Sarajevo kojeg više nema

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DZONPI

#576 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by DZONPI »

Necu da predpostavljem jer govorim o onome sto vidim.Naravno da bi bilo bolje da nije rata bilo ali ga je bilo i o cemu sad da mastam.Samo mi nije jasno zasto se onaj dom staraca nesrusi,fakat ruglo grada i to bas na samom ulazu.
BiH-x

#577 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by BiH-x »

popajic wrote: ne diraj u Sarajku zivota ti :D Prema njoj je BBI Kvazimodo
Jasta je :roll:

BBI

Image

Image

Sarajka:

Image
respo

#578 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by respo »

obratite paznju 3 trake i tramvajska traka
a sada je dvije trake i tramvajska
koji li je samo debil skontao da treba ukinuti traku
popajic

#579 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by popajic »

Postao/la BiH-x dana 04/01/2010 21:48

popajic je napisao/la:ne diraj u Sarajku zivota ti :D Prema njoj je BBI Kvazimodo

Izostavi ti ono najvaznije u mom postu- moralni kvazimodo !
Vidim ne kontas nikako !
BBI blista, kao i Fahrin toranj, ali su oba simboli post ratnih,finansijskih ujdurmi.
A ti se divi i dalje...dabogda osvanulo jos 100 Robota,BBI-ja i havazovih tornjeva.
Papci su se uvijek palili na staklaste tornjeve i nikad ih nije interesovalo porijeklo love za izgradnju istih....ti najbolje znas jesi li ili nisi u toj kategoriji !
DZONPI

#580 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by DZONPI »

Halo o kakvom ti papanluku pricas.Pa najveci papci iz Kalinovika su se skupljali gore na vrhu sarajke.Libo me koje sta napravio ali poredit bivsu Sarajku i sadasnji BBi je fakat smjesno.Jel bolji onaj zemba na Ilidji ili ovaj novi.Ma ovvaj novi neljava napravio ga mis Slovenac odo ja na onaj stari.Jel bolji bio Dubrovnik ili sadasnja Cinema citi.Ma mojne supljaka.Jedino fakat ovi tramvaji nelice ni nasta.Ruzni u p.m.
nosara

#581 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by nosara »

DZONPI wrote:Halo o kakvom ti papanluku pricas.Pa najveci papci iz Kalinovika su se skupljali gore na vrhu sarajke.Libo me koje sta napravio ali poredit bivsu Sarajku i sadasnji BBi je fakat smjesno.Jel bolji onaj zemba na Ilidji ili ovaj novi.Ma ovvaj novi neljava napravio ga mis Slovenac odo ja na onaj stari.Jel bolji bio Dubrovnik ili sadasnja Cinema citi.Ma mojne supljaka.Jedino fakat ovi tramvaji nelice ni nasta.Ruzni u p.m.
Jesi li ti kakve skole ucio, kakvog pravopisa, uciteljice ti...? :-)

Dalje, kad koristis "satrologiju" ne znaci automatski da si gradsko dijete, zato smanji malo, ionako te tesko shvatit...

O tome sta je i kada je bilo bolje mozemo do sutra... S moje tacke gledista ove svjetlucave staklene perle vise ni na nebu ni na zemlji, a razlog lezi u tome sto nema temelja...

Blago nama kad smo se rijesili papaka iz Kalinovika... Ostala samo fina gradska raja... :lol:
chuchumbamayumbe

#582 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by chuchumbamayumbe »

DZONPI wrote:Halo o kakvom ti papanluku pricas.Pa najveci papci iz Kalinovika su se skupljali gore na vrhu sarajke.Libo me koje sta napravio ali poredit bivsu Sarajku i sadasnji BBi je fakat smjesno.Jel bolji onaj zemba na Ilidji ili ovaj novi.Ma ovvaj novi neljava napravio ga mis Slovenac odo ja na onaj stari.Jel bolji bio Dubrovnik ili sadasnja Cinema citi.Ma mojne supljaka.Jedino fakat ovi tramvaji nelice ni nasta.Ruzni u p.m.
Isto kao sto se ne moe porediti nekadasnji Golf1 i danasnji Golf6.
Koji je bolji?!
A sta je pocetkom osamdesetih bio Golf1?
Zato poredjenja betonskih gradjevina onda i sada nemaju smisla, tehnologija je napredovala, dizajn je napredovao, sve je napredovalo.
Ljudi hoce reci da je 80tih sarajka bila u svoje vrijeme TOP i prejaka, MNOOOGO jaca nego sto ce BBI ikada da bude.
Opet ti kazem, nemoj porediti nesto sto je neuporedivo, ali mora postojati neki razuman etalon po kojem mozemo posmatrati stvari onda i sada.
Mene licno za Sarajku vezu prelijepe uspomene i vecina ljudi tako razmislja.
Nikakve tople uspomene me ne mogu vezati za danasnje bezlicne staklene simbole kriminalnih privatizacija, ratnog profiterstva i sumnjivih transakcija.
Je li BBI lijep na prvi pogled - jeste. Je li reprezentativan - jeste. Je li lijepo prosetati, razgledati, kupiti nesto - jeste.
Kakav je osjecaj poslije? Meni licno, nikakav. Sarajka je, koliko god da je bila "ruzna" i sve sto joj se lijepi, imala dusu, imala ono nesto, bila je svacija i bila je jedina. Ovo danas sto rade, OK, neka rade, ali neka me niko ne ubjedjuje da je danas vise Sarajeva i da je Sarajevo bolji grad od onoga koji je nekada ovdje bio.
popajic

#583 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by popajic »

Postao/la DZONPI dana 05/01/2010 21:26
Halo o kakvom ti papanluku pricas.Pa najveci papci iz Kalinovika su se skupljali gore na vrhu sarajke.Libo me koje sta napravio ali poredit bivsu Sarajku i sadasnji BBi je fakat smjesno.Jel bolji onaj zemba na Ilidji ili ovaj novi.Ma ovvaj novi neljava napravio ga mis Slovenac odo ja na onaj stari.Jel bolji bio Dubrovnik ili sadasnja Cinema citi.Ma mojne supljaka.Jedino fakat ovi tramvaji nelice ni nasta.Ruzni u p.m.
Halo i tebi !
Boldirano mnogo-stosta objasnjava, samo ti ne kontas...
Nisam poredio estetiku, ali JESAM poredio upravo ono za sta tebe libo neka stvar !
U TOME je razlika...ne u arhitekturi !
poredi Fahrin toranj sa nekadasnjim JAT-ovim neboderom - Fahrino zdanje ljepotom razvaljuje ( :-) ),ali nakon divljenja ostaje debelo gorak ukus u ustima. AKO te libo kako je nastao. Mene libo !
maher

#584 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by maher »

ROBNA KUCA

Pise: Miljenko JERGOVIC

VIC SE PRICAO 1976. ILI 1977. GODINE:

Bio Amerikanac u Sarajevu i vratio se kuci. Pitaju ga njegovi kakvo je to Sarajevo. Ma nista, kaze on, selendra od tri kuce, nemas je sta vidjet. Ali sto imaju policijsku stanicu, cijela Amerika nema toliku.

U vrijeme tog vica Sarajlije se jos uvijek nisu mogle priviknuti na novu robnu kucu, imenom Unima, zbog koje je srusena stara kavana Istra i jos neke kuce, valjda stambene, koje ova povijest ne pamti. Unima se gradila duze od godine dana, pola Titove ulice bilo je u blatu, a kada je konacno niknula, onako plava i kockasta, ljudi su bili u tipicno sarajevskom stanju skepticne fascinacije. Odmah su poceli s ogovaranjem nove robne kuce, pricali su da je ruzna, izmislili vic sa Amerikancem, ali su povjerovali da s njome Sarajevo postaje jedna autenticna metropola i pohrlili u Unimu glupo vjerujuci kako ce se tu prodavati nesto cega u drugim gradskim trgovinama nema. Godinama ih bog nije mogao uvjeriti da kaucevi, cilimi, odijela, kosulje, sijalice, igracke, kopacke i karnise iz Unime nisu nista bolje od istih stvari u Bezistanu ili Nami. Dzaba i to sto se na etiketama moglo vidjeti da je rijec o istim proizvodjacima. Stvar kupljena u Unimi je, valjda po principu hrama i posvecenog mjesta, vrijedila vise od iste stvari kupljene na drugom mjestu.
anonimni clan

#585 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by anonimni clan »

Pishe:Shoba

Upravo se vratih iz Sarajeva. Ma uvijek je dobro skoknuti do sehera i malo se zezati, pricati suplju. Sarajevo se stalno mijenja, kao i svaki grad na svijetu, ali te promjene koje sam primjetio su me nekako trznule iz moje vizije tog grada, koja je do jucer uvijek nekako bila nepromjenjiva. Do sada sam odbijao da prihvatim da je sve u SA promjenjivo, i kada sam dosao u stan svojih roditelja u kojem sam odrastao, u prvi mah mi se ucini da je sve kao sto je bilo. U medjuvremenu su starci pobacali kojesta sto se motalo po kuci godinama, kojekakve nepotrebne sitnice, koje su ipak meni znacile mnogo, ne zbog njihove upotrebljivosti vec zbog cinjenice da su oduvijek bile tu.
I tako, izletim iz zgrade i krenem niz veliki park prema titovoj i vidim da nesto nedostaje. Robna kuca Sarajka vise nije tu. Dokusurile su je pneumatske masine za rusenje svega postojeceg. U prvi mah osjetih gadjenje prema svemu sto je dovelo do toga, a onda se sjetih kako je to samo ruzno izgledalo. Ali ipak spoljasnjost nije ta koja je toliko smetala. Unutra sam kupio svoju prvu gitaru, prvu bocu vina, ploce cepelina i parpla, kupovao klopu u samoposluzi, motao se naokolo........
U dubinama svog sjecanja iskopao sam sliku pocetka gradjenja "Sarajke". Sjecam se ograde, i radnika koji su poceli da ruse kojekakve stare, dotrajale zgrade. Funkcioneri su se uzurbano motali oko gradilista i sve je upucivalo da ce to biti sjajan objekat, biser socijalistickog drustva.To mi se ucinilo strasno mocno, toliki ogroman prostor ce da bude iskoristen za gradjenje necega mnogo boljeg. Svi prolaznici su bili jako sretno da vide da se nesto novo gradi.......
I jednog dana, pojavila se ta "RK SARAJKA", u svojoj ljepoti i sjaju, simbol rastuceg drustva, samoupravljanja, buducnosti i vjere u bolje sutra. Meni kao klincu koji je rijetko kad silazio sa djidjikovca Robna Kuca je bila magicni centar grada, svemirski brod parkiran ispred velikog parka, egzoticni objekat pun igracaka i kojecega. Tete koje su tu radile unutra uvijek su imale one smijesne HTZ polu-papuce-polu-sandale sa izuzetno visokim petama, i sa rupom na vrhu. Njihove najlon carape su uvijek bile poderane i sa godinama koje su prolazile i robna kuca je sama pocela da se polako dere. Nesreca robne kuce je da je nije izgradio Le Corbusier ili Frank Lloyd Wright, tako da nije bilo sanse da se njena istorijska uloga u nastajanju jednog grada zauvijek sacuva cinjenicom da ju je sagradio neki slavan arhitekta. Cak naprotiv, postala je meta ljesinara postratnog drustva kojima je samo stalo da dobiju savrsenu lokaciju za neku drugaciju zgradu koja ce biti izgradjena na tom istom mjestu.

Neki klinac sada prolazi pored ograde iza koje se danas u Titovoj ulici cuje buka masina koje melju beton. On zna da se tu nesto obiljno desava.Gradi se. Njegov otac ce mu mrzovoljno kroz zube reci da se tu gradi neka pizdarija koja ce biti izgradjena od para opljackanih od naroda i masno ce da pljune i da opsuje mater politicarima i tajkunima koji se uzurbano vrzmaju oko gradilista. To sigurno nece biti neka drustvena robna kuca, bice to privatno vlasnisto koje vise niko nikada nece moci da srusi, ma koliko ono bilo ruzno ili odvratno. Klinac ce lagano preskociti lokvu i blato , i slijepo krenuti za svojim starim koji ce usput jos koji put pljunuti na ogradu i nekom unutra jebat mater.
dunjakul

#586 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by dunjakul »

Banksy wrote:neko je pitao,
Aco koji je češljao gradske curice, umro u nekom izbjegličkom centru u Srbiji,
Huso Vladović je godinama u staračkom domu, trijezan,

svake godine po jedna slična tema :D
univerzalna, nostalgična

huso vladovic nije vise u starackom domu,nego u vlakovu.koja tragedija,onakav covjek :(
DZONPI

#587 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by DZONPI »

Daj ba kakav pravopis.Ako te interesuje iso sam u Masinsku a skola mi je bila zadnja u zivotu.Sarajke,i ja se sjecam prvih maznutih autica iz nje pa ko fol autic vozas po zidu i onim stepenicama i isparis se.Jebem ga ja i Stelex je imo dusu pa eno ostali samo temelji.Hajd sad reci dodje neki lovator otvori ponovo Stelex ti nebi otiso zato sto se ovaj nahapo.Zivotati gdje si se kupo prije u Sarajvu.Da nisi na trecem slapu.Pa sad imamo bazene vrhunske.Onakvog bazena ko na Ilidji nema svugdje pasa moj.Sarajevo je grad koji ima sve jos jedino sta bi se moglo uradit je neki zabavni park za djecu i to je to.
nosara

#588 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by nosara »

DZONPI wrote:Daj ba kakav pravopis.Ako te interesuje iso sam u Masinsku a skola mi je bila zadnja u zivotu.Sarajke,i ja se sjecam prvih maznutih autica iz nje pa ko fol autic vozas po zidu i onim stepenicama i isparis se.Jebem ga ja i Stelex je imo dusu pa eno ostali samo temelji.Hajd sad reci dodje neki lovator otvori ponovo Stelex ti nebi otiso zato sto se ovaj nahapo.Zivotati gdje si se kupo prije u Sarajvu.Da nisi na trecem slapu.Pa sad imamo bazene vrhunske.Onakvog bazena ko na Ilidji nema svugdje pasa moj.Sarajevo je grad koji ima sve jos jedino sta bi se moglo uradit je neki zabavni park za djecu i to je to.
:lol:

Skroz si u pravu, ocam'... Ko ce, ba, razmisljat pored tolikog rahatluka... :-)
bebeSa

#589 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by bebeSa »

EH, Sarajevo nekad i sad...
Evo iz licnog iskustva...
Nikad moja baka a ni moja mama nisu komentarisale dok su prale prozore, a ja danas jehem :angry: sve zivo, i tako skoro svake sedmice, jer sa svojih prozora skidam skraceni sedmicni menu "kone odozgo"! A da nam vidite zgradu...super je ... nije stradala u ratu, nisu ofarbali fasadu a ona lijepa kao nekad :razz: (tu i tamo malo spageta nije strasno) :x !
Eto, za sve one koji tvrde da nam grad cine zgrade... slazem se da je lijepo vidjeti nove gradjevine, moderne, lijepe kako kome, al sto ljudi znaju uzivati u tome, postovati, cuvati, e to je drugi par rukava. Meni licno se moj grad svidjao kakav je bio, ovo sad nema smisla, u vecini slucajeva!
Molim "konu odozgo" da promjeni menu sljedece sedmice, ovo mi je malo dodijalo!
neprilagodjena

#590 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by neprilagodjena »

BiH-x wrote:
popajic wrote: ne diraj u Sarajku zivota ti :D Prema njoj je BBI Kvazimodo

BBI

Image

Image

Sarajka:

Image
Sarajka je Sarajka,ja sam odrasla uz nju.
Bosna i Hercegovina

#591 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by Bosna i Hercegovina »

Zaista je apsurdno porediti Sarajku i sadašnji BBI centar. I po enterijeru i exterijeru BBI je jedna od njljepših ako ne i najljepša građevina u Sarajevu. Sarajka je u ono davno vrijeme vjerovatno bila osvježenje i graditeljski hit, ali apsurdno je porediti danas ta dva objekta ! :bih:
uvjek dobar gost

#592 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by uvjek dobar gost »

Bosna i Hercegovina wrote:Zaista je apsurdno porediti Sarajku i sadašnji BBI centar. I po enterijeru i exterijeru BBI je jedna od njljepših ako ne i najljepša građevina u Sarajevu. Sarajka je u ono davno vrijeme vjerovatno bila osvježenje i graditeljski hit, ali apsurdno je porediti danas ta dva objekta ! :bih:
Samo ne bih proglašavao jedan tržni centar za najljepši objekat u Sarajevu.... :(

P.S

Skoro sam po prvi put bio u BBi_u i nisam inpresioniran ponudom uopšte, čak šta više. Što se tiče uređenosti da to jeste naljepša velika piljara u Sarajevu u ovom trenu, no gabaritima pevazilazi nekadašnju "sarajku" i onaj ko je dopustio toliki objekat valjda će nekad odgovarati !
popajic

#593 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by popajic »

Postao/la Bosna i Hercegovina dana 20/01/2010 10:12
Zaista je apsurdno porediti Sarajku i sadašnji BBI centar. I po enterijeru i exterijeru BBI je jedna od njljepših ako ne i najljepša građevina u Sarajevu. Sarajka je u ono davno vrijeme vjerovatno bila osvježenje i graditeljski hit, ali apsurdno je porediti danas ta dva objekta ! :bih:
Ako je tebi bilo koji trzni centar najljepsa gradjevina u Sarajevu , onda je Sarajevo propast ( a nije !)
O ukusima se ne bi trebalo raspravljati, niti je ovdje bilo rijeci o arhitektonskoj estetici.
O simbolima je bilo rijeci.
BBI je , kao i ogromna vecina poslijeratnih staklenih,"teskim radom" finansiranih, na nemjestu izgradjenih tornjeva -postao simbol brzinskog pranja "krvavo" stecene love.
Vila Park, Bosmal, Havaz,BBI, Roboti...turisti stoje u redu da vide ove ljepote :-) Jos da znaju kako i kada su im gazde postale VIP-ovi sarajevskog biznis kruga, da su se silne donacije "istopile"da bi bivsi bivsi skladistari, novinarcici , granapdzije hodze i popovi postali to sto jesu....uh :x
Ja, BBI je predivan ! :-)
Bosna i Hercegovina

#594 Re: Sarajevo kojeg više nema

Zgrada BBI je predivna, o izvoru finansiranja ne znam i to nije tema. Porediti Sarajku, koja je građena u vrijeme kada se 95% nas nije ni rodilo, je kao porediti objekat sovjetskog zavoda/kolhoza sa arhitekturom/enterijerom 21 stoljeća. Uopće, kada poredimo objekte ili život općenito u u BiH prije rata i sada tu nema nekog „tvrdog“ pravila i prije je bilo dobrih ali i manje dobrih stvari ! :bih:
Bosna i Hercegovina

#595 Re: Sarajevo kojeg više nema

Uostalom o ukusima se ne raspravlja. Nekome su vjerovatno i zgrade iz 50-tih ili 70-tih lijepe!!!
neprilagodjena

#596 Re: Sarajevo kojeg više nema

Post by neprilagodjena »

Zgrada BBI je predivna
Pa sto je ne nosis sebi u dvoriste kad je predivna :D

Danas samo da izgrade sto vece i sto sarenije :roll: :roll:
chuchumbamayumbe

#597 Re: Sarajevo kojeg više nema

Bosna i Hercegovina wrote:Zgrada BBI je predivna, o izvoru finansiranja ne znam i to nije tema. Porediti Sarajku, koja je građena u vrijeme kada se 95% nas nije ni rodilo, je kao porediti objekat sovjetskog zavoda/kolhoza sa arhitekturom/enterijerom 21 stoljeća. Uopće, kada poredimo objekte ili život općenito u u BiH prije rata i sada tu nema nekog „tvrdog“ pravila i prije je bilo dobrih ali i manje dobrih stvari ! :bih:
Ja slabo nesto upratih da je nekome u Sarajci ikada pala na glavu staklena ploca od pola tone.
To je valjda sada normala kod ovih arhitektonskih dositgnuca iz 23 vijeka!?
:) 8-)
chuchumbamayumbe

#598 Re: Sarajevo kojeg više nema

Bosna i Hercegovina wrote:Zgrada BBI je predivna, o izvoru finansiranja ne znam i to nije tema. Porediti Sarajku, koja je građena u vrijeme kada se 95% nas nije ni rodilo, je kao porediti objekat sovjetskog zavoda/kolhoza sa arhitekturom/enterijerom 21 stoljeća. Uopće, kada poredimo objekte ili život općenito u u BiH prije rata i sada tu nema nekog „tvrdog“ pravila i prije je bilo dobrih ali i manje dobrih stvari ! :bih:
Ja slabo nesto upratih da je nekome u Sarajci ikada pala na glavu staklena ploca od pola tone.
To je valjda sada normala kod ovih arhitektonskih dositgnuca iz 23 vijeka!?
:) 8-)
Bosna i Hercegovina

#599 Re: Sarajevo kojeg više nema

neprilagodjena wrote:
Zgrada BBI je predivna
Pa sto je ne nosis sebi u dvoriste kad je predivna :D

Danas samo da izgrade sto vece i sto sarenije :roll: :roll:
Mislim da sam samo iznio svoj stav i nisam ti dao nikakav povod da provociraš.... :dance:

P.S.
Zaista su interesantne osobe koje non-stop „vise“ po forumima, i pitam se rade li išta drugo u životu ?! :?:
chuchumbamayumbe

#600 Re: Sarajevo kojeg više nema

Rade, rade...
Post Reply