Sarajevo nekad i sad
-
gbojan2004
#1 Sarajevo nekad i sad
Naletih na jednom sajtu na ovaj komentar,cini mi se da kvalitetniji opis Sarajeva nikad nisam procitao.
Rodio sam se U Sarajevu, pionir, osamdesete, folovi_fazoni itd.
Ja se unaprijed izvinjavam, malo se popilo, sviraju Divlje, al haj nema veze.
Da se ne zamaramo Bascarsijom, rock scenom, Mirzom, Pimpekom, Bregom, Kustom,rostiljanjm na Vrelu, izletima na ...., Zeljom, Pitarima, Sarajevskim Duhom, Egiptom, Slogom, FIS-om, Evergrinom, Postom, Parkusom, Drinom, Cekom, AG-om, KUK-om, Sandzaklijama, Olimpijadom i milion drugih stvari fenomena koje sam zaboravio...umjesto toga evo nesto instinktivno; SARAJEVO je (grad): : najveci 'mali grad'na svijetu, cudan za ljude sa strane sa ABS-om na mozgu, kontroverzno, enigmaticno, grad ciji gradjani cesce prate srce neko razum, grad s jednom (in)famoznom tramvajsom linijom, senlucenje, asik pejndzeri, incidentalni miris smetljista u bilo kojem mjesecu, svjetski izvoznik broj 1 sibicara, Karla Parzika, Ali Pase, Eugena Savojskoga, zidovskih mahala ala Bjelave i Mejtas, zajebancija na krovu nebodera od Alipasina do Grbavice, 'gradskog djeteta'i gradske raje, sanera, jalije, "e mali dzido mova", "mojne ga dasa stipu ga nime", GRAD SA NAJVISE 'AMBASADORA' NA SVIJETU, Prva, Druga pa to Pete a bogme i do Elektrotehnicke, "u tunelu usred marak sija flasa od konjaka, popili je ucenici OS Hasan Kikic(valjda znate gdje je ta skola), 30 stepeni a ti na Crasiji a tamo dim od cevapara i piljara ubi, 30+ dzirova kroz Vase Miskinu, stare gospodje na Markalama: "Gospodine ovo vam je mesno vrlo masno", djecurlija i penzioneri u parku kod Svjetlost i ostalim parkovima, taxi stand na bascarsiji, taksisti carsijaneri koji mi poslije rata govore: "Jarane daj ti meni mog Sarajliju Srbina il Hrvata, jebes ba ove iz Istocne Bosne.sha ba? Kakva Foca ba? Mrs jebem ti mater papansku!", sa puno stanovnika u dijaspori koji se i dan danas kajaju i stare jer nemogu bez "te vode i tog zraka", Nele na beogradskoj televiziji u Zeljinom dresu, kulturne 'elitne'raje koji su kojabagi nesto zajebano na racun mame il tate(BILO I OSTALO), umisljenih generacija Prve gimnazije iz 60/70-ih koji sad klapaju najvecu lovu na nasem dragom Zapadu, sevdah, darkeri s Otoke, grad haustora(au, sta se tu sve dogadjalo, if), mahnitih drotova, JUGOSLAVIJA, autodidakticno, prastanje, zivotne vendette, standovi sa petardama pred Sarajkom, grad je kokuz izadjes a vrnes se pjan k'o majka, Mima, Tina, Manja, Vanja, Lamija, Ana, Dijana, Maja, Sabina, Sejla i sve one moje ljepotice, ti na faks a lik izlazi iz bircuza; smrdi na acetonku, Drinu, Sarajevsko, bijeli luk i znoj al ti cuger ipak zeli dobro jutro, grad u kojem PRAVI Beogradjani i Splicani ni osjetili nisu da nisu ciku, zivio sam u ZG 2 godine ne slazu se purgeri i Sarajevo Casne izuzetke na stranu, grad gdje sad Slovenci dolaze u coporima k'o glupi strendzeri, grad pun ljudi za mene stranih, pun nacionalista, narkomana, alkoholicara, najboljih ljudi na svijetu, starih rokera koji jos zive u 87oj, TM 87, Vendette, Hordi Zla, sanjkanje niz Dalmatinsku s mrezom da djeca ne prolete na Titovu;), miris lozenog cumura i drva na Carsiji i ostalim obrancima nasih dzinova, grad izdajica u svakom smislu, nostalgija, vapaj, pojam van Balkana, probisvjet, podudarnost i grad, dogadzaj, okolina i fenomen koji je mene najvise formirao.
Tekst je u potpunosti prenijet sa jednog foruma.
Rodio sam se U Sarajevu, pionir, osamdesete, folovi_fazoni itd.
Ja se unaprijed izvinjavam, malo se popilo, sviraju Divlje, al haj nema veze.
Da se ne zamaramo Bascarsijom, rock scenom, Mirzom, Pimpekom, Bregom, Kustom,rostiljanjm na Vrelu, izletima na ...., Zeljom, Pitarima, Sarajevskim Duhom, Egiptom, Slogom, FIS-om, Evergrinom, Postom, Parkusom, Drinom, Cekom, AG-om, KUK-om, Sandzaklijama, Olimpijadom i milion drugih stvari fenomena koje sam zaboravio...umjesto toga evo nesto instinktivno; SARAJEVO je (grad): : najveci 'mali grad'na svijetu, cudan za ljude sa strane sa ABS-om na mozgu, kontroverzno, enigmaticno, grad ciji gradjani cesce prate srce neko razum, grad s jednom (in)famoznom tramvajsom linijom, senlucenje, asik pejndzeri, incidentalni miris smetljista u bilo kojem mjesecu, svjetski izvoznik broj 1 sibicara, Karla Parzika, Ali Pase, Eugena Savojskoga, zidovskih mahala ala Bjelave i Mejtas, zajebancija na krovu nebodera od Alipasina do Grbavice, 'gradskog djeteta'i gradske raje, sanera, jalije, "e mali dzido mova", "mojne ga dasa stipu ga nime", GRAD SA NAJVISE 'AMBASADORA' NA SVIJETU, Prva, Druga pa to Pete a bogme i do Elektrotehnicke, "u tunelu usred marak sija flasa od konjaka, popili je ucenici OS Hasan Kikic(valjda znate gdje je ta skola), 30 stepeni a ti na Crasiji a tamo dim od cevapara i piljara ubi, 30+ dzirova kroz Vase Miskinu, stare gospodje na Markalama: "Gospodine ovo vam je mesno vrlo masno", djecurlija i penzioneri u parku kod Svjetlost i ostalim parkovima, taxi stand na bascarsiji, taksisti carsijaneri koji mi poslije rata govore: "Jarane daj ti meni mog Sarajliju Srbina il Hrvata, jebes ba ove iz Istocne Bosne.sha ba? Kakva Foca ba? Mrs jebem ti mater papansku!", sa puno stanovnika u dijaspori koji se i dan danas kajaju i stare jer nemogu bez "te vode i tog zraka", Nele na beogradskoj televiziji u Zeljinom dresu, kulturne 'elitne'raje koji su kojabagi nesto zajebano na racun mame il tate(BILO I OSTALO), umisljenih generacija Prve gimnazije iz 60/70-ih koji sad klapaju najvecu lovu na nasem dragom Zapadu, sevdah, darkeri s Otoke, grad haustora(au, sta se tu sve dogadjalo, if), mahnitih drotova, JUGOSLAVIJA, autodidakticno, prastanje, zivotne vendette, standovi sa petardama pred Sarajkom, grad je kokuz izadjes a vrnes se pjan k'o majka, Mima, Tina, Manja, Vanja, Lamija, Ana, Dijana, Maja, Sabina, Sejla i sve one moje ljepotice, ti na faks a lik izlazi iz bircuza; smrdi na acetonku, Drinu, Sarajevsko, bijeli luk i znoj al ti cuger ipak zeli dobro jutro, grad u kojem PRAVI Beogradjani i Splicani ni osjetili nisu da nisu ciku, zivio sam u ZG 2 godine ne slazu se purgeri i Sarajevo Casne izuzetke na stranu, grad gdje sad Slovenci dolaze u coporima k'o glupi strendzeri, grad pun ljudi za mene stranih, pun nacionalista, narkomana, alkoholicara, najboljih ljudi na svijetu, starih rokera koji jos zive u 87oj, TM 87, Vendette, Hordi Zla, sanjkanje niz Dalmatinsku s mrezom da djeca ne prolete na Titovu;), miris lozenog cumura i drva na Carsiji i ostalim obrancima nasih dzinova, grad izdajica u svakom smislu, nostalgija, vapaj, pojam van Balkana, probisvjet, podudarnost i grad, dogadzaj, okolina i fenomen koji je mene najvise formirao.
Tekst je u potpunosti prenijet sa jednog foruma.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Piknulo me u oko, zapravo, u mozak ovo citirano.Jarane daj ti meni mog Sarajliju Srbina il Hrvata, jebes ba ove iz Istocne Bosne.sha ba? Kakva Foca ba? Mrs jebem ti mater papansku!
- danas
al' mi onda tako drago kad ovo vidim, odmah se sjetim zasto mi sarajevo ne treba da nedostaje...blah blah wrote:To se bar nije promjenilo, ima kompleksasa koji se dice svojim kompleksima bas koliko ti treba. Ne samo medju taksistima.
- uvjek dobar gost
... Kažu neki da grad čine ljudi... neki drugi pak kažu da ga čine građevine... dok treći pričaju o kombinaciju ljudi i građevina....
Ja sam se rodio tu .... živim tu... ali sve manje prepoznajem grad, ljude u njemu... građevine... samu topografiju grada.... sve mi je nekako šminkerskiji a sve dalji... sve prljaviji... izletišta su sve tužnija....
Nije početak i kraj šetnja asfaltom il vožnja u novoj pili... il pokazivanje novog mobitela..... gradske ulice se moraju osjetiti i poštovati....voliti se moraju...
Meni fale stari običaji, navike, ljudi... i jesam zaista jesam već sit ovih papaka koji se onako vulgarno obučeni šepure gradskim ulicama iako ih ne gledaju kao svoje.... i zaista treba neko ih naučiti mora šta je to grad i kako se u njemu živi i ponaša.... svoja sela ste trebali ostaviti iza sebe... i bar malo se prilagoditi uslovima života u gradu...
Ja sam se rodio tu .... živim tu... ali sve manje prepoznajem grad, ljude u njemu... građevine... samu topografiju grada.... sve mi je nekako šminkerskiji a sve dalji... sve prljaviji... izletišta su sve tužnija....
Nije početak i kraj šetnja asfaltom il vožnja u novoj pili... il pokazivanje novog mobitela..... gradske ulice se moraju osjetiti i poštovati....voliti se moraju...
Meni fale stari običaji, navike, ljudi... i jesam zaista jesam već sit ovih papaka koji se onako vulgarno obučeni šepure gradskim ulicama iako ih ne gledaju kao svoje.... i zaista treba neko ih naučiti mora šta je to grad i kako se u njemu živi i ponaša.... svoja sela ste trebali ostaviti iza sebe... i bar malo se prilagoditi uslovima života u gradu...
- Bonnie-Clydova mala
Ista stvar, imam nekako osjećaj da smo se mi sarajlije izgubili u masi, da smo se povukli i da se stidimo sami sebe. Da ne zvučim nadmeno, nemam ništa protiv ljudi koji su došli iz drugih gradova i normalno žive i rade ovdje.uvjek dobar gost wrote:... Kažu neki da grad čine ljudi... neki drugi pak kažu da ga čine građevine... dok treći pričaju o kombinaciju ljudi i građevina....
Ali protiv papaka, protiv njih NEMAM NIŠTA EFIKASNO
- uvjek dobar gost
Realnost je da su te neke sarajlije ,gdje ubrajam i sebe... manjina danas u Sarajevu... tu je IB, Sandžak... Kina.... SB.... i ko sve ne Kosovo... i oni svi su donijeli svoja sela i gradove u Sarajevo... nisu prihvatili neke "urbane" norma života i ponašanja... ponašaju se kao da ne vole ništa "sarajevsko" ako se može uopšte tako reći... ja sad mogu nabrajati i navoditi primjere slučajeve i šta sve ne... najgore je što su na skoro svim pozicijama koje odlučuju o gradu il u gradu ti isti .... rustikalni likovi politički podobni... i vjerski prihvatljivi... a skoro da nema sposobnih ljudi sa vizijama ... koji bi digli Sarajevo za par godina iz ove jame u koju sad je upao...Bonnie-Clydova mala wrote:Ista stvar, imam nekako osjećaj da smo se mi sarajlije izgubili u masi, da smo se povukli i da se stidimo sami sebe. Da ne zvučim nadmeno, nemam ništa protiv ljudi koji su došli iz drugih gradova i normalno žive i rade ovdje.uvjek dobar gost wrote:... Kažu neki da grad čine ljudi... neki drugi pak kažu da ga čine građevine... dok treći pričaju o kombinaciju ljudi i građevina....
Ali protiv papaka, protiv njih NEMAM NIŠTA EFIKASNO![]()
NAŽALOST!
Dovoljno je otići na izletišta grada Sarajeva... prohodati njegovim ulicama il izaći iz grada preko Stupa... il na "mostarsko raskršće" i vidjeti svu nesposobnost gradskih, opštinskih i kantonalnih vlasti... ORGANA......
- Bosanac_21
Sarajevo ko Sarajevo je srce Bosne i Hercegovine. Sticajem okolnosti doslo je
do poremecaja drustva u cijeloj Bosni i Hercegovini, tokom i nakon rata -
kako je tako je, ratna sudbina je takva bila.
Jednom sam u Sarajevu bio i zavolio sam ga kao i svoju Bosansku Krajinu, bas
kao rahmetli Sajina sevdalinka glasi: Ko se jednom napije vode s Bascarsije...
Red bi ipak bio da ti doseljenici imaju respekt prema gradu i gradjanima tog
grada u kojem se sad nalaze. Za mene su ti ljudi bez obraza, ako pokusavaju
omalovazavati, izbjegavati, sve ono sto je vezano za tradiciju i kulturu grada
Sarajeva. Onaj ko je tu zivio stotinama godina sad odjednom postaje stranac
u svom gradu od tih doseljenika, to je zalosno - ali i cinjenica, jer tako je u
skoro sve i jednom poslijeratnom BH gradu, samo kad se uzme za primjer
Banja Luka sve ti bude jasno.
Sve je sad na stvarnim Sarajlijama, oni ako se ne ukljuce i ako se ne trgnu
drugi ce povuci grad dole, jer ipak niko ne moze vise voliti jedan grad od
onog koji ga zna u dusu. Da su ti na snazi ili na poziciji, nebi Miljacka bila
ovakva kakva je, nebi se parkiralo gdje se prije stigne, ........
do poremecaja drustva u cijeloj Bosni i Hercegovini, tokom i nakon rata -
kako je tako je, ratna sudbina je takva bila.
Jednom sam u Sarajevu bio i zavolio sam ga kao i svoju Bosansku Krajinu, bas
kao rahmetli Sajina sevdalinka glasi: Ko se jednom napije vode s Bascarsije...
Red bi ipak bio da ti doseljenici imaju respekt prema gradu i gradjanima tog
grada u kojem se sad nalaze. Za mene su ti ljudi bez obraza, ako pokusavaju
omalovazavati, izbjegavati, sve ono sto je vezano za tradiciju i kulturu grada
Sarajeva. Onaj ko je tu zivio stotinama godina sad odjednom postaje stranac
u svom gradu od tih doseljenika, to je zalosno - ali i cinjenica, jer tako je u
skoro sve i jednom poslijeratnom BH gradu, samo kad se uzme za primjer
Banja Luka sve ti bude jasno.
Sve je sad na stvarnim Sarajlijama, oni ako se ne ukljuce i ako se ne trgnu
drugi ce povuci grad dole, jer ipak niko ne moze vise voliti jedan grad od
onog koji ga zna u dusu. Da su ti na snazi ili na poziciji, nebi Miljacka bila
ovakva kakva je, nebi se parkiralo gdje se prije stigne, ........
-
Alba
Sarajlije sa malo duzim stazom u Sarajevu od minimalno 7 generacija u tom gradu a ne tipa " Rodio sam se u Sarajevu" nikada nece potcijeniti nekoga iz razloga sto nije Sarajlija.
Nije vazno odakle si ako znas gdje ides-stara narodna ne znam od koga je.
E sad druga tema bi se mogla poceti o tome kako se stvarno svakakvog naroda navuklo u grad
E sad druga tema bi se mogla poceti o tome kako se stvarno svakakvog naroda navuklo u grad
-
Area_51
Ovo sa taksistima sam i licno cuo, ne bas na ovaj nacin, ali je neizbjezna tema o Focacima koji su valjda primjer dosljaka ovdje. Mi to kazemo, odakle si sljego matere ti. Ali nije poenta tako nesto, nego sto kaze neko prije, mi Sarajlije, bez ikakvog razloga, nastojmo se prilagoditi njima, jer je takav svaki pravi Sarajlija, meka srca i otvorene duse, mjesto da se oni koji su dosli prilagodjavaju nama i nasem Gradu.Alba wrote:Sarajlije sa malo duzim stazom u Sarajevu od minimalno 7 generacija u tom gradu a ne tipa " Rodio sam se u Sarajevu" nikada nece potcijeniti nekoga iz razloga sto nije Sarajlija.
To ne mogu da svarim, pa kad kad prosetas Vase Strase, cujes takvih naglasaka i akcenata kao u kakvoj provinciji. Nije ni tako nesto problem, ali sto se ljudi ne znaju ponasat, to je cudo jedno. Sve u svemu, sve manje Sarajeva, sve vise seljakluka.
- Ahmmed
Alba wrote:Sarajlije sa malo duzim stazom u Sarajevu od minimalno 7 generacija u tom gradu a ne tipa " Rodio sam se u Sarajevu" nikada nece potcijeniti nekoga iz razloga sto nije Sarajlija.
Jest da sam samo frtalj " sa dužim stažom", ali, eto, jesam Sarajlija
I najVoLEM ovakve teme.....
Nostalgične......Vratite nam sve one snajperiste sa Grbavice, topdžije sa Ilidže, tenkiste sa Vraca, pješadince iz Ilijašaaaa......Vratite nam "sarajevsku kremu", koja je toliko voljela ovaj grad, sa ljubavlju prije rata čistila izletišta, dobro se oblačila,čuvala onaj prepoznatljivi sarajevski duh....Doduše,nešto kasnije, pomalo granatirala,gađala snajperima, zatvarala vodu na Bačevu, presijecala elektične vodove.....Vratite nam predratnu sarajevsku kremu, vratite nam naše Trapare, Bjelice, Maksimoviće, Ostojiće, a tjerajte ove papke iz provincije, koji su isprovocirali jadne svetosavske susjede, pa ih ovi, ni krivi ni dužni, moraše potjerati u Sarajevo...Jer su provocirali, bezobraznici, imenima, prezimenima, dimijama, nekakvim džamijama......
A tek ovi što su se navukli poslije rata...Iz nekakvih Zenica, Travnika, Bihaća, Konjica.....Pa, još se usuđuju da završe fakultete,uče strane jezike, i zamisli bezobrazluka, ne pitaju najroDŽenije smiju li se zaposliti, nego, koje li hrabrosti,uz poslove i magistriraju, pa doktoriraju....A tek ovi dijasporci što dolaze sa nekakvim stranjskim diplomama, koje, Bogme,ne mogu verificirati u Sarajevu, jerbo su to nekakve bezze diplome....iz truhle Evrope i mrske Amerike.....
Evo suze mi liju.....Šta papci uradiše od Sarajeva.....A lijepo je govorila Biljana Plavšić....genetski otpad u Anadoliju....
- black
Ahmmed wrote:
Jest da sam samo frtalj " sa dužim stažom", ali, eto, jesam Sarajlijadakle, ne najroDŽeniji
![]()
I najVoLEM ovakve teme.....
Nostalgične......Vratite nam sve one snajperiste sa Grbavice, topdžije sa Ilidže, tenkiste sa Vraca, pješadince iz Ilijašaaaa......Vratite nam "sarajevsku kremu", koja je toliko voljela ovaj grad, sa ljubavlju prije rata čistila izletišta, dobro se oblačila,čuvala onaj prepoznatljivi sarajevski duh....Doduše,nešto kasnije, pomalo granatirala,gađala snajperima, zatvarala vodu na Bačevu, presijecala elektične vodove.....Vratite nam predratnu sarajevsku kremu, vratite nam naše Trapare, Bjelice, Maksimoviće, Ostojiće, a tjerajte ove papke iz provincije, koji su isprovocirali jadne svetosavske susjede, pa ih ovi, ni krivi ni dužni, moraše potjerati u Sarajevo...Jer su provocirali, bezobraznici, imenima, prezimenima, dimijama, nekakvim džamijama......
A tek ovi što su se navukli poslije rata...Iz nekakvih Zenica, Travnika, Bihaća, Konjica.....Pa, još se usuđuju da završe fakultete,uče strane jezike, i zamisli bezobrazluka, ne pitaju najroDŽenije smiju li se zaposliti, nego, koje li hrabrosti,uz poslove i magistriraju, pa doktoriraju....A tek ovi dijasporci što dolaze sa nekakvim stranjskim diplomama, koje, Bogme,ne mogu verificirati u Sarajevu, jerbo su to nekakve bezze diplome....iz truhle Evrope i mrske Amerike.....
Evo suze mi liju.....Šta papci uradiše od Sarajeva.....A lijepo je govorila Biljana Plavšić....genetski otpad u Anadoliju....
svaka cast ahmo
-
Area_51
I sam vise volim staro Sarajevo, a ne sa ovim novim facama, ali sta je tu je. Ne smatram nikog, kao zatvorenica Plavsic, genetskim otpadom, ali kad dodje neko iz Gorazda, pa pravo se zaposli u Opcini Centar, preko stele naravno, pa sa sobom jos malo familije navuce. Kako odmah u drzavnu sluzbu, prvi posao i to u najrazvijenijoj, sa toliko medjunarodnoih nagrada Opcini. Pa majstore malo u red, valjda neko ko je ovaj Grad branio i odbranio od ovih sarplaninaca sa brda, treba imati neku prednost.
Treba li mozda podsjetit da smo mogli jedno 14 puta deblokirat Grad, vise nas je vise puta izlazilo na Vidikovac ko zna gdje je to, pa se po sandzackoj-focanskoj naredbi iz I Korpusa vracalo na pocetne polozaje. Time bi neki sverc prekinuli kazu, a cijene bi pale da je Grad otvoren. Pa onda sljegovci u prvom Korpusu ARBiH, zalozise nase raje saljuci ih po Treskavicama, Igmanima i Sanskim mostovima, dok su im djeca bila na radnoj obavezi u Opcini. De malo ovo sa fakultetima Ahmo prijatelju odvadi. Nemam nista protiv nikog, ali je meni moj rodni Grad najdrazi. Ne dam.
Treba li mozda podsjetit da smo mogli jedno 14 puta deblokirat Grad, vise nas je vise puta izlazilo na Vidikovac ko zna gdje je to, pa se po sandzackoj-focanskoj naredbi iz I Korpusa vracalo na pocetne polozaje. Time bi neki sverc prekinuli kazu, a cijene bi pale da je Grad otvoren. Pa onda sljegovci u prvom Korpusu ARBiH, zalozise nase raje saljuci ih po Treskavicama, Igmanima i Sanskim mostovima, dok su im djeca bila na radnoj obavezi u Opcini. De malo ovo sa fakultetima Ahmo prijatelju odvadi. Nemam nista protiv nikog, ali je meni moj rodni Grad najdrazi. Ne dam.
-
gbojan2004
Meni nije bila namjera da uvrijedim bilo koga,ja sam samo zestoko nostalgican za gradom koji je nestao negdje 92. godine.Što kako i zašto je neka druga priča,za koju sve zaraćene strane imaju svoju verziju i drugu stranu medalje.
Ne mogu da vjerujem da su Sarajlije oskrnavile spomenik Mirzi i Davoru,dvojice legendi koji će ostati zauvijek zapisani u istoriji ovog grada.
Gdje je nestao taj urbani šmek Sarajeva,po kome je bilo poznato širom bivše Juge?
Ne mogu da vjerujem da su Sarajlije oskrnavile spomenik Mirzi i Davoru,dvojice legendi koji će ostati zauvijek zapisani u istoriji ovog grada.
Gdje je nestao taj urbani šmek Sarajeva,po kome je bilo poznato širom bivše Juge?
-
talijan
gbojan2004 wrote:Meni nije bila namjera da uvrijedim bilo koga,ja sam samo zestoko nostalgican za gradom koji je nestao negdje 92. godine.Što kako i zašto je neka druga priča,za koju sve zaraćene strane imaju svoju verziju i drugu stranu medalje.
-
klixober
Odakle ti da je spomenik oskrnavljen? Stalno prolazim pored njega i nista mu ne fali,naprotiv.Park je postao mjesto okupljanja omladine.gbojan2004 wrote:Meni nije bila namjera da uvrijedim bilo koga,ja sam samo zestoko nostalgican za gradom koji je nestao negdje 92. godine.Što kako i zašto je neka druga priča,za koju sve zaraćene strane imaju svoju verziju i drugu stranu medalje.
- Bosanac_21
Tema malo ode niz stranu.
Niko nije rekao da je lose to sto ima vise raje iz drugih BH gradova po Sarajevu,
to nije problem, problem je sto pojedini stvore prosirenje te polako ali sigurno
brisu ono sto je vezano za grad, ne samo Sarajevo vec i druge gradove.
Znaic kratko receno nema neke asimilacije koja bi pomogla odrzavanju
gradskog duha.
Prije rata su takodjer mnogi studirali i u tom Sarajevu, Bihacu, Mostaru, ali grad
je bio ono sto jeste, dok danas seljakluk raste ne samo u Sarajevu vec i po
drugim gradovima. To je stvar odgoja, sredine u kojoj se odrastalo, jer sve
je vise onih koji odlazu smece na svakakvim mjestima - a dosli su s neke
druge strane.
Imamo i dijasporasa koji dodju preko ljeta, ne vezano za samo Sarajevo, koji
su svu pamet svijeta pokupili te dolaskom u Bosnu rade sta hoce, pocnimo
opet od smeca do parkiranja, a u dijaspori su manji od makovog zrna, dok
je Bosna izvanredna sansa da se istresu
Niko nije rekao da je lose to sto ima vise raje iz drugih BH gradova po Sarajevu,
to nije problem, problem je sto pojedini stvore prosirenje te polako ali sigurno
gradskog duha.
Prije rata su takodjer mnogi studirali i u tom Sarajevu, Bihacu, Mostaru, ali grad
druge strane.
-
Area_51
Odlicno receno, podrzavam.Bosanac_21 wrote:Tema malo ode niz stranu.
gradskog duha.
druge strane.
-
branimir_s
Ako nista Sarajevo danas bar manje smrdi ... (Zna se na sta i na kakav smrad ovdje mislim).