stanice SA (ALI TO MOZES POTVRDITIT JEDNOSTAVNO ZOVI AUTOBUSKU I PITAJ ZA SARAJEVO-ROZAJE-TAKO SE VODI TA LINIJA ona teta ce ti reci kad ide i sve ostalo) stim da kupi samo peronsku kartu da dodjes do autobusa i onda u autobusu kupi kartu jer ako oni na stanici vode sve samo do Rozaje a ako ces ti na Kosovo moras u autobusu doplatiti njima jos novca zavisno do kojeg ces grada, usparaces sebi trud ako kupis odmah 1 kartu u autobusu. Ja sam licno putovala sa njom par puta i nisam bas nesto srecna sa komforom autobusa, puste ti one albanske dvd-ove sa nekim kao komicnim fazonima citavu noc da te glava zaboli, cekas na granici CG dosta dugo itd ali da se prezivjeti. Eh sad ta linija ide pReko crne gore tacnije ulazak na Kosovo preko Rozaje i Rugova planine, stim da se prvo dodje do Peci (Peje) i onda ide Cini mi se Prizren Gnjilane pa tek onda Pristina. Znaci krenes negdje u pola 7 navecer u Pristini si mozda oko 3h popodne naredni dan, tako da bi ti bilo lakse i brze ako bi izasao u Peci na autobuskoj stanici i uzeo direktno autobus ili voz do Pristine koje je nekih 100 i nesto km od Peci, uglavnom ovako kruzis dok bi tako brze stigao.
Barbarossa23

#18 Re: Sarajevo-Prizren

Post by Barbarossa23 »

male_okice wrote:
Barbarossa23 wrote:Meni me zanima linija Prishtina-Sarajevo koje dane ima,cena,polazak ?!?!?........AL OBAVEZNO DA IDE PREKO ROZAJA (CG) A NE PREKO NP.............ako ima neko kakvu takvu informaciju bila bi mi od velike koristi :DD
ovako ta linija ide 2x sedmicno utorak i petak cini mi se u pola sedam navecer krece sa autobuske stanice SA (ALI TO MOZES POTVRDITIT JEDNOSTAVNO ZOVI AUTOBUSKU I PITAJ ZA SARAJEVO-ROZAJE-TAKO SE VODI TA LINIJA ona teta ce ti reci kad ide i sve ostalo) stim da kupi samo peronsku kartu da dodjes do autobusa i onda u autobusu kupi kartu jer ako oni na stanici vode sve samo do Rozaje a ako ces ti na Kosovo moras u autobusu doplatiti njima jos novca zavisno do kojeg ces grada, usparaces sebi trud ako kupis odmah 1 kartu u autobusu. Ja sam licno putovala sa njom par puta i nisam bas nesto srecna sa komforom autobusa, puste ti one albanske dvd-ove sa nekim kao komicnim fazonima citavu noc da te glava zaboli, cekas na granici CG dosta dugo itd ali da se prezivjeti. Eh sad ta linija ide pReko crne gore tacnije ulazak na Kosovo preko Rozaje i Rugova planine, stim da se prvo dodje do Peci (Peje) i onda ide Cini mi se Prizren Gnjilane pa tek onda Pristina. Znaci krenes negdje u pola 7 navecer u Pristini si mozda oko 3h popodne naredni dan, tako da bi ti bilo lakse i brze ako bi izasao u Peci na autobuskoj stanici i uzeo direktno autobus ili voz do Pristine koje je nekih 100 i nesto km od Peci, uglavnom ovako kruzis dok bi tako brze stigao.
Mada meni treba Prishtina-Sarajevo.....kazes da si par puta putovala onda sigurno znas i koje dane ima iz Prsihtine za Sarajevo......a koji put prolaze .....Sarajevo-Pljevlja-Rozaje ili ????......meni je samo vazno da ne prolazi kroz Srbiju !!!!jer ne priznaju Kosovski pecat........Prizren-Gnjilane-Prishtina xDDDD.....nesto si pobrkala : )))
male_okice

#19 Re: Sarajevo-Prizren

Post by male_okice »

Barbarossa23 wrote:
male_okice wrote:
Mada meni treba Prishtina-Sarajevo.....kazes da si par puta putovala onda sigurno znas i koje dane ima iz Prsihtine za Sarajevo......a koji put prolaze .....Sarajevo-Pljevlja-Rozaje ili ????......meni je samo vazno da ne prolazi kroz Srbiju !!!!jer ne priznaju Kosovski pecat........Prizren-Gnjilane-Prishtina xDDDD.....nesto si pobrkala : )))
pa kako ima od ovamo tamo tako ima i od tamo ovamo. Ne sjecam se vise kojim tacno danom ide taj bus jer sam zadnji put putoval tom linijom prije 2 godine ali sam cula od par ljudi da jos uvijek ima ta linija. Ide ovako-znaci ja sam isla iz Peci: Pec-Rozaje-Berane-Mojkovac i jos tih nekih manjih gradica ciji sam naziv iskreno da ti kazem zaboravila uglavnom u BH se ulazi na granicni prelaz CAJNICE-i ide se dalje do Gorazda pa Sarajevo.Otidji do autobuske stanice u Pristini dace ti odgovor ili uz stanicu ima sigurno nekoliko putnickih agencija neko ce ti dati informaciju, u Peci je bila tacno uz stanicu ta putnicka agencija kod koje sam ja kupovala kartu i rezervisala mjesto za taj bus koji ide na toj relaciji Kosovo-Sarajevo. Dalje ako imas Kosovski UNMIK PASOS (ne Srbijanski) ti moras da bi usao u BiH imati VIZU koju mozes izvaditi u BH ambasadi u Makedoniji (ovo znam da je ovako bilo prije nekih godinu dana da li je sad ne znam najbolje nazovi BH ambsadu i pitaj) jer BiH nije zvanicno priznala Kosovo kao ni vase dokumente. a nisam nista pobrkala jer ta linija kupi putnike fakticki iz citavog Kosova koji idu za sarajevo i isto ih tako razvozi kad se dolazi iz SA na Kosova samo sto sam ja putovala uvijek do Peci koji je prvi stop pa nisam puno obracala paznju na ove dalje gradove kojim redoslijedom idu.
Barbarossa23

#20 Re: Sarajevo-Prizren

Post by Barbarossa23 »

pa kako ima od ovamo tamo tako ima i od tamo ovamo. Ne sjecam se vise kojim tacno danom ide taj bus jer sam zadnji put putoval tom linijom prije 2 godine ali sam cula od par ljudi da jos uvijek ima ta linija. Ide ovako-znaci ja sam isla iz Peci: Pec-Rozaje-Berane-Mojkovac i jos tih nekih manjih gradica ciji sam naziv iskreno da ti kazem zaboravila uglavnom u BH se ulazi na granicni prelaz CAJNICE-i ide se dalje do Gorazda pa Sarajevo.Otidji do autobuske stanice u Pristini dace ti odgovor ili uz stanicu ima sigurno nekoliko putnickih agencija neko ce ti dati informaciju, u Peci je bila tacno uz stanicu ta putnicka agencija kod koje sam ja kupovala kartu i rezervisala mjesto za taj bus koji ide na toj relaciji Kosovo-Sarajevo. Dalje ako imas Kosovski UNMIK PASOS (ne Srbijanski) ti moras da bi usao u BiH imati VIZU koju mozes izvaditi u BH ambasadi u Makedoniji (ovo znam da je ovako bilo prije nekih godinu dana da li je sad ne znam najbolje nazovi BH ambsadu i pitaj) jer BiH nije zvanicno priznala Kosovo kao ni vase dokumente. a nisam nista pobrkala jer ta linija kupi putnike fakticki iz citavog Kosova koji idu za sarajevo i isto ih tako razvozi kad se dolazi iz SA na Kosova samo sto sam ja putovala uvijek do Peci koji je prvi stop pa nisam puno obracala paznju na ove dalje gradove kojim redoslijedom idu.[/quote]

Iz Makedonije sam............raspitao se ta je linija ukinuta vec cijelu godinu Prishtina-Sarajevo preko CG :////...........jedino da idem preko Preseva,Srbija pa onda za prishtinu i preko NP za Sarajeva....
male_okice

#21 Re: Sarajevo-Prizren

Post by male_okice »

Barbarossa23 wrote:pa kako ima od ovamo tamo tako ima i od tamo ovamo. Ne sjecam se vise kojim tacno danom ide taj bus jer sam zadnji put putoval tom linijom prije 2 godine ali sam cula od par ljudi da jos uvijek ima ta linija. Ide ovako-znaci ja sam isla iz Peci: Pec-Rozaje-Berane-Mojkovac i jos tih nekih manjih gradica ciji sam naziv iskreno da ti kazem zaboravila uglavnom u BH se ulazi na granicni prelaz CAJNICE-i ide se dalje do Gorazda pa Sarajevo.Otidji do autobuske stanice u Pristini dace ti odgovor ili uz stanicu ima sigurno nekoliko putnickih agencija neko ce ti dati informaciju, u Peci je bila tacno uz stanicu ta putnicka agencija kod koje sam ja kupovala kartu i rezervisala mjesto za taj bus koji ide na toj relaciji Kosovo-Sarajevo. Dalje ako imas Kosovski UNMIK PASOS (ne Srbijanski) ti moras da bi usao u BiH imati VIZU koju mozes izvaditi u BH ambasadi u Makedoniji (ovo znam da je ovako bilo prije nekih godinu dana da li je sad ne znam najbolje nazovi BH ambsadu i pitaj) jer BiH nije zvanicno priznala Kosovo kao ni vase dokumente. a nisam nista pobrkala jer ta linija kupi putnike fakticki iz citavog Kosova koji idu za sarajevo i isto ih tako razvozi kad se dolazi iz SA na Kosova samo sto sam ja putovala uvijek do Peci koji je prvi stop pa nisam puno obracala paznju na ove dalje gradove kojim redoslijedom idu.

Iz Makedonije sam............raspitao se ta je linija ukinuta vec cijelu godinu Prishtina-Sarajevo preko CG :////...........jedino da idem preko Preseva,Srbija pa onda za prishtinu i preko NP za Sarajeva....[/quote]

sad mi je palo na um da imas opciju i da dodjes do Podgorice pa iz Podgorice da dodjes do BiH. To je malo problem jer puno puta moras presjedati i gledati da ne zakasnis ali znam da iz Podgorice ima nekoliko autobusa za BiH: za Banja Luku, za Sarajevo i za Bijeljinu koji svi zaobilaze Srbiju. Znaci morao bi iz Prisitne doci do podgorice i onda dalje, ne sjecam se stvarno kojim danom je isao koji bus morao bi zvati autobusku u Podgorici i pitati, ali znam da imaju i to su vecinom linije koje se ili vracaju sa mora (Budva kotor Igalo Herceg Novi itd) pa prolaze kroz Podgoricu pa kupe ljude dalje i vracaju u BiH.
male_okice

#22 Re: Sarajevo-Prizren

Post by male_okice »

Barbarossa23 wrote:pa kako ima od ovamo tamo tako ima i od tamo ovamo. Ne sjecam se vise kojim tacno danom ide taj bus jer sam zadnji put putoval tom linijom prije 2 godine ali sam cula od par ljudi da jos uvijek ima ta linija. Ide ovako-znaci ja sam isla iz Peci: Pec-Rozaje-Berane-Mojkovac i jos tih nekih manjih gradica ciji sam naziv iskreno da ti kazem zaboravila uglavnom u BH se ulazi na granicni prelaz CAJNICE-i ide se dalje do Gorazda pa Sarajevo.Otidji do autobuske stanice u Pristini dace ti odgovor ili uz stanicu ima sigurno nekoliko putnickih agencija neko ce ti dati informaciju, u Peci je bila tacno uz stanicu ta putnicka agencija kod koje sam ja kupovala kartu i rezervisala mjesto za taj bus koji ide na toj relaciji Kosovo-Sarajevo. Dalje ako imas Kosovski UNMIK PASOS (ne Srbijanski) ti moras da bi usao u BiH imati VIZU koju mozes izvaditi u BH ambasadi u Makedoniji (ovo znam da je ovako bilo prije nekih godinu dana da li je sad ne znam najbolje nazovi BH ambsadu i pitaj) jer BiH nije zvanicno priznala Kosovo kao ni vase dokumente. a nisam nista pobrkala jer ta linija kupi putnike fakticki iz citavog Kosova koji idu za sarajevo i isto ih tako razvozi kad se dolazi iz SA na Kosova samo sto sam ja putovala uvijek do Peci koji je prvi stop pa nisam puno obracala paznju na ove dalje gradove kojim redoslijedom idu.

Iz Makedonije sam............raspitao se ta je linija ukinuta vec cijelu godinu Prishtina-Sarajevo preko CG :////...........jedino da idem preko Preseva,Srbija pa onda za prishtinu i preko NP za Sarajeva....[/quote]

sad mi je palo na um da imas opciju i da dodjes do Podgorice pa iz Podgorice da dodjes do BiH. To je malo problem jer puno puta moras presjedati i gledati da ne zakasnis ali znam da iz Podgorice ima nekoliko autobusa za BiH: za Banja Luku, za Sarajevo i za Bijeljinu koji svi zaobilaze Srbiju. Znaci morao bi iz Prisitne doci do podgorice i onda dalje, ne sjecam se stvarno kojim danom je isao koji bus morao bi zvati autobusku u Podgorici i pitati, ali znam da imaju i to su vecinom linije koje se ili vracaju sa mora (Budva kotor Igalo Herceg Novi itd) pa prolaze kroz Podgoricu pa kupe ljude dalje i vracaju u BiH.
sabani23

#23 Re: Sarajevo-Prizren

Post by sabani23 »

Ja sam iz prizrena.Od sarajeva do prizrena vremenski je 12 do 13 sati puta.Kada se iz sarajeva putuje za prizren nema presjedanja nigdje dok kad se iz prizrena vracate za sarajevo ima presedanja u novom pazaru.Povratna karta vam je 35 Eura.Iz sarajeva krece u 22:00 svakog dana dok iz prizrena za sarajevo isto svakog dana al u 17:00.
Iness

#24 Re: Sarajevo-Prizren

Post by Iness »

Da li postoji jos ovaj bus iz Sarajeva za Pristinu ???
Red berries

#25 Re: Sarajevo-Prizren

Post by Red berries »

Postoji, barem je postojao prije 2 mjeseca kad sam ja isla sa njim...Ide svaku vecer u 10 h.
Ja sam presjedala u Novom Pazaru u oba smjera...
Post Reply