Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1 Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by JoseMujica »

Sarajevo je proteklih dana najzagađeniji grad u Evropi. Potvrdio je ovo Martin Tais stručnjak za kvalitetu zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

"Samo po crnim česticama, deset mikrona, 22. novembra bili smo sa 500 mikrograma najzagađeniji grad u Evropi. Deset puta smo bili zagađeniji u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, te evropske gradove poput Pariza, Madrida, Praga", rekao je Tais i dodao da je sada situacija nešto bolja, ali da je to daleko od dobrog, te da je zagađenost i dalje veća nego u ostalim evropskim gradovima.

Stručnjak za kvalitetu zraka u hidrometeorološkom zavodu FBiH istakao je da mi već duže vrijeme imamo problema sa lebdećim čestitcama, sitnim česticama, čađi i prašinom u zraku. Zanimalo nas je šta najviše uzrokuje pojavu tih zagađenja.
Kao jedno od rješenja Tais je naveo davno planiranu zaobilaznicu Bašćaršija - Ilidža, tunelom kroz Bjelave, čime bi se smanjilo zagađenje.

"To uzrokuju automobili i sve veće vračanje na loženje ugla koje je u gradu Sarajevu jako lošeg kvaliteta. Moramo znati da smo ograničeni prirodno, ovom kotlinom", rekao je Tais i dodao: "Ima tu određenih rješenja, a to su strateški ciljevi, strateška rješenja. Ne mogu meni reći nema para. Para mora biti! Ako para nema jednom, neće biti ni nas."

Glavni grad Bosne i Hercegovine je i krajem prošlog stoljeća imalo visok stepen koncentracije štetnih čestica u zraku.

"Mi smo i u Sarajevu, prije rata, uveli plin upravo zbog povećane koncentracije zagađenja. Sada nikako ne smijemo dozvoliti da se uvode ložišta i kotlovnice u kojima se loži ugalj vrlo sumnjivog i lošeg kvaliteta. Treba stimulisati priključenje na toplane. Ja znam da ljudi ugalj koriste zato što je jeftinije, ali zdravlje je ipak bitnije od novca. Ovo je kotlinski grad sa takvim zrakom i ne možete se ponašati kako hoćete.", rekao je na kraju razgovora Tais.
Ako ovako nastavimo sami ćemo sebe potrovati :(
alcho

#2 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by alcho »

Sarajevo je proteklih dana najzagađeniji grad u Evropi. Potvrdio je ovo Martin Tais stručnjak za kvalitetu zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

"Samo po crnim česticama, deset mikrona, 22. novembra bili smo sa 500 mikrograma najzagađeniji grad u Evropi. Deset puta smo bili zagađeniji u odnosu na Hrvatsku i Srbiju, te evropske gradove poput Pariza, Madrida, Praga", rekao je Tais i dodao da je sada situacija nešto bolja, ali da je to daleko od dobrog, te da je zagađenost i dalje veća nego u ostalim evropskim gradovima.

Stručnjak za kvalitetu zraka u hidrometeorološkom zavodu FBiH istakao je da mi već duže vrijeme imamo problema sa lebdećim čestitcama, sitnim česticama, čađi i prašinom u zraku. Zanimalo nas je šta najviše uzrokuje pojavu tih zagađenja.
Kao jedno od rješenja Tais je naveo davno planiranu zaobilaznicu Bašćaršija - Ilidža, tunelom kroz Bjelave, čime bi se smanjilo zagađenje.

"To uzrokuju automobili i sve veće vračanje na loženje ugla koje je u gradu Sarajevu jako lošeg kvaliteta. Moramo znati da smo ograničeni prirodno, ovom kotlinom", rekao je Tais i dodao: "Ima tu određenih rješenja, a to su strateški ciljevi, strateška rješenja. Ne mogu meni reći nema para. Para mora biti! Ako para nema jednom, neće biti ni nas."

Glavni grad Bosne i Hercegovine je i krajem prošlog stoljeća imalo visok stepen koncentracije štetnih čestica u zraku.

"Mi smo i u Sarajevu, prije rata, uveli plin upravo zbog povećane koncentracije zagađenja. Sada nikako ne smijemo dozvoliti da se uvode ložišta i kotlovnice u kojima se loži ugalj vrlo sumnjivog i lošeg kvaliteta. Treba stimulisati priključenje na toplane. Ja znam da ljudi ugalj koriste zato što je jeftinije, ali zdravlje je ipak bitnije od novca. Ovo je kotlinski grad sa takvim zrakom i ne možete se ponašati kako hoćete.", rekao je na kraju razgovora Tais.
Bas su stimulisali :lol:
karanana

#3 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by karanana »

mora da je do automobila i nove divlje gradnje po brdima koja lozi sve i svasta.
mislim, i prije rata je bilo istog smoga ali tada smo imali toplane na cumur, imali smo kakvu-takvu industriju....sad to dvoje nemamo ali imamo oko 3 puta vise automobila i ko zna koliko vise ove divlje gradnje.
ne moze se nista uraditi.

gdje se ono mogu vidjeti rezultati onih mjerenja iz onih portabl kucica/prikolica? da vidim cega ima puno u zraku i da uporedim sa drugim gradovima.
ins

#4 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by ins »

Sasvim ocekivano, jer gradjani individualni potrosaci placaju komercijalnu cijenu prirodnog gasa, i samim tim velika vecina takvih prelazi na cvrsta goriva.

Zato vrijeme, pare za subvencije idu nadoknadjivanje gubitaka KJKP Toplane, koje naplacuju smijesno male iznose za svoju uslugu
notsure

#5 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by notsure »

U Zenici prašinu i ne mjere, da se ne širi panika, a evo SO2 u oktobru 2011:
Image

Ovako je bilo prije godinu dana, dok su još mjerili prašinu (PM10 - particulate matter < 10 mikrona):
Image

Ovdje su rezultati Taisovog mjerenja za Sarajevo: http://www.air-monitoring.ba/
alica.k

#6 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by alica.k »

sta mi mozemo uraditi?
dječak sa šibicama

#7 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by dječak sa šibicama »

Ovo sa lozenjem je posljedica politike koja se vodi i ekonomskog stanja u drzavi.

Gledam sta neki ljudi loze, i njusim, ono je ko ciklon B. Moji u starom gradu ne suse ves, oni ga dime na komsijinom dimu.

Ranijih godina su skoro svi koristili plin, sada samo rijetki.

Ali dobro, kazu da je kod nas zivotni standard odlican, statistike lazu, itd. :bih:
poznanik

#8 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by poznanik »

dječak sa šibicama wrote:Ovo sa lozenjem je posljedica politike koja se vodi i ekonomskog stanja u drzavi....
...ali i nepoštivanja propisa o zaštiti okoline, tačnije - Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti zraka, oba federalna.

Hotel "Saraj":
Image

Pekara "Kod Mahira"
Image

A ovako izgleda zagađen zrak na Kovačima i Medresetu, uzrokovan dimom iz dimnjaka "Mahirove" pekare:
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by Truba »

deset puta gore nego najgore u BGu i ZG
a poredjenja radi
ako je u parizu nečega 15
kod nas je 600

:shock:

i kako reče lik na aldzeziri najgore je od svega što smo se navikli
a ljudi s vana zovu i pitaju jel se popravilo :? :? :?
oldschool

#10 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by oldschool »

U ponedeljak je najgore bilo, smog i magla neviđena, bukvalno prst pred okom ne vidiš, nisi mogao disati navečer iza 23h, katastrofa.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by Truba »

ja evo nešto čitam i pišem o zagađenju zraka
bukvlano mi teško disati
šta ti je autosugestija :cry:
muha_sa

#12 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by muha_sa »

oldschool wrote:U ponedeljak je najgore bilo, smog i magla neviđena, bukvalno prst pred okom ne vidiš, nisi mogao disati navečer iza 23h, katastrofa.
tako je bilo i birvaktile :-) koliko sam veceri znao, vracajuci se iz druge smjene, ici ispred auta a kolega vozit--pa se zamjenimo :-) on pješaci a ja vozim--bukvalno se prst pred okom vidio nije :-) relacija Vogošca--grad.
chuchumbamayumbe

#13 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by chuchumbamayumbe »

Bolje udisati izduvne gasove iz auta sa Euro3-4-5 normom, manje otrova ima nego u našem zraku.
Auto služi kao prečistač zraka.
shambho

#14 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by shambho »

A hajd sto se lozi, ja nekkao ljude i razumijem..valja djecu nahranit..valja se ugrijat, stisla zima (a opet se ne ugrijes..)

Al' 140 000 auta heej!! Na ovolisno prkno od grada.. I jos gledam iz tramvaja ujtru, u 90 posto slucajeva je JEDNA osoba u autu.. Znam da nisu naj vremena, ne druze se ljudi..Al' zar je toliki problem pokupit kolegu usput..

Mislim da je to jedna stvar na koju mozemo uticat..
Da ne govorim o 'kontroli' pri registraciji.. Ja ih MOLIM da mi fino pregledaju na tehnickom, i jos gledam sa strane..on k'o na traci, bitno je da sam pare dala a to sto tamo nesto ne radi to nije bitno..

Inace, ako sto u posljednjih par mjeseci isli na obliznje planine nam, ili bar okolna brda, meni je zabrinjavajuci momenat kad izadjem iz busa u Sarajevu, i kad zrak udahnem nakon one planineske svjezine..

To nije zrak, to ej bukvalno prljavstina..Ne mogu po pola sata da se adaptiram, najradje bih pobjegla u sumu negdje..
oldschool

#15 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by oldschool »

shambho wrote:A hajd sto se lozi, ja nekkao ljude i razumijem..valja djecu nahranit..valja se ugrijat, stisla zima (a opet se ne ugrijes..)

Al' 140 000 auta heej!! Na ovolisno prkno od grada.. I jos gledam iz tramvaja ujtru, u 90 posto slucajeva je JEDNA osoba u autu.. Znam da nisu naj vremena, ne druze se ljudi..Al' zar je toliki problem pokupit kolegu usput..

Mislim da je to jedna stvar na koju mozemo uticat..
Da ne govorim o 'kontroli' pri registraciji.. Ja ih MOLIM da mi fino pregledaju na tehnickom, i jos gledam sa strane..on k'o na traci, bitno je da sam pare dala a to sto tamo nesto ne radi to nije bitno..

Inace, ako sto u posljednjih par mjeseci isli na obliznje planine nam, ili bar okolna brda, meni je zabrinjavajuci momenat kad izadjem iz busa u Sarajevu, i kad zrak udahnem nakon one planineske svjezine..

To nije zrak, to ej bukvalno prljavstina..Ne mogu po pola sata da se adaptiram, najradje bih pobjegla u sumu negdje..
Auta ima previše, to se odavno zna. Pa kuća kod koje vršiš registraciju ti sredi tehnički, to se podrazumijeva, inače bi vozni park bio uveliko smanjen.
Ambrozija

#16 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by Ambrozija »

Fuj, stvarno fuj. Ali ja od kad znam za sebe ovakva je situacija....
shambho

#17 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by shambho »

@oldschool: Ma svi mi znamo da je to tako.. Al' eto kazem ne bi trebalo biti tako :-D ..
Opet, ne bi trebalo stosta, pa jeste..

Kazem ja, u sumu :-D ..

Meni je najgore sto uopste ne treba puno pameti i znanja, ima ovdje ljudi koji puno bolje poznaju ovaj problem i vjerovatno imaju genijalnih ideja kako rijesiti.. Samo se nece..

Tuzno kako god.. I malo strasno, ja stvarno imam osjecaj da cemo se pogusit i pootrovat (ako se moze tako reci)..

Al' eto rekose da smo se adaptirali, mutirat cemo ako ovako nastavi..
shambho

#18 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by shambho »

Ambrozija wrote:Fuj, stvarno fuj. Ali ja od kad znam za sebe ovakva je situacija....

Pa ja se iskreno ne sjecam prije da je bilo ovako.. Bas ovako (da sedmicama bude smoga i mogla) je posljednjih nekoliko godina..Doduse uzastopno.. I sve duze i duze traje..

Sjecam se vijesti prije moozda pet godina, mozda malo vise, da je bilo tri dana smoga uzastopno..i to je bio ono bas sok..

Evo nas sad gusimo se sedmicama..mjesecima..
muha_sa

#19 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by muha_sa »

bilo je i prije 30 i kusur godina--Sarajevo je bilo poslije Londona najzagadjeniji grad.
muha_sa

#20 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by muha_sa »

babyline wrote:@ muha london nije ono sto je bio prije 30 godina
-naravno--a neumjesno i neozbiljno je i poredit današnje SA i današnji bilo koji grad u normalno uredjenoj zemlji.
--samo želim da omladini kažem da je ovako a i gore i ranije bilo--prije neg su se i rodili.
-i meni smeta a bogme vazda mi je i smetalo.
ljubav_aha

#21 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by ljubav_aha »

poznanik wrote: ...ali i nepoštivanja propisa o zaštiti okoline, tačnije - Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti zraka, oba federalna.

Pekara "Kod Mahira"
Image
kruh je najbolji iz pekare na drva :-D mozda trebaju preciscivace u dimnjacima :)

trenuntno radim zadatak na GHG zagadjivanju zraka od strane aviona tokom letova ,jer je takvo zagadjenje zraka tesko kontrolirati ,a morm priznati EU je postavila novi zakon za sve letove unutar EU,a svaki aivon koji leti ka EU i iz EU mora zadovljiti EU standars za GHG emissions ,zakon stupa na snagu ove godine :-D
ljubav_aha

#22 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by ljubav_aha »

muha_sa wrote:
babyline wrote:@ muha london nije ono sto je bio prije 30 godina
-naravno--a neumjesno i neozbiljno je i poredit današnje SA i današnji bilo koji grad u normalno uredjenoj zemlji.
--samo želim da omladini kažem da je ovako a i gore i ranije bilo--prije neg su se i rodili.
-i meni smeta a bogme vazda mi je i smetalo.
muha,mene je kao klinku uzasno nervirala cinjenica,autobus ili kamion pritisne maksimalan gas,i doslovno "ofarba" snijeg :shock:
cyprus

#23 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by cyprus »

A kad svako hoće da ima auto... jebalo ih auto... :-)
ljubav_aha

#24 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by ljubav_aha »

cyprus wrote:A kad svako hoće da ima auto... jebalo ih auto... :-)
u SAD daju upozroenja na auto putu,narocito danima kad je smog povecan,a pokusaj zamisliti koji je minimum :)
ljubav_aha

#25 Re: Sarajevo najzagadjeniji grad u Evropi?!

Post by ljubav_aha »

eh da dodam :

mirisi zime i dima u BiH prije rata mi bude lijepa sjecanja :-D

kao sto i miris zraka zimi pored mora moze ostaviti pecat nostalgije :-D

eh et' izvukoh i nesto pozitivno od zagadjenog zraka :lol:
Post Reply