Sarajevo kojeg više nema

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#751 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

auta s tim veze nemaju :-) eto u moje vrijeme nije bilo auta :-) bilo je itekako, al nije bilo fejsbuka i ostalih sranja koji uništiše život ovoj novijoj populaciji.
poznanik

#752 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by poznanik »

muha_sa wrote:auta s tim veze nemaju :-) eto u moje vrijeme nije bilo auta :-) bilo je itekako, al nije bilo fejsbuka i ostalih sranja koji uništiše život ovoj novijoj populaciji.
Ko "ukine" FB i slične društvene retardacije, učiniće veliki napredak za čovječanstvo :oops:
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#753 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by enko 1964 »

poznanik wrote:
muha_sa wrote:auta s tim veze nemaju :-) eto u moje vrijeme nije bilo auta :-) bilo je itekako, al nije bilo fejsbuka i ostalih sranja koji uništiše život ovoj novijoj populaciji.
Ko "ukine" FB i slične društvene retardacije, učiniće veliki napredak za čovječanstvo :oops:
NIPOŠTO!
Kolegica s posla se za vikend uslikala negdje na planini i turila slike na FB, stala na skije (a skijati ne zna), malo izbacila guzove (a mašalah ima šta), like-ova nabrala k'o Janica Kostelić kad je uzela tozla na olimpijadi :D
I da ne d'o Bog nema FB, samo bi rijetki očevici uživali u prizoru a ovako klikaju li klikaju :D
muha_sa

#754 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

enko 1964 wrote:
poznanik wrote:
NIPOŠTO!
Kolegica s posla se za vikend uslikala negdje na planini i turila slike na FB, stala na skije (a skijati ne zna), malo izbacila guzove (a mašalah ima šta), like-ova nabrala k'o Janica Kostelić kad je uzela tozla na olimpijadi :D
I da ne d'o Bog nema FB, samo bi rijetki očevici uživali u prizoru a ovako klikaju li klikaju :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Pravi Valter

#755 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Pravi Valter »

.
Last edited by Pravi Valter on 18/06/2012 15:36, edited 1 time in total.
Pravi Valter

#756 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Pravi Valter »

.
Last edited by Pravi Valter on 13/06/2012 11:43, edited 1 time in total.
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#757 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by enko 1964 »

Pravi Valter wrote:
enko 1964 wrote: NIPOŠTO!
Eto vidis da nije FB guzova vidio ne bi :D
Zali Boze izgubljenog vremena i osafunjalih, evo ih opet, guzova sjedeci za FB. Od mene bubanj pravit“ nece!
Dobro je ba s tim guzovima :D
Kud ih spomenuh, saće me žena razčerečit :D
Pravi Valter

#758 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Pravi Valter »

.
Last edited by Pravi Valter on 13/06/2012 11:43, edited 1 time in total.
Banksy

#759 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Banksy »

Divan čovjek,
pokoj mu duši.

Preminuo Dragutin Braco Kosovac

Istaknuti sarajevski privrednik, politički funkcioner, sportist i antifašista Dragutin Braco Kosovac preminuo je sinoć u 88. godini u Sarajevu, potvrđeno je Feni iz SUBNOR-a.

Kosovac je rođen 10, januara 1924. godine u Sarajevu. Ovaj svestrani Sarajlija, ostavio je dubog trag u različitim društvenim sferama, ali je ono što bi u kratkim crtama moglo opisati ovog velikog čovjeka, njegova stalna borba za pravdu i ljudska prava.

Istaknuti borac za pravdu, Kosovac je bio nosilac Partizanske spomenice 1941.-1945. i Ordena narodnog oslobođenja, za najveći doprinos u NOB-u.

Od 1969. godine do aprila 1974.obnašao je dužnost predsjednika vlade Bosne i Hercegovine, a također je obnašao i funkciju gradonačelnika Sarajeva.

Značajno je spomenuti svakako i to da je upravo Kosovac, koji je cijeli rat proveo u svom rodnom gradu bio prvi u BiH koji je okupio Srbe Sarajeva u Forumu Srba koji su osudili agresiju na Republiku BiH i zalagali se za prekid ratnih djejstava.

Bio je zaljubljenik u planinu i skijanje, od čega je ovaj sport profitirao jer se njegova rado 'slušala'. Mnogi ga stavljaju u kategoriju skijaških legendi upravo zbog njegove istrajne ljubavi prema ovom sportu. Bio je čest učesnik Kupa veterana, dok su mu godine i zdravlje to dozvoljavali, a kasnije se u jednom intervjuu našalio, te na pitanje novinarke 'Kako ste?', odgovorio: "Znate, starost je teška, udari u noge ili u glavu, a mene srećom, udarila u noge".

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog i Plakete za doprinos u zaštiti ljudskih prava i ostvarenju nacionalne ravnopravnosti naroda i nacionalnih manjina u BiH koju dodjeljuje Srpsko građansko vijeće- Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV-PR).

Radiosarajevo.ba
Pravi Valter

#760 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Pravi Valter »

.
Last edited by Pravi Valter on 15/03/2012 09:35, edited 1 time in total.
♥ Julianna ♥

#761 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by ♥ Julianna ♥ »

Eee moj Valtere, i Bata nas je obmanuo pa se povampirio ...
Pravi Valter

#762 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Pravi Valter »

.
Last edited by Pravi Valter on 13/06/2012 11:44, edited 1 time in total.
malaplavooka

#763 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by malaplavooka »

Procitala cijelu temu...od 1. do 32. strane i ....HVALA SVIMA. Lijepo, na momente fantasticno no u sustini tuzno,ali,vazno je da postoje ljudi koji se sjecaju Sarajeva kakvo je nekad bilo.Po ko zna koji put sam zahvalna sto sam se rodila i odrasla u mahali koja se nije mijenjala od mog rodjenja pa do danas...
Pravi Valter

#764 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Pravi Valter »

.
Last edited by Pravi Valter on 15/03/2012 09:35, edited 1 time in total.
smurf

#765 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by smurf »

A jesam li vam fino napisao da IMA SARAJ'VA, onog starog dobrog, vazda spremnog za zafrkanciju ;-)
Evo, protekla dva dana najbolji dokaz, haos u gradu i umjesto da sve bude blokirano, jok, raja okrenula na zafrkanciju. Jedni skacu gologuzi, drugi skijaju po mahalama, 'vamo neki rostiljaju pred haustorima, napravili smo najveci korzo, ma ni u muhino doba nije bio tol'ki korzo :D
Tersovi ostali u svojim toplim domovima komentarisuci i osudjujuci kuntu i pantu za situaciju kakva jeste, al' na ulicama - prava raja. Eto, meni drago sto nas mlatnu ovaj belaj i potvrdi moje tvrdnje, ima i bice sarajevskog duha dok god budu letali golubovi i vrabci nasim nebom, jebo one kurve laste, cim malo zahladni one kidnu na Jug, vrapci su prava raja. Ne zaboravite im ostaviti mrvice na prozoru 8-)
Pisao bih ja jos svasta, al' valja neko i sa lopatom izaci pred zgradu, kada me vide komsije i oni ce poletiti i donijeti svega, a ako ostanem cekati onda cu hem morati vise zapeti, hem dolazim iz kuce pa bi bio red da ponesem svega... Ko prvi djevojci - ne cini proljece :run:
:sax:
Pravi Valter

#766 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Pravi Valter »

.
Last edited by Pravi Valter on 18/06/2012 15:36, edited 1 time in total.
Bodkin

#767 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Bodkin »

FB je ubio nocni zivot u sarajevu :)
Kinaski

#768 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Kinaski »

a Hauga se niko ne sjeca ?
Filter

#769 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Filter »

187 wrote:a Hauga se niko ne sjeca ?
haug se spominjao na drugoj temi

momci sa Sa asfalta... tako nekako
sarvus

#770 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by sarvus »

Ima na Balkanu jedna grad gdje žive najljepše žene, a natalitet opada.
Gdje nezaposleni najviše rade, gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju.
Gdje vozovi kasne po redu vožnje. Svi žure na posao, a nitko ne stiže na vrijeme. Gdje osmosatno radno vrijeme traje dvanaest sati. Gdje je zdravstvo besplatno, a liječenje skupo. Gdje su novinari slobodni da napišu što god im se naredi. Gdje su javne nabavke tajne, a državne tajne javne. Gdje se ratovi nikad ne završavaju. Gdje se istorija ponavlja svaki dan. Gdje su najbogatiji oni koji nikad nisu radili. Gdje je strana valuta uzeta za domaću. Gdje ljudi slave slave, a psuju Boga. Gdje pametne zbog nerazumijevanja proglašavaju luđacima, a luđake sposobnima. Gdje
nepismeni pišu istoriju. Gdje su zakoni nezakoniti, a anarhija normalno stanje. Gdje vlast prezire građane kao neželjene svjedoke. Gdje se živi od budućnosti, jer na sadašnjost nemamo pravo. Gdje se svatko svakome smješka, a nitko nikome ne želi dobro. Gdje sudski postupci traju duže od života. Gdje prizivaju diktatora, a demokraciju smatraju porezom na budale. Pa ti preživi, ako si normalan. Sreća je za grad da je takvih sve manje. Normalni svakako nikom nisu potrebni. A i sam život je najveći paradoks; živiš samo da bi umro, reći će nam oni koji misle da je vrijeme beskonačno, a oni na vlasti besmrtni. Ako ste na SARAJEVO pomislili, pogodili ste !!!
anonimni clan

#771 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by anonimni clan »

Pravi Valter wrote:Flesh

Nisam bio hrabar. Bar mislim. Ili bolje receno, hrabri su bili samo heroji. Dali su i oni? Vjerovatno su se i oni bojali samo su znali taj strah nekako skloniti u stranu. Bolje od mene zasigurno. Sa druge strane, ko moze reci da nije bio hrabar u logoru imena Sarajevo u tim godinama rata. Svi smo bili hrabri, zato jer smo to morali biti. Ko je zaplakao bilo mu najteze. Ko je zaplakao sav Sarajevski jad koji je obitavao u zraku oko nas, kojeg smo udisali, se odjednom stuštio u njega. Kao da vreba. I on je morao isplakati sve žale koji su ostali neisplakani od svih majki koje su djecu izgubile, svih sestri koje su bracu izgubile, svih djevojaka koje su momke posljednji put poljubile, svih, ali bas svih Sarajlija udruženih u zajednickoj nesreci. U svom jadu. U svom cemeru. U svemu i u nicemu. U stanju beskonacnosti ovog samo naseg ludila, u kojem smo, na trenutak i perverzno, uzivali. U jos uvijek, a nikada nisi mogao znati do kada, pobjedi zivota u momentima kad se smrt poput velike zavjese nadvila nad nama. U zagrljaju smrti.

Proganja me. U glavi mi je ostala samo jedna slika tog dogadjaja. Stid me priznati da je samo jedna, ali evo priznajem jer znam da ce me oni koji trebaju da razumiju i razumjeti. Oni koji su proveli rat u opkoljenom Sarajevu. Sada samo mogu tu sliku opisivati. Ta slika je bila kraj svih mojih iluzija. Mojih težnji ka normalnom zivotu. Ta slika je bila kraj moje mladosti.

Bio je ljetni dan 1993 godine. Ne znam mjesec. Ne znam datum. Neki popodnevni sat. Kao da je mirnodobska nedelja bila. Kad sve utihne. Nedelja popodne. Ali bilo je ljeto. Kristalno cisto nebo. Slika iz moje glave mi govori da sam lezao na vrelom asfaltu glave naslonjene na rugsak, blago nakrivljene da bih bolje vidio desavanja oko sebe kojih i nije bilo. Ratno biciklo koje i danas cuvam kao nesta najsvetije je lezalo pored mene. Zasto sam lezao na asfaltu? Ne znam tacno. Vjerovatno sam samo odmarao. Kroz krosnje drveca se svjetlost poigravala mijenjajuci boje svakim pokretom glave. Prelazeci iz plave u zutu, pa u crvenu. U daljini graja djevojcica koje su se igrale. Bila su vesele. Razdragane kao sto samo djevojcice znaju biti. Kao da su se gume igrale. Veseli uzvici, pa brojanje pa opet uzvici. Sjecam se da sam cuo i kako se auto negdje u daljini pali i lagano udaljava.

Mir je bio u mojoj glavi. Tisina koju samo mir moze donijeti. Toliko zeljeni mir. Sa okolnih brda, sa linija razgranicenja, se nije cuo niti jedan ispaljeni metak, niti jedan pijani rafal. Sada su se vec samo djevojcice cule u svojoj bezazlenoj djecijoj igri.

E-ma-e-se-sa-e-se-sa-pi-pi-ja,

E-ma-e-se-sa-e-se-sa-pi-pi-ja.

Udara granate se ne sjecam. Njen dolazak nije bio najavljen ostrim fijukom rezanja zraka. Nije bio najavljen nicim. Hiljade krhotina je proletilo zrakom iznad mene, geleri granate, komadi zemlje, betona. Sve se to uguralo u jedan jedini fles, jednu jedinu sliku. Dok se u daljini svjetlost i dalje poigravala sa bojama, ali vise ne samo sa krosanjama drveca nego i sa svim onim krhotinama nastalim udarom granate koje su ostale kao zaledjene u vremenu i prostoru, dok su se plava, zuta i crvena medjusobno smjenjivale i oko njih.

Nedugo potom lavina urlika, zapomaganja, jecanja i placa, pogleda roditelja koji ocekuju da im neko od prisutnih, bas on, pomogne oko umanjivanja bola njihovih djevojcica i njima samima. Tu mi se slike, kao da su izbrisane, odnesene, gube i nestaju u lavirintima sjecanja. Jesam li ih ja izbrisao? Ili odbrambeni mehanizam covjeka iz logora?

Ni danas im imena ne znam.

I opet me je stid.

Halalite.

Iako mi samo srce place. Srce rida ali suza na licu nema.

Jer i danas me je strah da ce me stici kletva opkoljenog Sarajeva:

Ne smijes plakati. Stici cete sav jad neisplakanih Sarajevskih suza.

Halalite i vi sto ovo citate.

Morao sam.

Halalite!

Halalio.............halali i ti meni sve moje Flesh-ove Valtere.......... :(
muha_sa

#772 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

smurf wrote:A jesam li vam fino napisao da IMA SARAJ'VA, onog starog dobrog, vazda spremnog za zafrkanciju ;-)
Evo, protekla dva dana najbolji dokaz, haos u gradu i umjesto da sve bude blokirano, jok, raja okrenula na zafrkanciju. Jedni skacu gologuzi, drugi skijaju po mahalama, 'vamo neki rostiljaju pred haustorima, napravili smo najveci korzo, ma ni u muhino doba nije bio tol'ki korzo :D
Tersovi ostali u svojim toplim domovima komentarisuci i osudjujuci kuntu i pantu za situaciju kakva jeste, al' na ulicama - prava raja. Eto, meni drago sto nas mlatnu ovaj belaj i potvrdi moje tvrdnje, ima i bice sarajevskog duha dok god budu letali golubovi i vrabci nasim nebom, jebo one kurve laste, cim malo zahladni one kidnu na Jug, vrapci su prava raja. Ne zaboravite im ostaviti mrvice na prozoru 8-)
Pisao bih ja jos svasta, al' valja neko i sa lopatom izaci pred zgradu, kada me vide komsije i oni ce poletiti i donijeti svega, a ako ostanem cekati onda cu hem morati vise zapeti, hem dolazim iz kuce pa bi bio red da ponesem svega... Ko prvi djevojci - ne cini proljece :run:
:thumbup:
HAVANA

#773 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by HAVANA »

smurf wrote:A jesam li vam fino napisao da IMA SARAJ'VA, onog starog dobrog, vazda spremnog za zafrkanciju ;-)

Haj ti misu s bistrika vako na plazu :D
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... pHhDU96bLs
muha_sa

#774 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:

Haj ti misu s bistrika vako na plazu :D
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... pHhDU96bLs
:lol: :lol:
Not My Idea

#775 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Not My Idea »

smurfe :thumbup:
nisam vasa al mi plaho drago zbog vas! :)
Post Reply