Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

popajic

#1 Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by popajic »

Najpoželjnije svjetske destinacije

Sarajevo je po preporuci Lonely Planeta, najpoznatijeg turističkog vodiča, ušlo u top 10 gradova na svijetu koje treba svako posjetiti.

'Best in Travel 2010' peto je izdanje Lonely Planeta u kojem se nalaze najbolja mjesta na svijetu koja treba posjetiti te stvari koje treba napraviti.

'Ovo je izbor destinacija i iskustava koje ocjenjujemo, a koje bi vrijedilo posjetiti i iskusiti u idućoj godini. Svako može naći nešto po svom ukusu i pronaći inspiraciju u tim odredištima. Radi se o dalekim, ali i bližim mjestima, svejedno je li riječ o geografskom ili kulturološkom kriteriju', rekao je Adam Bennett iz Lonely Planeta.

Top 10 zemalja koje treba posjetiti: El Salvador, Grčka, Njemačka, Malezija, Maroko, Nepal, Novi Zeland, Portugal, Surinami i SAD

Top 10 regija: Alzas (Francuska), Bali (Indonezija), Fernando de Noronha (Brazil), Goa (Indija), Koh Kong (Kambodža), Bajkalsko jezero (Rusija), Oaxaca (Meksiko), Južna Afrika, Lake District (Engleska), Jugozapadna Australija

Top 10 gradova: Abu Dhabi (UAE), Charleston (SAD), Cork (Irska), Cuenca (Ekvador), Istanbul (Turska), Kyoto (Japan), Lecce (Italija), Sarajevo (BiH), Singapur, Vancouver (Kanada).

(sa-c.info / Dnevni avaz)

Sta vi mislite o ovome?da li Sarajevo zaslizuje tako visok plasman?
Kako god,meni je veoma drago!Jedna pozitivna vijest u moru negativnih!
kanoute

#2 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by kanoute »

popajic wrote:Najpoželjnije svjetske destinacije

Sarajevo je po preporuci Lonely Planeta, najpoznatijeg turističkog vodiča, ušlo u top 10 gradova na svijetu koje treba svako posjetiti.

'Best in Travel 2010' peto je izdanje Lonely Planeta u kojem se nalaze najbolja mjesta na svijetu koja treba posjetiti te stvari koje treba napraviti.

'Ovo je izbor destinacija i iskustava koje ocjenjujemo, a koje bi vrijedilo posjetiti i iskusiti u idućoj godini. Svako može naći nešto po svom ukusu i pronaći inspiraciju u tim odredištima. Radi se o dalekim, ali i bližim mjestima, svejedno je li riječ o geografskom ili kulturološkom kriteriju', rekao je Adam Bennett iz Lonely Planeta.

Top 10 zemalja koje treba posjetiti: El Salvador, Grčka, Njemačka, Malezija, Maroko, Nepal, Novi Zeland, Portugal, Surinami i SAD

Top 10 regija: Alzas (Francuska), Bali (Indonezija), Fernando de Noronha (Brazil), Goa (Indija), Koh Kong (Kambodža), Bajkalsko jezero (Rusija), Oaxaca (Meksiko), Južna Afrika, Lake District (Engleska), Jugozapadna Australija

Top 10 gradova: Abu Dhabi (UAE), Charleston (SAD), Cork (Irska), Cuenca (Ekvador), Istanbul (Turska), Kyoto (Japan), Lecce (Italija), Sarajevo (BiH), Singapur, Vancouver (Kanada).

(sa-c.info / Dnevni avaz)

Sta vi mislite o ovome?da li Sarajevo zaslizuje tako visok plasman?
Kako god,meni je veoma drago!Jedna pozitivna vijest u moru negativnih!
Ma nije Sarajevo bilo kakav grad, što bi Kusturica reko to je jedan magičan grad :D
Šalu na stranu - koliko god da nas grad imao negativnih strana ipak ima dosta stvari, običaja i sl koji su vrijedni obilaska
go rajvosa!!!!
Klodovik

#3 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by Klodovik »

Naravno da zaslužuje tako visok plasman.
Dori

#4 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by Dori »

:thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by Truba »

:mrgreen: posjetiti da da posjetiti

ali živjeti u cirihu i ženevi :mrgreen:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by ladyblue18 »

Zasluzuje. Sarajevo turisticki ima ponuditi puno toga.

E sad drugo je pricati o zivotu i njemu i kako ga mi vidimo, ali za turiste bi trebao biti nezaobilazna lokacija. :thumbup: :bih:
Dioda

#7 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by Dioda »

Stalno nesto gundjam na ovaj grad. Ali mi srce zaigra od radosti kad cujem nesto ovakvo :D :bih:

Inace, ovaj grad bi mogao biti puno bolji. Zlo mi dolazi od ruznih, kicastih objekata, od ulicnih prodavaca u centru grada koji vise pripadaju nekom seoskom vasaru, od rupa na ulicama, od lose postavljenih ploca po kojima moras paziti kako hodas, od prosijeka koji autobusima dolaze da nas maltreitraju...itd...

A opet, imamo svasta nesto na cemu bi nam mnogi drugi glavni gradovi pozavidjeli :D Ma koliko ja gundjala, opet je ovaj grad lijep i poseban, i zasluzuje da bude u samome vrhu :thumbup: :bih:
fatality

#8 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by fatality »

pih , a kto je to , sto je to , sarajevo , da prostis :oops:
:thumbup:
HAVANA

#9 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by HAVANA »

Meni je vazda i bilo :D :-D :thumbup:
Jes da me svašta nešta nervira :twisted: ali ostaje broj 1 :-D
alica.k

#10 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by alica.k »

pa ja sam primjetila da su turisti inace odusevljeni i sarajevom ali i bosnom citavom. jedan mi je amerikanac pricao da je cak odusevljen i ljudima koje pitas kako su i onda oni nadugo i nasiroko pocnu pricu, dok je kao kod njih to drugacije...

eh sad, drugo je zivjet tu. turiste nece zapast lose obrazovanje, korupcija, nezaposlenost najstrucnijih ljudi i slicno...i ja bih voljela bit turist u ovom gradu.
popajic

#11 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by popajic »

Postao/la Dioda dana 06 nov 2009, 13:22
Stalno nesto gundjam na ovaj grad. Ali mi srce zaigra od radosti kad cujem nesto ovakvo :D :bih:
:D :thumbup:
Ja, to je to !
Sve vidim : i prljavstinu i katastrofu od gradskog saobracaja i primitivizam...ma, mogu do sutra nabrajati negativnosti...
A opet - ponos da je moj grad na ovakvoj listi !
( a sad sto stranci pojma nemaju o onom sto mi svakodnevno gledamo i cujemo...u ovom slucaju nije ni vazno !)
valterrr

#12 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by valterrr »

hajde raja budite pozitivni zar vam nije palo nap pamet da živimo od turizma
Šeha

#13 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by Šeha »

:thumbup: :bih:

Super!
RIZVA

#14 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by RIZVA »

Image

:)
clav

#15 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by clav »

mojih top 10 gradova svijeta.
1. Las Vegas
2. San Francisco
3. New York
4. Havana
5. Vancouver
6. Paris
7. Munich
8. Moscow
9. Tokyo
10. Amsterdam
ne nuzno bas ovim redoslijedom
ma bjazi ba, realno Sarajevo bi bilo sretno da uleti u top 100 :lol:
TheMule

#16 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by TheMule »

clav wrote:mojih top 10 gradova svijeta.
1. Las Vegas
2. San Francisco
3. New York
4. Havana
5. Vancouver
6. Paris
7. Munich
8. Moscow
9. Tokyo
10. Amsterdam
E bas me zaboli neka stvar za vegasom i moskvom :roll: Odakle ih izvuce u pm
A-ZO

#17 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by A-ZO »

e blago onome ko prima platu tako sto svake godine otvori atlas i ko fol bira po planeti mjesta koje bi trebalo posjetiti, pa ne postoji vece mjesto na svijetu koje nema bogatu i turbulentnu istoriju i bezbroj zanimljivosti, sta god da izabere nece pogrijesiti, ali naivni se bas slazu sa "njegovim izborom" :lol:
cyprus

#18 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by cyprus »

clav wrote:mojih top 10 gradova svijeta.
1. Las Vegas
2. San Francisco
3. New York
4. Havana
5. Vancouver
6. Paris
7. Munich
8. Moscow
9. Tokyo
10. Amsterdam
E jesi orginalan :D :oops:

Inače, slažem se, mislim da Sarajevo zaslužuje da bude među svjetskim turističkim mjestima koje treba postjetiti, ali i da mi možemo još mnogo mnogo toga uraditi da proširimo turističku ponudu. Jer ipak, osim posjete, prosječan turista nema motiva da ovdje ostane duže od 2-3 dana.
Skyfox

#19 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by Skyfox »

'Best in Travel 2010' peto je izdanje Lonely Planeta...
ima neki link
respo

#20 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by respo »

gledajuci iz perspektive gradjanina ovog grada bilo ko od nas ne bi svrstao ovo ni medju 1000 a ne u 10
opet zavisi kako stranci gledaju i sta traze

isto kao sto ti ja treci neko kad ode u rio nece dozivjeti sudbinu onih iz favela ili mozda primjer moskve gdje neces dozivjeti sudbinu onih beskucnika ili radnicke klase negdje na periferiji moskve itd

ali eto kad stavise svaka im cast

isto tako interesantno mi je da je jos jednom isti ovaj lonly planet stavio sarajevo kao pozeljnu destinaciju mozda ima par godina tome

sad jeli subjektivan autor ili nije nemam pojma
jer jednostavno mozda se njemu svidjelo pa mu je sa top 10
TheMule

#21 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by TheMule »

A-ZO wrote:e blago onome ko prima platu tako sto svake godine otvori atlas i ko fol bira po planeti mjesta koje bi trebalo posjetiti, pa ne postoji vece mjesto na svijetu koje nema bogatu i turbulentnu istoriju i bezbroj zanimljivosti, sta god da izabere nece pogrijesiti, ali naivni se bas slazu sa "njegovim izborom" :lol:
U principu se slazem, ali ako ce vec pikati, zasto ne i Sarajevo? Sta to ima San Francisco sto nema Los Angeles? U Americi, odes u jedan grad, isto koda si otiso u sve, svi izgledaju isto.

U Sarajevu ima dosta historije, a i grad izgleda prelijepo, okruzen planinama, stara arhitektura i nacin (ne)planiranja. Drugaciji (i bolji) nacin zivota na odnosu na vecinu planete. Sto se tice turizma, odlican grad za posjetiti u naletu kroz Evropu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by Truba »

sarajevo....

danas the pipetes u BG a masivni atak u ZG

tako je slično bilo i proteklih godina...

:( :( :( :(
popajic

#23 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by popajic »

Skyfox wrote:

'Best in Travel 2010' peto je izdanje Lonely Planeta...
ima neki link
evo ga ide original:
Cork makes Lonely Planet's top 10 cities
watch listen Tuesday, 3 November 2009 20:18

Cork City has been named among the top 10 in the best cities to visit in the Lonely Planet guide's 'Best in Travel 2010'.

The guide praises the city saying 'Cork is at the top of its game right now: sophisticated, vibrant and diverse, while still retaining its friendliness, relaxed charm and quick-fire wit.'

The book's editor said : 'Cork has been in Dublin's shadows for far too long, it has emerged as a fantastic destination in its own right with great restaurants, galleries, bars and shops as well as stunning scenery on its doorstep.'
Advertisement

The other cities in the top ten are: Cuenca, Ecuador; Sarajevo, Bosnia & Hercegovina; Abu Dhabi, United Arab Emirates; Kyoto, Japan; Lecce, Italy; Singapore; Vancouver, Canada; Istanbul, Turkey; and Charleston, USA.
Nije bas za zanemariti, zar ne ?
popajic

#24 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by popajic »

.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#25 Re: Sarajevo među top 10 gradova svijeta!

Post by PipiDugaDevetka »

alica.k wrote:pa ja sam primjetila da su turisti inace odusevljeni i sarajevom ali i bosnom citavom. jedan mi je amerikanac pricao da je cak odusevljen i ljudima koje pitas kako su i onda oni nadugo i nasiroko pocnu pricu, dok je kao kod njih to drugacije...
Oduvijek sam govorio da su gostoljubivost, ležeran način života i spremnost ljudi da pomognu,...Najveća atrakcija Sarajeva.
Ne želim da ovim umanjim vrijednost kulturno-historijske i prirodne baštine Sarajeva i BiH.
Image
Evo, ovakav pogled može biti samo u Jerusalemu, Sarajevu i nigdje više na svijetu.
Pošto je Jerusalem veliki grad, moguće je da tamo niko nema ovakav pogled.
Last edited by PipiDugaDevetka on 07/11/2009 02:22, edited 2 times in total.
Post Reply